Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 41)
 • Auteur
  Berichten
 • vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  De plot

  Niets zo leuk als een onverwacht einde van een boek, wat zeker niet gemakkelijk is voor een historisch roman waarvan het einde toch in grote lijnen al op voorhand vaststaat. Het is leuk om te merken dat de schrijver de moeite doet om vaststaande feiten op een verrassende manier over te brengen.

  Algemeen

  Het verhaal was aangenaam om te lezen maar ik had de eerste 120 blz veel concentratie nodig om in het verhaal te komen, dit volledig door persoonlijke reden: ik heb het heel moeilijk met namen onthouden, als er te veel personnages in een verhaal meedoen, dan kan ik niemand uit elkaar houden en moet ik een lijsje opmaken met alle personnages om naast mijn boek te leggen. Bij dit boek kwamen er dan ook nog de vele plaatsnamen bij, die zich in het begin van het boek op een, voor mij, duizelingwekkend tempo elkaar opvolgden. Er kwam heel veel informatie op heel korte tijd op me af, wat het lezen niet bevorderde. Maar vanaf het moment dat deze informatie tot rust kwam, las het boek voor mij heel vlot.

  Dit boek zou ik typeren als geloofwaardig, wat zeker een compliment en een must is bij een historisch roman.
  Het verhaal gaat over een onderwerp waar je al veel vanaf weet, en het is moeilijker om hier aan de lezer niet het gevoel te geven dat je hetzelfde verhaal nog eens leest, en daar is Michiel Janzen zeker in geslaagd, ik had zeker niet het gevoel dat ik dit boek al eerder las.
  Mijn advies voor de schrijver zou zijn: minder plaatsnamen en en mensen in korte tijd meegeven, langer en meer informatie meegeven over één personnage alvorens door te gaan naar het volgende, zodat de meegegeven info meer tijd heeft om door te dringen. Uiteraard is dit advies heel persoonlijk voor mij, die moeite heeft met het verwerken van die namen, voor andere lezers was dit misschien helemaal geen struikelblok.

  vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  Cover: Het is een mooi boek dat meteen mijn aandacht zou trekken in de boekhandel. De kleurencombinatie is heel goed.

  Auteur: De schrijver heeft zich al meermaals gewaagd aan historische romans, dus ik verwacht dat hij me mee zal nemen in een periode waar we veel over denken te weten, maar waar we ons toch nooit helemaal in kunnen inleven.

  Verwachting: Van dit verhaal verwacht ik dat het me kennis gaat bijbrengen over WOII, dat het me dingen gaat bijbrengen die ik nog niet wist, dat ik na het lezen van dit boek weer een klein beetje een slimmer mens zal zijn.

  vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  Spanning: 9 punten, omdat de spanning gedurende het hele verhaal aanwezig was. Het was geen verhaal met grote ups en downs, de spanning en opeenvolging van gebeurtenissen was constant.

  Plot: 9 punten, omdat ik altijd blij ben dat het einde niet geforceerd is, of dat de schrijver er nog snel alles aan doet om een uitzichtloze situatie ineens te gaan rechttrekken. Het einde is wat het is, en lijkt er niet naar gemaakt enkel maar lezers te willen tevreden stellen.

  Leesplezier: 9 punten, omdat ik het boek met moeite weglegde.

  Schrijfstijl: 9 punten, omdat heb boek heel vlot las.

  Originaliteit: 8 punten, omdat het niet echt het meest oringinele boek is dat ik ooit las, maar dat hoefde ook niet, ik had zeker niet het gevoel dit verhaal al eens gelezen te hebben.

  Psychologie: 9 punten, omdat het boek heel zeker een psychologische thriller is, maar zonder dat er op storende wijze de nadruk wordt opgelegd.

  Gemiddelde beoordeling: 8,8 punten

  vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  De plot

  Het plot vond ik spannend maar niet onverwacht. Naarmate het boek zich verder ontwikkelde, vond ik het niet meer van belang te weten wat het grote geheim van Evy was en hoopte ik dus ook dat de schrijver dit grotensdeels geheim zou houden. Het einde werd niet snel afgehandeld, maar werd heel mooi afgerond, zonder losse eindjes maar toch voldoende open zodat de lezer zelf nog wat kan nadenken over hoe het nu verder zal gaan.

