Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
 • Auteur
  Berichten
 • malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22

  Ik wil ook nog even een opmerking plaatsen voor een eventueel tweede druk: laat het nog eens herlezen door een redacteur… Er staan immers nogal wat schoonheidsfoutjes in, vaak een woordje dat dubbel staat.

  malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22

  Ik heb me ook ingeschreven… Het onderwerp boeit mij danig… Nu nog goed geschreven, en het kan niet meer stuk 😀

  malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22
  In reactie op: Ziva, Beoordeling #13546

  Spanning: 7 punten, omdat het wel spannend is, maar het kan beter, het boek is vrij voorspelbaar.

  Plot: 7 punten, omdat omdat ik niet helemaal tevreden ben met hoe het verhaal is opgesteld en hoe het zich dan verder ontvouwt.

  Leesplezier: 8 punten, omdat ik er toch van genoten heb, dat is vooral te danken aan de schrijfstijl van John Winkel en niet het verhaal op zich.
  Schrijfstijl: 9 punten, omdat John Winkel duidelijk een goede schrijver is (voor mij) zijn zinnen zitten mooi in elkaar, hij weet wanneer hij moet vertragen en versnellen…

  Originaliteit: 5 punten, omdat het boek niet echt origineel is, het lijkt alsof ik veel elementen al eens gelezen heb.
  Psychologie: 6 punten, omdat het wat meer mocht worden uitgewerkt… Soms worden personages met hun haar erbij gesleurd.

  <u>Gemiddelde beoordeling:</u> 7 punten

  malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22
  In reactie op: Ziva, Na het lezen #2 #13545

  De plot

  1. Wat vind je van het plot?
   Het plot is vrij goed uitgewerkt. Dat vind ik ook een vereiste voor een goede thriller, meer nog dan voor een goede roman. Soms wil hij wel wat suspense inbrengen door het verschuiven van plotelementen, en dat is niet altijd goed gelukt.
  2. Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?
   Hier en daar heeft hij elementen in het plot verschoven wat volgens mij niet zo helemaal geslaagd zijn. Zoals na de proloog te verspringen naar een moment in het verleden.
  3. Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?
   Ik had eigenlijk vanaf het midden van het boek niet zien aankomen… Het verhaal neemt dan namelijk een heel andere wending die ik had verwacht, en dat is niet altijd heel geslaagd te noemen… De schrijver had in het eerste deel hieromtrent wat meer hints mogen geven… Zoals Theo meer betrekken.

  Algemeen

  1. Vond je het een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?
   Ja, dat zeker wil, het had me van de eerste pagina tot het einde in zijn ban.
  2. Vind je de schrijfstijl van John Winkel prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?
   John Winkel is een zeer goede schrijver. Het boek hoeft daarom niet uiterst origineel en uniek te zijn om goed en prettig te lezen, dat doet vooral de schrijfstijl van John Winkel.
  3. Vind je Ziva een typisch Nederlandse thriller? Kun je je antwoord ook toelichten?
   Wel een thriller volgt een bepaalde formule die bijna bij elke thriller hetzelfde is: er is een moord gebeurd en men moet uitzoeken wie die gepleegd heeft. Ook dit boek is daar geen uitzondering op. Wat ik dan ook goed vind aan het boek is vooral hoe het geschreven is.
  4. Stel….John Winkel vraagt aan jou om hun boeken te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘hard’, geloofwaardig, aangrijpend etc. etc. Wat zou je antwoord aan hem zijn?
   Het is op bepaalde momenten inderdaad een vrij hard boek, vooral hoe men omgaat met de ondervraagden. Hij is wel vrij neutraal in zijn schrijven, het gaat iets aangrijpender gemogen.

  Dit boek

  1. Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?
   Hierop kan ik hetzelfde antwoorden als de vraag of het een typische Nederlandse Thriller is. Het is een thriller met dezelfde formule als de doorsnee thriller. Maar dat is ook niet erg, de formule is getoetst en succesvol gebleken. Belangrijker is of het goed geschreven is, en dat is het.
  2. Ziva is het thrillerdebuut van John Winkel, ga je eventuele volgende boeken van hem ook lezen?
   De kans zit er zeker in.
  3. Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aan John Winkel mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?
   Probeer buiten de formule van de thriller te treden… Probeer iets origineels te bedenken… Verder ga ook iets meer in op de mislukkingen van je personages… Je heeft de aanzet met alcohol bij Theo, maar het had iets meer uitgewerkt mogen worden.

