Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 140)
 • Auteur
  Berichten
 • yv87
  Bijdrager
  Post count: 140
  In reactie op: RIP, Beoordeling #26992

  Spanning: 5 punten, omdat er in dit deel meer op andere dingen werd gefocust dan spanning.

  Plot: 5 punten, omdat het nergens wist te vernieuwen.

  Leesplezier: 7.5 punten, omdat het geheel toch erg fijn weg las.

  Schrijfstijl: 8 punten, omdat de mix van de bouwstenen vlot wegleest en nieuwsgierigheid traag voedt.

  Originaliteit: 4 punten, omdat er veelvoorkomende elementen zijn gebruikt en dus nergens verrassingen wist te geven.

  Psychologie: 8 punten, omdat de effecten van pesten goed uitgediept werden.

  Gemiddelde beoordeling: (37.5 / 6)= 6.25 punten
  Recensie moet ik nog even voor gaan zitten, komt er van het weekend aan.

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 140
  In reactie op: RIP, Na het lezen #2 #26991

  De plot
  Wat vind je van het plot?
  Helaas niet heel erg origineel. Zeker in vergelijking met haar voorgaande delen was dit deel uiteindelijk matig. En wat báál ik daarvan, want vind het echt een fijne auteur!

  Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?
  Ik vind het goed dat het thema pesten op deze manier wordt uitgelicht in het verhaal en dat verdient wat mij betreft een pluspunt. Helaas was het verder vrij sloom en nergens echt vernieuwend.

  Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?
  In grote lijnen had ik het wel verwacht inderdaad, maar de details over het waarom waren gelukkig wel verrassend.

  Algemeen
  Vond je RIP een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?
  Over het algemeen vond ik het interessant. Iets na halverwege verslapte mijn aandacht wel eventjes, maar die kwam gelukkig wel weer terug.

  Vind je de schrijfstijl van Yrsa Sigurðardóttir prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?
  Heel fijn. Hoewel gruwelijke details in dit deel wat karig zijn, vind ik haar mix tussen de details en de rode lijn van de hoofdpersonen erg goed in balans en dat leest fijn weg.

  Stel….Yrsa Sigurðardóttir vraagt aan jou om haar boek(en) te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘realistisch’, ‘geloofwaardig’, ‘aangrijpend’ etc. etc. Wat zou je antwoord aan haar zijn?
  Zeer geloofwaardig.

  Dit boek
  Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?
  Helaas is dit echt een middenmootje en nergens vernieuwend of verrassend. De trage lijn van onthullen kabbelt wat voort en dat hebben we natuurlijk al in veel meer boeken voorbij zien komen. Gelukkig is dit niet mijn eerste kennismaking met de auteur en hierdoor ga ik haar volgende boeken lezen. Maar als ik heel eerlijk ben: als RIP mijn kennismaking met de auteur was geweest, dan had ik waarschijnlijk geen interesse in de andere boeken van Sigurdardottir gehad.

  Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aan Yrsa Sigurðardóttir mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?
  Het niveau van de voorgaande boeken weer oppakken :-).

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 140
  In reactie op: RIP, Na het lezen #1 #26990

  De karakters
  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?
  Als je de voorgaande boeken erbij betrekt, zie je zeker wel vooruitgang. Zuiver uitgaande van R.I.P is er weinig ontwikkeling in de personages. Ik vind het lastig hier echt een mening over te vormen, omdat de reeks overduidelijk nog niet is afgelopen.

  Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?
  Huldar is mijn favoriet. Hoewel Freya er alles aan doet niet met hem samen te zijn, is de chemie tussen de twee ontzettend duidelijk aanwezig. En daar geniet ik zo van. Verder is Huldar een complex persoon waar nog lang niet genoeg over is geschreven. Zijn innerlijke strijd en kijk op bepaalde dingen vind ik erg interessant. Hij is eigenlijk het knuffelbeertje met de huid van een stekelvarken.

  Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?
  Ik vind Erla geen fijn personage, maar toch zou ik niets aan haar willen veranderen. Haar gedrag geeft een reden en zal vast nog in een vervolgboek uitgediept worden.

  De auteur
  Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?
  Tja, wat past precies bij een verhaal? De ene lezer heeft een thriller graag bomvol actie, terwijl de ander juist geniet van een slow burning suspence. Ik zit een beetje ertussenin en wat dat betreft doet Sigurdardottir het prima. De moorden zijn niet zo gruwelijk als in de voorgaande delen en het tempo ligt hierdoor ook meteen iets lager. De personages zijn weer fijn aanwezig en er wordt weer een tipje van de sluier opgelicht over hun persoonlijke levens. Dit zorgt ervoor dat je nieuwsgierig blijft naar meer. Ik althans :-).

  Kun je de schrijfstijl van Yrsa Sigurðardóttir specifiek beschrijven; bijvoorbeeld filmisch, meeslepend, staccato o.i.d.
  Vredig en gedetailleerd.

  Ga je na het lezen van RIP de delen 1 rn 2 met Huldar en Freya in de hoofdrol van Yrsa Sigurðardóttir ook lezen?
  Die heb ik al lang en breed gelezen :-). Ik kijk wel uit naar het volgende deel. In het IJslands is het zesde deel alweer aangekondigd, dus dat belooft weer veel leesplezier. Ik hoop wel dat ze de reeks doorzetten in vertaling én dat zede lijn van deze covers aan zullen houden, want ik vind het heerlijk om ernaar te kijken. De soberheid heeft iets.

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 140

  Ik heb gister een beginnetje in het boek gemaakt, maar het bevalt weer zo goed dat ik halverwege het boek eindigde. Tijd dus om even een pauze in te lassen en deze vragen te beantwoorden.

  VOoralsnog is me een ding opgevallen, maar dat heeft een persoonlijk tintje. Ik had met iemand altijd een discussie over “maakt niet uit”, hij zegt namelijk altijd “haalt niet uit”. In mijn gedachten klopt dat niet, maar dit boek haalde het in een hoofdstuk wel drie keer aan, haha. Er stond wel “haalt nietS uit”, wat dan weer wel klopt volgens mij. Heel stom dit hoor, maar moest er gewoon om lachen. Verder is me weinig opgevallen, alleen dat het weer als thuiskomen aanvoelt. Wat heb ik Freja en Huldar gemist, vind het erg leuke personages.

  Qua ontwikkelingen ben ik nog niet zo ver, dus ik laat me nog lekker verrassen. RIP gaat in elk geval op de toon van de voorgaande boeken verder en dat vind ik fijn, gezien ik de vorige verslonden heb. Nu de storm buiten zo tekeer gaat, gok ik dat ik de ontknoping vandaag nog wel te lezen zal krijgen. Heb er zin in!

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 140
  In reactie op: RIP, Voor het lezen #26760

  Cover:
  De cover past perfect bij de voorgaande delen en dit maakt een plaatje in mijn kast. Zowel bij DNA als Vortex had de afbeelding een link met het verhaal, dus de zwarte strepen maken me erg nieuwsgierig. Wat is het precies? Inkt? Verf? Ik ben razend nieuwsgierig en ga er vanuit dat het boek me snel iets zal gaan vertellen.
  Het boek is lekker dik en daar word ik altijd wel blij van. Dat gaat me zeker een aantal uurtjes leesplezier opleveren!

  Auteur:
  Door deze reeks ben ik in aanraking met Yrsa gekomen en ik ben er tot nu toe vol lof over. Heerlijke boeken waarin meer dan genoeg gebeurt, maar toch genoeg open laat om zelf mee te denken.

  Verwachting:
  Ik hoop weer net zo’n boek te krijgen als de twee voorgangers. Een interessant verhaal waarin lugubere details over moorden worden blootgegeven en genoeg informatie over de hoofdpersonages om de band nog beter te kunnen maken.

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 140

  Wat een verrassing! Ik lees net de mail en nog geen 2 minuten later ontvang ik het boek al. Super, heb er zin in!

