Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 128)
 • Auteur
  Berichten
 • Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128
  In reactie op: Schuldig, Beoordeling #27161

  Spanning:
  2 punten, omdat deze veel te weinig aanwezig was evenals de acties en het duurde allemaal veel te lang.

  Plot:
  4 punten, opbouw was wel oké maar de ontknoping teleurstellend

  Leesplezier:
  6 punten, aardig verhaal om te lezen, vrij ontspannend

  Schrijfstijl:
  7 punten, waardering voor de schrijfstijl in mooi geschreven Nederlandse taal. Positief het gebruik van uitdrukkingen en gezegdes.

  Originaliteit:
  4 punten, teveel, te lang en te uitgebreide beschrijving van o.a. personages. Het was allemaal té oppervlakkig

  Psychologie:
  5 punten, te weinig ervaren. Oppervlakkig wat zeker voor een literaire thriller meer aanwezig zou moeten zijn.

  Gemiddelde beoordeling: 28 punten : 6 = 4,7 of te wel 2,5 ster

  Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128

  De plot

  Wat vind je van het plot?

  Het plot op zich is wel goed in elkaar gezet. Wel duurde het m.i. véél te lang voordat de ontknoping plaatsvond en die werd dan ook enigszins afgeraffeld.
  De opbouw van het plot was dan ook té langdradig met name ook door de vele personages die de revue passeerde en die ook uitvoerig werden beschreven.

  Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?

  Het is voor mij absoluut géén thriller al is er een discussie gaande over het feit dat een literaire thriller, zoals het boek is genoemd, géén thriller is. Maar goed, een literaire thriller valt ook onder het genre thriller.
  Voor mij is er te weinig spanning en actie aanwezig in het verhaal. Evenzo ook de psychologisch aspecten zijn te weinig aan bod gekomen.

  Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?

  Ja eigenlijk wel

  Algemeen

  Vond je Schuldig een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?

  Het boek is meer ontspannend dan boeiend. Komt zoals ik al eerder memoreerde aan de vele personages en de sprongen in de tijd en het feit dat het vrij lang duurde voordat er spanning om de hoek kwam kijken.

  Vind je de schrijfstijl van Liesbeth Dekker prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?

  Liesbeth Dekker heeft een zeer prettige schrijfstijl, dat makkelijk te lezen is. Ze gebruikt veel uitdrukkingen en gezegdes en speelt daarmee wat ik zeer waardeer. Kon er zelf ook om lachen.

  Stel….Liesbeth Dekker vraagt aan jou om haar boek(en) te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘realistisch’, ‘geloofwaardig’, ‘aangrijpend’ etc. etc. Wat zou je antwoord aan haar zijn?

  Kan het niet echt onder een bepaalde noemer beschrijven. Kan alleen aangeven dat het verhaal ‘vertellend’ is geschreven.

  Dit boek:

  Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?

  Voor mij is het één van de velen en niet iets specifiek (alhoewel de ontknoping wel iets specifieks heeft)

  Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aan Liesbeth Dekker mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?

  Ik zou zeker willen zeggen, blijf doorgaan met schrijven. Talent voor schrijven heb je zeker. Dit boek vond ik helaas geen positieve uitschieter, maar ik blijf je zeker wel volgen en je volgende boek(en) ook zeker gaan lezen.

  Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128

  Beste Liesbeth,

  Natuurlijk mag je alles zeggen wat je wilt. Ik bedoel het ook helemaal niet denigrerend. Heb het ook niet helemaal met ‘vette’ Hoofdletters geplaatst, door het cursief te schrijven wil ik het stuk tekst aanhalen uit het boek waar deze persoonswisseling naar voren kwam.
  Dit kan altijd gebeuren natuurlijk, sterker nog kom het inderdaad bij meerdere boeken tegen. Daarom ben ik gewoon geïnteresseerd naar hoe zo’n traject nu verloopt. Want eerlijk is eerlijk, en dat kun je denk ik alléén maar beamen, wil je dit soort onvolkomenheden er natuurlijk op voorhand uitgehaald hebben.
  Wil je in ieder geval mijn excuses aanbieden als dit verkeerd is overgekomen.

