Home Forums VOLLEDIG AFGERONDE LEESCLUBS Z-#1 Leesclub 46: Terug naar Hasselt Terug naar Hasselt, Na het lezen

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • Cees van Rhienen
  Sleutelbeheerder
  Post count: 1450
  #9137 |

  Vragen ThrillZone leesclub Terug naar Hasselt 

  Na het lezen

  Het onderdeel Na het lezen is in dit geval beperkt tot 1 deel. Hier worden de deelnemers over geïnformeerd. Bij de opening van dit onderdeel wordt ook het onderdeel Beoordeling geopend.

  De realiteit

  1. Hoe voel je de confrontatie met de werkelijkheid van de jeugd van Gudrun?
  2. Vind je het een neutrale verslaggeving en kun je dit ook toelichten?
  3. De auteur vertelt niet alleen het verleden, ze combineert dit met de tijdzone waarin ze Terug naar Hasselt Hoe ervaar je dat?

  De emotie

  1. Kon je meegaan met de gedachten van Gudrun als tiener en raakte je betrokken bij haar belevingen?
  2. Had dit in jouw jeugd ook kunnen gebeuren en zo ja, zou je dan op eenzelfde manier gereageerd hebben? Of heb je een soortgelijke ervaring?
  3. Kun je deze vriendschap die je in het verhaal ziet, als echte vriendschap beschouwen? Waarom vind je dat?
  4. Trek je uit dit verhaal voor jezelf nog lering uit? Zo ja, mogen wij dat van je weten?

  Vragen waarop de auteur graag een antwoord van je wilt..

  1. Heb ik te snel aangegeven dat de jongens jong zullen sterven of geeft dat juist een reden om verder te lezen en er achter te komen hoe dat gebeurd is?
  2. Ben ik te weinig uitleggerig, gaat het verhaal te snel vooruit?
  3. Gebruik ik teveel moeilijk woorden?
  4. Zijn er teveel stukken over mijn kinderen/ mijn huidige gezin? Hebben die stukken een functie voor je?
  5. Blijft de lezer nog met vragen zitten? Zo ja, vind je dat vervelend?
  6. Ik oordeel niet over de daden van de personages, geeft dat je als lezer voldoende kans om zelf te oordelen of laat ik je als lezer daarin te zeer alleen?
  7. Vind je dit eerder een boek voor de vrouwelijke lezer dan de mannelijke? Waarom?
  Axelle
  Bijdrager
  Post count: 161

  De realiteit

  Hoe voel je de confrontatie met de werkelijkheid van de jeugd van Gudrun?

  Het is vrij duidelijk dat ze het er nog steeds moeilijk mee heeft. Ik krijg het gevoel dat ze het heel erg vindt dat ze niet tot Serge kon doordringen om met hem een leven op te bouwen.

  Vind je het een neutrale verslaggeving en kun je dit ook toelichten?

  Ik vind het vaak vrij koel en zakelijk neergezet maar ik denk dat het komt omdat het nog te pijnlijk is voor de auteur en ze zich op deze manier kan beschermen door afstand te houden, het te bekijken alsof ze het verhaal van iemand anders neerschrijft.

  De auteur vertelt niet alleen het verleden, ze combineert dit met de tijdzone waarin ze Terug naar Hasselt Hoe ervaar je dat?

  Ik vond het soms verwarrend. Werken met verschillende lettertypes had het duidelijker gemaakt. Ze maakt soms ook een sprong in de toekomst en werkt er dan pas naartoe. Ik had het liever gehad dat ze het verhaal chronologisch had verteld.

  De emotie

  Kon je meegaan met de gedachten van Gudrun als tiener en raakte je betrokken bij haar belevingen?

  Ik kon heel goed snappen dat ze eerder aangetrokken werd door de ietwat rebelse jongen en toch moet settelen voor de bravere. Alhoewel het duidelijk is dat haar hart bij Serge blijft en ook Tom voelt dat want hij wil graag op Serge gaan lijken.

  Had dit in jouw jeugd ook kunnen gebeuren en zo ja, zou je dan op eenzelfde manier gereageerd hebben? Of heb je een soortgelijke ervaring?

  Mijn jeugd speelde zich min of meer in dezelfde periode af, dus dat kan ik herkennen. Ik denk dat het verschil er vooral in lag dat ik nooit te maken hebt gehad met jongens die manisch-depressief waren. Dat drukt sowieso een grote stempel op relaties onderling.

  Kun je deze vriendschap die je in het verhaal ziet, als echte vriendschap beschouwen? Waarom vind je dat?

