Home Forums VOLTOOIDE LEESCLUBS NR’S 101 t/m 150 Leesclub 103: Schaduwen Verslag leesclub Schaduwen van Yvonne Franssen

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • Cees van Rhienen
  Sleutelbeheerder
  Post count: 1693
  #18772 |

  Leesclub 103, Schaduwen   –  Yvonne Franssen

  Inleiding

  Het verhaal:  Schaduwen

  Ellen Groenenboom wordt als veertienjarig meisje door een onbekende man verkracht. Als volwassen vrouw leidt ze samen met haar drie honden een teruggetrokken bestaan op een oude boerderij, weg van de bewoonde wereld. Als ze op een dag een anonieme dreigmail ontvangt, concludeert ze dat er sprake moet zijn van spam. Maar dan volgen er meer dreigmailtjes, en wordt een van haar honden tijdens een boswandeling door een wildvreemde doodgeschoten.

  Als deze vreemdeling enkele dagen later zelf vermist blijkt te zijn, wordt Ellen bang. Bestaat er een samenhang tussen deze gebeurtenissen, en welke rol speelt Ellen zelf in het geheel? In haar zoektocht naar de waarheid, stuit ze op geheimen uit haar eigen verleden, die haar leven veranderen in een ware hel. Wie kan ze nog vertrouwen, en wie is haar vijand? Zal ze een uitweg vinden uit deze nachtmerrie?

  ********************

  De schrijver: Yvonne Franssen

  Yvonne Franssen heeft een grote liefde voor taal. Al sinds ze kan lezen, schrijft ze korte verhalen en versjes. In 2011 verscheen haar eerste thriller  Talio, een jaar later gevolgd door  De genius. In 2013 schreef ze ter gelegenheid van de Limburgse Avond van het Spannende Boek de minithriller  Mysterie aan de Maas.
  In 2017 maakte Yvonne met de versjesbundel  #omazegt een uitstapje buiten het thrillergenre, waarin ze echter dit jaar terugkeert met haar thriller  Schaduwen.

  De lezers:

  Lezer 1: MissyP, 46 jaar
  Lijkt mij leuk om mee te doen aan de leesclub  Schaduwen van  Yvonne Franssen. Het klinkt als een spannend verhaal: wie heeft de hond van Ellen doodgeschoten? En waarom wordt deze vreemdeling een paar dagen later vermist?!  Ben zeer benieuwd!

  Lezer 2: helderinge, 40 jaar
  Weer en enorm spannend verhaal, de sleutel op de voorkant doet vermoeden dat het te maken heeft met iemand die mogelijk opgesloten wordt ofzo. Maar als ik dan de intro lees maak ik iets heel anders op uit het verhaal. In een donker bos gebeuren ineens rare dingen en er verschijnen emails in de inbox. En wat heeft dat dan allemaal met die verkrachting te maken. Lijkt me weer een ingewikkelde verhaallijn die enorm spannend is en die je tot nadenken over de afloop dwingt.

  Lezer 3: Agnes te Molder, 63 jaar
  Ik wil graag mee doen omdat ik verwacht dat dit een erg goed boek is dat moeilijk weg te leggen zal zijn. Waarom ik me dan niet meteen ingeschreven heb? Een poosje geleden was ik één van de gelukkigen en ik vond het brutaal om me al weer in te schrijven. Ik heb wel meteen het boek bij de bieb gereserveerd maar er zijn nog 6 wachtenden vóór mij. Dus ik zal heel blij zijn als ik mee mag doen.

  Lezer 4: maria, 57 jaar
  Wie heeft geen schaduw van het verleden? Alleen in dit boek lijken de schaduwen uit het afschuwelijke verleden de sleutel (cover) tot de oplossing, alhoewel zij ook het gevoel krijgt geschaduwd te worden door het feit dat zij dreigmail ontvangt en haar hond wordt doodgeschoten en zo wederom (terwijl ze denk ik niet voor niets een teruggetrokken bestaan leidde) in een nachtmerrie terecht komt door welke geheimen uit haar verleden?…

  Lezer 5: Cindy, 45 jaar
  Ik wil aan deze leesclub deelnemen omdat jullie mij heel erg nieuwsgierig hebben gemaakt naar dit verhaal en ik enorm nieuwsgierig ben wat er verder gaat gebeuren met Ellen. Of het inderdaad met haar verleden te maken heeft en of ze er weer bovenop komt. Ik doe vaker mee met een leesclub en ik vind het altijd heerlijk. Praten over een boek dat je leest, er is niets leukers. Ik ben wel altijd eerlijk in mijn mening en ik onderbouw deze ook. Hoe dan ook ik heb er zin in.

