Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 241)
 • Auteur
  Berichten
 • kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241
  In reactie op: Schuldig, Beoordeling #27246

  Spanning: 6 punten, omdat er weinig spanning in dit boek was, behalve iets rondom Rebecca, maar dat was geen thriller-spanning

  Plot: 6 punten, omdat het wel goed doordacht en opgebouwd was maar teveel componenten bevatte om alles goed af te ronden.

  Leesplezier: 6 punten, omdat het makkelijk las maar het duurde lang voordat er een verhaallijn te ontdekken was waardoor ik langer moest doorzetten.

  Schrijfstijl: 7 punten, omdat het zeer beschrijvend was en niet moeilijk om te lezen.

  Originaliteit: 7 punten, omdat het boek wel originele componenten heeft.

  Psychologie: 6 punten, omdat er weinig ontwikkeling zichtbaar was. Je zou je hoogstens kunnen afvragen of Rita haar zonen tot zulke personen heeft opgevoed omdat ze haar oudste miste of dat de haat voor mannen toch een grotere rol speelde. Dat element voeg ik er aan toe, maar speelde verder in het boek geen rol. Er zat weinig verdieping in.

  Gemiddelde beoordeling: 6,3 punten

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241

  De plot
  Ik vind de ontknoping wel verrassend. Deze is belangrijk voor het verhaal, maar eigenlijk ben ik al lezende meer bezig met het leven van Rebecca, dan dat ik het nog belangrijk vind hoe het eigenlijk met Rita is gegaan.
  De opbouw van dit boek is wel bijzonder. Het geeft informatie over de periode van de oorlog met daarin een wel apart inkijkje, in die zin dat ik dat nog niet in aan ander boek ben tegengekomen. Origineel om het vanuit kinderogen bij een rijke boer te beschrijven. Daarnaast onderscheid ik een stukje geschiedenis bij de relatievorming van Rita. Dat wordt goed beschreven met oog voor details en soms een stukje stoffigheid. Daarna zijn er sprongen naar personages waarbij niet meteen helder is om wie het gaat. Ik snap alleen (nog) niet waarom bepaalde hoofdstukken cursief gedrukt zijn geschreven. Ik dacht eerst omdat het gedachten waren van personages, maar dat wordt niet consequent gedaan. Er spelen veel personen een rol. Dat is eerst verwarrend (duurt lang voordat er een lijn in komt) maar uiteindelijk wel passend omdat je per persoon een beeld vormt en je je af gaat vragen wat hun rol is bij de verdwijning van Rita. Het laatste hoofdstuk vind ik een beetje overbodig. Past niet bij de thriller, tenzij dat de stap naar een vervolg is. Daar zou wel een leuk thrillerelement in kunnen gaan zitten.

  Algemeen
  Het boek had in het begin niet mijn volle aandacht. Het duurde relatief lang voordat ik er een verhaal in herkende. Dat herkennen en/of je verbinden met een personage helpt bij het lezen. Dat had ik op een gegeven moment wel meer, zeker omdat ik me wel in Rebecca kon verplaatsen.
  De schrijfstijl is beschrijvend en niet moeilijk. Daar herken ik haar eerdere opleiding en werk wel in (teksten als informatieoverdracht). Het boek roept verder niet zoveel bij me op, behalve iets van meeleven met Rebecca. Qua gebeurtenis had ik dat met Hein ook kunnen voelen, maar hij werd best afstandelijk beschreven. Bij andere personages denk ik dat ik eerder iets van irritatie voelde. Ik zou het dus als een beschrijvend boek typeren met veel verschillende elementen. Misschien wel teveel. Ik vond het ook geen thriller. Het ging nog wel om het wie en waarom, maar dat leek uiteindelijk meer bijzaak.

  Dit boek
  Dit boek springt er wat mij betreft niet bovenuit.
  Normaal gesproken ben ik niet zo van de adviezen, maar misschien zou het helpend zijn om selectiever te zijn met wat je wilt schrijven om zo tot wat meer verdieping te komen. Ik vind dit boek toch wat oppervlakkig en kan het boek niet zo goed typeren. Wat wil je neerzetten of overbrengen? Kies daar dan voor en diep dat uit. Zo had ik bijvoorbeeld iets meer verwacht rondom het armbandje. Daar gebeurt dan iets wat mooi terug had kunnen komen. Dat geldt ook voor de haat van mannen die Rita kreeg, die niet terug kwam in de opvoeding van zonen. Net alsof er veel lijntjes worden gestart maar niet worden afgemaakt.

