Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 23)
 • Auteur
  Berichten
 • Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23

  Ik heb mij ingeschreven omdat bij het lezen van de achterflap mijn interesse volledig gewekt is. Ardlige lees ik heel graag dus ga ik de uitdaging aan voor deze hype alhoewel ik de auteur zelf nog niet ken.

  Katrien

  Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23
  In reactie op: Broertje, Beoordeling #11323

  Spanning: 6 punten, omdat de spanning er volgens mij niet echt inzat

  Plot: 6 punten, omdat er volgens mij niet voldoende werd uitgediept. Er zijn enkele onbeantwoorde vragen.

  Leesplezier: 6 punten, omdat ik meer spanning had verwacht en de ongeloofwaardigheid van wat Lotte doet bij de ontsnapping van Felix.

  Schrijfstijl: 8 punten, omdat ik de manier waarop Michael Berg schrijft toch wel kan appreciëren.

  Originaliteit: 6 punten, omdat hij het toch aandurft om niet alleen over ASS en de vluchtelingen problematiek te schrijven, maar ook de corruptie hierin wordt opgenomen.

  Psychologie: 8 punten, omdat ook hier weer ASS naar waarheid wordt weergegeven en dat Lotte, hoe moeilijk het ook is, Felix probeert te begrijpen. Ook Fillon wordt hier goed uitgediept.

  Eindbeoordeling is 6 punten.

  Katrien

  Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23

  De plot

  1 Wat vind je van het plot?

  Ik ben niet zo lovend over het plot. Je wordt wel een paar keer op het verkeerde been gezet waardoor de twijfel inslaat en je je afvraagt of je juist zit met je gevoel en waar je 2 blz verder terug anders gaat denken.

  2 Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?

  Ik had toch wat meer diepgang verwacht wat het plot betreft. Zoals ik al had vermeld, vind ik dat Mériguet en Du Bosmoreau zowat hangen te bengelen, wachtend op wat voor hen nog komen moet. Desondanks je alles voelt aankomen vind ik de opbouw van het plot dan wel goed. Ook was al een tijdje duidelijk dat Fillon de zaak zal oplossen, vond ik het wel goed opgebouwd.

  3 Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?

  Uiteindelijk voel je het plot wel aankomen. Het is totaal niet onverwachts en geen climax op het einde. Algemeen

  4 Vond je het een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?

  Het boek had niet altijd mijn volledige aandacht wat besluit dat het voor mij niet erg boeiend was.

  5 Vind je de schrijfstijl van Michael Berg prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?

  De schrijfstijl kan ik appreciëren, niet moeilijk en zeker begrijpelijk geschreven, waardoor je niet geconcentreerd moet lezen.

  6 Vind je Broertje een typisch Nederlande thriller? Kun je je antwoord ook toelichten?

  Nee, dit is niet noodzakelijk een typerend Nederlands thriller. Autisme alsook het vluchtelingenprobleem is een algemeen probleem.

  7 Stel….Michael Berg vraagt aan jou om zijn boeken te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘hard’, geloofwaardig etc. etc. Wat zou je antwoord aan Michael zijn?

  Het leest gemakkelijk, maar voor mij is hetgeen Lotte deed, bij de ontsnapping van Felix, nogal ongeloofwaardig. In elk geval stelt Lotte een heel mooi gebaar naar haar broertje toe en blijft ze overtuigd dat hij onschuldig is of soms toch niet?

  Dit boek

  8 Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?

  De specifieke gegevens in dit boek zijn het beeld van een autistische jongen, de denkwereld van iemand met autisme is hier waarheidsgetrouw teruggegeven en Lotte die met haar verleden had gebroken, komt toch op voor haar broertje die ze 10 jaar niet meer had gezien. Dit is een prachtig gebaar die dan haaks staat op de omkoping van Frans Oudekerke die het uiteindelijk toch met zijn leven moet bekomen. De waarheid mag niet aan het licht komen.

  Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aan Michael Berg mee willen geven? Hoe zou je advies luiden

  De enige goede reden die ik meegeven, is dat Michael Berg zeker moet verder schrijven!

  Katrien

  Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23

  De karakters

  1 Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?

  Volgens mij evolueert Fillon het meest. Hoe moeilijk hij het ook vindt om gedegradeerd te zijn, hoe zekerder hij is ontslag te nemen om bij zijn ziekelijke vrouw te kunnen zijn. Die waarde heeft hij gaandeweg ontdekt.
  Zoals het in het boek voorkomt op blz 309:
  “Als hij een vent was, zou hij de eer aan zichzelf houden en ontslag nemen. Een jaar
  eerder met pensioen – hoeveel zou dat kosten?”
  Ook van Felix kunnen we enige evolutie ervaren. Dit doordat Michael Berg, Felix beetje bij beetje bloot geeft.
  Lotte Pradel, die zeker is dat haar broertje de moorden niet heeft gepleegd, neemt een totaal andere wending die volgens mij toch een beetje ongeloofwaardig lijkt.

  2 Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?

  Mijn sympathie gaat uit naar Felix en Fillon. Fillon is een rechercheur met het hart op de juiste plaats, maar wel kordaat en adequaat. Ook voor Felix heb ik grote bewondering. Hoe hij met alles omgaat desondanks ze het hem enorm moeilijk maken vind ik bewonderenswaardig.

  3 Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?

  De personages zelf zou ik niet veranderen, die zijn door de auteur op de juiste manier neergezet. Maar Mériguet en de perfect Du Bosmoreau mochten op het einde toch een beetje meer worden uitgediept.
  Het laatste wat we weten is “Formeel gezien leidde Mériguet de operatie, maar Du Bosmoreau, die ook naar het landgoed was getogen, keek voortdurend over zijn schouder mee. Iets verder nog “Du Bosmoreau had besloten dat het zoeken zou doorgaan tot zonsondergang en dat ze morgenochtend in volle sterkte opnieuw zouden uitrukken.”
  Uiteindelijk is het Fillon die het achterhaalt en de zaak oplost. Wat gebeurde er toen met Mériguet en de Perfect Du Bosmoreau? Eigenlijk mocht er iets meer gezegd worden over de onkunde van die twee na het vinden van Lotte, Fred Oostink en Felix. Zeer belangrijk voor het verhaal zou het niet zijn, maar het zou het boek meer afronden.

  De auteur

  4 Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?

  De schrijfstijl past perfect bij dit verhaal, desondanks ik moeilijk in het boek geraakte. Dit was dan ook mijn eerste boek dat ik las van Michael Berg, misschien daarom dat ik wat meer tijd nodig had. Een verhaal in de ‘ik”-vorm is moeilijker schrijft en leest moeilijker, maar in dit geval vond ik het volledig passend bij het verhaal. Uiteindelijk is het ‘de ik-persoon’ Lotte Pradel die heel veel actie onderneemt en die de toon zet in dit verhaal.

  5 Michael Berg schreef een achttal boeken en zal er waarschijnlijk nog velen gaan schrijven. Ga je de vorige en volgende boeken van hem ook lezen?

  Misschien dat ik nog een boek van hem zal lezen, maar momenteel sta ik er niet om te springen.

  6 De auteur staat bekend om maatschappelijke thema’s als onderwerp in zijn verhalen. Herken je dat ook in Broertje?

  Jazeker, het thema autisme is zeer actueel en meer en meer mensen worden hiermee geconfronteerd. Het feit dat de broer van Michael berg lijdt aan het autistisch spectrum syndroom weet hij perfect waarover hij schrijft. Ook de problematiek rond de vluchtelingen wordt hier subtiel, maar zeer duidelijk naar voor gebracht in de tweede verhaallijn.

