Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 87)
 • Auteur
  Berichten
 • ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Spanning: 7 punten, omdat weliswaar vooraf bekend is wie de daders zijn, maar het spannend blijft over wat de daad wordt.
  Plot: 7 punten, omdat de ontknoping op zich interessant is, maar niet alle vragen die de lezer heeft, worden beantwoord.
  Leesplezier: 7 punten, omdat het verhaal op zich plezierig leest, maar de lezer bij de les moet blijven om het verhaal goed te kunnen volgen.
  Schrijfstijl: 8 punten, omdat het verhaal gemakkelijk leest.
  Originaliteit: 8 punten, omdat het verhaal inspeelt op de actualiteit, de Brexit.
  Psychologie: 7 punten, omdat het grote aantal personages het niet gemakkelijk maakt om alle gedragingen goed op zijn waarde te kunnen schatten.

  Gemiddelde beoordeling: 7,3 punten

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Wat vind je van het plot?
  In principe prima en goed doordacht. Zie verder bij de volgende vraag.

  Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?
  De opbouw van het plot is stevig; niet typisch Nederlands of Vlaams, maar eerder Amerikaans door de vele verhaallijnen en de complexiteit. Veel Nederlandstalige auteurs bieden de lezer eenvoudige rechttoe-rechtaan verhalen. Belaen heeft zijn verhaal goed doordacht. De ontknoping gaat te snel en is niet heel bevredigend. Het is vreemd dat Livia Keshi-Chapman na een gesprekje met Natalie omslaat als een blad aan een boom en ineens de andere partij kiest. Verder blijven er nog heel wat vragen onbeantwoord. Als lezer neem je aan dat de moord op Lawrence consequenties zal hebben op de relatie tussen Ashdown en Lawrence vader, Byron Lyttelton. Belaen probeert dit te ondervangen door Jimmy, James Wheater, in de cel te laten vermoorden, maar bekend moet zijn dat Jimmy een helper van Ashdown was. Aangenomen mag worden dat de auteur een volgend deel schrijft waarin duidelijk wordt hoe het afloopt met de smeders van het complot.

  Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?
  Heel onverwacht was het niet. Vanaf het begin weet de lezer wie de boosdoeners zijn. De spanning zit hem in hetgeen de boosdoeners gaan ondernemen. Je voelt aankomen wat er met Lawrence gaat gebeuren en hoe het gebeurt, alhoewel dit later pas uit de doeken wordt gedaan. Ondanks dat blijft er toch spanning in het verhaal; dit heeft de auteur goed gedaan.

  Vond je Het Londens Kwartet een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?
  Ook al was het een behoorlijk dik boek en is het in het begin door de vele verhaallijnen en de vele personen enigszins moeilijk om alles op een rijtje te houden, blijft het verhaal boeien en ben je benieuwd naar het einde.

  Vind je de schrijfstijl van Wim Belaen prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?
  Door de vele verhaallijnen moet je geconcentreerd blijven lezen anders raak je de draad kwijt. Doordat het verhaal boeit is dit evenwel geen probleem.

  Stel…. Wim Belaen vraagt aan jou om zijn boek(en) te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘realistisch’, ‘geloofwaardig’, ‘aangrijpend’ etc. etc. Wat zou je antwoord aan hem zijn?
  Doordacht.

  Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?
  In vergelijking met veel boeken van Nederlandstalige auteurs is dit boek veel complexer en beter doordacht. Verder is het bijzonder omdat het een actuele situatie (Brexit) integreert.

  Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aan Wim Belaen mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?
  Vooral zo doorgaan en in een derde deel de totale ontknoping schrijven.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?
  Er zijn zoveel personages dat het moeilijk is een goede indruk van alle karakters te krijgen. Hoewel Natalie Silva en Max Brunelli de hoofdpersonen zijn, spelen zij geen overheersende rol, vooral Max komt weinig aan bod.

  Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?
  Het verhaal bevat heel wat personen; het merendeel is onsympathiek, maar dat past goed in het verhaal. Mijn favoriete personage is Natalie Silva. Zij is knap, trouw, intelligent en doortastend. Wat wil je als lezer nog meer!

  Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?
  Mij komt Livia Keshi-Chapman van de MI6 wat wonderlijk over. Lange tijd behoorde ze tot de personen die deelnamen aan het complot, maar plots draait ze als een blad aan een boom op basis wanneer Natalie haar spreekt. Iemand die een hoge positie bij de MI6 heeft, zal niet plots van visie veranderen.

  Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?
  Belaen heeft een goede stijl van schrijven. Het leest heel vlot, ook al zijn het vaak geen korte zinnen.

