Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 17)
 • Auteur
  Berichten
 • Babette
  Bijdrager
  Post count: 17

  Spanning: 7,5 punten, omdat het verhaal niet continue spanning bevatten en op een bepaald moment waarop het spannend had kunnen zijn, er eens stukje voor mij al voorspelbaar was en ik denk dat er in het verhaal nog meer mogelijk was als Bo samen met Emiel op de boot is, waardoor de spanning zou zijn gestegen.
  Plot 8,5 punten, sterk plot, niet voorspelbaar, tot het laatste moment was het afwachten wat er nu precies zou gaan gebeuren en hoe “de vork in de steel” zat.
  Leesplezier 9,5 punten, met veel plezier en binnen 1 dag heb ik Meesterdeal gelezen.
  Schrijfstijl 9 punten, toegankelijke en makkelijk geschreven, alleen in de eerste hoofdstukken duurde het heel even voordat duidelijk was wat er nu precies speelde op welk moment.
  Originaliteit 9 punten, actueel onderwerp
  Psychologie 7,5 punten, het verhaal zat goed in elkaar, maar het was geen psychologische thriller.

  Gemiddelde beoordeling: 8,5 voor Meesterdeal.

  Hartelijk dank voor het met plezier mogen deelnemen aan deze leesclub, de recensie zal ik zo spoedig mogelijk plaatsen op de boekenpagina.

  Babette
  Bijdrager
  Post count: 17

  De Plot

  Wat vind je van het plot? Een verrassend plot en goed verzonnen, wellicht gaat het iets te ver dat Sten de biologische vader van Eva blijkt te zijn, maar dat is het mooie aan boeken, niets is wat het lijkt en er is van alles mogelijk.

  Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot? De structuur van het plot is goed, nog maar een paar bladzijdes te lezen en er gebeurde nog zoveel. Ergens moet een boek natuurlijk stoppen en hoe ga je dit dan laten verlopen. Op deze manier sluit het af en blijven Adam, Bo en Eva als gezin over.

  Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen? Tijdens het lezen van Meesterdeal was het meest voorspellende dat Emiel “iets” in de koffie van Bo had gedaan en dat ze zou worden gedrogeerd. Daarnaast was het voor mij een optelsom dat Sten de biologische vader van Eva kon zijn, dit vanwege de omschrijving van de uiterlijke kenmerken, het blonde haar. Dat Sten degene zou zijn die uiteindelijk het daadwerkelijke slachtoffer zou zijn had ik tot op het laatst niet zien aankomen. Als ik er dan verder over na ga denken is het maar goed ook dat Sten overleed, wat zou er gebeurd zijn met Sten en Eva als hij was blijven leven? Dat gaat de schaamte voorbij dat je verliefd bent op je eigen vader/dochter.

  Algmeeen

  Vond je het een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht? Meesterdeal heb ik binnen een dag uitgelezen en dat lukt alleen als het je volle aandacht heeft, dus ik kan deze vraag met een volmondig: “JA!” beantwoorden.

  Vind je de schrijfstijl van Marlen Beek – Visser prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen? Het begin van Meesterdeal was wel even “schakelen”. Er wordt veel verteld in het heden en recente verleden dat het af en toe verwarrend was. Door door te lezen snap je wel dat de inleiding van het verhaal is, maar het had voor mij iets duidelijke gemogen.

  Vind je Meesterdeal een typisch Nederlandse thriller? Kun je je antwoord ook toelichten. Ja, ik vind Meesterdeal een typisch Nederlandse thriller, dit komt door de namen van de personages, de plaats waar het zich afspeelt. Dat maakt het herkenbaar en haalt het dichtbij.

  Stel…Marlen Beek-Visser vraagt aan jou om haar boek te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘hard’, geloofwaardig etc. Wat zou je antwoord aan Marlen zijn? Ik vind je boek vooral ‘actueel’ en ‘realistisch’. Een relatie tussen een docent en een leerling(e) kan iedereen overkomen. Door alle Social Media en het hele internet komen zulke verhalen ook meer naar buiten dan dat vroeger het geval was. Destijds gebeurde het ook, alleen werd dat niet breed uitgemeten in de pers of op welke manier dan ook.