  Lezer 6: jajansen, 62 jaar
  Graag wil ik meedoen aan deze leesclub. Via de leesclubs heb ik al meerdere malen kennis kunnen maken met nieuwe schrijvers, vaak heel verrassend. Yvonne Franssen ken ik nog niet, dus wil haar graag ontdekken.

  Lezer 7: MarianneIL, 65 jaar
  Ik heb de meeste andere boeken van  Yvonne Franssen ook gelezen en dat is op zich al een reden om me in te schrijven. Maar bij dit boek vind ik vooral de cover intrigerend en roept dat bij mij nieuwsgierigheid naar het boek op. Wat heeft een ouderwetse sleutel met schaduwen te maken, meer dan dat het een voorwerp is en dus schaduw kan afwerpen.

  Lezer 8: sunnie031, 52 jaar
  Dit lijkt me weer een mooi boek van  Yvonne Fransen, heb al haar boeken gelezen. Ik ben toch nieuwsgierig naar haar schaduw vanuit het verleden. Heeft het met die verkrachting te maken of speelt er nog meer?

  em>Lezer 9: XKellllyyyy, 24 jaar
  Het verhaal spreekt me echt enorm aan. Ik ben ook benieuwd waarom ze de titel  Schaduwen gebruikt.

  Lezer 10: Bianca0602, 48 jaar
  Ik heb even op internet  Schaduwen opgezocht en de recensies zijn lovend. Elke recensie vermeldt de spanning, de geheimen en de plotwendingen. Het intrigeert me een boek te lezen dat niets prijsgeeft tot aan het einde. Denken te weten wie het heeft gedaan en waarom en dan ineens weer een plotwending en al je ideeën komen op losse schroeven te staan.

  Lezer 11: Tina van Langeveld, 47 jaar
  Dit boek heb ik al een tijdje op mijn lijst staan van graag te lezen boeken, omdat het verhaal mij heel erg aanspreekt, het teruggetrokken bestaan op de oude boerderij en ik erg nieuwsgierig ben naar deze schrijfster. Ook vind ik het erg leuk dat er vanaf e-boeken gelezen wordt, want ik kan een gewoon boek namelijk i.v.m. ziekte niet meer vasthouden, dus kan ik ook niet met andere leesclubs meedoen, en met deze dus gelukkig wel! Verder vind ik de leesclubs bij ThrillZone erg leuk, ik heb namelijk al een paar keer mee mogen doen!

  Lezer 12: nathalieb, 20 jaar
  Ik zou graag aan deze leesclub deel willen nemen omdat de achterflap mij aanspreekt en ik het boek graag zou willen lezen.

  Lezer 13: Sabrina, 32 jaar
  Volgens de recensies op verschillende websites is het een heel goed boek… benieuwd… Ondertussen ook tegengekomen dat de schrijfster de cover zelf heeft ontworpen. Benieuwd naar de uitleg van de cover: blauwe kleur en een sleutel…

  Lezer 14: foxlake, 66 jaar
  Van deze schrijfster heb ik nog niets gelezen en dit boek trekt mij bijzonder aan.

  Lezer 15: Dayenne, 31 jaar
  De beschrijving maakt mij zeer nieuwsgierig, graag zou ik meelezen en ervaringen uitwisselen.

  Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:

  ………

  De Leesclub:

  Deze leesclub bondig en met een knipoog.

  Het honderd-derde boek dat door de leesclub is gelezen is  Schaduwen, geschreven door  Yvonne Franssen, uitgegeven en beschikbaar gesteld door  Futuro Uitgevers.

  Als zes van de vijftien deelnemers een boek een gemiddelde eindwaardering geven van 10 punten dan betekent dat in ieder geval zestig tienen in de onderliggende zes onderdelen. Het kan niet anders of dit heeft gevolgen voor de HALL of FAME. Laten we eens gaan kijken of de verwachtingen in overeenstemming zijn met de beoordelingen.

