Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 50)
 • Auteur
  Berichten
 • lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50

  Spannend. Ik had me door de uitgever laten leiden in de gok welk boek in de leesclub zou komen. Eerlijk gezegd is deze veel spannender! Gelukkig loot ik mee!

  lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50

  Spanning: 5 punten, omdat ik het nergens echt heel spannend vond worden. Ook de climax eindigde in een praatsessie. Wat dat betreft is het boek meer een roman dan een thriller en al helemaal niet een thriller met horror elementen, wat ik een beetje had verwacht.

  Plot: 8 punten, omdat het verhaal goed in elkaar zit, meerdere verhaallijnen bevat en heel uitgebreid en geloofwaardig beschreven is.

  Leesplezier: 6 punten, omdat ik het door elkaar gebruiken van voor- en achternamen niet prettig vond, er heel veel personages iets kleins deden, waarbij ik vraagtekens zette, en er wel heel veel gegeten werd. Ik kan me zo een aantal andere dingen voorstellen wat ook had gekund. Een pluspunt is echter de korte hoofdstukken. Dat las dan weer vlot door.

  Schrijfstijl: 7 punten, omdat er mooie zinnen in staan. Niet standaard en ook zeker de moeite van het opnieuw lezen waard.

  Originaliteit: 6 punten, omdat vampirisme op zichzelf niet nieuw is. En het nergens ook echt onder de huid kroop. Ik vond het bloed drinken op zichzelf ook niet overtuigend neergezet.

  Psychologie: 8 punten, omdat zowel Marco als Ilaria een mooie ontwikkeling doormaken, geheel in lijn met hun verleden. Daar is goed over nagedacht. Wat dat betreft vond ik het meer een roman dan een thriller. Ondanks de moorden die gepleegd zijn.

  Gemiddelde beoordeling: 40 /6 = 6,7 punten
  Waarbij ik kwijt wil dat ik het als roman hoger had beoordeeld.

  lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50

  De plot
  Het plot zit goed in elkaar. Er zitten veel verhaallijnen in die allemaal bij de moordenaar uit kunnen komen en de informatie is goed opgebouwd. Het einde vond ik sterk. Ik verwachtte wel iets in die trant, maar de auteur heeft mij verrast door wat het met Ilaria doet. Dat vond ik heel goed.

  Algemeen

  Het verhaal is boeiend, hoewel ik het meer een roman vind en ik moeite moest doen erin te komen, door de grote hoeveelheid namen, mensen die eerst bij hun voornaam en daarna bij hun achternaam werden genoemd en de grote hoeveelheid etentjes. Kijk je daar doorheen, dan zie je de ontwikkeling van de hoofdpersonen, en dat was interessant.
  Door de korte hoofdstukken is het begrijpelijk geschreven. Ik had geen moeite erin te komen.

  Een echte typische Italiaanse thriller is het misschien omdat het eten zo nadrukkelijk naar voren komt. Toen ik het las, was ik ziek en helemaal niet in de stemming om daarover te lezen. Maar dat doet niets af aan het verhaal. Verder speelt het in Milaan, vond ik het opvallend dat vreemdgaan geheel geaccepteerd is en vond ik het inkijkje bij zo’n krant echt interessant.

  De noemer die ik zou noemen om het boek te typeren zou geloofwaardig zijn. Nergens had ik het idee dat het niet voor zou kunnen komen zoals het verhaal gepresenteerd werd.

  Dit boek
  Het is niet een boek zoals er zoveel zijn. Het onderwerp is spannend, het horror element (kanibalisme, vampirisme) kan nog veel groter neergezet worden. En dan wordt het vele eten van de journalisten ineens wel een spannend element.
  Een volgend boek wil ik zeker ook lezen.
  En mijn tip zit al een beetje in wat hierboven staat. Minder aandacht voor eten of juist het horror element vergroten. En de vergelijk met de oude zaak kon ik niet elke keer volgen. Dat deel vond ik saai geschreven.

  lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50

  De karakters

  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?
  Ja, dat gevoel heb ik. Wat dat betreft leest het meer als een roman dan als een thriller. Marco Besana en Ilaria Piatti ontwikkelen ook door hun (werk)relatie. Mooi vond ik dat ze Ilaria reflecteerd op de relatie tussen Marco en Marina, dat Marco dat toelaat en dat ook de zoon van Marco een betere band met zijn vader kreeg. Waarom het mij ook meer aan een roman deed denken was de achtergrond van Ilaria, de moord op haar moeder, door haar vader. Ik vond haar groei het meest indrukwekkend.
  Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?
  Ilaria, exact om haar ontwikkeling in hoe zij in deze moord(en) geconfronteerd wordt met het verleden.
  Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?
  Giorgio zou ik een knappere man maken. Het kan misschien aan mij liggen, maar ik vond hem het minst geloofwaardig in ontwikkeling.