  7 Met welke voor jou bekende auteur is de schrijfstijl van Michael Berg vergelijkbaar?

  Aanvankelijk zou ik Mons Kallentoft hebben gezegd, maar uiteindelijk blijken er toch teveel verschillen te zijn. Het grootste verschil is dat de ‘ik-persoon’ in Kallentoft zijn boeken de dode is, wat hier dus totaal niet aan de orde is.

  Katrien

  Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23

  Blz 155: Het beruchte vluchtelingendebat had plaats gevonden op 7 februari 2004 in de Tweede Kamer in Den Haag. Heeft Amin iets te maken met Frans Oudekerke? Waar is de link?

  Blz 159: (Sandy Randshaw en Frans Oudekerke) Waarom hadden de twee zich hier teruggetrokken? Hadden ze soms iets te verbergen?

  Citaat: blz 161: De werkelijkheid sloeg alles. Ik voelde mijn ingewanden verstenen en kon nauwelijks ademhalen. Bloed waar ik maar keek. Op de vloer, op de muur. Vegen, plassen, vlekken. Een slachthuis een orgie van geweld.

  blz 189: een niet onbelangrijk gegeven: Hij had een schurende pijn diep vanbinnen. Zijn broertje en zijn ouders waren dood. Het woord hamerde in zijn hoofd. Dood Dood Dood.

  Citaat: blz 191: De receptie was onbemand. Na op een belletje te hebben gedrukt, verscheen een rondborstige vrouw van een jaar of vijftig met te veel make-up en geblondeerd haar dat als een suikerspin op haar hoofd zat.

  Katrien

  Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23

  Ondertussen ben ik aan blz 148 gekomen en ik zit nu wel in het verhaal. Je voelt de spanning komen dus ben ik nu wel in volle verwachting naar een spannend plot en hopelijk een plot die ik zie niet aankomen. Benieuwd wat het verhaal van Amin zal bijdragen tot de situatie van “Broertje”.

  Wat fouten betreft ga ik hier geen vermelden omdat ik een ongecorrigeerd exemplaar heb en ervan uit ga dat deze wel werden verbeterd na correctie.

  Katrien

  Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23

  Een mistig bos, iemand met capuchon op komt de weg tegemoet. De mist lijkt iets te willen bedelven, iets wat het daglicht niet mag zien. De titel die groot en in het geel wordt weergegeven, zegt mij dat er rond “broertje” iets bijzonder heerst. De kleur geel staat voor actie en vrijheid. Is broertje iemand die vrijgevochten is? of wil hij vrijheid? Dat hij actie onderneemt, lijkt mij hierdoor zeer reëel.

  Doordat ik nog niets heb gelezen van deze auteur is het moeilijk om mijn verwachtingen te uiten. Door wat ik al gelezen heb, lijkt mij dit een goed thrillerauteur te zijn en neem ik deze info mee tijdens het lezen van het boek.

  Mijn verwachting, wat het boek betreft, is toch wel redelijk hoog gesteld. Dit na alle positieve reacties die ik reeds las. De lijvigheid van het boek laat mij vermoeden dat er detaillistisch zal worden geschreven.

  Katrien

  Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23

  Mijn boek is vorige week met de post gebracht. Sorry, ik was helemaal te vergeten om het te melden.

  Katrien

  Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23

  Spanning: 8 punten, omdat Hilde Vandermeeren er toch in slaagt om het toch best wel spannend te houden.

  Plot: 9 punten, omdat het echt in mekaar steekt en het een totale ommezwaai maakt wat de mogelijkse dader kon zijn dit je kan benoemen als een kleine bliksemschicht.

  Leesplezier: 8 punten, Het boek leest echt wel vlot, is duidelijk en geeft spanningsvelden.

  Schrijfstijl: 9 punten, Naar mijn bescheiden mening heeft Hilde Vandermeeren een leuke, goeie schrijfstijl dit het toegankelijk maakt voor het grotere plubliek

  Originaliteit: 8 punten, Het thema is wel goed uitgezocht en dit is geen klassieke thriller waarin één of meerdere moorden gebeuren.

