Aangemaakte reacties

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • Marcker
  Bijdrager
  Post count: 10

  Dag Saskia,

  Ga aan de slag met je vragen. Bedankt voor de interesse!

  Met vriendelijke groeten,

  Marc Kerkhofs

  Marcker
  Bijdrager
  Post count: 10

  Dag Saskia,

  Heb net de laatste hand gelegd aan een manuscript. Het verhaal handelt over een wraakoefening tussen twee vrienden, een moord en hoe twee oudere politieinspecteurs deze oplossen. Ik weet nog niet of het naar de uitgever gaat, even laten gisten. Een beetje detective, psychologie, tja, in welk vakje plaats je dat, hè? Het is een springen tussen verschillende tijden en een puzzel die op het eind in elkaar valt. Boeiend om aan te werken.

  Het meest uitdagende element bij Beet … Eerst en vooral het onbekende beest. Hoe ziet het eruit, welke geluiden maakt het? Over de vraag waar het vandaan kwam, wou ik het niet hebben, het ging mij vooral om de gevolgen van zijn beet. Voorts beperkte ik mij bewust tot één verhaallijn, om de vaart erin te houden.

  Vriendelijke groeten,

  Marc Kerkhofs

  Marcker
  Bijdrager
  Post count: 10

  Dag Saskia,

  Ja, zulke beesten zouden verboden moeten zijn ?. Ik weet niet of het een met het ander te maken heeft. Het beest in Beet is toch van een ander kaliber …

  Marcker
  Bijdrager
  Post count: 10

  Dag Saskia,

  Wat de (vele) schrijfboeken betreft die ik heb gelezen (o.a. Handboek voor schrijvers – Molhuysen) durf ik wel zeggen dat ik veel heb gehad aan Stephen Kings ‘On Writing’. King is erg ‘down to earth’ en geeft heel praktisch advies. Een paar voorbeeldjes:

  1) Lees een hele boel, schrijf een hele boel.
  2) Zet je op je kont en schrijf. Staar je niet blind op die knipperende cursor in afwachting van een bezoeking van de muze.
  3) Schrijf eerst voor jezelf, IN je werkkamer. Pas als je tevreden bent, herschrijf je voor BUITEN je werkkamer.
  4) Leg je manuscript een maand of twee weg en lees het dan opnieuw. Maai intussen het gras, werk aan iets anders, maar vergéét even dat manuscript. Je leest het daarna als een ‘lezer’.

  On Writing appelleert aan het gezonde boerenverstand, maar het is fijn om het gedrukt te zien staan, al die dingetjes.

  Ik heb ergens rond mijn 50ste (tot genoegen en verrijking) een schrijfcursusreeks afgewerkt bij Schrijfatelier Alicia (https://schrijfatelieralicia.wordpress.com/about/). Daarvoor pleegde ik al eens een stukje te zetten op nederland.nl (zoek op auteur: kerkhofs marc).

  Tot slot nog dit: had ik niet geschreven mocht ik geen schrijfcursus gevolgd hebben? Ik denk het wel, maar door de schrijfcursus te volgen werden mijn blinde vlekken blootgelegd en kweekte ik zelfvertrouwen. Pas als je commentaar op je schrijfwerk krijgt van een buitenstaander (familie en vrienden vinden álles fantastisch wat je schrijft – een gelukkige uitzondering is mijn kritische vrouw), weet je waar er geschaafd moet worden aan je eigen stijl. (in my humble opinion …)

  Met vriendelijke groeten,

  Marc Kerkhofs

  Marcker
  Bijdrager
  Post count: 10

  Dag Saskia,

  Dit is mijn tweede boek. In maart 2017 kwam Verloren Tijd uit bij Boekscout. Ik ben pas voluit beginnen schrijven vanaf mijn 50ste, drie jaar geleden. Vanaf dan is schrijven iets wat ik elke dag moet doen of er schort iets aan mijn dag. Van opleiding ben ik beenhouwer, wat ik tot mijn 25ste deed. Daarna heb ik tot mijn 50 bij een carwash gewerkt. Ik ben moeten stoppen wegens rugproblemen. Tegenwoordig doe ik interviews en schrijf ik artikelen voor B2B tijdschriften, copywriting en aanverwante.