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 140

  Spanning: 7 punten, omdat het niet nagelbijtendspannend was en ik slechts enkele keren op het puntje van mijn stoel heb gezeten.

  Plot: 8 punten, omdat het goed doordacht was en het gewoon een degelijk plot bevat.

  Leesplezier: 10 punten, omdat ik van elke bladzijde heb genoten.

  Schrijfstijl: 9 punten, omdat het geen Jip en Janneke-taal bevat en het niveau net een toontje hoger is dan gemiddeld.

  Originaliteit: 7 punten, omdat de rode draad niet geheel vernieuwend was, maar de zijlijnen en vooral de extra informatie wel.

  Psychologie: 8 punten, omdat vooral Tupaarnaq een paar keer goed heeft moeten nadenken over keuzes. Maar ook Matthew krijgt het flink voor zijn kiezen met het idee dat zijn dode vader misschien wel helemaal niet dood is..

  Gemiddelde beoordeling: (49/6+) 8,2 punten

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 140

  De plot
  Wat vind je van het plot?
  Ik vond het een heerlijk plot! Wat aan de ingewikkelde kant, maar dat was juist fijn. Eindelijk weer eens een boek dat mijn concentratie volledig op kon slokken!

  Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?
  Ook prima. De rode draad liep wel aardig als verwacht, maar als verrassing werden er toch nog een paar zijweggetjes genomen waar ik erg blij van werd.

  Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?
  Gedeeltelijk. Er zijn meerder verhaallijnen, waarvan niet alles nog volledig is afgerond. Ik wist niet dat er nog een deel zou komen, maar gezien dit eind denk ik dat die er nog wel gaat komen.

  Algemeen
  Vond je Koude angst een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?
  Zeker! Ik had moeite om het boek weg te leggen.

  Vind je de schrijfstijl van Mads Peder Norbo prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?
  Erg prettig! Het was niet het simpelste boek dat ik heb gelezen, maar juist daarom vond ik het leuk. Zijn verweven feitjes over het land waren interessant en pasten goed bij het verhaal. Toch vond ik hem in het eerste deel van de reeks hierin sterker. Het verhaal van dit boek was wat meer gefocust op de gebeurtenissen in het verleden.

  Stel….Mads Peder Norbo vraagt aan jou om zijn boek(en) te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘realistisch’, ‘geloofwaardig’, ‘aangrijpend’ etc. etc. Wat zou je antwoord aan hem zijn?
  Dit boek is indrukwekkend. Niet alleen deze trouwens: allebei de boeken bevatten genoeg ingrediënten om indruk op de lezers te maken.

  Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?
  Artische thriller zegt me als genre niet zoveel, maar ik vind dat het boek zeker wel specifieke kenmerken heeft. De manier waarop de typisch Groenlandse ‘way of life’ zoals de zeehondenjacht en kledij wordt weergeven echt wel een sterk en uniek punt van het boek.

  Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aan Mads Peder Norbo mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?
  Jaaa: schrijf asjeblieft zo snel mogelijk een vervolg :-)!!

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 140

  De karakters
  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?
  Ik beperkt me bij deze vraag even tot de twee hoofdpersonages. Tom is het de alfa in het boek en doordat zijn gevoelens zo goed worden weergeven, leer je hem echt kennen. Tupaarnaq lijkt in haar harde schild toch ook ergens een zachtere kant te hebben en stukje bij beetje komt die steeds wat meer naar de oppervlakte. Dat is een mooie ontwikkeling.

  Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?
  Tupaarnaq. Ze is mysterieus en heeft overduidelijk een trauma ondergaan. Ze dealt hiermee op een manier die voor haar juist lijkt, maar langzaam lijkt ze toch ook de andere kant in te willen zien. Ik ben erg benieuwd naar deze kant.

  Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?
  Ik hou er nooit zo van om dingen te veranderen, omdat dat het hele boek in een ander licht zou zetten. Maar ergens zou ik inderdaad ook de zachtere kant van Tupaarnaq willen leren kennen…

  De auteur
  Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?
  Het soort verhaal? Sja, ik vind het lastig. Het is duidelijk dat Nordbo meer wil dan alleen een moord oplossen. Ik vind de schrijfstijl ontzettend fijn. De moorden verhullen niets en zijn rauw, evenals de omschrijvingen ervan. Dit wordt verzacht door een mooie omgevingsschets te maken en de karakters tot leven te laten komen. De feitjes over Groenlandse gebruiken zijn weer ontzettend interessant, want ik heb persoonlijk nog niet veel boeken over het bijzondere land gelezen. Maar of het bij het soort verhaal past? Ik zou het echt niet weten… Het las ontzettend vlot en de balans was erg goed. Dusja.. I’m satisfied!

  Kun je de schrijfstijl van Mads Peder Norbo specifiek beschrijven; bijvoorbeeld filmisch, meeslepend, staccato o.i.d.
  Ik denk dat “rauw” wel een mooie samenvatting geeft…

  Ga je na het lezen van Koude angst zijn volgende boeken van Mads Peder Norbo ook lezen?
  Abso-f*cking-lutely (de kenners van de oude serie herkennen de quote vast wel 😉 ). Ik heb beide boeken met veel plezier gelezen en kan niet wachten tot er iets nieuws van hem verschijnt.

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 140

  Net begonnen, maar het leest zo vlot dat ik ondertussen al bij hoofdstuk 28 ben beland dus het boek even aan de kant heb gelegd om hier antwoord te kunnen geven.

  Ik ben blij! De stijl van het voorgaande boek wordt aangehouden en ook spelen dezelfde personages een rol. Hoewel ik denk dat het boek prima als eerste boek van Nordo te lezen is, ben ik toch blij dat ik Meisje Zonder Huid eerst heb gelezen. Ik ben ondertussen al flink wat verwijzingen naar het eerste boek tegen gekomen. Op zich niet zo heel boeiend, maar doordat ik de voorgaande informatie weet, is het allemaal net wat beter te plaatsen. Denk ik. Het taalgebruik is krachtig en gaat nare dingen niet uit de weg.

  Wat ik zelf erg leuk vind is dat het boek een antwoord aan het geven is op een vraag die bij mij nog open stond. De feitjes over Groenlandse gebruiken vind ik wat minder aanwezig, maar de auteur speelt wel weer mooi in op omgevingsfactoren. Al met al ben ik ontzettend blij met wat ik tot nu toe heb gelezen en ik gok dat als ik vanmiddag verder ga, het in een ruk verder wordt uitgelezen. Ik kon ‘m nu bij het eerste stuk ook maar met moeite aan de kant leggen.

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 140

  Cover:
  Ik vind de cover heel aansprekend. Het is in dezelfde stijl als het voorgaande boek, dus het maakt een prachtige set zo samen. De print op de cover is dezelfde als bij het eerste boek en hierdoor ga ik er vanuit dat er gelijkenissen zullen zijn. Fijn, fijn! De oneliner maakt me erg nieuwsgierig. Niet alleen naar dit boek, maar ook hoe de laatste paar pagina’s van Meisje zonder Huid zullen aflopen.

  Auteur & verwachtingen:
  Omdat ik Meisje zonder Huid heb gelezen (nouja, ik moet nog een pagina of 60 en dan is-ie uit), zijn mijn verwachtingen vrij hoog. Ik hoop dat de auteur zijn beschrijvende stijl doorzet in Koude Angst. Ik vind het erg interessant om feitjes over Groenland te weten te komen tijdens het lezen en bij Meisje zonder Huid gaf hij die informatie op een sublieme manier. Hoewel de spanning niet ontzettend hoog aanwezig was, waren de moorden gruwelijk en luguber en dit maakte het toch in fases wel nagelbijtend spannend. Dus ik hoop een boek te gaan lezen dat in de lijn van het voorgaande boek zal blijven, met uiteraard een ander avontuur voor de hoofdpersonages.

