Home Forums VOLLEDIG AFGERONDE LEESCLUBS Z-#2 Leesclub 064: Voltooid Verslag leesclub Voltooid van Mariska Overman

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • Cees van Rhienen
  Sleutelbeheerder
  Post count: 1335
  #12263 |

  Leesclub 64, Voltooid – Mariska Overman

  Inleiding

  Het verhaal: Voltooid

  Een gruwelijke moord. Een boodschap. Is dit slechts het begin?

  Een onbekende man wordt dood aangetroffen in het bos. Uit zijn borst steekt een tak met een witte vlag met de tekst: KLAAR.

  Isabel Dieudonné, specialist postmortale zorg en ex-rechercheur wordt bij de zaak betrokken. Wie heeft deze bizarre moord gepleegd, en vooral: waarom? Welke boodschap wil de dader overbrengen? En misschien belangrijker nog… blijft het bij dit ene slachtoffer? 

  ********************

  De schrijver: Mariska Overman

  Mariska Overman is eigenaar van een bureau dat de dood bespreekbaar maakt. Ze schrijft als columnist voor verschillende websites over rouw en dood.
  In Mariska heeft altijd de wens gezeten ooit een eigen boek te schrijven. Dat werd Hoofdzaak, een thriller, die in 2017 is verschenen. Ze schreef het in drie maanden tijd.

  Nadat ze op een vrijdag het manuscript naar De Crime Compagnie had verstuurd, volgde op maandag een uiterst positieve reactie van de uitgever. Na vijf maanden lag het boek in de winkel.

  De lezers:

  Lezer 1: Marjo Jacobs, 52 jaar
  Van deze leesclub verwacht ik een grondige bespreking van het boekVoltooid. Van Mariska Overmanverwacht ik een prettige schrijfstijl, kennis van zaken rondom rouw, verlies en voltooid leven.
  Van het boek Voltooidverwacht ik een hoge spanningsfactor.

  Lezer 2: Weert, 45 jaar
  Een boek over voltooid leven spreekt me aan, zeker als het ook nog eens een spannend boek is.

  Lezer 3: MissyP, 45 jaar
  Ben dol op spannende boeken en Voltooidlijkt mij zeker spannend! Ben zeer benieuwd naar Isabel de specialist postmortale zorg die ex-rechercheur is! Gaat zij de moord oplossen voordat er nog meer moorden worden gepleegd?!

  Lezer 4: Wilma, 54 jaar
  Ik heb al veel verhalen gehoord over Mariska Overman maar nog niets gelezen van haar. Ben wel benieuwd naar haar boeken en wil me daarom ook inschrijven. De titel intrigeert mij. Is je leven voltooid als je overleden bent?

  Lezer 5: MarianneIL, 64 jaar
  Ten eerste werd ik getriggerd door het “beroep” van de schrijfster “eigenaar van een bureau dat de dood bespreekbaar maakt”. Dit geeft een specifieke invalshoek en die hoop ik in het boek terug te vinden. Daarnaast de melding KLAAR. Klaar waarmee? Klaar met een persoon, een moord of nog iets heel anders.
  Tot slot nog een persoonlijke motivatie om mee te willen doen. Vandaag te horen gekregen dat het bedrijf waar ik werk per direct op houdt te bestaan en ik dus werkeloos ben. Veel tijd over, maar ook de noodzaak afleiding te zoeken (lezen is voor mij dan een heel goede manier, onbewust kan ik ook tijdens het lezen zaken op een rijtje zetten).

  Lezer 6: Jet spanjersberg, 55 jaar
  Ik wil graag mee doen aan deze leesclub omdat ik lezen geweldig vind en vooral van thrillers houd, omdat ik in Portugal woon en op deze manier ook nog eens nieuwe boeken, van voor mij onbekende schrijvers (sters), kan lezen. Ik ben benieuwd naar deze schrijfster.