  Maar goed we zitten in een leesclub en daar is het natuurlijk wel de bedoeling dat we onze ‘persoonlijke’ mening mogen geven over een verhaal, en ik wil dit dan ook zo goed mogelijk doen maar wel met respect en ook geenszins de bedoeling om de auteur hiermee te kwetsen.

  Eén van de vragen is ook om taalfouten, spelfouten e.d. te vermelden zonder dat het een opsomming wordt. En dat heb ik dan ook gedaan.
  En nogmaals wil ik benadrukken dat ik respect voor je heb, en ook veel waardering heb voor je schrijfstijl en dan met name ook het literaire gedeelte. Hoe je speelt met de taal, (gezegdes en uitdrukkingen) vind ik echt TOP.

  Hoop niet dat ik je beledigd heb, want dat je schrijven kunt is zeker een feit.

  Ondanks alles wens ik je nog een fijne avond.

  Groetjes
  Jacobaan

  Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128

  De karakters

  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?

  Ben het grotendeels eens met @kareltje. De (vele) karakters blijven grotendeels hetzelfde m.u.v. Rebecca die zich wel degelijk ontwikkelt gedurende het verhaal. Zo kiest ze voor zichzelf door naar Griekenland te vertrekken, zich toch over te geven aan de liefde daar en ze laat zich niet meer (mis)gebruiken door haar broers door alles in haar eentje te moeten regelen.

  Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?

  Klinkt eentonig maar het is toch geweldig hoe Corinne tegen het leven aan kijkt en zo ook Rebecca weet te overtuigen om voor zichzelf te kiezen. Ze geniet gewoon van het leven en (lijkt) zich nergens druk over te maken.

  Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?

  Persoonlijk had ik graag wat meer ontwikkeling willen zien in alle personages. Meer de diepte in, het blijft overwegend ietwat ‘té’ oppervlakkig.

  De auteur

  Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?

  Zoals ik al eerder gememoreerd heb vind ik dat het verhaal teveel ‘verteld’ wordt. De manier waarop Liesbeth Dekker speelt met de Nederlandse taal vind ik weer wel TOP maar of het bij het verhaal als een literaire thriller past…..dan moet ik deze vraag toch met nee beantwoorden. Mis heel erg de actie beschrijvingen en de spanning door héél het verhaal heen.

  Kun je de schrijfstijl van Liesbeth Dekker specifiek beschrijven; bijvoorbeeld filmisch, meeslepend, staccato o.i.d.

  Zou het onder de noemer VERTELLEND willen categoriseren.

  Schuldig is het thrillerdebuut van Liesbeth Dekker, ga je na het lezen van Schuldig haar volgende boeken ook lezen?

  Ondanks dat ik toch wel wat hogere verwachtingen had van dit boek zou ik de volgende keer toch nog eens een keer een boek van Liesbeth Dekker gaan lezen. Wil haar zeker nog een tweede kans geven want schrijven kan ze zekers te weten wel.

  Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128

  Hallo Liesbeth,

  Er is nog iets wat ik graag van je zou willen weten.

  Ik heb gelezen dat je als docent werkzaam bent geweest in het HBO onderwijs. In welk vak of vakken heb je lesgegeven?

  En ben je op dit moment (of plannen) al bezig met het schrijven van een nieuw boek? Kan je hier al iets meer over vertellen?

  Vriendelijke groeten
  Jack (Jacobaan)

  Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128

  Hoi Liesbeth,

  Ik heb eigenlijk nog wel een vraag:

  Hoe is de route verlopen van idee-schrijven-uitbrengen. Is het boek ook gescreend door ‘andere’ personen?

