Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 76)
 • Auteur
  Berichten
 • Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  Hier kun je je boek waarderen met punten (1 t/m 10).

  Probeer in de toelichting met een paar woorden aan te geven waarom je het boek die waardering geeft.

  Bouw je puntenwaardering op uit de volgende onderdelen en plaats dit ook bij je motivatie:

  Spanning: 9 punten, omdat Zonder gezicht me van begin tot eind aan het boek heeft gekluisterd. Ik kon het niet wegleggen.

  Plot: 9 punten, omdat het verhaal heel goed in elkaar steekt en heel geloofwaardig overkomt.

  Leesplezier: 9 punten, omdat ik me echt in het verhaal kon verliezen. Even van de wereld weg.

  Schrijfstijl: 9 punten, omdat de gebeurtenissen levensecht worden weergegeven in taal die prima past bij het verhaal.

  Originaliteit: 7 punten, omdat er al heel wat verhalen rond seriemoordenaars zijn geschreven en vrouwelijke speurneuzen al lang niet meer nieuw zijn in thrillerland.

  Psychologie: 8 punten, omdat Bryndza ons een kijkje gunt in het misdadige brein van de dader en hij Kate mooi uitgebalanceerd voorstelt.

  Gemiddelde beoordeling: 8.5 punten

  Bereken je eindoordeel door de 6 cijfers op te tellen en door 6 te delen (afronden op 1 cijfer achter de komma).

  Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  De plot

  Wat vind je van het plot?

  Een ijzersterk goed afgelijnd plot!

  Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?

  Nadat het gedeelte 15 jaar eerder lijkt afgesloten, begint het verhaal 15 jaar later van voren af aan. De methodiek van de speurneuzen volgt de methodiek van de dader. Gebeurtenissen en acties volgen elkaar gestructureerd op. Er wordt vlot toegewerkt naar de ontknoping. Eén grote verhaallijn.

  Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?

  Op de duur dacht ik het te weten. Het stond vast voor mij. Kwam daar toch nog die twist! Knap!

  Algemeen

  Vond je Zonder gezicht een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?

  Het boek had steeds mijn aandacht. Er was wel altijd iets gaande of op til. Het heeft me een paar uur slaap gekost!

  Vind je de schrijfstijl vanRobert Bryndza prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?

  De schrijfstijl van Bryndza is vlot, gemakkelijk. Hij kan met een paar woorden personages typeren, de sfeer scheppen.

  Stel….Robert Bryndza vraagt aan jou om haar boeken te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘realistisch’, ‘geloofwaardig’, ‘aangrijpend’ etc. etc. Wat zou je antwoord aan haar zijn?

  Zonder gezicht is geloofwaardig, hoe gruwelijk sommige scènes/beschrijvingen ook zijn.

  Dit boek

  Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?
  Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aan Robert Bryndza mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?

  Het gegeven van een seriemoordenaar is niet uniek. Vrouwelijke speurneuzen zijn er ook al veel. Dit boek springt er voor mij uit omdat Kate niet echt deel uitmaakt van de politie, de manier van vertellen, de verhaallijn, de personages fantastisch samengaan. Het klopt gewoon allemaal.
  Bryndza heeft geenszins behoefte aan mijn advies. Hij doet dat prima!

  Nu kun je ook je waardering aan het boek geven in het topic Beoordeling

  Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  De karakters

  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?

  Ja, Kate komt hiervoor het meest in aanmerking. Zij evolueerde van een jonge politieinspecteur naar een zwaar getraumatiseerde vrouw en moeder die zich overgaf aan de alcohol. In het verhaal heeft ze nog regelmatig de drang om te drinken, maar uit elke bijna-terugval, komt ze telkens iets sterker terug. Ze wint aan zelfvertrouwen, inspireert haar jonge assistent en probeert een liefdevolle verantwoordelijke moeder te zijn voor haar zoon.

  Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?