  Dit boek

  Vind je dit boek zoals er zoveel zijn of het het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek? Meesterdeal is een uniek boek, vanwege het toch wel actuele en realistische theama. Niet eerder las ik een verhaal waarin het ging om een liefde tussen een docent en een leerlinge. Daarnaast laat het ook de relatie zien tussen een moeder en een tienerdochter, want wat dat betreft zal het in veel gezinnen hetzelfde gaan tussen ouders en hun tienerkind(eren).

  Zou je tenslotte, als gedreven thrillerlezer, nog een goede raad aan Marlen Beek-Visser mee willen geven? Hoe zou je advies luiden? Als lezer zijnde zou ik het prettiger vinden als de inleiding wat duidelijker is aangegeven, maar dat is dan ook het enige. Verder zou ik graag willen dat je vooral zo doorgaat, zeker met actuele thema’s, dat zet mij als lezer toch zeker aan het denken.

  Babette
  Bijdrager
  Post count: 17

  Beste Marlen,

  Dank je wel voor je antwoord op de vragen die ik je stelde. Leuk om te lezen, al die extra informatie geeft de hele leesclub toch “net dat beetje meer”.

  Groetjes, Babette

  Babette
  Bijdrager
  Post count: 17

  Beste Marlen,

  Wow! Wat een super gaaf boek, het leest als een trein en om eerlijk te zijn had ik het binnen een dag uit. Dat is een compliment, want gebeurd niet heel vaak.

  Er zijn al veel vragen en antwoorden voorbij gekomen. Heel leuk om te lezen, geeft het hele boek toch wat extra’s op deze manier.

  Zelf heb ik ook nog een aantal vragen voor jou:

  – Je hebt een gezin, man en twee kinderen, bespreek je thuis de verhaallijn die je in gedachten hebt en kunnen zij je daardoor nog voorzien van input?
  – Wat vinden je kinderen van het boek Meesterdeal? Hebben ze het gelezen? Hebben ze zelf meegemaakt op school dat een docent een verhouding heeft (gehad) met een leerling(e)?

  Ga vooral zo door met schrijven! Ben ook erg benieuwd naar je debuutthriller “Stem!”.

  Groetjes,
  Babette

  Babette
  Bijdrager
  Post count: 17

  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?
  Tot op zekere hoogte evolueren de meeste karakters wel. Het tijdsbestek is echter kort, slechts een paar maanden. De relatie van Bo en Adam is niet echt goed. Beiden gaan ze hun eigen weg en ze zitten niet op één lijn wat betreft de opvoeding van Eva. Aan het eind van het verhaal zijn ze wel weer wat meer naar elkaar toe gegroeid en krijg je het gevoel dat nu alles achter de rug is ze samen sterker zijn geworden.

  Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?
  Bo is toch wel mijn favoriete personage, niet omdat ze de hoofdpersoon is, maar meer omdat ik me kan verplaatsen in haar leven, haar rol als moeder en vrouw. Elke ouder maakt zich zorgen om zijn/haar kind(eren), nergens gaat het perfect en alle tieners hebben hun eigen “problemen”. Als ouder zijnde wil je het beste voor je kind, maar tieners zetten zich meer af tegen hun ouders en proberen hun eigen weg te vinden, hebben last van hun hormonen, en ontwikkelen zich langzaam van tiener naar jong volwassene. Zo heeft ook Bo het beste voor met Eva, is het lastig te communiceren met haar dochter, maakt ze zich zorgen en heeft ze weinig steun van Adam. Je leest de frustraties van Bo, het enige dat ze wil is dat het met Eva goed gaat, dat ze gelukkig is en dat ze een vertrouwensband heeft met haar dochter.

  Zou je aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?
  Dat is een goede vraag, de personages passen zo goed in het verhaal en geeft toch een goed beeld van hoe het er in de realiteit aan toe gaat.

  Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?
  Meesterdeal leest als een trein, vlotte, korte hoofdstukken. De schrijfstijl is helder, duidelijk en zeker van deze tijd. Dus ja, de schrijfstijl past wel bij het soort verhaal. Wel vond ik de eerste hoofdstukken wat verwarrend, van het heden naar het verleden, weer een paar maanden verder en dan van dag naar dag. Een turbulente inleiding waar je wel even goed je gedachten bij moet houden.