  Ik vraag het om onderstaande:
  pagina 153: Ronald is de zakenpartner van Rebecca. Wanneer Rebecca van plan is om een sabbatical te houden in Griekenland, laat ze aan Ronald weten dat het feest niet doorgaat omdat ze géén oppas geregeld krijgt voor haar kinderen.
  In dit hoofdstuk 24 worden echter 2 namen gebruikt namelijk Ronald en Robert.
  Er wordt uiteengezet wie Ronald is en plotsklaps heet deze persoon Robert?? Echt een storende fout.
  Mijn vermoeden is dat bij het herschrijven dit over het hoofd gezien is.

  Hoor het graag van je.
  Fijn weekend nog

  Vriendelijke groeten
  Jack (Jacobaan)

  Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128

  Boek is uit. Of het een thriller is? meer ……later.

  Nog wel leuke quote’s:

  op pagina 186: “komt er een brave, zij het wat doorgekookte huismoeder uit Nederland hierheen gevlogen, om eens alle sleur in de wasmachine te laten zitten, en daarna weer fris en fruitig haar taak te hervatten met man en kroost, vaart ze naar een strandje, verleidt ze de halve mannelijke bevolking, blijkt ze geen jarretels te dragen maar een kuisheidsgordel!.”

  op pagina 305: “Het nieuws dat ze een stacaravan hebben gekocht en die hebben geparkeerd bij een boerderij op de Veluwe slaat in als een bom. Dat is nu net iets wat bekenden bij hen vinden als een bikini bij een non.”

  Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128

  Hallo Liesbeth,

  Dank je wel voor je antwoorden op mijn vragen.

  Je Cover van ‘Schuldig’ ben ik inderdaad al een keertje tegengekomen. Het betreft het boek met de titel ‘Barren’ van Elizabeth Miceli. De foto is inderdaad identiek, maar na je antwoord is het concept me duidelijk geworden.

  Op je vraag wat ik van je schrijfstijl en van het verhaal vind, het volgende. Ik heb het boek inmiddels helemaal gelezen.
  Je schrijfstijl is prettig en vlot. Wat me aanspreekt is dat je veel gebruik maakt van Nederlandse spreekwoorden en gezegdes. Je speelt er min of meer mee. De stijl op zich daar moet ik toch echt wel aan wennen. Met name de sprongen in de tijd en de vertelstijl van het verhaal. Had het gevoel dat het verhaal aan me voorgelezen werd.
  Misschien komt dit ook omdat het verhaal me ook niet echt pakt. Naar mijn mening is het ook niet geen thriller. Daarvoor mis ik echt actie en spanning die te weinig aanwezig is. (Duurde vrij lang voordat er daadwerkelijk war gebeurde)

  Maar ik zie echt wel dat je talent hebt met schrijven en hoop ook oprecht dat je doorgaat hiermee.
  Nogmaals wie ben ik, misschien is het wel gewoon niet mijn stijl en hebben anderen hier een geheel andere mening over. Doe iets met de feedback die je krijgt.
  Hoop niet dat je mijn feedback vervelend vindt maar ik probeer zo eerlijk en objectief mogelijk mijn mening te geven.

  Fijn weekend nog.

  Vriendelijke groeten

  Jack (Jacobaan)

  Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128

  Kom je opmerkelijke citaten tegen, plaats ze op deze plek en vermeld erbij waarom jij ze opmerkelijk vindt.

  pagina 31:“er valt zoveel te bereiken, want elke werkgever wil wel een kwartje extra aan huisvesting uitgeven als het hem een gulden meer arbeidsproductiviteit oplevert.”

  Prachtig omschreven en het is nog waar ook.

  pagina 31: “Ze had haar plannen al keurig vormgegeven, op de vierkante centimeter uitgedacht en verpakt en wel klaar liggen op een virtuele plank in haar achterhoofd.”