  Lezer 7: sanhan, 45 jaar
  Ik wil me heel graag aanmelden voor de leesclub van Voltooid. Ik las de korte inhoud…
  Een gruwelijke moord? Laat maar komen. Met een boodschap dan nog… ik ben helemaal verkocht. Witte vlag op een stok dat uit een lijk steekt… maakt me helemaal nieuwsgierig.
  Het is alweer een tijd geleden dat ik meedeed aan een leesclub, ik ben er weer helemaal klaar voor.

  Lezer 8: krisje peeters, 44 jaar
  Waarom ik wil deelnemen? Ik heb nooit eerder van deze auteur gehoord. Ik vind het een knap initiatief dat ze een bureau leidt die de dood bespreekbaar maakt. De dood blijft veelal een taboe. Ik probeer daar hier met mijn partner ook over te praten gezien ik zelf ziek ben en er ooit een moment komt dat ik ofwel de keuze moet maken: euthanasie of palliatieve sedatie. Hierover spreken met mijn partner is al moeilijk.
  Ik las al enkele commentaren over haar thriller die me zeer aanstonden en me nieuwsgierig maken om het boek te lezen.

  Lezer 9: Severine, 31 jaar
  Ik zou heel graag deelnemen aan deze leesclub omdat de korte inhoud mij onmiddellijk intrigeerde. Een moord met een boodschap. Klinkt heel spannend en mysterieus. Ik krijg direct zin om in het boek te beginnen, en mijn bevindingen met jullie te delen, klaar en duidelijk.

  Lezer 10: roodkapje, 55 jaar
  Ik had Voltooid van Mariska Overman al op mijn te lezen lijst bij Hebban staan, nadat ik een aantal mooie recensies had gelezen en krijg de kans om in te schrijven op de leesclub. Leuk!
  Ik houd wel van oog voor detail, zoals beschreven wordt in recensies over de politieonderzoeken en het mortuariumwerk. Ik ben daardoor wel nieuwsgierig geworden naar Voltooiden ook waar deze titel op duidt? Voltooiíng van de moorden of een opdracht? Ik kom er graag achter.

  Lezer 11: vangrol, 71 jaar
  Ik heb interesse in deze leesclub, omdat ik het boek Hoofdzaak ook gelezen heb en dat me bijzonder aansprak.

  Lezer 12: Rebecca, 34 jaar
  Wauw wat een leesclub hebben jullie nu weer. Wat ontzettend geweldig!!!!! Ik zou echt ontzettend graag aan deze leesclub mee willen doen. Ik maak heel graag kennis met deze auteur en ben benieuwd of ik me kan aansluiten bij alle positieve recensies en reacties. Ik heb zo ontzettend veel goede verhalen gelezen, dit is HET boek van dit moment!!! Dat MOET ik gewoon gelezen hebben!

  Lezer 13: Laros, 29 jaar
  Ik zou graag deelnemen aan de leesclub omdat ik veel lees en een goede recensent wil worden. Ik heb 1x eerder aan een leesclub deel mogen nemen en heb hier al heel veel van geleerd. Ik vind het geweldig om met mensen te discussiëren over een boek en een auteur.

  Lezer 14: Justine, 60 jaar
  Graag geef ik mij op voor de leesclup Voltooid. Samen meningen delen is altijd leuk, zeker als er ook nog een leuke discussie kan ontstaan. Deze schrijfster ken ik niet, dus is het altijd leuk als je een nieuwe schrijfster kunt leren kennen.

  Lezer 15: PrinsesAstrid, 45 jaar
  Hierbij meld ik mij aan voor de leesclub van het boek Voltooid van Mariska Overman. Op dit moment lees ik haar boek Hoofdzaak en dat is een echte pageturner. Ik ben dus super benieuwd naar de nieuwe moord waarbij de expertise van Isabel wordt ingezet.

  Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:

  ………….

  De Leesclub:

  Deze leesclub bondig en met een knipoog.

  Het vierenzestigste boek dat door de leesclub is gelezen is Voltooid, geschreven door Mariska Overman, uitgegeven en beschikbaar gesteld door Uitgeverij De Crime Compagnie.