  Algemeen

  Het verhaal heeft steeds mijn volle aandacht gehad, het was steeds vervelend als ik het boek moest wegleggen en ik keek ernaar uit verder te lezen. Het las heel vlot, er werden geen storende namen of een overdaad aan plaatsnamen opgesomd, die het voor mij altijd stroever maken om vlot te kunnen lezen. Ook de namen van de karakters waren kort en vlot leesbaar, zodat ook daar geen struikelingen waren tijdens het lezen.
  Het boek is helemaal op zijn plaats onder de categorie ‘psychologische thriller’, omdat er ruim voldoende aandacht was voor psychologische benadering, en het boek was van het begin tot het einde spannend. Het woord dat ik het meest van toepassing vindt: aangrijpend.

  Het boek springt eruit boven andere psychologische thrillers, omdat de analyses van Cyrus zo bescheiden waren, ze werden niet over geanalyseerd zoals bij vele andere boeken in dit genre wel het geval is. In vele andere boeken lijkt het of de schrijver te veel moeite wil doen om duidelijk te maken dat zijn boek een psychologische thriller is, in dit boek lijkt de schrijver dit moeiteloos te doen.
  Als ik de schrijver zou kunnen spreken, zou ik hem vooral willen bedanken om het einde, dat een happy end is zonder echt happy te zijn, daar hou ik veel van, en hem ook zeggen dat ik blij ben dat het geheim van Evy geheim is gebleven.

  vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  De karakters

  Naar mijn gevoel evolueren de karakters, het is duidelijk dat Evie hoopvoller wordt naargelang ze meer vertouwen krijgt in Cyrus. Ook Cyrus, die Evie een veilige thuis wil bieden, evolueert van een eerder koele naar een meer warme persoon.

  Mijn favoriete personage is de advocate van Evie. Haar rol is eerder beperkt in het verhaal, maar met haar jonge onervarenheid en grote ambitie om toch al het mogelijke te doen om Evie bij te staan, wekt ze mijn sympathie op.

  De auteur

  De schrijfstijl vind ik heel goed bij het soort verhaal passen, het is niet over gedetailleerd, bevat geen onnodige details of informatie.

  De schrijfstijl van Michael Robotham beschrijf ik het best als meeslepend.

  Na het lezen van Meisje zonder verleden ga ik eerdere en volgende boeken van Michael Robotham ook lezen.

  vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  Het boek is goed aangekomen. Bedankt!

  vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  Met vertraging in de levering is het boek ook bij mij goed aangekomen.

  vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  Cover: De kleuren zijn geen unieke combinatie, rood-zwart-wit, maar het werkt zeker een aantrekkingskracht uit voor mij, ik vind het mooi. In de boekenwinkel zou ik dit boek zeker vast nemen.
  Auteur: De schrijver heeft al succesvolle thrillers op zijn naam staan, dus mijn verwachting is dat dit boek spannend en vlot leesbaar zal zijn.

  Verwachting: Het lijkt een verhaal te zijn dat ik nog niet eerder las. Vaak lees je de korte inhoud van een boek en denk je, dit is niet origineel, dit verhaal ben ik al vaker tegen gekomen. Dat is met dit boek helemaal anders.

  vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  De verhaallijn ontwikkelt zich anders dan ik verwachte, het verhaal gaat van het verleden naar het heden en terug, dit had ik niet verwacht. Eerder verwachtte ik dat het verhaal in het heden zou verteld worden met af en toe meer informatie over het verleden erin verwerkt. Het werkt wel goed en is heel goed gedaan.

  vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  Cover: De kleuren van het boek zijn zacht, wat het aantrekkelijk maakt en opvalt in de winkel. Ik vind ze echter veel te zacht op een thiller te zijn, het kan verkeerde verwachtingen wekken.

  Auteur: De ateur is me nog onbekend, maar lijkt me een man met een heel boeiend leven, wat veelbelovend is voor het verhaal, omdat hij al veel levenservaring heeft die zijn fantasie kan aanwakkeren.