  Kate is mijn favoriete personage. Ze heeft zeker haar zwakheden en is niet te beroerd om ze te onderkennen. Ze blijft niet bij de pakken zitten, werkt aan zichzelf, roept hulp in indien nodig en biedt hulp aan hen die er haar om vragen. Ze heeft heel veel diepgang en is ongelofelijk menselijk voorgesteld. Ze komt op voor hen die haar hun vertrouwen geven en houdt heel veel van haar zoon, zoveel zelfs dat ze hem aan de zorg van haar ouders overlaat om hem de best mogelijke jeugd te geven.

  Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?

  Nee, ze zijn allemaal goed zoals ze zijn in het verhaal.

  De auteur

  Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?

  De auteur sleurt de lezer onmiddellijk het verhaal in en laat de lezer niet meer los. De manier waarop hij schrijft brengt spanning en vaart in het verhaal. De schrijfstijl dient het verhaal.

  Kun je de schrijfstijl van Robert Bryndza specifiek beschrijven; bijvoorbeeld filmisch, meeslepend, staccato o.i.d.

  De schrijfstijl is filmisch en meeslepend. Eens je begonnen bent zit je volledig in verhaal en word je van pagina naar pagina getrokken. Het is heel moeilijk om het boek aan de kant te leggen.

  Zonder gezicht is het eerste deel van de serie met Kate Marshall in de hoofdrol. Ga je na het lezen van Zonder gezicht de volgende delen van deze serie ook lezen?

  Bryndza staat voorgoed op mijn te-lezen-lijst. Ik ga zeker de volgende delen lezen en heb me voorgenomen om zijn vorige boeken met Erika Foster eindelijk te lezen.

  Heb je de zesdelige serie rond Erika Foster ook gelezen of ga je die nog lezen?

  Nee, zoals ik hierboven reeds heb gezegd, ik ga zeker de reeks rond Erika Foster lezen. Ik bezit de eerste twee delen, het moet er nu maar eens van komen.

  Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  Kom je opmerkelijke citaten tegen, plaats ze op deze plek en vermeld erbij waarom jij ze opmerkelijk vindt.

  Opmerkelijke citaten ben ik nog niet tegengekomen. Mij is ook de vergelijking tussen de telefoon en een baksteen opgevallen. In 1995 waren mobiele telefoons nog gigantisch groot en voorzien van een antenne. Bryndza heeft dus echt wel rekening gehouden met het feit dat het over een telefoon in een ander tijdperk ging.

  Ontwikkelt de verhaallijn zich zoals je ook verwacht?

  Er zit enorm veel vaart in het boek. Naar het einde van het eerste deeltje toe, steeg de spanning al ten top en had ik iets van: ‘Wordt de dader nu reeds gevat?’. Maar ook daarna blijft de spanning voelbaar aanwezig en voel je dat er wat te gebeuren staat. Dus ja, de verhaallijn stelt niet teleur.

  Natuurlijk kunnen spellingfouten en een minder goede zinsopbouw ergeren tijdens het lezen en de aandacht afleiden van het verhaal. Kom je ze tegen, plaats er dan enkele als voorbeeld in dit onderdeel. Een eindeloze opsomming wordt niet op prijs gesteld.

  Geen opmerkingen.

  Voorkom het plaatsen van spoilers. Spoilers zijn stukken tekst over een boek waarin teveel van de verhaallijn wordt weggegeven. Niet doen! Dit wordt door je collega lezers niet op prijs gesteld!

  Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  Cover: Alle aan- en opmerkingen betreffende de buitenzijde van het boek.

  Ik vind het een mooie cover. Het doet me denken aan een winters landschap, in de eerste ochtenduren. De zon heeft moeite om er doorheen te komen, er lijkt wel sneeuw in de lucht te hangen. Kijkt iemand naar het desolate landschap vanachter een deels bevroren venster waar het ijs langzaam breekt en wegsmelt? De letters in reliëf maken dat je titel en auteur voelt. In combinatie met de afbeelding heeft het iets onheilspellends. De binnenkant van de cover vooraan en achteraan is ook mooi in kleur afgewerkt.

  Geef jouw verwachting van deze auteur.