  Het is een leuke woordspeling om te vermelden dat de leesclub Voltooidvandaag ook voltooid is. En zoals inmiddels een normale routine is geworden, heeft de redactie weer een poging gedaan om alle informatie te structureren en daar een leesbaar verslag van te maken.

  ‘Ik heb interesse in deze leesclub, omdat ik het boek Hoofdzaak ook gelezen heb en dat me bijzonder aansprak’, laat vangrolons bij haar inschrijving weten. PrinsesAstrid heeft een soortgelijke reden: ‘Hierbij meld ik mij aan voor de leesclub van het boek Voltooid van Mariska Overman. Op dit moment lees ik haar boek Hoofdzaak en dat is een echte pageturner’. En voor krisje peeters gold ‘Waarom ik wil deelnemen? Ik heb nooit eerder van deze auteur gehoord. Ik vind het een knap initiatief dat ze een bureau leidt die de dood bespreekbaar maakt’.

  ‘Ik lees het boek met erg veel plezier. De opbouw van de spanning is erg goed en de ontspannende delen wisselen dit goed af’, laat MarianneIL haar medelezers weten. Wat een heerlijk boek. Spannend en soms een beetje griezelig, voor Rebecca klinkt het nog mooier.

  Het zouden mooie woorden voor een reclamecampagne kunnen zijn.

  Severine neemt een wijs besluit: ‘Omdat ik toch erg nieuwsgierig was naar het eerste boek heb ik dit boek zondagavond even langs de kant gelegd, ik zat toen nog niet zo ver, en eerst het eerste deel gelezen’. En nadat te hebben gedaan was haar conclusie: ‘Ik ben toch wel blij dit te hebben gedaan, het maakt dat je makkelijker in het verhaal zit en je de personages al beter kent’. Bravo Severine!

  ‘Voor mij past de schrijfstijl goed bij het verhaal. Vanaf het begin spannend en wil je Voltooiduitlezen, om te zien hoe het afloopt’, luidt de mening van roodkapje. En ook Wilma wist weer goed te formuleren wat haar mening over dit boek is: ‘De schrijfstel is voor mij heel prettig, misschien iets minder makkelijk dan b.v. een Esther Verhoef of Saskia Noort maar dat vond ik juist prettig’.

  Dus over het algemeen zijn het positieve woorden die Mariska Overman van de deelnemers aan leesclub Voltooid ontvangt. Voor alle opmerkingen en meningen kun je gewoon doorlezen, je komt ze allemaal tegen…

  Voor het lezen:

  In deze rubriek wordt aan de lezers gevraagd een verwachting te geven op basis van de cover, achterflap en hun verwachting. Hiermee wordt een beeld gevormd in hoeverre de buitenkant van een boek, lezers kan interesseren.

  Citaat Jet spanjersberg:
  Voor mij is dit het eerste boek van Mariska Overman, maar als ik lees dat dit haar 2de boek is en wanneer ik dat op zoek, zie ik dat zowel als bij het eerste en als bij het 2de boek de cover in dezelfde stijl is.Dat lijkt me goed, zeker ook omdat het gaat om een weer een “Isabel Dieudonne” zaak.
  De cover ziet er spannend uit……….mooi ook de titel en naam van de schrijfster omlijnd. De hand laat duidelijk zien dat het om een moord gaat.

  Citaat krisje peeters:
  Gezien het haar tweede boek is dat werd uitgegeven door een uitgeverij die echt wel een selectie maakt van goede thrillers, ben ik bijna overtuigd (dat weten we natuurlijk pas aan het einde van het boek) dat dit boek een goede thriller is.
  Ik ken de schrijfster niet maar ben heel benieuwd haar stijl te ontdekken.