  De auteur

  Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?
  Ik vind het meer een roman dan een thriller. Ik heb ook nergens echt de kriebels gekregen, wat gezien het thema (vampierisme, kannibalisme, etc) wel had gekund. Ik vond de terugblik op het proces van de ‘vampier’ erg uitgebreid en niet geheel nodig. Dat had korter gekund. Verder is de schrijfstijl fijn, als je er eenmaal aan gewend bent. Het kostte even voordat ik erin kwam. En als je van de Italiaanse keuken houdt, dan krijg je echt trek bij het lezen van dit boek!
  Met welke voor jou bekende auteur is de schrijfstijl van Dario Correnti vergelijkbaar?
  Ik heb geen vergelijking voor ogen.
  Dario Correnti is pseudoniem voor twee bekende Italiaanse auteurs. Dus door twee auteurs geschreven. Merk je daar iets van bij het lezen?
  Nee, dat merk je niet. Waarschijnlijk ook doordat het merendeels door 1 persoon is geschreven nadat ze het samen hebben uitgedacht.

  lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50

  Ondertussen heb ik op de deadline dag het boek uit. Helaas geveld door de griep, dat bemoeilijkt lezen aanzienlijk.

  Wat mij opvalt is het door elkaar gebruiken van voor en achternamen, zodat ik af en toe enorm puzzelde over wie het nu ging.
  De restaurantbezoekjes zijn al genoemd. Maar als Marco een fervent liefhebber is van eten (wat blijkt) dan snap ik dat ook wel.
  Koken/eten is 1 van de dingen die ik me bij Italië voorstel als je mij een omschrijving zou vragen.
  Er zaten wat spelfouten in, ik heb er alle vertrouwen in dat die al getackeld zijn door jullie.
  Ik ga door naar na het lezen.

  lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50

  Ik heb een stukje gelezen en merk dat ik er nog in moet komen. Opvallend is dat de cover doet denken aan een mooie zomer, terwijl het sneeuwt en koud is als het verhaal begint. Verder valt het vele eten op en de namen vind ik op elkaar lijken. Misschien omdat ik de uitspraak niet ken in de oorspronkelijke taal.
  De korte hoofdstukken vind ik fijn om te lezen. Het houdt snelheid in het verhaal. Ik ga gauw weer verder, want 26 november is al over 12 dagen en ik mag nog een flink stuk van het boek lezen!

  lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50

  Cover: Mooi, het doet mij denken aan een Italiaans plaatsje waar we afgelopen zomer waren. Wat dat betreft zit ik gelijk in een Italiaanse sfeer.
  Leuk detail is de bloedspetter op de cover. Dat deze ook echt voelbaar is, is een plus.

  Auteur: Ik ken de auteur niet. Ik heb wel recent een aantal detectives gelezen van Italiaanse bodem, die ik heel erg goed vond. Waarschijnlijk projecteer ik mijn verwachting nu ook op dit boek.

  Verwachting: Mysterieus, spannend, met oog voor historische details. Ik ben heel benieuwd of er een horror element in voor gaat komen. De eerste Italiaanse seriemoordenaar, een vampier omdat hij bloed van zijn slachtoffers dronk. Het klinkt heel goed!

  lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50

  Leuk! Ik vind de setting in Italië en het idee van een bloed drinkende moordenaar erg interessant. Ik kijk uit naar deze leesclub!

  lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50

  Ik heb het boek gekregen. Dank je wel!

  lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50

  Spanning:. 1 punt, omdat ik principieel niet onder een 1 ga. Er zit teveel herhaling in dit boek, teveel informatie wordt gedumpt, teveel hoofdstukken eindigen met een cliffhanger en dat werkte voor mij averechts.