  De vriendschap was zeker echt anders blijf je, ondanks alles, geen contact houden met elkaar. Eens gebroken, altijd gebroken dan.

  Trek je uit dit verhaal voor jezelf nog lering uit? Zo ja, mogen wij dat van je weten?

  Een lering is misschien veel gezegd maar het is duidelijk dat mensen met deze aandoening niet echt geholpen kunnen worden. Ze gaan de volle 100% of het nu in hun euforie is of in hun depressie. Misschien om jezelf te beschermen, hen gewoon loslaten hoeveel dit ook van je vergt en hen vergeten ga je nooit.

  Vragen waarop de auteur graag een antwoord van je wilt..

  Heb ik te snel aangegeven dat de jongens jong zullen sterven of geeft dat juist een reden om verder te lezen en er achter te komen hoe dat gebeurd is?

  Voor mij is het al duidelijk van op de achterflap dat ze jong zullen sterven vermits het over gebeurtenissen uit je jeugd gaan. Heeft me dat gestoord? Nee, ik bleef benieuwd om te weten wat er gebeurd was.

  Ben ik te weinig uitleggerig, gaat het verhaal te snel vooruit?

  Het is niet altijd even duidelijk wat er juist bedoeld wordt omdat er nogal veel sprongen zijn. Dat komt, denk ik, omdat je uit je geheugen moet putten en misschien zijn dit zinnen of gesprekken die harder blijven hangen zijn bij jou. De essentie komt wel naar voor.

  Gebruik ik teveel moeilijk woorden?

  Voor mij niet, maar ik denk vb aan het woord ‘décapotable’. Ik weet niet of dat duidelijk is voor iedereen.

  Zijn er teveel stukken over mijn kinderen/ mijn huidige gezin? Hebben die stukken een functie voor je?

  Nee, niet teveel want je vergelijk jezelf en je gezin van toen met dat van nu. Wat mij wel stoorde, was dat je je zoon, dochter, man, … geen naam geeft. Het mocht gerust een fictieve, maar nu komt het nogal afstandelijk over.

  Blijft de lezer nog met vragen zitten? Zo ja, vind je dat vervelend?

  Ja, er blijven nog vragen, maar het is jouw verhaal. Misschien zijn er dingen die je liever niet met ons deelt of die je ergens ver hebt weggestopt in je geheugen omdat ze te pijnlijk zijn. In dit geval stoort het me niet. In een fictie verhaal zou het dat wel doen.

  Ik oordeel niet over de daden van de personages, geeft dat je als lezer voldoende kans om zelf te oordelen of laat ik je als lezer daarin te zeer alleen?

  Je geeft mee hoe jij tegenover hen staat/stond, maar je verplicht de lezer niet om hetzelfde te voelen. Mensen gaan hetzelfde voelen of misschien ook niet. Die vrijheid is er zeker.

  Vind je dit eerder een boek voor de vrouwelijke lezer dan de mannelijke? Waarom?

  Ik denk dat het voor beide kan. Net zoals in ieder boek zal iedere lezer een favoriete personage hebben en daar het meeste mee meeleven. Mannen en vrouwen kunnen even emotioneel zijn.

  Stefanie_R1985
  Bijdrager
  Post count: 260

  De realiteit
  1. Hoe voel je de confrontatie met de werkelijkheid van de jeugd van Gudrun?
  Nogal chaotisch, het springt soms van hier naar daar, niet alleen qua heden en verleden, maar ook in het verleden. Dat komt omdat het voor haar nog moeilijk en zwaar is. Ze vindt het nog steeds erg dat ze Serge nooit echt heeft kunnen bereiken en dat komt sterk naar voren.
  2. Vind je het een neutrale verslaggeving en kun je dit ook toelichten?
  Er zit een afstand in wat er geschreven staat en wat er gebeurde. Je merkt dat de auteur een muurtje rond zich heen heeft nog, omdat het een zeer grote impact had op haar.
  3. De auteur vertelt niet alleen het verleden, ze combineert dit met de tijdzone waarin ze Terug naar Hasselt Hoe ervaar je dat?
  Verwarrend … Het springt van de hak op de tak, dit zonder duidelijk aangeven in de tekst.