  Citaat PrinsesAstrid:
  Dit is het 2e boek van Mariska Overman dat ik ga lezen. Haar eerste boek Hoofdzaak las lekker weg en bleef boeien. Een hoofd op tafel is een heel goede trigger om het boek niet meer weg te leggen. Mijn verwachting is dat dit boek zich ook moeilijk weg laat leggen. De cover en de tekst op de achterflap wekken zeker mijn interesse. Op de flap staat dat het lijk van een man wordt gevonden. Volgens mij blijft het niet bij 1 dode. Als ik naar de arm op de cover kijk, zie ik een vrouwen arm. Daar wil ik meer van weten.

  Citaat vangrol:
  De cover lijkt op de cover van Hoofdzaak, er wordt een sfeer neergezet die spanning oproept. Ook de tekst erbij is uitnodigend als je van spannende boeken houdt. Op de e-reader is dit allemaal wat moeilijk te volgen, maar ik heb het boek even opgezocht op internet en dan weet ik tevens dat ik dit boek in de boekhandel op zou pakken, omdat het mijn aandacht trekt. Haar eerdere boek Hoofdzaak heb ik ook gelezen en ik verwacht weer een pageturner van haar.

  Citaat justine:
  De cover is mooi, zeker als je begint met lezen. Dit boek zou ik zeker opgepakt hebben, ook al omdat er staat dater een gruwelijke moord is gepleegd. Dan moet je lezen. De tekst op de achterkant, korte inhoud spreekt ook tot de verbeelding. De schrijfster ken ik niet, dit is dus een kennismaking. Ben ook heel nieuwsgierig, maar dit is niet haar eerste boek zag ik.
  En nu maar duimen dat ik een heel spannend verhaal ga lezen, dan wordt de kennismaking zeker verlengd.

  Marjo Jacobs:
  De voorkant ziet er al spannend uit, wat heeft die arm ermee te maken, een speciale boodschap in het teken van voltooid leven, gezien door de ogen van een moordenaar? Het boek zou zeker mijn aandacht vangen in een boekenwinkel. Ik heb lovende recensies gehoord over haar boeken.Ik verwacht een goed verhaal met spanning, een verhaal dat ik achterelkaar zou willen uitlezen.

  Citaat Severine:
  Heel mooie cover met wat kleur (als ik het op internet op zoek). De tekst die erbij staat roept de nodige mysterie op. Mocht ik het boek in de winkel of bib zien staan dan had ik het zeker in mijn handen genomen door deze tekst alsook de cover zelf. Dit is het eerste boek dat ik van haar lees. Hoor dat haar eerste erg goed was, en het is hetzelfde hoofdpersonage, dus ik ben erg benieuwd. Ik verwacht dus wel dat het goed zal zijn.

  Citaat Laros:
  De cover vind ik niet per se veelzeggend. De samenvatting achterop zou mij in de winkel niet doen besluiten het boek mee te nemen. Ik word vaak getriggerd door een meer mysterieuze samenvatting. Ik heb nog niet eerder iets van Mariska Overman mogen lezen dus ben zeer benieuwd. Aangezien de cover en samenvatting mij tegenvalt verwacht ik er niet veel van maar daardoor kan het alleen maar beter uitpakken.

  Tijdens het lezen:

  In deze rubriek is aan de lezers gevraagd om hun aandacht te vestigen op opmerkelijke citaten en de zinsopbouw, woordkeuze of andere in het oog springende tekst. Dit zorgt altijd voor leuke discussies.
  We zetten de opmerkelijkste uitspraken voor u op een rijtje:

  Citaat MarianneIL:
  Ik lees het boek met erg veel plezier. De opbouw van de spanning is erg goed en de ontspannende delen wisselen dit goed af. En ja, grammaticale fouten… Ik ben nog zelden een boek tegengekomen waar ze niet in staan. Ook hier weer regelmatig komma-fouten. Zo langzamerhand leer ik steeds beter om ze te negeren, ook al is dat soms lastig.

