Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 103)
 • Auteur
  Berichten
 • ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  Spanning: 8 punten, omdat door druppelsgewijs informatie te geven de spanning continu aanwezig blijft.

  Plot: 8 punten, omdat het verhaal goed geconstrueerd is, halverwege het verhaal denkt de lezer te weten hoe het mysterie in elkaar steekt, maar dit blijkt toch geheel anders uit te pakken.

  Leesplezier: 7 punten, omdat de tekst gemakkelijk leest; wel is het aanvankelijk wat moeilijker omdat er erg veel personages worden opgevoerd, maar later blijkt dat ze allemaal een rol in het verhaal vervullen en dus relevant zijn.

  Schrijfstijl: 8 punten, omdat de stijl verfijnd is.

  Originaliteit: 8 punten, omdat het thema Feminisme – #metoo op een heel bijzondere manier wordt uitgewerkt.

  Psychologie: 8 punten, omdat de personages goed uitgewerkte karakters zijn en hun achtergronden worden beschreven, waardoor de extreme personages toch aannemelijk overkomen.

  Gemiddeld: 7,8

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  Wat vind je van het plot?
  Het is een heel solide, ingenieus plot.

  Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?
  Het verhaal begint heel sterk, waardoor je als lezer meteen in het verhaal zit. Vervolgens bouwt de schrijfster in een gelijkmatig tempo het verhaal gestructureerd op in de vorm van korte hoofdstukken die goed met elkaar zijn verbonden. Gedoseerd komt nieuwe informatie beschikbaar, waarmee het mysterie ontrafeld wordt. In de tweede helft van het verhaal wordt dit ondersteund met de ervaringen van de 8-jarige Lea. Details zijn belangrijk, ook al blijkt dat pas later in het verhaal.

  Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?
  Alhoewel ik tot over de helft van het verhaal dacht dat ik wel zou weten hoe het verhaal zou aflopen, wist de schrijfster toch zo’n draai aan het verhaal te geven dat het mij verraste.

  Vond je De kinderen van het klooster een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?
  Het is zeker een boeiend verhaal dat boeiend blijft omdat het na het sterke begin niet inzakt.

  Vind je de schrijfstijl van Sandrine Descombes prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?
  Het verhaal leest heel gemakkelijk; dit zal mede te danken zijn aan het uitstekende werk van de vertaalster Aniek Njiokiktjien.

  Stel…. Sandrine Descombes vraagt aan jou om haar boeken te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘realistisch’, ‘geloofwaardig’, ‘aangrijpend’ etc. etc. Wat zou je antwoord aan haar zijn?
  Aangrijpend.

  Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?
  Het bijzondere aan dit boek is het thema: feminisme, #metoo en de uitwerking daarvan, waarbij vrouwen methoden hanteren die doorgaans aan mannen zijn voorbehouden (in de vorm van gruwelijke moorden).

  Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aan Sandrine Descombes mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?
  Vooral zo doorgaan!

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  De karakters

  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?
  De karakters evolueren tijdens de gebeurtenissen in het verhaal niet. Wel zijn ze in het verloop van hun leven, voorafgaande aan het verhaal, en aangeduid in het verhaal, duidelijk geëvolueerd. Door verschrikkingen, waaronder misbruik in hun jeugd, zijn de vrouwen van het klooster afwijkend gedrag gaan vertonen.

  Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?
  Hoofdpersoon Perceval Benoît, tweede luitenant van de gendarmerie van Crest. Hij is een jonge, nog onervaren politieman met veel ambitie. Hij doet zijn best om zijn functie zo goed mogelijk te vervullen.

  Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?
  De personages in het verhaal zijn goed gekarakteriseerd, waaronder de vrouwelijke die afwijkend gedrag vertonen.

  De auteur

  Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?
  De auteur schrijft verfijnd en goed doordacht. Het past goed bij het door haar gekozen thema.

  Kun je de schrijfstijl van Sandrine Destombes specifiek beschrijven; bijvoorbeeld filmisch, meeslepend, staccato o.i.d.
  Pakkend

  De kinderen van het klooster is de tweede thriller van Sandrine Destombes. Ga je na het lezen van De kinderen van het klooster haar thrillerdoorbraak Het dubbele geheim van de familie Lessage en de volgende thrillers van haar ook lezen?
  Ik had Het dubbele geheim van de familie Lessage al gelezen en ik ga zeker ook de volgende boeken van haar lezen. Ik kijk nu al uit naar haar volgende boek: Madame B!