  Nu kun je ook je waardering aan het boek geven in het topic Beoordeling

  malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22
  In reactie op: Ziva, Na het lezen #1 #13493

  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?

  Er wordt in het begin heel veel aandacht aan Ziva gegeven, zij ontwikkeld zich dan ook heel mooi en in feite wil je meer van haar te weten komen… Dat is een sterkte maar ook een zwakte in dit boek gezien wat er gebeurt. Theo wordt er een beetje met de haren bijgesleurd en de personages lijken vrij ontwikkeld te zijn vanaf het begin zonder dat ze nog veel evolutie doormaken.

  Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?

  Ziva is duidelijk mijn favoriete personage… Theo vind ik iets er over gaan om hem zeer fijn te vinden. Ik had dan ook meer van Ziva willen lezqen.

  Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?

  Ik zou van Theo iets meer evolutie gemaakt hebben, iets meer zijn gevoelens naar Ziva en zeker naar zijn kind uitgewerkt hebben.

  De auteur

  Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?

  Ja, de schrijfstijl past bij het soort verhaal en hij schrijft vrij vlot, wat het lezen alleen maar ten goede komt

  Met welke voor jou bekende auteur is de schrijfstijl van John Winkel vergelijkbaar?

  Oh, hier kan ik vrij moeilijk op antwoorden. De schrijfstijl van John Winkel is vrij goed, al heeft hij niet echt een vernieuwend boek geschreven.

  malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22

  WAt een proloog zeg! Enorm ingrijpend… Het is echt een binnenkomer… Meteen verkocht… Zeker één van de betere prologen dat ik de laatste jaren in een thriller heb gelezen.

  Volgens mij staat er een o teveel op pagina 17, net na de naam van Berkowitz.

  malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22
  In reactie op: Ziva, Voor het lezen #13030

  Cover: Ik hou wel van het contrast van het rood met wit, maar zoals gezegd is het niet meteen een duidelijke cover voor een thriller, het stuk: “Onderzoeksjournalistiek met dodelijke gevolgen” zou ik heb weggelaten. De titel had misschien iets meer in de nadruk gezet mogen worden… Het is nogal gewoontjes. Op de achterflap staat een soort gebouw, maar ze hadden dit liever wat grijzer gemaakt, want de korte inhout is erdoor tamelijk moeilijke te lezen.

  De schrijver: John Winkel kwam voorbij op mijn facebook toen hij zijn contract tekende. Voor de rest is hij voor mij niet echt een bekende. Een vrij oude debutant ook, als je het mij vraagt, maar dat wil natuurlijk helemaal niets zeggen.

  Het verhaal: Als ik de achterflap lees heb ik het gevoel dat het een klassieke thriller zal worden, al hoop ik dat het iets meer in petto heeft dan de klassieke thriller. Ik ben dus heel benieuwd.

  malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22

  Heb me net ingeschreven… Lijkt mij een bijzonder interessant boek, al heel veel goede dingen over gehoord ook.

  malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22
  In reactie op: Deal?, Beoordeling #11342

  Spanning: 6 punten, omdat juist doordat het plot wat hakkelig was het in heeft moeten boeten in de spanning….

  Plot: 6 punten, omdat de structuur zoals ik genoemd heb in na het lezen 2 beter had gekund

  Leesplezier: 8 punten, omdat ik het wel graag gelezen heb

  Schrijfstijl: 7 punten, omdat het bombastische er nog wat uit moet

  Originaliteit: 8 punten, omdat ik vind dat er genoeg originele elementen in zitten om mijn aandacht vast te houden.

  Psychologie: 7 punten, omdat Cassius een vrij mooie evolutie maakt, maar op sommige punten toch te plots.

  Gemiddelde beoordeling: 7 punten

  malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22

  [
  De plot

  1. Wat vind je van het plot?
  2. Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?
  3. Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?