  Meesterdeal is de tweede thriller van Marlen Beek-Visser. Ga je haar Stem! (debuutthriller) en haar volgende boeken ook lezen? Marlen Beek-Visser is zeker een auteur waar ik meer van zou willen lezen en ben dan ook erg benieuwd naar haar debuutthriller waar op Social Media al een heleboel goeds over is voorbij gekomen.

  Babette
  Bijdrager
  Post count: 17

  1.‘Met een blik die haar nog het meest deed denken aan een roofdier dat de afstand tot zijn prooi inschatte’ vond ik een mooi citaat. Het geeft je tijdens het lezen echt een idee hoe de persoon die naar haar kijkt kijkt.

  2. Het verhaal ontwikkelt zich in grote lijnen wel hoe ik tijdens het lezen had verwacht, natuurlijk met een aantal plotwendingen. Om geen spoilers te plaatsen kan ik niet alles vertellen, dus blijft het bij deze, ietwat standaard zin. Later bij het onderdeel “Plot” zal dit nog naar voren komen.

  3. Het gebeurd redelijk vaak dat je tijdens het lezen van een boek fouten in de spelling tegenkomt. Wat een verrassing was het lezen van Meesterdeal, slechts 3 ben ik er tegen gekomen. Hierdoor las het boek ook veel prettiger. Aangezien het er slechts een aantal zijn zal ik ze hier vermelden
  – blz. 139: “Je liegt!………Ik kan je ‘ Deze laatste zin is in mijn gevoel niet af, of er ontbreekt een punt.
  – blz. 173: “Met een ruk staat………Achter in (de) kast staat een fles….. Het woord ‘de’ ontbreekt tussen in en kast.
  – blz. 271: “Ook kijkt hij regelmatig een film…… Het doen = Het doet hen beiden zichtbaar goed.

  Babette
  Bijdrager
  Post count: 17

  Cover Mooie, sprekende cover. De stoel voor het schoolbord en door het uitgewreven schoolkrijt op het bord geeft het een soort storm idee. Pakkende tekst, een boek om op te pakken.

  Auteur Nog niet eerder las ik een boek van Marlen Beek-Visser, wel heb ik al een heleboel voorbij zien komen op Social Media, zowel op haar Facebook pagina, alsook veel lovende woorden van lezers van het boek Meesterdeal.

  Verwachting Ik verwacht een boek waarin niets is wat het lijkt, dat de persoon die het slachtoffer is/wordt niet de docent zal zijn. Maar ook een verhaal wat laat zien wat een verhouding tussen een kind en docent voor gevolgen heeft voor het vertrouwen binnen het gezin.

  Babette
  Bijdrager
  Post count: 17

  Bedankt! Ook hier is het boek in goede staat ontvangen. Morgen volgt het bericht in “Voor het lezen”.

  Babette
  Bijdrager
  Post count: 17

  Yeah, super gaaf!! Ik heb er heel veel zin in 🙂 Veel leesplezier gewenst voor alle medelezers!

  Babette
  Bijdrager
  Post count: 17

  Wat een leuk verslag is het geworden. Dank je wel voor het mogen meedoen met deze leesclub!

  Babette
  Bijdrager
  Post count: 17
  In reactie op: Verkapt, Beoordeling #7077

  Spanning 7 punten. Het boek was op sommige momenten spannend, maar mijn hart ging niet sneller kloppen van de spanning.
  Plot 10 punten. Origineel en enig in zijn soort, goed uitgedacht en omschreven.
  Leesplezier 9 punten. Met veel plezier gelezen. Het enige waar ik af en toe last van had waren de Indonesische woorden. Heel leuk gedaan, maar een woord wat maar 2 of 3 keer voorkomt zit niet in mijn “systeem” en daarom heb ik wel wat moeten bladeren naar de woordenlijst achterin het boek.
  Schrijfstijl 9 punten. Een vlotte en prettige leesstijl.
  Originaliteit 10 puunten. Origineel en enig in zijn soort.
  Psychologie 8 punten het verhaal laat je goed nadenken en geeft je inzicht in de zogeheten ‘duurzame’ Palmolie industrie.