  Psychologie: 7 punten, Psychologische diepgang is hier niet echt aan de orde, enkel bij Kate kan je haar situatie soms wel psychologisch bekijken.

  Gemiddelde beoordeling: 8 punten

  Katrien

  Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23

  De plot

  1. Wat vind je van het plot?

  Het plot vind ik echt wel goed. Ik had meerdere personages gezien als mogelijke dader, maar dit had ik niet zien aankomen.
  Een lichte bliksemschicht durf ik het toch wel noemen. Door de cliffhanger op het einde kan hierop mogelijks een vervolg komen. Ik ben alvast benieuwd.

  2. Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?

  Naar mijn bescheiden mening vind ik de structuur wel goed.

  3. Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?

  Nee, dit einde had ik niet verwacht. Het was echt verrassend voor mij en hierdoor zie je nogmaals haar schrijftalent.

  Algemeen

  4. Vond je het een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?

  Ja, voor mij was dit een boeiend verhaal en zat ik volledig in het verhaal.

  5. Vind je de schrijfstijl van Hilde Vandermeeren prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?

  Hilde Vandermeeren heeft volgens mij een zeer goede schrijfstijl, leest vlot, duidelijk en verstaanbaar. Wel heb ik stilgestaan bij de uitleg over “Narcorlepsie en Kataplexieaanval. Om een correct beeld te vormen ben ik het woord correlatie wel gaan opzoeken. Dit brengt het boek dan ook naar een hoger niveau.

  6. Vind je Schemerzone een typisch Vlaamse thriller? Kun je je antwoord ook toelichten?

  Dit is een thriller in zijn volledige vorm, inhoud en stijl. Of dit nu typisch Vlaams is, durf ik niet zo te stellen. Deze thriller mag best naast buitenlandse thrillers worden geplaatst. Het boek is echt goed!!!

  7. Stel….Hilde Vandermeeren vraagt aan jou om haar boeken te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘hard’, geloofwaardig etc. etc. Wat zou je antwoord aan Hilde zijn?

  Het boek is zeer doordacht en in deze wereld zou het best wel geloofwaardig kunnen zijn dus misschien mag het woord “hard” toch onder de noemer komen te staan.

  Dit boek

  8. Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?

  Hilde Vandermeeren heeft haar eigen mooie schrijfstijl en deze is uniek op zich.

  9. Zou je tenslotte, als gedreven thrillerlezer, nog een goede raad aan Hilde Vandermeeren mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?

  Blijf jezelf en behoud je eigenheid!!

  Katrien

  Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23

  De karakters

  1. Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?

  Kate evolueert niet echt en de erkenning en herkenning van haar ziekte verloopt wel zeer vlot. Haar collega’s worden niet uitgediept en blijven op de vlakte wat zeker geen minwaarde geeft. Enkel Nano en Roy zijn de mensen die het meest evolueren.

  2. Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?

  Eigenlijk heb ik niet echt een favoriete personage. Voor mij staan ze allemaal op hun eigen niveau volgens ze in het verhaal fungeren.

  3. Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?

  Voor mij mocht Kate iets snuggerder geweest zijn, maar misschien is haar naïviteit wel nodig om dit verhaal juist te laten verlopen.

  De auteurs

  4. Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?

  Ik heb noch een opmerking noch bemerking of vraag naar anders. Hilde Vandermeeren haar schrijfstijl kan ik echt waarderen.

  5. Schemerzone is de 5e thriller van Hilde Vandermeeren. Ga je de eerdere boeken van haar ook nog lezen? En de volgende?

  Haar eerste thriller heb ik al gelezen en daarin was toen al duidelijk dat zij met haar boeken zou meegroeien en dat is nog beter dan ik dacht. Ik ga zeker de andere ook nog lezen en uiteraard ook haar volgende boeken.