  De emotie
  4. Kon je meegaan met de gedachten van Gudrun als tiener en raakte je betrokken bij haar belevingen?
  Zeer zeker, want een rebel, iemand die je aanzet om toch wat anders te zijn of zelf anders is trekt aan. Het stoot te gelijk af, waardoor je voor de zekerheid ook gaat. Het is iets wat je als tiener meemaakt, omdat je zoekende bent en ook kind van je tijd.
  5. Had dit in jouw jeugd ook kunnen gebeuren en zo ja, zou je dan op eenzelfde manier gereageerd hebben? Of heb je een soortgelijke ervaring?
  Ik ben van de jaren ’90 als tiener, maar ik herken het wel. Bij ons was het meer homo zijn en daar voor durven uitkomen. Althans zo beleefde ik het …
  Ik had toen ook een vriend met een moeder die manisch-depressief is, nog steeds trouwens, en contact hebben met zo iemand is een rollercoaster. Niet makkelijk om daar zo mee om te gaan zoals zij deed.
  6. Kun je deze vriendschap die je in het verhaal ziet, als echte vriendschap beschouwen? Waarom vind je dat?
  Ja, anders haal je het deksel niet af van die put vol emoties, doe je jezelf de pijn van herbeleven niet aan en probeer je hen niet te vereeuwigen in een boek.
  7. Trek je uit dit verhaal voor jezelf nog lering uit? Zo ja, mogen wij dat van je weten?
  Moeilijke vraag … Dat sommige mensen niet geholpen kunnen worden, niet omdat ze dat niet willen, maar omdat ze het niet kunnen. Ze kunnen zich niet vasthouden aan je reddingsboei en dat is moeilijk, vooral voor jou. Soms kun je alleen maar loslaten.

  Vragen waarop de auteur graag een antwoord van je wilt..
  8. Heb ik te snel aangegeven dat de jongens jong zullen sterven of geeft dat juist een reden om verder te lezen en er achter te komen hoe dat gebeurd is?
  Voor mij was het sowieso een kroniek van een aangekondigde dood, dus nee. Het was immers niet meteen duidelijk hoe of waarom en dat laat je verder lezen.
  9. Ben ik te weinig uitleggerig, gaat het verhaal te snel vooruit?
  Ik vind het vooral nogal van hier naar daar springen, maar dat is omdat jij moet herinneringen naar boven halen en soms gaat dat makkelijk en soms moeilijk, omdat je jezelf wil beschermen. Wat je mee wil geven aan de lezers is wel duidelijk.
  10. Gebruik ik teveel moeilijk woorden?
  Voor mij niet, juist die 2 zinnen in je dialect zijn misschien niet duidelijk voor iedereen.
  11. Zijn er teveel stukken over mijn kinderen/ mijn huidige gezin? Hebben die stukken een functie voor je?
  Die stukken horen bij je verhaal en hoe het nu werd gevormd ergens door je verleden, maar je had hen beter een (fictieve) naam gegeven ipv ‘mijn man’, ‘mijn zoon’, …
  12. Blijft de lezer nog met vragen zitten? Zo ja, vind je dat vervelend?
  Ja, er zijn nog vragen, maar dat is oké. Jij, als auteur, hebt er ook nog genoeg en die antwoorden komen er misschien ook nooit meer en dat is normaal. Dat is de realiteit!
  13. Ik oordeel niet over de daden van de personages, geeft dat je als lezer voldoende kans om zelf te oordelen of laat ik je als lezer daarin te zeer alleen?
  Je laat zien wat je voor hen voelt toen en nu, maar je geeft ons voldoende kans om zelf onze mening te vormen en mee te voelen.
  14. Vind je dit eerder een boek voor de vrouwelijke lezer dan de mannelijke? Waarom?
  Ik vind meer voor vrouwelijke lezers, omdat het boek vanuit jouw standpunt is geschreven en wij daar meer kunnen op aansluiten.

  Weert
  Bijdrager
  Post count: 145

  De realiteit

  Hoe voel je de confrontatie met de werkelijkheid van de jeugd van Gudrun?
  Een beetje van de hak op de tak soms, maar waarschijnlijk zijn dat de gedachten (geweest) van Gudrun tijdens het herinneren en schrijven.
  Vind je het een neutrale verslaggeving en kun je dit ook toelichten?
  De verslaggeving vind ik tamelijk afstandelijk, alsof de schrijfster naar de gebeurtenissen kijkt.
  De auteur vertelt niet alleen het verleden, ze combineert dit met de tijdzone waarin ze Terug naar Hasselt Hoe ervaar je dat?
  Prima gedaan, zo is goed te volgen hoe ze nu leeft en er nu in staat.
  De emotie
  Goed beschreven waarom ze zich vooral tot Serge aangetrokken voelt.