  ‘Lijkt me weer een ingewikkelde verhaallijn die enorm spannend is en die je tot nadenken over de afloop dwingt’, aldus de verwachting van  helderinge  bij haar inschrijving. En  MarianneIL  ken de auteur dus…’ Ik heb de meeste andere boeken van  Yvonne Franssen  ook gelezen en dat is op zich al een reden om me in te schrijven’. Dat klinkt kort maar krachtig.  Dayenne  is nieuwsgierig geworden: ‘De beschrijving maakt mij zeer nieuwsgierig, graag zou ik meelezen en ervaringen uitwisselen’.

  Bianca0602, pats: 10 punten rond, ‘Het plot is schitterend opgebouwd. Het hele verhaal door zijn er twisten en veranderingen. De structuur is complex en telkens wanneer je denkt iets te weten komt er een twist en staat alles weer te wankelen’. Vervolgens: ‘Het is een boek om moeilijk weg te leggen. Een prettige schrijfstijl, korte hoofdstukken, vlot geschreven en het verhaal is mooi opgebouwd. Je wordt als lezer meegenomen’, aldus  jajansen die het boek met 9,17 waardeerde. ‘Het plot is goed opgebouwd en zorgt ervoor dat je aandacht bij het verhaal blijft. Uitstekende spanningsopbouw, onverwacht einde, dat is de mening van  nathalieb, ook weer goed voor 10 punten rond. Tenslotte  Sabrina  die ook goed was voor 10 punten rond: ‘De personages zijn goed uitgewerkt. De hoofdstukken en de schrijfstijl passen bij het verhaal. Je wil steeds verder lezen!’

  Meer weten over dit bijzonder goed gewaardeerde boek? Lees dan ook verder, samen met ons…

  Voor het lezen:

  In deze rubriek wordt aan de lezers gevraagd een verwachting te geven op basis van de cover, achterflap en hun verwachting. Hiermee wordt een beeld gevormd in hoeverre de buitenkant van een boek, lezers kan interesseren.

  Citaat nathalieb:
  De sleutel op de voorkant en de titel maakt je heel nieuwsgierig naar het verhaal. Ik heb nog geen verwachting van de auteur omdat ik nog nooit iets gelezen heb van  Yvonne Franssen. Ik verwacht een spannend verhaal.

  Citaat Cindy:
  De eenvoud geeft rust, de sleutel valt op en geeft mij het idee van een mysterie dat moet worden opgelost, worden ontrafeld. De titel herbergt voor mij ook een mysterie, iets duisters. Als ik naar het geheel samen kijk sluit de cover niet aan op de titel, maar wie weet zie ik het verband, na het lezen van het boek. Ik ken de auteur niet, dus ik ben open minder en laat me graag door haar verrassen. Ik verwacht een boek met een goed in elkaar gezet verhaal, spanning, maar ook hier en daar een traan en serieuze zaken. Door wat ik heb gelezen ben ik enorm nieuwsgierig naar wat er verder gaat gebeuren met Ellen. Of het inderdaad met haar verleden te maken heeft en of ze er weer bovenop komt.

  Citaat XKellllyyyy:
  De sleutel aan de voorkant van het boek maakt met me wel nieuwsgierig. Ik heb nog nooit iets van Yvonne gelezen. Dus ik ben heel benieuwd. Ik verwacht een leuke thriller. Vooral opbouwend en spannend.

  Citaat Bianca0602:
  Een ouderwetse sleutel op een blauwe gestuukte (?) muur. Het is een simpele cover maar daardoor raak je wel nieuwsgierig naar het boek zelf. Ik heb nog niets van haar gelezen en ga dan ook blanco lezen. Ik ben benieuwd. De tekst was voor mij aanleiding om mee te dingen naar dit boek. Ik verwacht dan ook een super spannend boek.

  Citaat Sabrina:
  De cover toont een mistig geheel, een verdwaalde vrouw, eenzaamheid, een boerderij in de verte die ze misschien eindelijk gevonden heeft. De zachte kleuren maken het minder dramatisch. Ik heb nog niets van deze auteur gelezen, dus laat mij verrassen.
  Ik verwacht een hele onverwachte wending, zou het jou ook kunnen gebeuren omdat je nooit iemand volledig kent?