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 140

  Yes, zoals verwacht lag-ie gister netjes in de bus. Alleen had ik nog even geen tijd gehad om internet op te gaan.
  Ik ben nog met een buddyread met Meisje zonder Huid (het eerste deel) bezig, maar als de planning gaat zoals bedoeld, is die vanavond uit en kan ik morgen met Koude Angst beginnen. Ben ontzettend nieuwsgierig!

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 140

  Terwijl ik naar deze site surf om te kijken of meer mensen het boek nog niet in huis hebben, krijg ik een bericht van de postNL app dat er morgen een pakket van Ambo-Anthos geleverd wordt. Ik gok dus dat-ie morgen in huis is.

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 140

  Spanning: 5 punten, omdat ik nergens op het puntje van mijn stoel heb gezeten. Het eind had kansen, maar omdat dat zo over-the-top en in een geheel andere stijl dan de rest van het boek was, miste het zijn doel en werd ook dat niet echt spannend.

  Plot: 6 punten, omdat een betere verdeling tussen de twee delen een mooiere balans had gegeven aan het geheel.

  Leesplezier: 7 punten, omdat het boek prima weg las, maar toch niet de gehele tijd mijn aandacht vast kon houden.

  Schrijfstijl: 6 punten, omdat het in fases wat te simpel geschreven was.

  Originaliteit: 8 punten, omdat het idee van het boek echt heel erg origineel is.

  Psychologie: 5 punten, omdat het eigenlijk allemaal net te oppervlakkig was.

  Gemiddelde beoordeling: (37 / 6 =) 6,2 punten

  Recensie komt er binnenkort aan, moet er nog even goed over nadenken.

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 140

  De plot
  Wat vind je van het plot en hoe beoordeel je de structuur ervan?
  Ik heb hier een beetje een wisselende mening over, weet niet zo goed hoe ik op een mening uit moet komen, haha. Ik vond het plot erg interessant, maar de uitwerking van het eerste gedeelte ervan vond ik te saai. De tweede helft vond ik wel goed en had een aantal mooie verrassingen en een paar kleine zijtakjes.

  Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?
  Ik had het niet aan zien komen. Vooral omdat eigenlijk alles vrij rustig verliep en het eind ineens een knoertharde en gewelddadige scene was.

  Algemeen
  Vond je De ketting een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?
  Het eerste deel van het het boek had zeker niet de hele tijd mijn aandacht. Ik vond het simpel en het raakte me net nergens. Met de introductie van het tweede deel van het boek werd mijn aandacht een stuk meer getrokken omdat er met die introductie ook een stuk meer actie kwam. Toch was het geen boek dat ik met moeite weg kon leggen.

  Vind je de schrijfstijl van Adrian McKinty prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?
  Prima. Nergens te ingewikkeld of te simpel, gewoon ‘normaal’.

  Stel….Adrian McKinty vraagt aan jou om zijn boek(en) te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘realistisch’, ‘geloofwaardig’, ‘aangrijpend’ etc. etc. Wat zou je antwoord aan hem zijn?
  Dit boek is niet bijzonder, maar wel ontzettend leuk om te lezen. De reacties van de personages zijn erg realistisch op papier gezet, want niet eenmalig bedacht ik me wat mijn reactie zou kunnen zijn als ik erin terecht was geomen.

  Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?
  In eerste instantie vond ik het nergens vernieuwend en vrij saai doorkabbelen. Het tweede deel van het boek ging gelukkig al een stuk vlotter en daarin kwamen ook wel een paar verrassende dingen naar voren. Maar het nawoord is hetgeen wat echt indruk op me heeft gemaakt. Dat hij dit boek heeft geschreven naar aanleiding van de kettingbrieven van vroeger en zijn kijk erop, vond ik erg leuk en dat maakte het in zekere zin wel uniek.

  Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aan Adrian McKinty mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?
  Ga vooral door met schrijven, want ik ben zeker nieuwsgierig naar een volgend boek!

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 140)