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241

  De karakters
  Veel personages blijven hetzelfde. Door de sprongen in de tijd en de stukjes apart per personage leer je meer over de betreffende persoon, maar ik zie daar weinig ontwikkeling in. Rebecca ontwikkelt zich wel. Ze wil graag loskomen van de rollen waarin iedereen haar dwingt en waarmee ze eigenlijk zichzelf niet kan zijn maar steeds voor anderen zich aan moet passen. Daar worstelt ze mee en in de relatie met haar partner is wel iets van ontwikkeling te zien. Achteraf zie ik ook wel iets veranderen bij Douwe en bij Hein, maar dat is niet zo groot dat ik van evolueren spreek. Rondom Rita worden veel dingen aangestipt die een rol hadden kunnen spelen bij haar ontwikkeling, maar dit komt onvoldoende uit de verf.
  Mijn favoriete personage is Corinne. Noem het jaloezie, maar ik vind het geweldig als je zo jezelf kunt blijven en zo tegen het leven aan kunt kijken, zoals blijkt uit de manier waarop ze Rebecca meer ruimte wil laten ervaren en hoe ze verschillende stappen in haar leven heeft gezet.
  Ik zou aan niemand iets willen veranderen omdat dat het boek verandert. Natuurlijk zijn er zeker personages waar ik geen enkele affiniteit mee heb en die zelfs weerzin oproepen zoals een paar van de broers.

  De auteur
  Het is een bijzondere schrijfstijl. Ik vind ‘m verhalend doordat er veel beschreven wordt qua verschillende tijden en personages. Dat bouwt niet perse op aan spanning, wat ik bij een thriller wel verwacht. Wat ik wel leuk vind is dat dit boek veel verschillende elementen omvat. Ik denk dan aan de tijdsgeest, hoofdstukken waarin personages van alles denken, maar ook het verhaal van Rebecca in Griekenland. Net alsof er een stukje geschiedenis, een stukje familieroman en een stukje roman rondom Rebecca door elkaar loopt.
  Dit debuut is niet zodanig dat ik meteen het volgende boek van Liesbeth ga lezen. Ik ben wel benieuwd naar haar ontwikkeling als schrijfster.

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241

  Ik ben begonnen. Het verhaal ontwikkelt zich nog niet zoals ik verwachtte. Door de verschillende personages en sprongen in de tijd komt het verhaal nog niet samen. Ik verwacht dat dit inleidend bedoeld is. Ik ben benieuwd waar dit toe leidt en lees weer verder……..

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241

  Hallo Liesbeth,

  Leuk voor ons dat je meeleest en dat we vragen aan je mogen stellen. Het lijkt me wel spannend voor jou, eerste boek en berichtje voor berichtje reacties op jouw werk. Ik hoop iig op een positieve ervaring en ben benieuwd naar Schuldig.

  Ik lees op de achterzijde dat je marketeer bent en docent in het HBO. Wat is je achtergrond? Dat vraag ik me vooraf altijd af om in te schatten wat dat voor het boek/verhaal betekent, maar nu, al lezende, vraag ik het me helemaal af (vanwege de tijdssprongen bv).

  Alvast bedankt voor je reactie!

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241

  Cover: De cover doet donker aan qua kleur en belichting. Ik zie de achterkant van een vrouw, die grijpt naar haar nek/schouders alsof ze wat gespannen of vertwijfeld is. Je ziet alleen haar blote rug, verkrampte handen en haar lange haren opzij waaien. Wel een cover die ik op zou pakken.

  Auteur: Aangezien dit een debuut is, weet ik niet zoveel over Liesbeth Dekker als auteur. Als hbo-docent ga ik er vanuit dat het taalgebruik goed is.

  Verwachting: Op de achterflap een tekst die veel lijkt te zeggen, maar waarmee het verhaal nog alle kanten op kan. Genoeg elementen om benieuwd naar te zijn. Hoe geweldig is haar leven, wordt de hoofdpersoon gedwongen om haar oude leven op te pakken, wat is er met haar moeder aan de hand. De elementen thriller, liefde en schuld klinken veelbelovend.