  Citaat maria:
  De cover geeft de sleutel aan voor de oplossing, de reden waarom van alles plaatsvindt. Een oude sleutel, niet gewoon, van een kluis, liggend op een blauwige stenen ondergrond? Intrigerend. Van deze auteur nog niets gelezen, dus laat mij verrassen. Ik verwacht een gecompliceerd, spannend verhaal.

  Citaat helderinge:
  De voorkant oogt klassiek kunstig en tegelijkertijd mysterieus. Gaat het mogelijk om een opsluiting ofzo? Maakt nieuwsgierig. De auteur ken ik niet. Nog nooit iets van gelezen dus ik laat me verassen. Ik heb niet heel veel verwachtingen eigenlijk, de achterflap is enigszins cryptisch maar maakt me wel nieuwsgierig. Ik ben zeer benieuwd wat er komen gaat.

  Citaat Agnes te Moldser:
  De cover heeft een mooie kleur blauw met een oude sleutel. Welk geheim schuilt daar achter? Deze cover maakt me erg nieuwsgierig. Ik ken nog geen boeken van Yvonne, maar ik heb recensies van haar andere boeken gelezen en dat maakt me erg nieuwsgierig. Het lijkt me een erg goed verhaal. Ik verwacht dat het verhaal me echt zal boeien.

  Tijdens het lezen:

  In deze rubriek is aan de lezers gevraagd om hun aandacht te vestigen op opmerkelijke citaten en de zinsopbouw, woordkeuze of andere in het oog springende tekst. Dit zorgt altijd voor leuke discussies.
  We zetten de opmerkelijkste uitspraken voor u op een rijtje:

  Citaat MarianneIL:
  Helemaal in het begin van het boek (op bladzijde 10) kwam ik een zin tegen die me toen opviel. En hoe verder ik lees, hoe meer blijkt dat deze toch wel typerend is voor het boek:
  “Hij draait zich half om en kijkt me aan. Zijn blik is die van een waan­zinnige. Koolzwarte ogen die dwars door me heen lijken te kijken. Het maakt me bang. Ik herken die blik. Ik weet hoe je je voelt als je zo kijkt. En ik weet waartoe je dan in staat bent. Het is dezelfde blik die mijn uit­verkorenen zien, net voordat ik ze aan me onderwerp. Net voordat hun leven in een hel verandert.

  Citaat sunnie031:
  Tot nog toe leest het als een speer. Het stukje wat MariannelL beschrijft, blijft bij mij ook hangen.Ik wil snel verder lezen. Ben nu bij 4 januari, zo mooi weer hoe heden en verleden in elkaar overlopen…

  Citaat jajansen:
  Helemaal eens met bovenstaande reacties.
  Leest vlot weg. Elke keer sta je weer voor een verrassing. Heb al wel bepaalde verwachtingen over het hoe of wat, maar verwacht dat het toch anders is als de trend in het boek zo wordt voortgezet.

  Citaat Tina:
  Ik had in het begin een beetje problemen met erin te komen, te veel namen voor mij. Ik had zoiets van, Wie is dat nou weer!!?? Maar nu zit ik echt lekker in het verhaal, en wil ik erg graag door lezen! Ik vind de schrijfstijl erg fijn. Je vraagt jezelf de hele tijd af wat er nu weer gaat gebeuren, heerlijk spannend!! En de omgeving doet mij heerlijk terugdenken aan mijn zomervakantie van vorig jaar. Wij hadden ook een prachtig huis gehuurd, waar je over een zandpad door het bos naartoe moest rijden, heerlijk! Ik ga snel weer verder lezen!!

  Citaat foxlake:
  Ook ik ben het eens met mijn medelezers. In het begin best veel namen maar door dit even voor mijzelf te noteren zat ik er wel snel in. Wil het alleen maar zo snel mogelijk uit lezen. Ben nu ongeveer op 3/4.

  Citaat MissyP:
  Wauw, begint direct al lekker spannend!
  Meerdere personen hebben een schaduw boven/achter zich en de sleutel van de cover moet de uiteindelijke waarheid onthullen. Nu vind ik de sleutel op de cover wel heel mooi, want hoe zou je ooit de schaduwen uit dit verhaal kunnen uitbeelden?
  Gauw weer verder, want zoals verwacht vind ik het een spannend boek!