  Ik heb heel hoge verwachtingen van deze auteur. Hij staat nu al een tijdje in de belangstelling en wat ik over zijn boeken heb gelezen was alleen maar lovend. Nu ik mijn eerste boek van hem echt ga lezen, ga ik er echt wel voor zitten.

  Verwachting: Wat verwacht je van het verhaal van dit boek?

  Het is het eerste deel van een nieuwe reeks. De hoofdrol is weer weggelegd voor een vrouw. De Engelse titel ‘Nine elms’ verwijst naar olmen, in het Nederlands noemt het boek ‘Zonder gezicht’. Ik ben heel benieuwd te ontdekken waarom de Engelse titel zo verschilt van de Nederlandse. Ik verwacht een spannende thriller met een vrouw in de hoofdrol. Kan niet misgaan, toch?

  Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  Het boek werd ook hier geleverd. Dit weekend begin ik er in.

  Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  Ik mag ook meedoen aan de leesclub. Eindelijk zal ik kunnen kennismaken met de schrijver wiens naam ik al dikwijls zag voorbijkomen. Nog nooit kwam het ervan om een boek van hem te lezen. Dat gaat spoedig veranderen!

  Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  Spanning: 8 punten, omdat hoewel ik redelijk een vermoeden had wie achter de misdaden zat, ik toch geïntrigeerd bleef om te vernemen hoe Stef uiteindelijk tot de oplossing van de misdaden zou komen.

  Plot: 8 punten, omdat het verhaal logisch en realistisch verloopt.

  Leesplezier: 9 punten, omdat het verhaal mij heeft geboeid van begin tot eind en ik echt moeite had om het tussendoor aan de kant te leggen. Het boek leest ontzettend vlot en verveelt op geen enkel moment!

  Schrijfstijl: 9 punten, omdat ik enorm heb genoten van de pittige conversaties, de spitsvondigheden. De schrijfstijl draagt er in belangrijke mate toe bij dat het verhaal ontzettend vlot leest. De humor is een grote plus!

  Originaliteit: 9 punten, het boek wordt opgebouwd rond klimaatactivisme, maar doordat het zich afspeelt in Antwerpen en door de vele Vlaamse taalelementen krijgt het hoge graad aan originaliteit en authenticiteit.

  Psychologie: 7 punten, omdat volgens mij enkel Stef Cools goed uit de verf komt. Het karakter van de andere personages, op Durbecq na, blijft oppervlakkig.

  Gemiddelde beoordeling: 8.3 punten

  Bereken je eindoordeel door de 6 cijfers op te tellen en door 6 te delen (afronden op 1 cijfer achter de komma).

  Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  De plot

  Wat vind je van het plot?

  Het verhaal kent een logische opbouw en is goed uitgewerkt.

  Hoe beschrijf en beoordeel je de structuur van het plot?

  Heel af en toe wordt er een toespeling gemaakt op feiten die zich voordeden in het verleden, maar over het algemeen kent het verhaal een logisch voortschrijdend verloop. Hugo Luijten maakt niet te veel zijsprongen. Hij houdt het verhaal heel overzichtelijk. Op elk moment is alles helder.

  Had je dit einde verwacht of had je het niet zien aankomen?
  Onder het lezen kreeg ik toch wel een vermoeden. Er wordt onderweg toch wel één en ander prijsgegeven. Ik was dus niet verrast.

  Algemeen

  Vond je Het jaar van de slang een boeiend verhaal en had het steeds je volle aandacht?
  Ik vind het een heel onderhoudend verhaal. Ik kon het boek maar met moeite opzij leggen. Het had mijn aandacht tot op het einde, ook al had ik een vermoeden over hoe het in elkaar zat.

  Vind je de schrijfstijl van Hugo Luijten prettig, moeilijk, is het begrijpelijk geschreven of moest je juist goed nadenken en uiterst geconcentreerd lezen?

  De schrijfstijl van Hugo Luijten is heel prettig en onderhoudend. Het Antwaarps gaf het boek een aangename couleur locale. Vermits ik op twee stappen van de stad woon, had ik geen enkele moeite met de taal en vond ik het zelfs heel prettig om dit sappige taaltje te mogen lezen in een echt boek.