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241

  Dank je wel; ik mag meedoen! Ben heel benieuwd naar deze thriller!

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241

  Dat is snel; het boek vandaag ontvangen. Dank je!

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241
  In reactie op: VOX, Beoordeling #26304

  Spanning: 9 punten, omdat de spanning door het hele boek aanwezig was vanuit het perspectief van Jean en haar observaties en innerlijke wereld. Sterk gedaan, vind ik.

  Plot: 9 punten, omdat dit goed is opgebouwd en origineel is gevonden. Daarnaast waren er genoeg verrassende elementen.

  Leesplezier: 10 punten, omdat ik genoten heb van dit boek en nog aan het nagenieten en – denken ben. Dat heb ik niet snel bij een boek.

  Schrijfstijl: 8 punten, omdat ik het een goed leesbaar boek vind en door de schrijfstijl goed kon meeleven met Jean en de spanning me aan het boek gekluisterd hield.

  Originaliteit: 10 punten, omdat de thematiek van vrouwen het zwijgen opleggen, letterlijk is gemaakt en ik de ilnk met afasie en het eerdere werk van Jean origineel vind.

  Psychologie: 9 punten, omdat de ontwikkeling van Jean, Patrick en de oudste zoon heel goed is beschreven, ook rekening houdend met de maatschappelijke ontwikkeling, met de bv beschermende rol van vader en de leeftijdsfase van de zoon.

  Gemiddelde beoordeling: 9,2 punten

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241
  In reactie op: VOX, Na het lezen #2 #26303

  De plot
  Het boek is heel goed opgebouwd. Soms met terugblikken naar de tijd dat Jean haar werk kon doen, er verzet vanuit andere vrouwen kwam, terwijl Jean toen het gevaar nog niet zag en zich op haar werk en haar nieuwe partner richtte. Hiermee kun je ook een maatschappelijke ontwikkeling volgen. Het boek is vanuit het perspectief van Jean geschreven. Dat vind ik een hele goede keuze van de schrijfster. Er zitten verrassende nieuwe elementen en wendingen in. Heel verrassend. Het einde, met al zijn elementen, was ook verrassend.

  Algemeen
  VOX had steeds mijn volle aandacht. De schrijfstijl is prettig, maar ook omdat je vanuit het meeleven met Jean erg geboeid bleef. Het boek vergde niet veel van mijn concentratie, maar ik kan me voorstellen dat sommige woordkeuzen wat technisch lijken. Ik had daar geen last van. VOX is een realistische, geloofwaardig en aangrijpend boek! Geniaal gevonden.

  Dit boek
  Ik heb wel de vergelijking met The Handmaids Tale gezien en ook zelf gemaakt. Beiden gaan over een nabije toekomst waarin vrouwen onderdrukt worden. Ondanks deze vergelijking vind ik dit boek wel uniek en staat het goed op zichzelf. Ik vind het origineel dat er zo letterlijk geprobeerd wordt om vrouwen het zwijgen op te leggen (terwijl vrouwen meestal sociale praters zijn) en ook de link naar afasie vind ik origineel.
  Ik hoop dat Christina Dalcher snel met een volgend boek komt, dat ze de ontwikkeling van personages weer zo goed weet neer te zetten, de spanning weer zo aanwezig laat zijn, en dat ze mogelijk nog wat ontwikkeling laat zien bij haar beschrijving van actiescenes.

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241
  In reactie op: VOX, Na het lezen #1 #26282

  De karakters
  Veel van de karakters ontwikkelen zich, er zijn echter ook personages die iets minder aan bod komen. Jean spreekt me het meeste aan. Ze wordt gedwongen om te zwijgen, maar doordat het boek vanuit haar perspectief is geschreven, lees en voel je haar verzet, stil verzet, maar zodra ze kan, verzet in actie. De dreiging en gebeurtenissen beïnvloeden haar ontwikkeling, haar beschermingsdrang naar haar kinderen, maar vooral haar dochter zijn heel herkenbaar en kleuren haar daden. Ik vind ook dat je door haar terugdenken meer zicht krijgt op wie Jean was, maar ook hoe dat (bv terugdenken aan Jackie) nu doorwerkt. Patrick, haar echtgenoot, lijkt zich niet zo te ontwikkelen. Hij lijkt zich te voegen, maar dan blijkt dat ook hij de beschermingsdrang voelt en iets van verzet toont. Haar oudste zoon lijkt een enthousiaste volger. Gezien zijn leeftijd past het zwart-wit denken, maar moet ook hij de consequenties van zijn gedrag ervaren om te leren wat werkelijk goed of fout is. Heel goed beschreven zijn deze personages en processen. Ik zou hier niets aan willen veranderen, ook bij andere personages niet.