  Citaat Dayenne:
  Door de korte hoofdstukken leest het verhaal erg snel. Het wisselende perspectief is leuk, het maakt nieuwsgierig hoe de verhaallijnen uiteindelijk samenkomen.

  Na het lezen:

  In de laatste rubriek wordt openlijk over de inhoud van het verhaal gediscussieerd. Doelstelling is om hier gezamenlijk vast te stellen of de meningen overeenkomen, iedereen het verhaal op een zelfde wijze leest, beleeft en waardeert.  Schaduwen is uiteindelijk door 15lezers beoordeeld en gewaardeerd. Het krijgt als  103de  leesclubboek een gemiddelde puntenwaardering van  8,85 dat ruim voldoende is voor een mooie plaats (7) in de HALL of FAME, en natuurlijk ook is opgenomen in de Gerankte Deelnemerslijst.

  Noot redactie over de bepaling gemiddelde puntenwaardering:

  Door de deelnemers wordt een puntenwaardering over de zes belangrijkste facetten toegekend, over een schaal van 0 t/m 10. Dit geeft een realistischer, vollediger en nauwkeuriger beeld van de totstandkoming van de eindwaardering. Voor  Schaduwen van  Yvonne Franssen geldt de gemiddelde beoordeling per facet, zoals hieronder is weergegeven.

  1. Spanning: 8,80
  2. Plot: 8,83
  3. Leesplezier: 9,07
  4. Schrijfstijl: 8,90
  5. Originaliteit: 8,83
  6. Psychologie: 8,67

  Gemiddelde puntenwaardering: 8,85

  Wat vindt Yvonne Franssenvan deze leesclub?

  Maarten van Futuro Uitgevers stuurde me een mailtje dat de ThrillZone leesclub  Schaduwen zou gaan lezen. Hartstikke fijn natuurlijk, maar toch ook heel spannend, haast nog spannender dan het boek zelf!

  Dat begint al met de inschrijving. Want stel je nou eens voor dat net míjn boek het eerste boek in de geschiedenis van de Leesclub wordt waar niemand belangstelling voor heeft. Stel je voor dat er maar liefst vijftien ePubs beschikbaar worden gesteld en er geen aanmeldingen zullen zijn!

  Gelukkig was die angst ongegrond, vijftien enthousiaste lezeressen gingen van start. Het verloop was keurig in fases opgedeeld, zodat alle deelneemsters zowel vóór als tijdens en na het lezen hun mening konden geven. Iedereen gaf aan hoge verwachtingen te hebben, en ik kon er alleen maar op hopen en vertrouwen dat niemand teleurgesteld zou zijn.

  Al gauw druppelden de eerste recensies binnen, en dat waren opstekers, niets minder! Het was een genot om de bevindingen van de diverse deelnemers te lezen en erg leuk om de diverse vragen te beantwoorden. Ook was het grappig en leerzaam om de tegenstellingen in de diverse meningen van de lezers te zien. Ik heb de afgelopen weken dan ook met veel plezier als auteur meegedaan aan deze leesclub, en kan alleen maar zeggen dankjewel voor het goed georganiseerde verloop en dankjewel voor de fijne beoordelingen van  Schaduwen.

  Getekend: Yvonne Franssen

  Een impressie van de antwoorden die Yvonne Franssen gaf op lezersvragen: 

  MarianneIL vraagt:
  Beste Yvonne, als ik het in de vorm van een vraag moet gieten: hoe krijg je het voor elkaar een boek te schrijven dat de aandacht zo vasthoudt. De afwisseling van de korte stukjes, elke keer een beetje informatie, maar nooit te veel. Haast een constante serie cliffhangers, zodat je het boek onmogelijk weg kunt leggen (nou ja, bijna onmogelijk, want de hele dag lezen, kan niet).
  Schrijf je de verhalen van de verschillende personen naast elkaar en voeg je later alles in elkaar, of schrijf je het ook in de volgorde waarin het staat? Mijn complimenten!
  Groet, Marianne