  Om het zo te omschrijven en te beschrijven dan bezit je zekers te weten literaire kwaliteiten.

  Ontwikkelt de verhaallijn zich zoals je ook verwacht?

  Nee eigenlijk niet. Het is voor mij helaas wat te vlak, er gebeurd (nog) te weinig. Mis de actie en spanning tot nu toe zeker.
  Maar wat niet is kan nog komen natuurlijk en daar hoop ik op.

  Natuurlijk kunnen spellingfouten en een minder goede zins-opbouw ergeren tijdens het lezen en de aandacht afleiden van het verhaal. Kom je ze tegen, plaats er dan enkele als voorbeeld in dit onderdeel. Een eindeloze opsomming wordt niet op prijs gesteld.

  pagina 23: Freerk moet denk ik zijn Freek!

  pagina 153: Ronald is de zakenpartner van Rebecca. Wanneer Rebecca van plan is om een sabbatical te houden in Griekenland, laat ze aan Ronald weten dat het feest niet doorgaat omdat ze géén oppas geregeld krijgt voor haar kinderen.
  In dit hoofdstuk 24 worden echter 2 namen gebruikt namelijk Ronald en Robert.
  Er wordt uiteengezet wie Ronald is en plotsklaps heet deze persoon Robert?? Echt een storende fout.
  Mijn vermoeden is dat bij het herschrijven dit over het hoofd gezien is.

  Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128

  Hallo Liesbeth,

  Ik ben blij dat ik één van de gelukkige ben die je boek ‘Schuldig’ mag lezen in deze leesclub.
  Ik ben dan ook al meteen enthousiast begonnen.

  Wat me meteen op is gevallen is de Cover van het boek. Ik heb het idee dat ik deze al een keer tegen ben gekomen. Ik heb er naar gezocht en ook wel iets gevonden.

  Mijn eerste vraag is dan ook: Wie heeft de Cover gekozen en op welke manier is deze tot stand gekomen?

  Mijn tweede vraag is: Ik las in een interview dat je het verhaal van ‘Schuldig’ al een paar jaar eerder hebt geschreven maar dat je zelf al vond dat het toen niet goed genoeg was.
  Waar en hoe is destijds de inspiratie voor het verhaal ontstaan, heb je veel moeten herschrijven en waar is de wijsheid ineens vandaan gekomen om het verhaal te herschrijven of aan te passen? Heb je tips of aanbevelingen gekregen van uitgevers of van collega auteurs en wat was het moment dat je dacht nu is het goed genoeg.

  Mijn derde vraag is: Zitten er in het verhaal van ‘Schuldig’ ook biografische beschrijvingen van jezelf bij of is het puur fictie? Kom je zelf ook uit een groot gezin en wat was de samenstelling van jullie gezin?

  Mijn laatste vraag is:
  Wat voor genre boeken lees je het liefst en wie is je voorbeeld in het auteurswereldje?

  Misschien wat ‘complexe’ vragen maar ik ben héél nieuwsgierig naar je antwoorden.

  Groetjes en nog een hele fijne dag.

  Jack (Jacobaan)

  Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128

  Cover:

  Een sprekende cover waarbij de titel van het boek er in het groen er echt uit knalt. Zeer opvallend. De foto van een vrouw die haar armen en handen (althans zo lijkt het) gekruist in haar nek/schouders zet. Een beetje verkrampt of dat de vrouw zich verontschuldigt voor iets wat ze gedaan heeft van; ‘oh jeh wat heb ik nu toch weer gedaan’.
  Zoals gezegd knalt de titel er lekker uit en de naam van de auteur in helder wit gedrukt.
  Onder de titel staat ‘literaire thriller’ Hoop dit ook te kunnen herkennen bij het lezen van het boek.
  Op de rug van het boek stat ook de titel in dezelfde kleur groen als op de cover zelf, de naam van de auteur en de initialen GP van de uitgever.