  Plot: 6 punten, omdat het in potentie best een leuk verhaal zou kunnen zijn.

  Leesplezier: 1 punt, omdat ik mezelf moest dwingen het uit te lezen. Zonder leesclub had ik dat niet gedaan.

  Schrijfstijl: 3 punten, omdat ik de manier waarop de lezer het verhaal voorgeschoteld krijgt niet fijn vind. Er is geen enkele ruimte om als lezer zelf iets in te vullen. Tel daar de informatiedump, cliffhanger gebruik, ontelbare uitweidingen over zaken die ik echt niet hoef te weten, vlakke personages, etc bij op.

  Originaliteit: 6 punten, omdat het in potentie best een origineel verhaal is.

  Psychologie: 1 punten, omdat de personages vlak zijn en niet evolueren. Bovendien zijn ze niet geloofwaardig in hun uitspraken. En naïef in wat ze doen / geloven.

  18 punten in totaal = gemiddeld 3 punten.

  lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50

  Goed, daar gaan we met deel 2 van mijn opmerkingen.

  De plot
  1. Wat vind je van het plot?

  Tja, het had spannend kunnen zijn, maar dat werd platgeslagen door een teveel aan trucjes om een spanningsboog te creëren.

  2. Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?

  Het idee is best leuk, de uitvoering veel minder. En ik denk dat ongeveer de helft van het verhaal geschrapt had kunnen worden om het veel spannender te maken. Er had meer actie in gemogen, en daarmee bedoel ik niet nog meer achtervolgingen.

  3. Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?

  Het was een voorspelbaar verhaal.

  Algemeen

  4. Vond je het een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?

  Nee, ik ergerde me dood aan de vlakke personages, de herhaling van zetten, de informatiedumps, de makkelijke manier waarop iets wat een uitdaging voor een personage had kunnen (moeten) zijn, werd opgelost. Ik moest mezelf dwingen om verder te lezen.

  5. Vind je de schrijfstijl van Han Thomas prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?

  Aangezien hij letterlijk alles voorkauwt is makkelijk hier het enige antwoord.

  6. Vind je Het Darwin dilemma een typisch Nederlandse thriller? Kun je je antwoord ook toelichten?

  Het speelt niet in Nederland, en gelukkig is het geen typisch Nederlandse thriller, dat zou het niveau in Nederland bedroevend laag maken.

  7. Stel….Han Thomas vraagt aan jou om zijn boeken te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘hard’, geloofwaardig, aangrijpend etc. etc. Wat zou je antwoord aan hem zijn?

  Ik onthoud me hier van een antwoord.

  8. Han Thomas wordt wel vergeleken met Dan Brown, zo wordt hij ook wel Han Brown genoemd. Vind je dit compliment terecht?

  Nee, absoluut niet.

  Dit boek

  9. Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?

  Voor mij is dit boek uniek omdat ik absoluut niemand zou aanraden het te lezen. Ik heb niet heel snel dat ik zo afhaak in een verhaal, dankzij de manier waarop het verteld wordt.

  10. Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aan Han Thomas mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?

  Zoek een goede redacteur, ga alsjeblieft opnieuw research doen naar wetenschappelijk onderzoek en het basis denkniveau wat je mag verwachten als je als laborant werkt, werk je karakters beter en geloofwaardiger uit en doe een nieuwe poging. Oh ja, en stop alsjeblieft met informatiedumps geven en doseer je cliffhangers beter.

  lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50

  Ik vrees dat ik totaal niet enthousiast over dit boek ben. Dat heeft echt met structuur, plot, verteltechniek, karakterontwikkeling, etc te maken. Het idee van het verhaal leek mij heel leuk. Tot ik mezelf moest dwingen om dit verhaal uit te lezen. Hier komen de antwoorden op de vragen:

  De karakters
  1. Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?

  Nee, er gebeurt van alles, en er wordt van alles uitgelegd aan de lezer over de karakters, inclusief het verleden. Een informatiedump over karakters geven is alleen niet hetzelfde als karakters laten evolueren. Ook uitleg geven waarom iemand iets doet, geeft geen ontwikkeling aan.

  2. Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?