  Met vriendelijke groeten,

  Marc Kerkhofs

  Marcker
  Bijdrager
  Post count: 10

  Dag Saskia,

  Om te beginnen een fantastisch 2018!

  In mijn jongere jaren las ik véél sf. De genoemde auteurs heb ik gelezen, alsook Philip K. Dick, Kurt Vonnegut, Frederick Brown e.a. Nu lees ik veel minder sf en hou ik inderdaad meer van magisch realisme (denk aan Hubert Lampo). De naam (Dean) Koontz ken ik wel, al moet ik tot mijn schaamte bekennen nog nooits iets van deze auteur gelezen te hebben.

  Met vriendelijke groeten,

  Marc Kerkhofs

  Marcker
  Bijdrager
  Post count: 10

  Dag Ans,

  Mijn fantasie ging met me aan de haal en voor ik het wist, dichtte ik bepaalde geluiden die ik in mijn loopbaan op de carwash hoorde, toe aan een onbekend wezen. Stel dat … Weet je wel? Het uiterlijk van Splinter werd ‘geperfectioneerd’ tijdens het schrijfproces. Om de een of andere reden moést het groen zijn (mijn lievelingskleur). King speelt in zoverre een rol dat ik nogal te spreken ben over zijn boek ‘on writing’, een non-fictie boek waarin hij het heeft over het schrijven zelf. Wat zijn ‘monsters’ betreft, hield ik me verre van hun gruwelijke eigenschappen (op het effect van de beet na, dan …)

  Met vriendelijke groeten (en aan alle leden en de moderator, een fantastisch 2018 gewenst!)

  Marc Kerkhofs

  Marcker
  Bijdrager
  Post count: 10

  Dag Britt,

  Ik kan niet echt zeggen dat dat er één schrijver is die me inspireert. Ik lees graag Herman Koch, Leon De Winter, af en toe een Stephen King, alles van Robert Harris en Philip Kerr … Uiteraard zullen er wel invloeden zijn, maar ik jaag ze niet bewust na. Ik lees vooral ter ontspanning.

  Met vriendelijke groeten,
  Marc Kerkhofs

  Marcker
  Bijdrager
  Post count: 10

  Dag Elsa,

  Lijk jijzelf op 1 van de hoofdpersonages?

  Ik lijk qua karakter op George. De andere personages die Beet bevolken zijn ofwel uitvergrotingen van karakters die ik in mijn leven ben tegengekomen of een collage van verschillende karakters, samengebracht in één persoon. Bovenal wou ik ze geloofwaardig houden zonder hen te doen vervallen in karikaturen.

  En ben jij zelf ooit een wonderlijk dier tegengekomen waarvan je geen idee had wat het was of tot welk dierenrijk het behoorde?

  Leuke vraag! Inderdaad heeft een vreemd beest me ooit de stuipen op het lijf gejaagd toen ik jong was. Ik ging met mijn vader vissen op paling. Ik had beet (!) en haalde een vis boven water waarvan ik dacht dat het een paling was. Eenmaal de vis aan de kant gaf dat dier een schreeuw! Ik deed het zowat in mijn broek en rende huilend van schrik naar huis. Later vertelde mijn vader dat het een rivier- of beekprik was, een soort parasiet, die in onze contreien een ‘negenoog’ wordt genoemd. Een monster in mijn kinderogen … Foto:https://nl.wikipedia.org/wiki/Rivierprik#/media/File:Lampetra_fluviatilis.jpg

  Vriendelijke groeten,
  Marc Kerkhofs

  Marcker
  Bijdrager
  Post count: 10

  Dag “roodkapje”,

  Ik heb meer dan twintig jaar op een carwash gewerkt. Net zoals het hoofdpersonage stond ik in voor het onderhoud en ik kan je wel vertellen dat je soms geluiden hoort die je de oren doen spitsen en de fantasie aanwakkeren. Het “wat als” principe kwam om de hoek kijken. Voor ik het wist was ik vertrokken …

  Vriendelijke groeten,

  Marc Kerkhofs

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)