  Kon je meegaan met de gedachten van Gudrun als tiener en raakte je betrokken bij haar belevingen?
  Ja, daar kon ik goed in meegaan. Tieners voelen zich over het algemeen aangetrokken tot rebels gedrag, dat hoort bij de leeftijd.
  Had dit in jouw jeugd ook kunnen gebeuren en zo ja, zou je dan op eenzelfde manier gereageerd hebben? Of heb je een soortgelijke ervaring?
  Als ik tegen zo iemand was aangelopen, misschien wel, maar dat is moeilijk te zeggen, vind ik.
  Kun je deze vriendschap die je in het verhaal ziet, als echte vriendschap beschouwen? Waarom vind je dat?
  De moeite die Gudrun heeft gedaan om dit boek te schrijven, toont veel betrokkenheid, dus ja.
  Trek je uit dit verhaal voor jezelf nog lering uit? Zo ja, mogen wij dat van je weten?
  Lering, moeilijk, ja dat mensen met een bipolaire stoornis niet altijd gemakkelijk benaderbaar en te helpen zijn.
  Vragen waarop de auteur graag een antwoord van je wilt..

  Heb ik te snel aangegeven dat de jongens jong zullen sterven of geeft dat juist een reden om verder te lezen en er achter te komen hoe dat gebeurd is?
  Nee, niet te snel, het maakte me juist nieuwsgierig naar het hoe en waarom.
  Ben ik te weinig uitleggerig, gaat het verhaal te snel vooruit?
  Het verhaal gaat niet te snel vooruit, wat mij betreft.
  Gebruik ik teveel moeilijk woorden?
  Nee hoor, geen enkel probleem.
  Zijn er teveel stukken over mijn kinderen/ mijn huidige gezin? Hebben die stukken een functie voor je?
  Nee, die stukken laten zien hoe je nu bent en gevormd bent door je jeugd.
  Blijft de lezer nog met vragen zitten? Zo ja, vind je dat vervelend?
  Ja, maar dat vind ik geen probleem, niet vervelend.
  Ik oordeel niet over de daden van de personages, geeft dat je als lezer voldoende kans om zelf te oordelen of laat ik je als lezer daarin te zeer alleen?
  Ik vind het belangrijk dat ik als lezer zelf kan/mag oordelen.
  Vind je dit eerder een boek voor de vrouwelijke lezer dan de mannelijke? Waarom?
  Misschien toch meer voor de vrouwelijke lezer, vanwege de vrouwelijke verteller en hoofdpersoon, maar ik denk dat dat ook van het soort mannelijke lezer af hangt.

  ingebrunn
  Bijdrager
  Post count: 155

  1.Hoe voel je de confrontatie met de werkelijkheid van de jeugd van Gudrun? Ik voelde haar verwarring tijdens het lezen maar dat las ik dus ook. Af en toe vond ik het verwarrend en ging het van de hak op de tak
  2.Vind je het een neutrale verslaggeving en kun je dit ook toelichten? Ik voel duidelijk een afstand.
  3.De auteur vertelt niet alleen het verleden, ze combineert dit met de tijdzone waarin ze Terug naar Hasselt Hoe ervaar je dat? Ik lees duidelijk dat ze haar gezin beschermt. Deze hebben in het verhaal ook geen namen. Ook gaat ze soms te snel van het verleden naar de toekomst. Een chronologische volgorde leest voor mij makkelijker

  De emotie
  4.Kon je meegaan met de gedachten van Gudrun als tiener en raakte je betrokken bij haar belevingen? Ja het was voor mij erg herkenbaar. Ik was zelf ook zo
  5.Had dit in jouw jeugd ook kunnen gebeuren en zo ja, zou je dan op eenzelfde manier gereageerd hebben? Of heb je een soortgelijke ervaring? Geen idee. Ik wist toen ook nog weinig af van manisch depressief. Vind het wel herkenbaar allemaal
  6.Kun je deze vriendschap die je in het verhaal ziet, als echte vriendschap beschouwen? Waarom vind je dat? Ja zeker. Ze denkt er nog vaak aan en als het geen echte vriendschap was ga je er volgens mij ook geen boek over schrijven
  7.Trek je uit dit verhaal voor jezelf nog lering uit? Zo ja, mogen wij dat van je weten? Lastig hoor. Ik denk het niet echt. Wel ben ik wat meer te weten gekomen over manisch depressief en dat je weet dat degene lastig te helpen is