  Stel….Hugo Luijten vraagt aan jou om zijn boeken te typeren, dus onder een noemer te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘realistisch’, ‘geloofwaardig’, ‘aangrijpend’ etc. etc. Wat zou je antwoord aan hem zijn?

  Het jaar van de slang is een vlot boek, heel realistisch en geloofwaardig geschreven. Het zou zo het scenario van een goede politieserie op één kunnen zijn!
  Dit boek

  Vind je dit een boek zoals er zoveel zijn of heeft het iets specifieks, zo ja, wat maakt dit boek zo uniek?

  Ik vind het fijn dat het een typisch Vlaams, en meer bepaald Antwerps boek is geworden. De taal, de gevatheid van de conversaties gaan mij bijblijven. Ik heb hier echt van genoten. Dat ik alle straten, pleinen en kaaien kon situeren en voor de geest halen, gaf een extra dimensie aan het lezen.

  Zou je tenslotte, als gedreven lezer, nog een goede raad aan Hugo Luijten mee willen geven? Hoe zou je advies luiden?
  Ik voel me helemaal niet geroepen om advies te geven aan Hugo Luijten. Ik vind het boek meer dan oké. Mag ik hem aansporen om vlug een volgend boek te schrijven?

  Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  De karakters

  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?
  Nee, dat gevoel heb ik niet. De personages veranderen niet.

  Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?
  Stef is mijn favoriete personage. Hij is gewoon zichzelf. Hij is een goede politieman die ook kleine kantjes heeft. Zijn passie voor de job, zijn temperament, zijn recht-door-zee-zijn maakt dat ik hem sympathiek vind.

  Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?
  Thomas had nu geen echt grote rol. Hem ken ik het minst. Misschien krijgt hij in een volgend boek wel meer aandacht?

  De auteur

  Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?
  De schrijfstijl past prima bij het verhaal: de actie en de interactie tussen de spelers staat voorop.

  Kun je de schrijfstijl van Hugo Luijten specifiek beschrijven; bijvoorbeeld filmisch, meeslepend, staccato o.i.d.

  Hugo Luijten schrijft filmisch. Als lezer beleef je alles vanop de eerste rij. Woorden worden probleemloos bewegende beelden.

  Het jaar van de slang is de derde thriller van Hugo Luijten, ga je na het lezen van Het jaar van de slang zijn eerdere en volgende boeken ook lezen?

  Ik kende de auteur niet, maar ben blij dat ik met zijn werk mocht kennismaken. Ik ben van plan De Brexitmoorden en zijn volgende boeken te lezen.

  Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  Beste Hugo

  Momenteel ben ik erg aan het genieten van jouw boek.
  De titel ‘Het jaar van de slang’ doet me denken aan de Chinese kalender. Is er een verband?

  Bovendien vraag ik me af of de namen die je voor je personages hebt gekozen verwijzen naar bekende figuren uit het Antwerpse. Ooit was er burgemeester Cools, inspireerde hij je voor je hoofdpersonage? Van Beirendonck inspireerde je voor het gelijknamige personage in het boek? Hij heeft wel niet onmiddellijk jouw sympathie!

  Alvast bedankt om mijn vragen te lezen!
  Groeten
  Anita

  Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  Tijdens het lezen komen andere punten onder de aandacht, hieronder staan een paar aandachtspunten, die je kunnen helpen.

  Kom je opmerkelijke citaten tegen, plaats ze op deze plek en vermeld erbij waarom jij ze opmerkelijk vindt.