  Kun je de schrijfstijl van Wim Belaen specifiek beschrijven; bijvoorbeeld filmisch, meeslepend, staccato o.i.d.
  Doortimmerd

  Ga je na het lezen van Het Londens kwartet zijn debuut Het Venetiaans concerto en de volgende boeken van Wim Belaen ook lezen?
  Bij het begin van Het Londens Kwartet dacht ik: ik ga ook zijn vorige boek Het Venetiaans Concerto lezen, maar in Het Londens Kwartet wordt er teveel over Ashdown en zijn dochter onthult om het aantrekkelijk te maken zijn vorige boek nog te gaan lezen.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Opmerkelijke citaten zijn er legio.
  Direct in het begin van het verhaal al:
  Pag 18
  Hij gaf het niet graag toe aan zichzelf, en Natalie had er hopelijk nog nooit iets van gemerkt, maar de parasiet jaloezie zat in zijn lijf en deed zich tegoed aan zijn zelfvertrouwen.

  Pag 20
  Haar priemende, grijsgroene ogen sloten de ingang naar haar gedachten en gevoelens efficiënt en hermetisch af.

  En enkele van de hiervoor genoemde, zoals: “Hij was immers een politiek dier van het glibberigste soort, een paling die langs elke hete brij kronkelde en bijna onmogelijk te vangen was” had ik ook genoteerd.

  In dit verhaal zit de spanning minder in “wie zijn de boosdoeners”, maar meer in “wat wordt de misdaad”; dus het zit hem meer in: wat gaat er gebeuren.
  Halverwege ben ik er nog niet goed achter wie de hoofdpersonen zijn. De eerste indruk is: Natalie en Max, maar zij komen in de eerste helft van het boek niet prominent naar voren. Ik heb geen idee hoe het verhaal verder zal verlopen.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Cover:
  Het is een mooie cover met een impressie van Londen met erachter twee ogen die staren.
  Ook de kleurstelling is mooi. De titel is duidelijk afgebeeld. Ik weet niet of het boek er in de winkel uitspringt als het tussen veel andere boeken ligt.
  De tekst op de achterzijde maakt je nieuwsgierig. Gelukkig geeft het niet al te veel informatie, zodat niet een heel stuk van het verhaal al verklapt wordt.
  Als dit boek bevalt dan ga ik ook Het Venetiaans Concerto lezen.

  Auteur:
  De auteur is mij niet bekend. Het is een Vlaams thrillerschrijver. Vlamingen zijn vaak goed in dit genre, dus ik verwacht wel wat van Belaen.

  Verwachtingen.

  Het is een thriller dus ik verwacht spanning. En natuurlijk verwacht ik een ‘doolhof vol intriges’, want dat staat in de tekst op de achterzijde. Hopelijk zit er ook nog een relatie naar de muziek in, want crime en muziek vind ik een interessante combinatie. En een beetje brxit kan ook geen kwaad!

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Het Londens Kwartet is in mijn brievenbuis gearriveerd. Dus ik kan beginnen!

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Wendy Walker is nieuw voor mij. De flaptekst wekt hoge verwachtingen. Dus ik ben benieuwd!

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Ook ik ben fan van Tess Gerritsen. Eindelijk na twee jaar weer een nieuw boek van haar. Ik ben benieuwd.
  Op 1 november komt Tess in Antwerpen en de dagen erna naar verschillende plaatsen in Nederland (Maastricht, Amsterdam, Goes, Apeldoorn). Dus bij tijdige ontvangst kunnen de leesclub deelnemers het boek ook nog door haar laten signeren!

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Spanning: 8 punten, omdat het verhaal vanaf begin tot eind vol vaart en spanning zit
  Plot: 7 punten, omdat het slot vol twists zit, maar alles bij elkaar nogal ongeloofwaardig is
  Leesplezier: 8 punten, omdat het verhaal door het taalgebruik en de ongekunstelde zinnen heel plezierig leest
  Schrijfstijl: 7 punten, omdat het verhaal wel heel gemakkelijk leest, maar het is geen literatuur.
  Originaliteit: 8 punten, vanwege het thema draagmoederschap
  Psychologie: 6 punten, omdat niet alle relevante karakters niet goed uitgewerkt zijn?

  Gemiddelde beoordeling: 7,3 punten

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Wat vind je van het plot?
  Het plot is op zich goed gevonden, maar het is wel wat ongeloofwaardig en over-the-top. Dit komt omdat er weinig informatie over Morozov wordt gegeven. Hij moet een topcrimineel op wereldniveau voorstellen, maar afgezien van het begin van het verhaal blijkt dit verder niet in het verhaal.

  Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?
  De structuur is goed en in de ontknoping volgt de ene twist op de andere. Als je denkt nu is het afgelopen dan zit er weer een onverwacht vervolg op.

  Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?
  Ik had wel vrij snel door waar de baby gebleven was. Ik zag echter niet aankomen hoe het met Amber en Tom af zou lopen.

  Vond je het een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?
  Het verhaal leest heel vlot en je blijft als lezer benieuwd hoe het verhaal zit gaat ontwikkelen. Het zit vol vaart en spanning.