  Gemiddelde beoordeling: 8,8 punten

  Bedankt dat ik via deze weg kennis heb mogen maken met het werk van Janneke Bazelmans. Erg leuk om dit in leesclub vorm te mogen doen!

  Babette
  Bijdrager
  Post count: 17

  Wat vind je van het plot?
  Het plot is goed uitgedacht, het is een fictief verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten.

  Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?
  Het verhaal is goed uitgedacht en verteld in 2 delen. Je wordt echt meegenomen het verhaal in en waant je in Borneo, je leeft mee met de hoofdrolspelers en langzaam maar zeker wordt het hele verhaal duidelijk.

  Had je dit einde verwacht, of had je het niet zien aankomen? Ik had dit einde absoluut niet zien aankomen.

  Vond je het een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?
  Ik vind het zeker een boeiend verhaal en het had steeds mijn volle aandacht. Het is een onderwerp waar je niet dagelijks iets over leest in de krant of ziet op het nieuws. Het verhaal heeft mij inzicht gegeven in hetgeen er daadwerkelijk gebeurd en waarom het regenwoud moet “wijken”. En dat zonder dat het verhaal gaat vervelen.

  Vind je de schrijfstijl van Janneke Bazelmans prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?
  Janneke Bazelmans heeft een prettige schrijfstijl. Het was niet moeilijk geschreven en is zo geschreven dat het duidelijk is waar het over gaat en daardoor makkelijk te volgen.

  Vind je ‘Verkapt’ een typisch Nederlandse thriller? Kun je je antwoord ook toelichten?
  Ondanks dat ‘Verkapt’ geschreven is door een Nederlandse auteur vind ik het geen typisch Nederlandse thriller. Het enige wat ik er Nederlands aan vind zijn de hoofdpersonen, vanwege de namen. Een typisch Nederlandse thriller speelt zich naar mijn ogen toch meer af in eigen land (uitzonderingen daargelaten) en is de “setting” vaak herkenbaarder. Doordat dit verhaal zich afspeelt in Borneo en er veel namen voorkomen die on-Nederlands zijn sta je er niet bij stil dat het door een Nederlandse auteur geschreven is.

  Stel….Janneke Bazelmans vraagt aan jou om haar boek te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘hard’, ‘geloofwaardig’ etc. Wat zou je antwoord aan Janneke zijn?
  Het boek is ‘uniek en enig in zijn soort’ en een echte ‘eye opener’.

  Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks? Zo ja, wat maakt dit boek uniek?
  Het boek is uniek en geen “dertien in een dozijn”. Een boek zoals ‘Verkapt’, een zogeheten Eco-thriller heb ik nog niet eerder gelezen.

  Zou je tenslotte, als gedreven thrillerlezer, nog een goede raad aan Janneke Bazelmans mee willen geven?
  Ga absoluut zo door met het schrijven van Eco-thrillers. Wel zou ik graag wat meer spanning willen zien in het verhaal, op dat punt zit er nog wel verbetering in.

  Babette
  Bijdrager
  Post count: 17

  De Karakters

  1. Heb je het gevoel dat de karakters evolueren? En zo ja, hoe?

  Ja, ik heb zeker het gevoel dat de karakters evolueren. Bij Nora merk je dat ze als stagiaire in het begin echt geloofde dat ze was gekomen voor het mede oprichten van een school voor de kinderen van de lokale bevolking, die werken op de plantages. En ook echt dacht dat PT Palmoil op een duurzame manier werkte en dat het goed was voor de lokale bevolking, aangezien er werkgelegenheid werd gecreëerd. Naarmate het verhaal vordert komt ze zoveel meer te weten en beseft ze dat wat er allemaal gebeurd absoluut niet in het voordeel is van de lokale bevolking, voor het voortbestaan van de Orang-Oetan en voor het bestaan van het regenwoud.
  Ook bij Alec zie je dat hij in het begin aanneemt wat hem wordt verteld, maar doordat hij wordt aangezien voor de journalist Julien, ook ontdekt dat alles wat hem verteld is niet de waarheid is. Dat het voor hem niet gaat om het geld, maar om het welzijn van de Orang-Oetan en de lokale bevolking.