  Citaat Rebecca:
  Wat een heerlijk boek. Spannend en soms een beetje griezelig. Wat juist het leuke is aan dit boek, is dat het niet loopt zoals ik zelf had bedacht. Dat maakt het alleen maar leuker en spannender!Ik heb hier en daar wat ‘foutjes’ gezien maar ik het is voor mij niet vervelend.

  Citaat sanhan:
  Tijdens het lezen kwam ik te weten dat ik Hoofdzaak toch ook gelezen had, gelukkig, want er zijn veel verwijzingen naar wat er daar gebeurde en het is dan toch een pluspunt dat je het boek eerst las. Voor de rest verloopt alles zoals verwacht.

  Citaat Weert:
  Tot nu toe een fijn boek om te lezen, goede schrijfstijl ook. Fouten ben ik nog niet tegengekomen of ik lees eroverheen. Echt bijzondere citaten ben ik nog niet tegen gekomen, maar ik ga er op letten. De verhaallijn ontwikkelt zich goed. Zoals eerder vermeld, wordt er verwezen naar het eerste boek, wat ik niet gelezen heb. Maar echt storend vind ik dit niet.

  Citaat Wilma:
  Net als Krisje vond ik het in het begin heel storend dat er zo veel verwezen naar eerdere delen (of eerder deel) daar baalde ik van, merk dat ik later er toch meer in kwam. Het boek leest prettig en leuk vind ik dat behalve het spannend ook mooie zinnen heeft zoals: ‘het behang op de muren was bruin. Niet van nicotine maar van de verstreken tijd’. En ‘de regendruppels leken onophoudelijk kleine gaatjes te slaan in de vlakte van het zwarte water’. Het verhaal verloopt logisch, op datum gerangschikt. Het maakt dat je door wil lezen…

  Citaat MissyP:
  Boek leest gewoon heerlijk weg. De verhaallijn ontwikkelt zich zoals verwacht: Lekker spannend, wie is daar aan het moorden geslagen en waarom? Aangezien ik nog niet eerder een boek van Mariska Overman heb gelezen, had ik geen specifieke verwachtingen, maar nu weet ik wel dat ik haar andere boek Hoofdzaakook graag wil lezen!Geen vervelende spellingfouten of minder goede zinsopbouw gezien.

  Citaat roodkapje:
  Spannend, al vanaf de eerste bladzijde. Je wilt weten hoe het verder gaat. Het veelvuldig verwijzen naar David is op zich niet storend, maar had van mij wel minder gemogen.
  Je krijgt tijdens het lezen wel inzicht in de druk, die op politiemensen ligt en de worstelingen waar ze meekampen.

  Na het lezen:

  In de laatste rubriek wordt openlijk over de inhoud van het verhaal gediscussieerd. Doelstelling is om hier gezamenlijk vast te stellen of de meningen overeenkomen, iedereen het verhaal op een zelfde wijze leest, beleeft en waardeert. Voltooid is uiteindelijk door 14 lezers beoordeeld en gewaardeerd. Het krijgt als 64e leesclubboek een gemiddelde puntenwaardering van 7,70 en een welverdiende plek in de HALL of FAME.

  Noot redactie over de bepaling gemiddelde puntenwaardering:

  Door de deelnemers wordt een puntenwaardering over de zes belangrijkste facetten toegekend, over een schaal van 0 t/m 10. Dit geeft een realistischer, vollediger en nauwkeuriger beeld van de totstandkoming van de eindwaardering. Voor Voltooid van Mariska Overman geldt de gemiddelde beoordeling per facet, zoals hieronder is weergegeven.

  1. Spanning: 7,18
  2. Plot: 7,57
  3. Leesplezier: 7,71
  4. Schrijfstijl: 7,89
  5. Originaliteit: 8,43
  6. Psychologie: 7,39

  Gemiddelde puntenwaardering: 7,70

  Wat vindt Mariska Overman van deze leesclub?