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  Ik ben op de helft van het boek. Het begin stort je meteen in het verhaal. Vervolgens wordt het verhaal systematisch opgebouwd; telkens wordt via opgedane informatie een stukje van het mysterie onthuld. Dit wordt ondersteund met korte hoofdstukken waarin Lea haar toestand beschrijft.

  Er zitten mooie teksten in het verhaal. Neem bijvoorbeeld deze: “Met zijn rechte rug en korte haar sijpelde de discipline uit al zijn poriën. Toch wist Benoit zeker dat hij een vonk van plezier in zijn ogen had gezien toen de baas van de NOV hem zat te dollen. Geen glimlach op zijn lippen, maar wel een opgetrokken mondhoek die had laten doorschemeren dat hij het grapje leuk had gevonden.”
  Voor mij is dit een beschrijving om van te genieten. Heel goed gevonden. Ik ken de Franse tekst niet dus ik kan niet beoordelen of dit kunststukje van de auteur is of dat de vertaalster Aniek Njiokiktjien di zo goed gedaan heeft.

  Het verhaal ontwikkelt zich grotendeels volgens verwachting. Dit komt door de titel van het boek en vooral door de tekst van de achterflap. Daarin wordt veel te veel weggeven. De originele Franse titel is neutraler: De priorij van Crest.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  Cover: Alhoewel de kleurstelling mooi is, vind ik het boek niet erg opvallen tussen andere boeken. Het springt er niet tussenuit. Een directe link tussen titel en afbeelding ontgaat mij. Als je lang kijkt (maar dat doe ik normaal in de boekhandel niet) dat heeft de cover wel een geheimzinnige sfeer.

  Auteur: Ik las het dubbele geheim van de familie Lessage. De schrijfster studeerde aan de film- en televisieschool en dit zal invloed hebben gehad op deze eerste thriller. Ik neem aan dat dit met deze tweede thriller ook het geval zal zijn.

  Verwachting: Het dubbele geheim van de familie Lessage was een bijzonder verhaal. Het was mysterieus en bevatte veel twists. Ik verwacht weer zo’n boeiend verhaal.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  Vanochtend vond ik het boek in de brievenbus. Ik kan aan de slag.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  Heel fijn dat ik mag meedoen aan deze leesclub. Ik heb van deze schrijfster Het dubbele geheim van de familie Lessage gelezen en dat beviel mij heel goed. Dus ik ben heel benieuwd!

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  Mooi verslag!
  Cees, bedankt!

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  Spanning: 9 punten, vanwege de toenemende vaart en spanning
  Plot: 9 punten, omdat het eind onvoorspelbaar is
  Leesplezier: 9 punten, omdat het verhaal plezierig leest
  Schrijfstijl: 8 punten, omdat die niet ingewikkeld is
  Originaliteit: 8 punten, omdat het toch weer een andere Scandinavische thriller is
  Psychologie: 8 punten, omdat er intrigerende personages in het verhaal zitten

  Gemiddelde beoordeling: 8.5 punten

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  Wat vind je van het plot?

  Prima plot; het is onvoorspelbaar hoe het verhaal zal aflopen.

  Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?

  Net als in haar vorige boek gaat het verhaal langzaam van start; in de loop van het verhaal neemt de vaart toe en culmineert in een explosieve finale. De lezer weet niet wat er gaat gebeuren. Het verhaal kan alle kanten op; Grebe gaat echter een kant op die je niet voorzien had.

  Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?
  Ik had het eind helemaal niet zien aankomen.

  Vond je In slaap gevangen een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?
  Zeker boeiend. In het begin wat traag, maar ondanks dat blijft het van het begin tot het eind intrigerend.

  Vind je de schrijfstijl van Camilla Grebe prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?

  Camilla Grebe heeft een heel plezierige schrijfstijl. Je blijft geboeid lezen zonder dat je er enige moeite voor hoeft te doen

  Stel….Camilla Grebe vraagt aan jou om haar boek(en) te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘realistisch’, ‘geloofwaardig’, ‘aangrijpend’ etc. etc. Wat zou je antwoord aan haar zijn?
  Meeslepend.

  Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?
  Deze schrijfster heeft consequent dezelfde aanpak. Ze beschrijft het verhaal altijd uit de perspectieven van drie hoofdpersonen, ze begint traag, waarna de vaart toeneemt en het einde is altijd verrassend.

  Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aan Camilla Grebe mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?
  Nee, Camilla Grebe is een uitstekend schrijfster.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?

  De lezer leert in de loop van het verhaal de karakters steeds beter kennen. De grootste evolutie qua karakter maakt zonder twijfel Pernille, de alleenstaande moeder van Samuel, door. Ze was er altijd voor haar zoon en hield hem continu in de gaten. Ze was erg godsdienstig en luisterde naar de adviezen van de dominee. Maar nadat ze op advies van de dominee haar zoon de deur uit heeft gezet en de dominee seksueel toenadering tot haar zoekt, verandert ze sterk. Ze wordt eigenzinnig en laat zich niets meer door de dominee op de mouw spelden. Ze is niet langer de vrouw die alles accepteert zonder iets te zeggen. Ze gaat op zoek naar haar zoon om hem terug te winnen.

  Samuel lijkt zich tegen het eind van het verhaal te ontwikkelen van een losbandige, stelende tiener tot een meer nadenkende jongeman.

  Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?

  Alle hoofdpersonen hebben hun positieve kanten en hun gebreken. Een favoriet personage heb ik niet. Het zou Malin kunnen zijn, die met Manfred werkt, maar daarvoor heb ik haar te weinig leren kennen.

  Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?

  Ik zou beslist niets veranderen aan de personages. Van de drie hoofdpersonen is Manfred het minst uitgewerkt qua karakter. Zijn karakter zou wat meer aangezet kunnen worden.

  Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?

  De schrijfstijl past prima bij het verhaal. Het is uiteraard vergelijkbaar met haar schrijfstijl in ‘Dagboek van mijn verdwijning’. In beide boeken wordt het verhaal vanuit drie perspectieven verteld. Ze is heel goed in het uitbeelden van sombere landschappen en dramatische situaties, alsook in het schetsen van karakters. En ook in dit verhaal filosofeert ze over sociale onderwerpen, zoals in dit geval het gebruik van sociale media.

  Kun je de schrijfstijl van Camilla Grebe specifiek beschrijven; bijvoorbeeld filmisch, meeslepend, staccato o.i.d.

  Dat is moeilijk te zeggen. Filmisch lijkt mij het dichtst te benaderen.

  In slaap gevangen is de derde solo-thriller van de Zweedse Camilla Grebe, ga je na het lezen van In slaap gevangen haar volgende boeken ook lezen?

  Dagboek van mijn verdwijning heb ik al gelezen; waardering: ****. Het boek De minnares ga ik nog lezen en ook in de toekomst blijf ik deze schrijfster zeker volgen.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  Ik ontving het boek pas dinsdag 25-2 en ben nu over de helft. Het leest heel vlot. Het verhaal zit interessant in elkaar, maar ik kan niet voorzien welke kant het uitgaat. Dat maakt het boeiend.

  Ik houdt van beschrijvingen als: “De takken in de boomkruin boven me vormen een slingerend patroon – alsof honderden vingers van hout en bladeren zich ineengevlochten hebben om me te beschermen.” (pagina 81)

  Ik ken geen Zweeds. De vertaalster Ydelet Westra heeft prima werk afgeleverd!

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  Cover: Mooie kleuren. Je moet wel goed kijken om te zien dat er iemand onder een paraplu loopt, blijkbaar in de sneeuw, ziet er mysterieus uit.

  Auteur: ik heb ‘Dagboek van mijn verdwijning’ van Camilla Grebe gelezen. Een goed boek met een sombere sfeer, fraai beschreven afgelegen landschappen en een langzame opbouw van het verhaal. En al doet de geordende opbouw en het beperkte aantal personages vermoeden dat de plot tot een voor de hand liggende ontknoping gaat leiden, wordt de lezer toch verrast door een onverwachte ontknoping.

  Verwachting
  Ik verwacht een soortgelijk verhaal met een donkere sfeer en, zoals van Scandinavische auteurs gewend, een langzame opbouw van het verhaal; met een verhaal dat 450 pagina’s telt, zal dit wel bewaarheid worden. Ook deze keer verwacht een goed gevonden ontknoping.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  Vandaag, dinsdag 25 februari, is het boek gearriveerd, waarvoor dank. Ik ga vandaag meteen beginnen met lezen.

  ovar
  Bijdrager
  Post count: 103

  Het is nu vrijdag en ik heb het boek helaas nog niet otvangen Op zaterdag bestelt de post in België niet, dus op zijn vroegst komt het boek op maandag 24 februari!

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 103)