  De auteur
  De schrijfstijl van de schrijfster en de keuze om het boek vanuit Jean te schrijven maakt dat het boek zo echt aanvoelt en dat je zo meeleeft met de gevoelens van Jean. Dit is echt heel goed gedaan.
  Christina Dalcher kan zo goed de innerlijke stem en strijd verwoorden en daarmee de ontwikkeling van personages inzichtelijk maken. Ik vind dat ze dat meeslepend doet. Ook dat wat de persoon ervaart, ziet en hoort, maakt dat je het voor je ziet gebeuren. Bij de scenes waar mee actie is, had ik het wat filmischer of beeldender willen hebben. Qua woordgebruik vond ik het een goed leesbaar boek. In tegenstelling tot sommige anderen ben ik niet gestruikeld over woorden. Ik ben in ieder geval fan van Christina Dalcher en wil zeker haar volgende boeken lezen!

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241

  Hadden jullie dat ook? Dat je zo meeleeft dat je zelf ook minder woorden gebruikt in de momenten tussen het lezen door? Of geldt dat alleen voor vrouwen? 😉

  Maar goed, dit is een boek waar ik meteen in zat en waar ik heerlijk in doorgelezen heb.
  Het verhaal was verrassend en ontwikkelde zich in die zin niet zoals ik verwacht had.

  Ik ben geen storende dingen tegenkomen, niet qua zinsbouw of qua woorden.

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241
  In reactie op: VOX, Voor het lezen #25926

  Ik vind het een fascinerende cover met een mooie stijl. Het woord Vox zegt me niets en de ondertitel (stilte kan oorverdovend zijn) valt goed op en klinkt goed. De achterkant geeft nog weinig informatie, behalve dat het voor vrouwen geldt die niet teveel taal mogen gaan gebruiken. Je hebt het recht om te zwijgen, geldt meestal als je verdachte bent. Dat vrouwen op hun taal moeten letten, vind ik een origineel idee. Ben heel benieuwd hoe dit in een thriller verweven zit. Ik heb zin in dit boek. De schrijfster is nieuw voor me, maar het thema en alle opmerkingen over dit boek op de cover maken mijn verwachtingen hooggespannen.

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241

  Het boek is binnen!

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 241

  De plot

  Kwijt is enorm goed opgebouwd met spannende elementen en een sterke verhaallijn met heel verschillende, eigentijdse elementen. Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere personen en tijden. Door het heen-en-weer springen per persoon en per tijd krijg je stap voor stap meer informatie over oorzaak en gevolgen. De ontknopingen vond ik zeer verrassend. Waarschijnlijk ook omdat je zo vanuit de personages meeleeft door hoe het geschreven wordt, dat je niet alle elementen aan ziet komen.
  Algemeen

  Kwijt is een boeiend verhaal. Het verhaal is goed en begrijpelijk geschreven. Ik vind dat Sandra sowieso boeiend, realistisch en geloofwaardig schrijft met altijd eigentijdse elementen. Daarnaast zijn er altijd aangrijpende passages, juist omdat zij de ontwikkeling van personages en relaties zo geloofwaardig omschrijft. De hoofdpersonages zijn bijna allemaal mensen waar je mee meeleeft en een beetje van gaat houden.

  Dit boek

  Ik vind Kwijt een geweldige psychologische thriller; origineel en heel goed opgebouwd met een geweldige en verrassende verhaallijn.
  Ik heb geen adviezen voor Sandra. Ik hoop dat ze door blijft schrijven en dat ze blijft varieren in genres. Ik heb nu 3 heel verschillende boeken van haar gelezen en vind het geweldig hoe ze bij zulke verschillende genres boeiend schrijft, je echt mee laat leven met de personages en haar boeken zo goed qua verhaallijnen opbouwt.

  Op naar de Hall of Fame!

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 241)