  Ik ga de drie vragen ineen beantwoorden, vooral de eerste twee zitten heel erg in elkaars vaarwater. Ik vind de kritiek die hier al is geuit dat het nogal traag gaat in het begin en dat het vrij lang duurt voordat het echte verhaal begint, wel terecht. Ik denk dat dit beter had gekund, niet door te schrappen in de tekst, maar wel door thema’s te verschuiven… Iets meer chronologisch te schrijven dus, en de misdadigers iets naar achteren, na het hoofdverhaal of binnen het hoofdverhaal te plaatsen. Ik denk dus absoluut niet dat het verhaal te lang is, wel denk ik dat de structuur iets beter had gekund. Verder vind ik hoe de misdadigers aan hun einde komen over het algemeen vrij fantasierijk.

  Het einde is vrij cliché, eigenlijk, maar dat hoeft niet meteen iets slechts te zijn. Meer kon en hoefde je er niet van te maken, denk ik. Het was te verwachten dat het in die trant zou aflopen, maar die verwachting heeft me niet minder doen genieten van het boek. Het is ook geen who-done-it die het moet hebben van zijn raadsels.
  Algemeen

  1. Vond je het een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?
   Ik vond het een boeiend verhaal en heb het graag gelezen, zeker na de eerste tweehonderd pagina’s was ik steeds benieuwd naar meer.
  2. Vind je de schrijfstijl vanJohan Deseyn prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?

   Zijn schrijfstijl is prettig, zeker niet moeilijk (en dat verwacht ik eigenlijk van een thriller/horror; het moet nu eenmaal ontspannend blijven) Het is een rechttoe rechtaan verhaal zonder blasé, en daarvan hou ik nog het meest. Hier en daar vind ik wel dat hij de neiging heeft bombastisch en met iets teveel omhaal van woorden te schrijven, maar het is niet storend op die manier dat het niet meer prettig leest.

  3. Vind jeDeal? een typisch Vlaamsese thriller? Kun je je antwoord ook toelichten?
   Het is niet typisch Vlaams, en ik zou het ook net meteen onder thriller scharen. Het is iets episch, meer woorden heb ik er eigenlijk niet voor. Het speelt zich ook af op een onbepaalde plaats in Amerika, maar dat hoeft niet voor een Vlaams verhaal, een verhaal mag gerust op Vlaamse bodem afspelen, het maakt het verhaal er niet beter op omdat het toevallig iets internationaler geschreven is.
  4. Stel….Johan Deseyn vraagt aan jou om zijn boeken te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘hard’, geloofwaardig etc. etc. Wat zou je antwoord aan Johan zijn?
   Episch is het enige woord die ergens weergeeft wat ik ervaar bij dit boek. Meer woorden heb ik echt niet, het is fantasy, maar ook weer niet, het is thriller, maar ook weer niet, het is horror, maar ook weer niet. Het is zeer moeilijk op Deal? een genre vast te pinnen…

  Dit boek

  1. Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?
   Neen, ik ben eigenlijk wel aangenaam verrast door het verhaal… Ik heb het idee dat op het ogenblik de meeste Vlaamse schrijvers het houden bij de klassieke thrillerboeken die vaak dan nog in een formule van meerdere afleveringen worden gegoten. Zelf vind ik dat niet creatief genoeg, ik lees dat dus ook niet graag. Dat is met Deal? Zeker niet het geval. Het is een creatief verhaal die meer wilt bieden dan wat je in een dozijn in de boekhandel kunt kopen. En daar is hij grotendeels wel in geslaagd volgens mij.
  2. Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aanJohan Deseyn mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?
   Iets minder omhaal van woorden zal je verhalen te goede komen en de geloofwaardigheid bevorderen. Je bent iets teveel schrijver, en niets te weinig verteller. Denk aan hoe je op een podium mijn aandacht zou vasthouden.

  Nu kun je ook je waardering aan het boek geven in het topic Beoordeling

  malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22

  De karakters

  1. Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?<br>
   Het is duidelijk dat Cassius evolueert, hij is hierin ook een vrij dankbaar personage omdat hij zo’n grote veranderingen doormaakt in het verhaal… Soms zijn zijn evoluties zelfs iets te plots. Andere personages blijven wat meer hetzelfde… Bartholeon evolueert heel subtiel, maar niet echt door de ervaring die hij opdoet met Cassius.
  2. Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?<br>
   Cassius spreekt mij enorm aan. Ik leef heel erg mee met zijn “lijden voor de kunst” en de frustraties die hij heeft. Ik ben dan ook heel erg blij dat hij niet alleen een succesvol schrijver wordt, maar ook een iets stabieler mens. Dat het leven hem steeds beter lijkt af te gaan.
  3. Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?<br>
   SPOILER ALERT

   Ik had van Cassius een goede schrijver willen maken, hij verdient het gewoon door zijn verlangen, op het einde zou ik hem ook succesvol laten zijn als gewone schrijver.