  Vind je de schrijfstijl van Ilse Ruijters prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?
  Het is een heel plezierige schrijfstijl. Er zijn geen moeilijke zinsconstructies. En de typografie helpt ook om het heel vlot leesbaar te maken.

  Stel…. Ilse Ruijters vraagt aan jou om haar boeken te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan realistisch, geloofwaardig, aangrijpend etc. etc. Wat zou je antwoord aan haar zijn?
  Dynamisch.

  Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?
  Qua thriller is het boek niet echt uniek, maar het idee om het thema draagmoeder te gebruiken is wel goed gevonden.

  Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aan Ilse Ruijters mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?
  De schrijfster heeft van mij geen goede raad nodig.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?
  Je krijgt als lezer in de loop van het verhaal steeds beter een idee van de karakters van met name Tom en Amber. Ontwikkeling in de karakters kan ik niet ontdekken.

  Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?
  Voor mij zijn er weinig sympathieke personages in het verhaal. Tom is zonder meer de meest onsympathieke. Het is door de schrijfster prima herkenbaar neergezet als dit type goeroes: mensen die het zogenaamd goed weten hoe een ander zich moet gedragen, maar zichzelf heel anders gedraagt dan hij zijn klanten voor houdt. Het doet me denken aan een persoon die ik kende; hij gaf lessen hoe zijn leerlingen moesten ‘ontstressen’, maar zelf was hij de grootste ‘stresskip’.
  Als ik toch een favoriet personage moet kiezen dan ga ik voor Tara. Ze is ondernemend en heeft het goede met haar zus voor.

  Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?
  Nee, niet veranderen, maar de karakters van Alec Morozov en Judith wel meer uitwerken; hun karakters blijven wat vlak.

  Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?
  De stijl is goed en stukken beter dan die van haar collega’s als Suzanne Vermeer of Kiki van Dijk en past ook goed bij het verhaal. Ilse Ruijters schrijft zo dat er vaart en spanning in het verhaal blijft.

  Kun je de schrijfstijl van Ilse Ruijters specifiek beschrijven; bijvoorbeeld filmisch, meeslepend, staccato o.i.d.
  Pakkend!

  Ga je na het lezen van Meisje van me de eerdere (De onderkant van sneeuw en Later als ik dood ben) en volgende boeken van Ilse Ruijters ook lezen?
  Voor ik Meisje van me las had ik nooit iets van Ilse Ruijters gelezen. Ik ga zeker haar vorige en komende boeken lezen.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Ik heb het boek uit en ben twee fouten tegen gekomen:
  – pag. 230, 17de regel van boven: “Tara” moet zijn “Amber” (want Tara stuurt dit berichtje naar Amber.
  – pag. 278, 14de regel van boven: “contacten” moet zijn “contanten”.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Kom je opmerkelijke citaten tegen, plaats ze op deze plek en vermeld erbij waarom jij ze opmerkelijk vindt.
  Op pagina 42 staat: Stel dat jouw kind morgen ziek wordt en er een medicijn op de markt is dat zijn of haar leven kan redden, maar dat dat medicijn honderdduizend euro kost… Nou, reken maar dat jij dat geld dan bij elkaar gaat krijgen.
  Ik moest hierbij meteen aan baby Pia denken. Dit meisje heeft spieratrofie SMA. Er is een middel (Zolgensma) dat geen 100.000 euro kost, maar 1.9 miljoen euro! De ouders hebben in
  drie dagen deze 1,9 miljoen euro binnengehaald door een crowd funding actie waarbij bijna 1 miljoen Belgen 2 Euro overmaakten. Zie: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190919_04616634

  Ontwikkelt de verhaallijn zich zoals je ook verwacht?
  Ik heb 100 pagina’s gelezen. Ik verwachtte dat het boek zou beginnen met de periode waarin Tom en Amber de afspraak met Kirsten maken om Kirsten draagmoeder te laten spelen. Het boek begint echter als de baby al geboren is. Dus anders dan door mij verwacht.
  Het is natuurlijk mogelijk dat als ik verder lees teruggekeken cq beschreven wordt hoe dit destijds in zijn werk ging. Ik verwacht dit eigenlijk wel omdat het kan verklaren hoe het zo gekomen is dat Kirsten er met baby Emma vandoor ging.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Cover: Mooie cover met een fraaie ooievaarskop. Dat geeft meteen al een indicatie voor de inhoud: er is iemand geboren. Leuk gevonden door ontwerper Riesenkind.

  Auteur: Op de achterflap staat dat de auteur een van de beste thrillerauteurs van Nederland is. Ik heb echter nog nooit een boek van Ilse Ruijters gelezen, dus ik heb hoge verwachtingen.

  Verwachting: Het is een thriller, dus ik verwacht spanning. Het verhaal zou in de trant van de boeken van Nathalie Pagie kunnen zijn. Het thema draagmoederschap spreekt me in ieder geval aan.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 87

  Vandaag, dinsdag, heb ik het boek ontvangen!

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 87)