  Katrien

  Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23

  Citaten:

  “Met iemand die niet naar je luistert, kun je gaan gesprek voeren.”
  Dit lijkt zo zelfsprekend , maar eigenlijk zit hier heel veel kracht in en mag daar wel eens bij stil gestaan worden.

  “Als meer mensen een ijsje kopen, komen meer mensen met uitdrogingsproblemen in het ziekenhuis terecht.”
  Geen oorzakelijk verband, maar wel een “correlatie”. Dat is een woord die mij aansprak en die het gesprek alsook het verhaal naar een ander niveau brengt. “Correlatie” = statistische samenhang tussen twee grootheden”. Is geen alledaags woord, maar past perfect in de context van het verhaal.

  Ontwikkeling verhaal:

  Ik wist niet wat ik mocht verwachten en heb het op me af laten komen waar ik heel blij om ben het zo aangepakt te hebben. Het verhaal begint goed en bouwt zich stelselmatig op. De spanning wordt bladzijde naar bladzijde groter wat maakt, dat je het boek niet naast je neer kan leggen. Het is eenvoudige schrijfstijl, maar onderschat Hilde Vandermeeren niet. In zijn eenvoud zegt ze heel veel en de onderwerpen zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen. Haar boek leert ons tal van dingen en brengt ons ook nieuwe kennis zoals bv. Narcolepsie en kataplexieaanval. Dit werd in het boek heel duidelijk uitgelegd net zoals ze ook haar personages echt goed uitdiept. Korte hoofdstukken maakt het lezen gemakkelijker, waardoor ze diepzinnige zaken in het verhaal aan bod kan brengen.
  Mijn “geen verwachting’ maakt dat het boek nog beter en spannender is dan wanneer er verwachtingen worden gesteld. Het leest anders en neemt een grotere dimensie aan. Ondertussen gaan we de laatste ronde in en ben ik echt benieuwd of ik juist zit wat de dader betreft.

  Spellingsfouten:

  Op Blz 222: Ze had Sienna in de steek “had” gelaten.

  Katrien

  Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23

  Cover:

  Voor mij is de kleur van de cover echt wel goed gekozen, de in het rood gedrukte titel past perfect alsook de benaming van auteur in het wit is echt wel geslaagd.
  De kleuren zijn voor dus harmonieus . Misschien wordt tijdens of na het lezen van het boek duidelijk waarom deze kleuren werden bekozen.
  Het liggende gezicht bedekt met krullend haar is duidelijk en toch zeer subtiel. De zes slierten haar die over het gezicht zijn gelegd, kunnen misschien verwijzen naar het aantal verhaallijnen om uiteindelijk samen te vallen tot 3 ontknopingen.
  De achterflap is duidelijk.

  Verwachting auteur

  Volgens mij mogen we toch enige verwachting stellen. Deze verwachtingen mogen wel geen strop vormen voor ons Hilde Vermeeren, maar wat mezelf betreft is de verwachting toch redelijk hoog.

  Verwachting verhaal:

  Ik verwacht een super spannend verhaal in de mooie schrijfstijl van Hilde Vermeeren, alsook dat ze ons meermaals op het verkeerde been zal zetten. Volgens mij wordt het een prachtig verhaal

  Katrien

  Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23

  Mijn boek is ook in perfecte staat ontvangen.
  Het lezen begint nu, aangezien ik nog een boek voor een andere leesclub, waar ik mij had ingeschreven, moest lezen werd dit boek uitgesteld. Wetende dat dit boek beter zal zijn dan het zojuist gelezen boek, heb ik hem bewust als tweede genomen.

  De antwoorden op de vragen “tijdens het lezen” volgen vrij snel.

  Groetjes
  Katrien

  Katrien

  Katrien Baert
  Bijdrager
  Post count: 23

  Fantastisch goed nieuws is dit 🙂

  Katrien

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 23)