  Vragen waarop de auteur graag een antwoord van je wilt..
  8.Heb ik te snel aangegeven dat de jongens jong zullen sterven of geeft dat juist een reden om verder te lezen en er achter te komen hoe dat gebeurd is? Het was voor mij wel al snel duidelijk maar dit lees je eigenlijk ook al op de achterflap. Het stoorde me niet echt tijdens het lezen
  9.Ben ik te weinig uitleggerig, gaat het verhaal te snel vooruit? Nee maar ik vond het af en toe wat warrig. Misschien had je beter in chronologische volgorde kunnen schrijven
  10.Gebruik ik teveel moeilijk woorden? Enkele woorden vond ik inderdaad erg lastig maar zelf stoorde ik me meer aan het vloeken
  11.Zijn er teveel stukken over mijn kinderen/ mijn huidige gezin? Hebben die stukken een functie voor je? Dat vond ik prima al vond ik het lastig lezen dat ze geen naam hebben in het boek. Het leest afstandelijk maar je doet dit waarschijnlijk om ze te beschermen.
  12.Blijft de lezer nog met vragen zitten? Zo ja, vind je dat vervelend? Dit vind ik niet vervelend. Dit is meestal in een biografie. Je kan en wil ook niet alles delen.

  13.Ik oordeel niet over de daden van de personages, geeft dat je als lezer voldoende kans om zelf te oordelen of laat ik je als lezer daarin te zeer alleen? Die ruimte is er zeker
  14.Vind je dit eerder een boek voor de vrouwelijke lezer dan de mannelijke? Waarom? Ik denk dat dit door beide wel goed te lezen is maar ik denk dat de vrouwelijke lezers het boek eerder zullen pakken ivm het thema

  Tommy
  Bijdrager
  Post count: 106

  1 Tijdens het lezen kreeg ik al snel de indruk dat Gudrun vertelt wat ze zich echt herinnert. Levensecht, de herinneringen worden – soms – later aangevuld of in een andere context geplaatst. Een beetje ad rem, zoals je dat doet in een verhaal dat je rechtstreeks aan iemand vertelt. Dat laat het boek erg natuurlijk (en echt) overkomen. Bij mij komt de werkelijkheid van Gudrun wel over als een schok omdat mijn werkelijkheid toch heel anders is.

  2 Neutraal kan ik het boek niet noemen maar dat lijkt me ook een contradictie met het type verhaal. Als je bedoelt “neutraal zoals Gudrun het zich herinnert” (eerlijk dus) zeg ik ja. Neutraal zoals in “journalistieke objectiviteit” lijkt me niet van toepassing; maar ook niet te rijmen met een boek waarin je met je eigen emoties in het reine probeert te komen.

  3 De auteur vertelt niet alleen het verleden, ze combineert dit met de tijdzone waarin ze “Terug naar Hasselt” keert. Ik ervoer dat als heel verfrissend. De hoofdmoot van het verhaal is toch wel drukkend, depressief; je weet dat er iets fataal gaat aflopen. Het heden is dan in tegenstelling heel positief, zelfs een beetje humoristisch. Soms heb je dat contrast als lezer wel nodig om door te kunnen gaan – misschien ook wel als schrijfster.

  4 Hoewel we niet zo veel verschillen in leeftijd (en ik uit grootstad Antwerpen kom), kan ik maar voor een stukje meeegaan met de gedachten van Gudrun. Het lijkt wel een generatiekloof. Ik raakte wel al snel betrokken bij haar belevenissen. Dat laatste vooral door haar schrijfstijl die je telkens bijna dwingt om de volgende paragraaf ook nog te lezen.

  5.In mijn jeugd kon dit nooit gebeuren, daarvoor kom ik uit een veel te kleinburgerlijk gezin en heb ik een totaal andere persoonlijkheid. Indien toch, zou ik waarschijnlijk compleet doorgedraaid zijn. Wat veel later ook min of meer gebeurd is.

  6 Geen idee of dat echte vriendschap is. Ik bekijk vriendschap positief (en heb dus ook al dikwijls het deksel op de neus gekregen): als je ervaart dat het vriendschap is, dan is het ook zo – vanuit jouw standpunt, in die tijd en in die context.

  7 De lering die ik er uit trek is niet nieuw: het gezin waarin je opgroeit, vormt je karakter en bepaalt je leven maar is tegelijkertijd het kussen dat je opvangt als je in de problemen komt. Gelijk hoe vrij of benepen dat ook is.

  8 Heb ik te snel aangegeven dat de jongens jong zullen sterven of geeft dat juist een reden om verder te lezen en er achter te komen hoe dat gebeurd is?
  Ik vind het goed omdat je je dan veel meer op het complete verhaal kan concentreren en niet op het thriller-moment.

  9 Ben ik te weinig uitleggerig, gaat het verhaal te snel vooruit? Meer uitleg hoeft niet, als het maar duidelijk en compleet is. Het zorgt er juist voor dat niet enkel het verhaal maar ook het lezen goed vooruit gaat. Met meer uitleg riskeer je zeurderig over te komen en wordt het lezen een taai karwei.