  Het boek leest ongelofelijk vlot en prettig. Het is alsof ik meeloop met Stef en zijn team vermits alle plaatsen die genoemd worden ken. Heerlijk een verhaal dat zich zo dicht bij huis afspeelt.
  Regelmatig zit ik met een grote smile te lezen. De taal die Hugo Luijten gebruikt is zo kleurrijk en vol beelden die zo tot de verbeelding spreken. Ze allemaal opnoemen zou me te ver brengen, vandaar eentje:
  p. 62
  Het team keek naar de ingang van de kantoortuin. Daar stond Durbecq. Haar kleine gestalte had iets van een paaltje dat op een wandelpad de auto’s moet tegenhouden. Het lijkt niets voor te stellen, totdat je ertegenaan rijdt.

  Het boek zit vol humor dat versterkt wordt door de taalspelletjes. Het is volop genieten! De vloektermen zijn sterk afgezwakt en storen niet. Ze passen bij het passionele type dat Cools is.

  Ontwikkelt de verhaallijn zich zoals je ook verwacht?

  Ja, hoor. Op geen enkel moment valt het verhaal stil. De ene actie volgt op de andere. Het team van Cools is heel kleurrijk en komt heel realistisch over. Het is leuk om telkens goed op de hoogte te zijn van waar het team zich bevindt, waar ze mee bezig zijn en hoe ze vorderen in de tijd.

  Natuurlijk kunnen spellingfouten en een minder goede zinsopbouw ergeren tijdens het lezen en de aandacht afleiden van het verhaal. Kom je ze tegen, plaats er dan enkele als voorbeeld in dit onderdeel. Een eindeloze opsomming wordt niet op prijs gesteld.

  /
  Voorkom het plaatsen van spoilers. Spoilers zijn stukken tekst over een boek waarin teveel van de verhaallijn wordt weggegeven. Niet doen! Dit wordt door je collega lezers niet op prijs gesteld!

  Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  Probeer de vragen te beantwoorden vóór je het boek gaat lezen.

  Cover: Alle aan- en opmerkingen betreffende de buitenzijde van het boek.

  De cover is gewoon schitterend! De zwarte achtergrond geven het boek onmiddellijk iets duisters. Het gifgroen van de letters doet met denken aan gif en vergiftiging. De letters lijken ook aangetast te worden, opgelost te worden onder invloed van de wind? Het is alsof er op geblazen wordt. De slang lijkt zich schuil te houden, is slechts gedeeltelijk zichtbaar maar het slangenoog dat me recht in de ogen kijkt en me beloert, bezorgt mij nu al kippenvel.
  De achterflap gaat verder in dezelfde kleuren.

  Auteur: Geef jouw verwachting van deze auteur.
  Ik heb de naam Hugo Luijten al zien voorbijkomen, maar heb nog niks van hem gelezen. Ik hou van Vlaamse auteurs en kijk er echt naar uit om kennis te maken met hem. Ik verwacht dat ik deze schrijver zal mogen toevoegen aan mijn lijst van ‘te lezen auteurs’. Hij woont zowat in onze achtertuin of voortuin zo je wilt en ik heb toch een boon voor onze eigen Vlaamse schrijvers.

  Verwachting: Wat verwacht je van het verhaal van dit boek?

  De commissaris lijkt me nu al een heel menselijk personage. Wie weet ontdek ik wel dat voor hem een ingewikkelde zaak en een borrel altijd samengaan? Het feit dat een verdacht overlijden wordt vastgesteld op de site van de voormalige GM-fabriek, brengt het verhaal heel dicht bij mij thuis: het is een site waar ik regelmatig voorbijkom en ik kan me de plaats van onheil dus tot in het detail voorstellen. Ik verwacht dat het verhaal misschien nog verdergaat in het Antwerpse en hoop namen van straten en pleinen te herkennen, wat het verhaal heel visueel zal maken voor mij. Klimaatacties, moord, machtsspelletjes, complottheorieën (nog maar eens eentje erbij in deze tijden!), het doet me hopen op een spannende thriller die me doet genieten 431 bladzijden lang!

  Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  Gegroet iedereen!
  Jaaa! Ik mocht net het boek uit de handen van onze postvrouw aannemen! Een kanjer van 432 blzn. Heel benieuwd naar het verhaal!

  Anita
  Bijdrager
  Post count: 76

  Het boek is hier nog niet aangekomen.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 76)