  2. Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?

  Nora is absoluut mijn favoriete personage, vanwege haar gedrevenheid om goed te doen voor anderen, ze is onbaatzuchtig en begaan met de Orang-Oetan, het regenwoud en de Dayakbevolking.

  3. Zou je aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?

  Nee, ik zou absoluut niets willen veranderen aan de personages. Ze zijn zo goed omschreven, dat je ook echt meevoelt met Nora, sympathie krijgt voor Alec en een absolute afkeer voor Bernardus.

  De auteurs

  1. Vind je dat de schrijftstijl bij het verhaal past, zo ja en nee, waarom?

  De schrijfstijl past zeker bij het verhaal, het laat je voelen en meeleven, je waant je in Borneo. Het is niet langdradig geschreven.

  2. Het is de eerste eco-thriller van Janneke Bazelmans. Hoe komt die bij je over?

  Nooit eerder las ik een zogeheten eco-thriller en had ook geen idee wat ik er precies bij kon verwachten. Het verhaal en toch ook zeker de boodschap is heel goed overgekomen. Verkapt is fictief geschreven en gebaseerd op de werkelijkheid, waardoor het nog meer bij je “binnen” komt. Mooi geschreven, met af en toe zeker ook wat spanning.

  3. Wat vind jij, zou Janneke meer thrillers moeten schrijven? Waarom wel en waarom niet?

  Dit boek heeft me absoluut geraakt en als het Janneke lukt om dat nog een keer te doen, dan vind ik zeker van wel. Een nieuwe eco-thriller met een fictief verhaal, gebaseerd op de werkelijkheid lijkt me fantastisch. Hoe mooi is het dat je de lezer mee kan nemen naar de werkelijkheid in boekvorm, zonder dat het geschreven is als een soort documentaire. Er gebeurd nog zoveel meer op de wereld, waar wij geen weet van hebben. Kortom: JA!

  Babette
  Bijdrager
  Post count: 17

  Citaat
  “Als iemand niet gestraft wordt voor wat hij heeft gedaan, moet hij gestraft worden voor wat hij niet heeft gedaan” (blz. 14) Mooie quote, kan niet eens goed verwoorden waarom, maar ik vind het mooi!

  Ontwikkeling verhaal
  Aangezien ik geen echte verwachtingen had is het moeilijk om te zeggen dat het verhaal zich ontwikkelt zoals verwacht. De eerste 100 blz heb ik inmiddels gelezen en je gaat nu merken dat Nora langzaam “dingen” gaat zien. Ze is best naïef, snapt niet dat niet alle leden van de lokale bevolking staan te springen om de uitbreiding van de palmolieplantage, dat er een school gaat komen en de kinderen een kans krijgen om te leren, waarvan ik me afvraag of die er daadwerkelijk gaat komen of dat het slechts een lokkertje is. Nog 300 blz te gaan, snel verder, want ik ben erg benieuwd hoe de verhaallijn verder zal gaan.

  Spellingfoutje
  Tot op heden ben ik 2 kleine dingetjes tegen gekomen. De eerste had ik niet opgeschreven, aangezien ik niet wist dat je dit kon vermelden, het ging om het woordje “en” wat “een” had moeten zijn. En het tweede “dingetje” staat op blz 72, overigens geen foutje, maar een spatie vergeten tussen daken en lagen. Nu staat er “Op de dakenlagen golfplaten” . Overigens ben ik tot nu toe opvallend weinig foutjes tegen gekomen, wat ik erg fijn vind. Soms lees je een boek waarin zoveel foutjes staan dat het kan gaan storen. In dit geval dus niet.

  Babette
  Bijdrager
  Post count: 17

  Geen idee waar ik het het beste kan plaatsen, maar wel leuk om even te vermelden voor alle lezers van Verkapt: In een interview met Janneke Bazelmans heb ik gelezen dat as donderdag 18 mei de laatste aflevering van Helden van de Wildernis (Ned 1. rond 20.30) is opgenomen in het oerwouddorp waar het boek zich afspeelt.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 17)