  Verwachting:Van het verhaal veracht ik dat het spannend en boeiend zal zijn, ik verwacht een verhaal te gaan lezen dat ik nog niet in andere boeken tegengekomen ben.

  vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  Spanning: 9 punten, omdat ik nooit wist waar het verhaal verder naartoe zou gaan. Ik wist ook niet of ik een happy end zou te lezen krijgen of net niet

  Plot: 8 punten, omdat het een onvoorspelbaar plot was. Ik zou 9 punten gegeven hebben als er net wat meer details in het plot waren meegegeven. Nu is het te snel afgehandeld.

  Leesplezier:8 punten, omdat het verhaal echt boeide, maar de moeilijk leesbare namen vermoeilijkten het voor mij

  Schrijfstijl: 8 punten, omdat het verhaal nooit hoogtepunten en dieptepunten had. De spanning en vlotheid, het willen weten wat er gaat gebeuren, is heel het verhaal lang aanwezig gebleven.

  Originaliteit: 9 punten, omdat de aangekaarte thema’s gedurfd en goed aangepakt zijn.

  Psychologie: 7 punten, omdat dit wel aanwezig was, maar niet het hoofddoel van het verhaal.

  Gemiddelde beoordeling: 8,4 punten

  vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  De plot

  Het plot vond ik heel goed, onverwacht, onvoorspelbaar, maar zeker niet teleurstellend.
  De structuur van het plot vond ik net iets teleurstellender. Er zit een zeker mysterie in, wat zeker goed is, maar toch had ik net iets meer uitleg gehad, iets meer details. Ik heb het laatste deel terug herlezen omdat ik dacht dat ik een stukje overgeslagen was, of iets gemist had. Maar het bleek gewoon heel flou geschreven te zijn.

  Algemeen

  Koude angst was zeker een boeiend verhaal en had het steeds mijn volle aandacht.
  De schrijfstijl van Mads Peder Norbo vind ik aangenaam en vlot leesbaar, enkel de namen en vooral plaatsnamen waren echte tongbrekers, ik had nog niet eerder boeken gelezen die zich afspelen in Groenland, en het is nog even wennen aan de namen van daar.
  Dit boek was aangrijpend, gezien de harde thema’s die aan bod komen. Gedurfd om zo over kindermisbruik te schrijven, maar toch weer op een heel andere manier dan het kindermisbruik waar we hier in onze maatschappij te maken hebben.

  Dit boek was uniek door maatschappelijk gevoelige thema’s aan te pakken: kindermisbruik, verkrachting, mensen als proefkonijnen gebruiken. Dit zijn harde thema’s, en toch had ik op geen enkel moment het gevoel dat de schrijver wilde chockeren, of voelde ik me ongemakkelijk bij het lezen.

  Mijn vraag aan de schrijver: Ik zou heel graag een vervolg lezen met Tupaarnaq in de hoofdrol!

  vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  De karakters

  Ik heb niet het gevoel dat de karakters evolueren. Je komt gaandeweg tijdens het lezen meer te weten over hun achtergrond, maar hun karakter zelf evolueert niet.
  Mijn favoriete personnage is Tupaarnaq, ze is mysterieus, en toch lijk ik haar te kunnen begrijpen. Soms denk je door te hebben hoe ze denkt en handelt, maar dan blijkt even later weer dat je geen idee hebt van wat er in haar hoofd omgaat.
  Het personnage waar ik wel iets zou willen veranderen, is Matthew. Na alle ellende die deze man al heeft meegemaakt, vind ik dat hij nog steeds geen ruwe bolster is geworden. Hij laat nog steeds over zich heen lopen. Als het leven je hard maakt, dan mag je al eens hard uit de hoek komen. En dat miste ik bij hem wel. Het leekt of het geschetste karakter van Matthew niet paste bij het verleden dat hij meedroeg.

  De auteur

  De schrijfstijl past perfect bij het verhaal, nooit heb ik het gevoel gehad dat er aan de schrijfstijl iets niet klopte.
  De schrijfstijl van Mads Peder Norbo is direct. Hij begint aan het verhaal zonder opbouw, je wordt erin gesmeten als het ware. Hij verbloemt ook niets en omschrijft alles gewoon zoals hij het bedoelt.
  Ik ga zeker nog boeken van hem lezen.

  vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  Het boek is ook bij mij aangekomen! Begin er vanavond meteen aan.

  vick
  Bijdrager
  Post count: 41

  Ik ben me niet vergeten melden, maar heb het boek nog steeds niet ontvangen.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 41)