  Een leesclub. Ik zal niet de eerste auteur zijn die na de eerste enthousiaste ‘ja leuk!’-gedachte ontzettend de bibbers krijgt…

  Het is een bijzondere ervaring als meerdere mensen tegelijkertijd je boek gaan lezen. Als het goed is, gebeurt dat natuurlijk voortdurend in den lande, maar dan heb je er geen weet van. Nu wel, je weet wie leest, en je weet gedurende het hele proces wat men ervan vindt.

  Ik heb de leesclub nauwgezet gevolgd. Elke dag keek ik even of er weer wat was toegevoegd in een rubriek. Soms was dat zo, en dan ging onmiddellijk mijn hartslag omhoog: wat was er geschreven? Want ook daar: ik ben niet de eerste en ook niet de laatste auteur die hoopt dat iedereen laaiend enthousiast is.

  Helaas is niet iedereen dat, in deze leesclub, en dat mag. Sterker nog, ik denk dat het positief is.

  Als ik kijk naar mijn eigen voorbeelden in auteursland, dan zie ik in recensies ook die dubbelheid: niet iedereen is enthousiast. Ook goede boeken, of misschien juist wel de goede boeken, zaaien verdeeldheid. Neemt niet weg dat het altijd even slikken is, want na alle bloed, zweet en tranen is een positieve beoordeling natuurlijk geweldig. En ik laaf mijzelf dan ook daaraan: aan de overwegend positieve oordelen, aan het enthousiasme van de lezers, en aan het bijzondere concept van samen lezen.

  Op naar boek drie, en naar een bijhorende leesclub!

  Getekend: Mariska Overman.

  Een impressie van de antwoorden die Mariska Overman gaf op lezersvragen:

  Jet spanjersberg vraagt:
  Beste Mariska, eigenlijk ben ik altijd zo benieuwd hoe men, dus ook nu weer bij jou, je aan het onderwerp komt? Zelf een vervelend gemis van een persoon door euthanasie van dichtbij meegemaakt? Groet, Jet

  Mariska Overman antwoordt:
  Hoi Jet, je hebt vast gezien dat ik samen met mijn man een bureau heb (Bureau MORBidee), met als missie: dood bespreekbaar maken. Vanuit die hoedanigheid komt het onderwerp euthanasie en voltooid leven vaak voorbij. Al direct na afronding van Hoofdzaak dacht ik: daar wil ik wat mee doen. Het is een belangrijk maar ook erg complex onderwerp. Het leek me een uitdaging om het in een volledig fictief verhaal een plek te geven. Groetjes, Mariska

  krisje peeters vraagt:
  Beste Mariska, het blijkt duidelijk, voor mij als Belgische lezer, een Nederlands geschreven boek. Wat betekent het woord spuger? Hier kan ik echt niets over vinden.

  Mariska Overman antwoordt:
  Hoi Krisje, het is geen algemeen bekend Nederlands woord, vandaar dat je het niet kon vinden. Spugen wel, en een spuger is iemand die spuugt, maar in de betekenis die ik eraan gegeven heb, bestaat het niet. Het is een typisch geval van het als schrijver veroorloven van bepaalde vrijheden met woorden…  Groetjes, Mariska

  sanhan vraagt:
  Hoe weet je zoveel over lijkverzorging? In Hoofdzaak kwam het wel meer aan bod, ik vind het zo interessant om te weten wat er met een lichaam gebeurt.

  Mariska Overman antwoordt:
  Hoi sanhan, ik heb een paar jaar bij een uitvaartonderneming gewerkt. Ik heb daar cursussen ontwikkeld om die te geven aan mensen in de zorg, onder andere over lijkzorg. Om daar goed les in te kunnen geven, heb ik het zelf geleerd van een overledenenverzorger (met echte overledenen dus). Ik vind het prachtig en heel waardevol werk, ik hoop via mijn boeken dat een beetje te kunnen laten zien aan mensen. Het is werk waar we vaak niet bij stil staan, maar het kan echt veel verschil maken voor nabestaanden. De overledenenverzorger die het mij geleerd heeft, helpt me nog steeds als ik iets niet weet of ergens over twijfel. Groetjes, Mariska