  10 Gebruik ik teveel moeilijk woorden? Ik ben er geen tegengekomen maar ben zelf nogal belezen.

  11 Zijn er teveel stukken over mijn kinderen/ mijn huidige gezin? Hebben die stukken een functie voor je? Die stukken brengen een postieve noot in het verhaal en onderbreken het zwaardere werk. Verfrissend om lezen en de link naar het heden geeft volgens mij toch ook een meerwaarde.

  12 Blijft de lezer nog met vragen zitten? Zo ja, vind je dat vervelend? Mooi afgerond, compleet geheel. Wel mag er van mijn nog een boek over de periode nadien tot het heden komen, humoristich, eventueel in column-stijl.

  13 Ik oordeel niet over de daden van de personages, geeft dat je als lezer voldoende kans om zelf te oordelen of laat ik je als lezer daarin te zeer alleen? Het is duidelijk dat jij je eigen mening hebt gevormd en de lezer toelaat hetzelfde te doen. Dat is privé dus dat vind ik prima.

  14 Vind je dit eerder een boek voor de vrouwelijke lezer dan de mannelijke? Waarom? Onderwerp en schrijfstijl zullen misschien eerder vrouwen aanspreken. Dat heeft me nochtans niet verhinderd om er van te genieten. Wel vermoed ik dat vrouwen het op een andere manier lezen dan mannen, er misschien meer uithalen en er sneller naar grijpen.

  XKellllllyyyyyy
  Bijdrager
  Post count: 157

  Hoe voel je de confrontatie met de werkelijkheid van de jeugd van Gudrun? Aan dz manier hoe ze het beschrijft
  Vind je het een neutrale verslaggeving en kun je dit ook toelichten? Ze beschrijft hoe ze zich herinnert
  De auteur vertelt niet alleen het verleden, ze combineert dit met de tijdzone waarin ze Terug naar Hasselt Hoe ervaar je dat? Goed. Je weet wat er gebeurd is en je ziet welke gevolgen het heden heeft

  De emotie

  Kon je meegaan met de gedachten van Gudrun als tiener en raakte je betrokken bij haar belevingen? Ja, ik kom vaak in groot steden en snap wat ze bedoeld
  Had dit in jouw jeugd ook kunnen gebeuren en zo ja, zou je dan op eenzelfde manier gereageerd hebben? Of heb je een soortgelijke ervaring? Nee. Ik kom uit een gezien met 4 ( moeder vader en een broer) dus dat net iets anders
  Kun je deze vriendschap die je in het verhaal ziet, als echte vriendschap beschouwen? Waarom vind je dat? Een beetje. Ze laten je stikken
  Trek je uit dit verhaal voor jezelf nog lering uit? Zo ja, mogen wij dat van je weten? Nee
  Vragen waarop de auteur graag een antwoord van je wilt..

  Heb ik te snel aangegeven dat de jongens jong zullen sterven of geeft dat juist een reden om verder te lezen en er achter te komen hoe dat gebeurd is? Nee hoor, het kwam ook altijd op de perfecte momenten
  Ben ik te weinig uitleggerig, gaat het verhaal te snel vooruit? Het gaat vlot maar als je te veel details geeft gaat het een erg saai verhaal worden
  Gebruik ik teveel moeilijk woorden? Nee. Ik heb al woorden tegenkomen dat ik al eens heb gelezen
  Zijn er teveel stukken over mijn kinderen/ mijn huidige gezin? Hebben die stukken een functie voor je? Het is wel tof om te zien wat voor een gezin je hebt
  Blijft de lezer nog met vragen zitten? Zo ja, vind je dat vervelend? Nee. Met je fantasie maak je je eigen antwoorden
  Ik oordeel niet over de daden van de personages, geeft dat je als lezer voldoende kans om zelf te oordelen of laat ik je als lezer daarin te zeer alleen? Voldoende kans
  Vind je dit eerder een boek voor de vrouwelijke lezer dan de mannelijke? Waarom? Denk iets meer vrouwen. Want is echt zo’n verhaal meer voor vrouwen

  maria
  Bijdrager
  Post count: 301

  De realiteit

  Hoe voel je de confrontatie met de werkelijkheid van de jeugd van Gudrun?
  mistroostig

  Vind je het een neutrale verslaggeving en kun je dit ook toelichten?
  nee want emoties worden ook weergegeven. zo ook blz 106

  De auteur vertelt niet alleen het verleden, ze combineert dit met de tijdzone waarin ze Terug naar Hasselt Hoe ervaar je dat?
  wel apart, omdat ze haar man er ook in betrekt en het lijkt mij moeilijk voor hem als hij leest hoeveel ze voor Serge voelde en wellicht liever hem had gehad