  Op de achterzijde een korte samenvatting van het verhaal, een foto van de auteur en een korte beschrijving van de biografie van de auteur, en natuurlijk ISBN nummer en naam van de uitgever.

  Wat mij opvalt aan deze cover is dat hij mij erg bekend voorkomt! Heb hem eerder voorbij zien komen. Interessante vraag voor de auteur.

  Auteur:

  Aangezien het haar debuut boek is heb ik totaal géén verwachting, laat me dan ook héél graag verrassen. Maak héél graag kennis met voor mij nieuwe auteurs.

  Verwachting:

  Verwacht een spannend verhaal te lezen. De korte samenvatting te lezen heeft het verhaal wel veel aspecten in zich voor een echte meeslepende literaire thriller.
  Of ik echt plotwendingen mag verwachten kan ik nog niet goed inschatten.

  Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128

  Het boek is hier in Breda ook in de bus gevallen. Ben heel benieuwd. Veel leesplezier allemaal.

  Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128

  Wauw, weer lekker kennismaken met een voor mij nieuwe auteur. Leuk dat ik er weer bijzit. Heb veel zin in in deze leesclub. Heel veel leesplezier iedereen.

  Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128

  Spanning:

  6 punten, weinig spanning aanwezig zeker in het begin. Niet gewend van een Scandinavische thriller

  Plot:

  6 punten, ik doorzag het plot, te vanzelfsprekend

  Leesplezier:

  6 punten, ontzettend traag verlopend verhaal zeker in het begin.

  Schrijfstijl:

  8 punten, het bevat fraaie karakter-, omgevings- en sfeertekeningen. De personengalerij is mooi beschreven met veel gevoel en empathie.

  Originaliteit:

  7 punten, het is één van de vele dezelfde soort boeken

  Psychologie:

  7 punten, De hoofdpersonages Isak en Vidar ontplooien zich op persoonlijk vlak naarmate het verhaal vordert. Ik herken in hen wel groeiende personen.


  Gemiddelde beoordeling: 40 punten : 6 = 6,7

  Jacobaan
  Bijdrager
  Post count: 128

  De plot

  Wat vind je van het plot?

  Toch nog wel onverwacht ook al had ik het wel enigszins aan zien komen.

  Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?

  Het verhaal verliep voornamelijk in het begin naar mijn idee te traag. De ontknoping volgde vrij snel en toch ook wel onverwacht.

  Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?

  Min of meer wel ja. Al hoewel ik het toch nog wel aan had zien komen.

  Algemeen

  Vond je Het voorteken een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?

  Echt boeiend nee. Het is een traag verlopend verhaal dat meer een roman over een misdaad is dan een echte thriller. Als (misdaad)roman bevat het fraaie karakter-, omgevings- en sfeertekeningen, maar als thriller ontbreekt het aan echte actie en spanning.

  Vind je de schrijfstijl van Christoffer Carlsson prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?

  De schrijfstijl is goed te lezen alhoewel ik vanwege het vertraagde verloop van het verhaal mezelf er toe moest zetten om het verhaal door te lezen. Ergens halverwege was dat gevoel niet meer zo extreem aanwezig.
  De manier van schrijven van omgevingen, herinneringen en over personages spreekt mij wel aan.

  Stel….Christoffer Carlsson vraagt aan jou om zijn boek(en) te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘realistisch’, ‘geloofwaardig’, ‘aangrijpend’ etc. etc. Wat zou je antwoord aan hem zijn?

  Geloofwaardig, realistisch maar ook empathisch.

  Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?

  Voor mij wel uniek omdat ik van een Scandinavische thriller gewend ben om op het puntje van mijn stoel te zitten en dat gevoel heb ik met ‘Voorteken’ niet gehad.

  Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aan Christoffer Carlsson mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?

  Probeer een verhaal met wat meer spanning te schrijven, en dan met name in het begin. Maar wel vooral blijven schrijven.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 128)