  Voor alle vragen aan en antwoorden van Mariska Overman, klik hier

  Citaat Jet spanjersburg:
  Ik heb zeker het gevoel dat de karaters evolueren. Je leert ze meer en meer kennen en dat is natuurlijk ook de bedoeling om te weten waarom personages reageren zoals ze reageren in het verhaal. Ook met het persoonlijk maken van de karakters, begrijp je de moordenaar beter. Isabel is mijn favoriete personage omdat ze naar mijn idee goed om gaat het het verleden.
  Beoordeling: 8.00

  Citaat Justine:
  Isabel en Sven vond ik een mooi koppel. Beide op een vreemde manier zoeken naar de oplossing,wat bij andere weer wat zweverig overkwam.Nee, niet doen, aan geen enkel personage iets veranderen, lekker zo laten dat maakt het allemaal veel leuker.
  Beoordeling: 7.50

  Citaat MarianneIL:
  In eerste instantie zeg ik Isabel. Als favoriete personage Maar dat komt waarschijnlijk, omdat zij de hoofdpersoon is. Toch kies ik voor Damon, hij snapt voor mijn gevoel als beste wat er allemaal speelt en reageert daar heel goed op. Nee, hun karakters komen allemaal goed naar voren, dus niets aan veranderen. Laat ze zoals ze zijn.
  Beoordeling:  8.00

  Citaat Severine:
  Omdat ik toch erg nieuwsgierig was naar het eerste boek heb ik dit boek zondagavond even langs de kant gelegd, ik zat toen nog niet zo ver, en eerst het eerste deel gelezen. Mariska heeft een erg vlotte schrijfstijl, dus dat boek was eigenlijk na één dag al uit, waarna ik onmiddellijk verder las in haar 2e boek. Ik ben toch wel blij dit te hebben gedaan, het maakt dat je makkelijker in het verhaal zit en je de personages al beter kent.
  Beoordeling: 8.00

  Citaat sanhan:
  Isabel blijft naar mijn gevoel wat ter plaatse trappelen, Marco en Damon daarentegen, die worden interessanter tijdens het verhaal. Die Harry is een schatje. Sven vond ik ook wel een goede aanwinst voor de ploeg. Isabel mocht misschien wat sterker staan, als hoofdpersonage komt ze weinig echt naar de voorgrond vind ik, ze gaat teveel op in de massa. Het is een heel fijn leesbare schrijfstijl, niet teveel poespas, duidelijke taal.
  Beoordeling: 8.17

  Citaat roodkapje:
  Isabel spreekt mij het meeste aan, daar zij een sterke vrouw is, die van een onzekere vrouw langzaam maar zeker verandert in een vrouw die wereld weer aan kan en de confrontatie met haar verleden onder ogen ziet en aan het verwerken is. Ik vond alle personages wel goed zo. Voor mij past de schrijfstijl goed bij het verhaal. Vanaf het begin spannend en wil je Voltooid uitlezen, om te zien hoe het afloopt.
  Beoordeling: 8.00

  Citaat krisje peeters:
  Zoals eerder gezegd, vind ik dat je het eerste boek moet gelezen hebben alvorens in dit te beginnen. Ik heb geen enkel idee hoe de karakters in het eerste boek worden beschreven, wat ze doen enz. Daar heb ik het moeilijk mee. Ook de verhaallijn is duidelijk een vervolg van het eerste boek, ik liep vaak verloren in wie welk personage was. Als Isabel dan toch het hoofdpersonage in dit boek is, mag ze veel verder uitgewerkt worden. Voor mij was de schrijfstijl een beetje ‘van de hak op de tak springen’. Voltooid is duidelijk een boek waar er één aan voorafgaat. Hierdoor had ik toch wel relevante informatie gemist.
  Beoordeling: 5.67