  De emotie

  Kon je meegaan met de gedachten van Gudrun als tiener en raakte je betrokken bij haar belevingen?
  nee niet echt. Ik snap wel dat iemand zo kan handelen

  Had dit in jouw jeugd ook kunnen gebeuren en zo ja, zou je dan op eenzelfde manier gereageerd hebben? Of heb je een soortgelijke ervaring?
  wat dat betreft kom ik uit een warm, gesloten gezin en had dat qua mentaliteit die ons is bijgebracht denk ik niet kunnen gebeuren. Ik had ook ouders die een belangrijke rol speelden. Waarschijnlijk maakt het milieu waar je uit komt ook wel uit. Daarnaast ben ik in mijn jeugd niet echt in aanraking geweest met mensen met biopolaire stoornissen etc maar later wel en weet daarom hoe moeilijk dat kan zijn..

  Kun je deze vriendschap die je in het verhaal ziet, als echte vriendschap beschouwen? Waarom vind je dat?
  Nee met mensen die manische periodes hebben blijkt in de praktijk het moeilijk te zijn om vriendschappen te sluiten, maar in dit verhaal doet ze wel veel voor ze en laat ze ze niet echt barsten.

  Trek je uit dit verhaal voor jezelf nog lering uit? Zo ja, mogen wij dat van je weten?
  nee niet echt. Het maakt veel uit wie je tegen komt en hoe je daar mee omgaat en hoe je in het leven staat.

  Vragen waarop de auteur graag een antwoord van je wilt..

  Heb ik te snel aangegeven dat de jongens jong zullen sterven of geeft dat juist een reden om verder te lezen en er achter te komen hoe dat gebeurd is?
  veels te snel aangegeven waardoor de trigger om te blijven leven bij mij laag werd.

  Ben ik te weinig uitleggerig, gaat het verhaal te snel vooruit?
  Niet te weinig uitleggerig en het verhaal is traag.

  Gebruik ik teveel moeilijk woorden?
  nee, het is wel altijd wennen aan het vlaams woordgebruik

  Zijn er teveel stukken over mijn kinderen/ mijn huidige gezin? Hebben die stukken een functie voor je?
  nee, voor de huidige plaatsing, terugblik wat er van je terechtgekomen is wellicht wel van belang.

  Blijft de lezer nog met vragen zitten? Zo ja, vind je dat vervelend?
  nee

  Ik oordeel niet over de daden van de personages, geeft dat je als lezer voldoende kans om zelf te oordelen of laat ik je als lezer daarin te zeer alleen?
  oordeel zelf wel

  Vind je dit eerder een boek voor de vrouwelijke lezer dan de mannelijke? Waarom?
  Erg vanuit de vrouwelijk kant geschreven, dus meer de vrouwelijke lezer.

  coenraad
  Bijdrager
  Post count: 341

  De realiteit

  Als lezer wordt je mee terug in de tijd genomen waar je getuigen van haar jeugd bent. Deze is niet altijd even makkelijk geweest en dat merk je als je het leest. Het is alsof je naar iemands verhaal luistert die het al vaak verteld heeft waardoor het soms net is of het op de repeat staat. Ze verteld veel maar er is toch een bepaalde afstand , denk dat ze nog steeds in de verwerking ervan zit. Een gigantische hoge muur om haar heeft getrokken die langzaam afbrokkelt.

  De tijdszone van het heden geeft goed aan dat ze het er nog steeds moeilijk mee heeft. Het geeft je een goed overzicht van dat ze op de goede weg zit met het verwerken ervan.

  De emotie

  Absoluut kon ik erin mee gaan met haar gedachte en heb me ook goed in haar kunnen verplaatsen. Denk dat iedereen in zijn /haar pubertijd op zoek is geweest naar zijn of haar identiteit. Afzetten tegen het “burgelijke”hoort daar zeker bij.
  Toch heeft deze zoektocht ook wel iets moois in zich. Vriendschap wordt goed uitgelicht en Gudrun geeft je het gevoel dat dit voor haar op dat moment een echte vriendschap is. Zo voelt het voor mij als lezer in ieder geval wel.

  De tijd toen was anders dan nu. Ik denk dat de schaamte van dat je hulp nodig heeft destijds groter is dan nu. Tegenwoordig is het makkelijker om bij instanties aan de bel te trekken.

  Lering van dit alles is dat je er langzaam in deze situatie verstrikt raakt en later met de nodige levenservaring kijk je er anders tegen aan.