  De auteurs

  1. Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?
   <br>
   Een vrij moeilijke vraag eigenlijk. Deseyn moet opletten niet te bombastisch en te episch te worden, al past het in zekere mate wel bij het verhaal, maar het maakt het verhaal iets minder geloofwaardig (als horror-verhaal uiteraard)… Ook de personages zijn vaak wat bombastisch uitgemeten. Hoe b.v. die Chinees spreekt lijkt soms wel vijftig jaar te laat
  2. Johan Deseyn schreef al 16 boeken en zal er waarschijnlijk nog velen gaan schrijven. Ga je de vorige en volgende boeken van hem ook lezen?<br>
   Ik heb genoten van Deal! al heb ik natuurlijk mijn commentaar en is hij bijlange nog geen Stephen King, of zelfs een Joe Hill. Maar Deal! heeft mij aangezet om verder te lezen en ik vind het een interessant verhaal. Ik ben dus zeker benieuwd naar meer.
  3. De auteur staat bekend om zijn (psycho-)horror. Herken je dat ook in Deal?<br>
   Het is vrij lichte horror hoor, al zeker niet meteen psycho-horror vind ik. Wat niet verhindert dat het natuurlijk een interessant verhaal is. Het is uiteraard ook uiterst subjectief en ik ben vrij moeilijk bang te maken, zeg maar. Dat hoeft ook niet om me van een verhaal te laten genieten.
  malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22

  Toch een noot van kritiek: de redactie had beter gekund… Er staan verschillende vooral zinsbouwkundige fouten in het boek die er gemakkelijk uit gehaald hadden kunnen worden en die het heel wat ontsieren.

  malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22

  Ik kan me goed verplaatsen in het hoofdpersonage, Cassius, hij is van dezelfde leeftijd en worstelt een beetje met dezelfde vragen.
  Verder vind ik de dialogen zeer goed, ze zijn zeer natuurlijk.
  De proloog was zeer beloftevol, al ben ik wel blij dat het niet in de ik-persoon beschreven werd. In tegenstelling tot sommige anderen hier vind ik dat er wel al het één en ander is gebeurd (ik zit aan pagina 100), maar ik mis voorlopig nog de relevantie met het hoofdverhaal… Dat mag in ieder geval beginnen nu.
  De schrijfstijl vind ik vrij Vlaams, en als Vlaming leest dat wel prettig.

  malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22
  In reactie op: Deal?, Voor het lezen #10783

  Ik heb net (eindelijk) het boek kunnen halen bij de post…

  Cover

  Ik vind het een bijzonder mooie cover, die duidelijk de beoogde sfeer van duistere thriller uitstraalt, zoals het op de cover staat vermeld. Wat de wagen tot het verhaal betekent weet ik uiteraard nog niet, maar het maakt me wel nieuwsgierig. Ik zou zelf geen nummerplaat aan de wagen gegeven hebben om het nog mysterieuzer te maken… Maar de cover maakt wel een belofte, hopelijk kan hij dat waarmaken.

  De auteur

  Dit wordt mijn eerste kennismaking met Johan Deseyn… Vreemd want ik ben een liefhebber van horror en vind het spijtig dat er zo weinig Nederlandstalige auteurs zich aan het genre wagen… De achterflap (die natuurlijk een beetje reclame is) belooft me wel dat ik een boek in handen heb van een schrijver die zijn sporen in het genre al ruimschoots heeft verdiend.

  Het verhaal

  Toen ik de korte inhoud op de site las was ik meteen verkocht eigenlijk. Het verhaal is niet origineel, bijna alle grote horror-auteurs hebben er wel een versie van gemaakt… Maar in een boek zoek ik over het algemeen niet zozeer een origineel, maar wel een goed verhaal. Toch boeit het gegeven me wel, want ik denk dat elke schrijver, die echt wil publiceren al wel eens met de vraag heeft geworsteld of hij voor succes zijn ziel zou verkopen. Ik ben in ieder geval benieuwd.

  malakh ahavah
  Bijdrager
  Post count: 22

  Grrr… Toegekomen, maar ligt in de post, kan er niet eerder om dan donderdag 🙁

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)