  Geen. Ik vond ze allemaal oppervlakkig en hol. En ik vond de uitspraken van de wetenschappers in dit boek tenenkrommend en vooral heel ongeloofwaardig.

  3. Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?

  Ik heb geen ambitie om één bepaald personage te veranderen. Wat dacht je van allemaal? Ik vond dit een boek waarbij de redactie te kort is geschoten. Op alle vlakken. Iets wat in potentie best een aardig verhaal had kunnen worden, wordt daardoor een worsteling om uit te lezen. Als ik niet aan deze leesclub deelgenomen had, had ik het boek gewoonweg niet uitgelezen.

  De auteur

  4. Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?

  Het had kunnen werken als… Nee, ik vond het Darwin Dilemma echt een drama om doorheen te komen. Cliffhangers volgen elkaar ongeveer hoofdstuk na hoofdstuk op, wat irritant is. Een cliffhanger kan goed werken, maar niet zoals het in dit verhaal gebruikt wordt. Dan heeft het een averechts effect op een spanningsboog.
  De lezer wordt te veel verteld wat karakters voelen, denken, informatiedumps uit het verleden, hele redenaties waarom iemand tot iets komt worden verteld, op momenten waarbij ik denk ‘show!!! Ga in de actie!!!’ Volkomen onlogische acties van personages worden niet uitgelegd, ik bedoel, wie rent in godsnaam een verlaten woestijnvlakte op, als je hotel bewaakt wordt en je juist dan de bewaking op moet zoeken als je jezelf wil beschermen. Dat was afhaakmoment nummer zoveel.

  5. Met welke voor jou bekende auteur is de schrijfstijl van Han Thomas vergelijkbaar?

  Gelukkig met niemand.

  Het spijt me overigens oprecht dat ik niet positiever kan zijn over dit verhaal.

  lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50

  Citaat: Olivier lachte smalend. ‘Ik geloof niet zo in die vierde dimensie. Alles is toch gewoon te verklaren met onze eigen, vertrouwde dimensies lengte, hoogte en breedte?’

  Serieus??? En dit zegt iemand die onderzoek doet in een lab naar het opwekken van leven uit materie? Natuurkundige kennis is een vereiste in zijn beroep. Richting natuur en techniek (inclusief eindexamen natuurkunde op vwo niveau) is een vereiste vooropleiding wil je een studie biologie, natuurkunde o.i.d. gaan doen aan de universiteit of HBO.

  Sinds Einstein werken wetenschappers met minimaal vier dimensies: Lengte, breedte, hoogte en tijd. Dat is geen geloven in, dat is een uitgangspunt. Sterker nog, wetenschappers werken nu met theorieën tot 11 dimensies. En sinds de LHC-deeltjsversneller komt het bewijs van het bestaan van verborgen dimensies (verder dan de 4e) steeds dichterbij. Het is niet meer de vraag of er meer dimensies bestaan, het is de vraag hoe het bewezen kan worden.

  En dan werkt iemand die alleen in drie dimensies gelooft op een hoge positie in dit lab. Ja, heel geloofwaardig dit personage!

  lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50

  Hebben meer mensen moeite om echt in het verhaal te komen?

  Ik ben nu op blz 175, en ik baal ervan als een hoofdstuk weer met een cliffhanger eindigt, er een informatiedump komt over het verleden van personages die ‘toevallig’ terugdenken aan een situatie (mensen denken niet toevallig terug als je dat als schrijver goed uitkomt), waarbij ik denk ‘waarom moet ik dit nu weten?’ en bij sommige scenes wordt het personages wel heel erg makkelijk gemaakt iets wel of niet te doen. Als lezer wordt het me niet gegund enigszins iets zelf in te vullen, want alles wordt tot in detail verteld, wat maakt dat voor mij de spanning in het verhaal enorm ver te zoeken is.

  Kortom, ik moet me er echt toe zetten door te lezen. Hebben anderen hier ook last van? Of juist helemaal niet, en vind je het een spannend verhaal, dat zou ik ook leuk vinden te horen!

  lianeem
  Bijdrager
  Post count: 50
  In reactie op: Vragen aan Han Thomas #13918

  Hoi,

  Hoe kwam je op de plot voor dit verhaal? En wat voor soort research heb je gedaan voor dit boek?

  Hartelijke groet,

  Liane

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 50)