  Vragen waarop de auteur graag een antwoord van je wilt..

  Mij heeft het geheel niet gestoord dat ze jong zouden sterven het heeft juist mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd om er meer over te weten over het hoe en waarom.
  Vindt het wel een gepaste snelheid anders was het waarschijnlijk,voor mij althans, te langdradig geworden.

  De huidige gezinssituatie is natuurlijk ook heel belangrijk vooral omdat gezien de impact die het op latere leeftijd heeft. Aangezien je nog steeds in de verwerking zit kan dit juist invloed op het dagelijks functioneren invloed hebben en je gezin is daar een groot onderdeel van.

  Ik,als mannelijke lezer, heb het wel ervaren dat dit meer een boek is voor een vrouwelijke lezer als voor een mannelijke lezer. Geloof dat als dit verhaal door een mannelijke auteur zou zijn geschreven het verhaal een heel andere lading zou hebben. De manier van beleven,emotie en gedachten uiten is anders bij een vrouw dan als bij een man.

  Ingridje
  Bijdrager
  Post count: 35

  De realiteit
  Hoe voel je de confrontatie met de werkelijkheid van de jeugd van Gudrun?
  Het voelt niet echt als een confrontatie aan omdat een confrontatie voor mij meer aanvallend is, wat bij dit verhaal zeker niet het geval was.
  Vind je het een neutrale verslaggeving en kun je dit ook toelichten?
  Nee, de auteur heeft wel degelijk haar ziel in haar verhaal gelegd. Hier is niets neutraal aan.
  De auteur vertelt niet alleen het verleden, ze combineert dit met de tijdzone waarin ze Terug naar Hasselt Hoe ervaar je dat?
  Ik vind het wisselen tussen tijdzones niet storend.

  De emotie
  Kon je meegaan met de gedachten van Gudrun als tiener en raakte je betrokken bij haar belevingen?
  Gudrun heeft me geraakt met haar ‘ontboezemingen’ zodat je niet anders kan dan betrokken te worden bij haar belevingen.
  Had dit in jouw jeugd ook kunnen gebeuren en zo ja, zou je dan op eenzelfde manier gereageerd hebben? Of heb je een soortgelijke ervaring?
  In mijn jeugd ben ik hier niet mee geconfronteerd geweest wel als jonge twintiger met mijn eerste partner. Nadat hij wist dat ik zwanger was van onze oudste zoon is hij ook manisch depressief geworden en heeft uiteindelijk na enkele jaren zelfmoord gepleegd.
  Kun je deze vriendschap die je in het verhaal ziet, als echte vriendschap beschouwen? Waarom vind je dat?
  Het was dan wel een driehoeksverhouding, maar deze viel zeker en vast onder een echte vriendschap. Zeer intens, maar echt.
  Trek je uit dit verhaal voor jezelf nog lering uit? Zo ja, mogen wij dat van je weten?
  Zowel uit dit verhaal als uit het mijne heb ik heel veel lering getrokken. Dat het zeker niet makkelijk is je in te leven in de periodes van euforie en van depressie van zulke personen.

  Vragen waarop de auteur graag een antwoord van je wilt..
  Heb ik te snel aangegeven dat de jongens jong zullen sterven of geeft dat juist een reden om verder te lezen en er achter te komen hoe dat gebeurd is?
  Het was niet leuk op voorhand te weten dat de jongens jong zouden sterven maar het geeft zeker een stimulans om verder te lezen.
  Ben ik te weinig uitleggerig, gaat het verhaal te snel vooruit?
  Het boek had van mij nog dikker mogen zijn maar er is zeker niet te weinig uitleg gegeven.
  Gebruik ik teveel moeilijk woorden?
  Ik heb geen enkel moeilijk woord tegen gekomen.
  Zijn er teveel stukken over mijn kinderen/ mijn huidige gezin? Hebben die stukken een functie voor je?
  Ik vind dat de bijdrage van zowel man als kinderen meer ziel aan het verhaal gaven.
  Blijft de lezer nog met vragen zitten? Zo ja, vind je dat vervelend?
  Ik heb geen vragen na het lezen.
  Ik oordeel niet over de daden van de personages, geeft dat je als lezer voldoende kans om zelf te oordelen of laat ik je als lezer daarin te zeer alleen?
  Je kan je niet in de plaats stellen van de personages zolang je niet in dezelfde situatie hebt gezeten. Dus ver- of beoordelingen zijn dan ongepast.
  Vind je dit eerder een boek voor de vrouwelijke lezer dan de mannelijke? Waarom?
  Zowel vrouwelijke als mannelijke lezers gaan dit een goed boek vinden.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.