  Citaat Marjo Jacobs:
  Ik vind het plot goed opgebouwd. In het begin had ik net als Isabel verwacht dat de dader een ander idee had over euthanasie. Ik vind het plot goed opgebouwd. Pas aan het eind van het verhaal verneem je de motieven van de dader. Nee, ik had het niet zien aankomen. Ik had verwacht dat de derde moord zou plaatsvinden.
  Beoordeling: 8.83

  Citaat Wilma:
  De schrijfstijl is voor mij heel prettig, misschien iets minder makkelijk dan b.v. een Esther Verhoef of Saskia Noort maar dat vond ik juist prettig. Wat ik ook prettig vond dat er geen kant gekozen werd in dit vraagstuk. Het werd neergelegd en van beide kanten belicht. Ik heb me nergens gestoord aan bepaalde standpunten. Het zat evenwichtig in elkaar.
  Beoordeling: 7.92

  Citaat vangrol:
  Ik vond het verhaal redelijk boeiend, af en toe had ik moeite de aandacht erbij te houden, ook door de ellenlange gedachtereeksen die de diverse hoofdpersonen hadden. De schrijfstijl is goed. Maar zoals ik net al aangaf, moest ik geconcentreerd lezen om de draad van het verhaal vast te kunnen houden door de lange bespiegelingen van het onderzoeksteam. Voltooid is enigszins een Nederlandse thriller. Op de eerste plaats omdat het in Nederland speelt, maar ook omdat het probleem vrijwillige levensbeëindiging hier in Nederland erg actueel is door de invoering van de donorwet en de afgelopen kabinetsformatie. Ik zou het boek typeren als thriller met een actueel thema.
  Beoordeling: 6,50

  Citaat MissyP:
  Isabel is voor mijn gevoel de persoon vanuit wie het verhaal geschreven is, haar leer je dan ook het beste kennen, haar gedachten lees je mee. Vandaar dat zij mij ook het meeste aanspreekt.  Jazeker, het verhaal wordt spannend gebracht. Je voelt met Isabel de onzekerheid mee. Verhaal leest lekker vlot weg.
  Beoordeling: 8,00

  Citaat Rebecca:
  Mijn favoriete personage in het boek is Isabel! Bijna alle hoofdkarakters groeien langzaamaan in het verhaal. Voor mijn gevoel is dit verhaal geschreven vanuit Isabel. Zij ‘groeit’ dan voor mij ook het meest.Ik wil niets veranderen aan de karakters. Dit leest heerlijk weg! Fijn en vlot geschreven. Als ik aan het lezen ben, kan ik het boek moeilijk wegleggen. Ik wil steeds verder. Meer ontdekken!
  Beoordeling: 9,00

  Citaat Weert:
  Ik vind het plot goed gevonden en uitgewerkt. De structuur van het plot zit goed in elkaar, niets op aan te merken. Dit einde had ik wel min of meer zien aankomen, maar echt storend vond ik dit niet. Voltooit het een een origineel onderwerp.
  Beoordeling: 6,67

  Citaat PrinsesAstrid:
  Het plot vond ik erg goed. Het verhaal werd voor mijn gevoel een beetje traag, toen er onderzoek werd gedaan naar euthanasie, toen werd het boek wat traag. En toen ineens was daar de wandeling met het potentiele 3e slachtoffer in het bos. Het plot heeft een goede opbouw. Je verwacht dat het eindigt in het bos, maar dan komt er nog een gijzeling achteraan. Toen kon ik het boek echt niet wegleggen.
  Beoordeling: 8.00

  Lees de onverkorte discussie en de reacties in alle onderdelen van deze leesclub

  Voor het lezen
  Tijdens het lezen
  Na het lezen #1
  Na het lezen #2
  Beoordeling

  ++++++++++++

  Helaas zijn de onderstaande personen voorlopig uitgesloten voor het winnen van een gratis leesexemplaar omdat ze niet of niet volledig hebben voldaan aan de richtlijnen van de leesclub.

  …………

  Deze uitsluiting kan direct worden tenietgedaan door actieve deelname aan een volgende leesclub met een eigenleesexemplaar.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.