  Yvonne Franssen antwoordt:
  Dag Marianne, goeie vraag!
  Ik moet eerlijk bekennen dat het er in mijn hoofd niet heel erg gestructureerd aan toe gaat. Als ik een globaal idee heb begin ik te schrijven en vaak is het eindresultaat dan heel anders dan mijn oorspronkelijke uitgangspunt.
  Bij  Schaduwen heb ik de verhalen van Ellen, Liesbeth en Norbert min of meer tegelijk geschreven. Achteraf wordt er natuurlijk altijd nog wel geschaafd en geschoven, maar in grote lijnen is dat hetzelfde gebleven. David is er later als verteller bij gekomen omdat ik hem graag zelf over het verleden wilde laten vertellen.
  Bovendien is het voordeel van diverse vertellers inderdaad dat je die kleine cliffhangers kunt inbouwen die maken dat jij het boek niet kunt wegleggen. Dank je wel overigens voor dat compliment!
  Groetjes, Yvonne

  Bianca0602 vraagt:
  Hallo Yvonne, ik heb je boek uit en ik kan niets anders zeggen dan; dank je wel.
  Ik heb met volle teugen genoten, het was moeilijk om weg te leggen. Wat een geweldig goed begin om een boek mee te beginnen, gruwelijk, confronterend en direct pakkend! De titel, heb je die zelf gekozen en hoe ben je tot die titel gekomen? Ik vind de titel perfect bij dit boek passen, het geeft het hele verhaal in 1 woord weer.

  Yvonne Franssen antwoordt:
  Dag Bianca, dank je wel! De titel heb ik zelf gekozen inderdaad. Het was al mijn werktitel. We hebben het wel nog uitgebreid erover gehad toen we definitief een titel moesten kiezen, maar  Schaduwen bleek toch de beste optie te zijn.
  Het is erg lastig om een goede titel te verzinnen. Ik hou van een korte titel, maar een heleboel titels bestaan natuurlijk al en je wil ook niet de 10eauteur zijn met een zelfde titel, hoewel het wel heel veel voorkomt. (En er bestaat helaas ook al een  Schaduwen, ontdekte ik ná het verschijnen van míjn  Schaduwen).
  Ik wilde met de titel (net als met de sleutel) een verwijzing geven naar het verleden. De gedachte is dat gebeurtenissen uit het verleden voor de hoofdpersonen hun schaduwen werpen over het heden, en misschien wel de toekomst.

  Tina vraagt:
  Hallo Yvonne, na een beetje een stroef begin voor mij, ik zag door alle namen het bos niet meer, zit ik nu helemaal in het verhaal, helemaal super!! Ook ik heb natuurlijk een vraag. Hoe ben je op het idee voor dit boek gekomen? Ben hier wel erg nieuwsgierig naar!!

  Yvonne Franssen antwoordt:
  Hey Tina, het boek heeft al schrijvende vorm gekregen. In eerste instantie was het mijn bedoeling om het veel meer in de richting van de problemen binnen de rasvereniging te zoeken, maar naarmate het boek vorderde ging het ‘vanzelf’ toch meer in de richting van Ellens persoonlijke geschiedenis.

  Voor alle vragen aan en antwoorden van  Yvonne Franssen, klik hier

  Citaat Bianca0602:
  Het plot is schitterend opgebouwd. Het hele verhaal door zijn er twists en veranderingen. De structuur is complex en telkens wanneer je denkt iets te weten komt er een twist en staat alles weer te wankelen. Nee, het einde was voor mij compleet onverwachts. Schaduwen is een superspannend, boeiend verhaal. Ik moest gewoon doorlezen en ik kon het bijna niet wegleggen. De schrijfstijl is uitzonderlijk prettig. Ze weet haar lezers aan het boek te binden en vast te houden.
  Beoordeling: 10,00

  Citaat MarianneIL:
  Ja, nagenoeg elk personage maakt een verandering door. Ellen wordt steeds sterker, denkt na over wat ze wil en maakt goede keuzes. Liesbeth vecht voor haar gezin en schroomt niet daar alles voor over te hebben. David wordt een stabiele factor in het leven van Ellen.
  Daarnaast Norbert, die dezelfde eikel blijft die hij al was (dus hij evolueert niet).
  En als negatieve persoon Rogier, die alleen maar achteruitgaat.
  Ik heb twee favoriete personen: Ellen en David. Ellen, omdat zij sterk genoeg is om alle problemen in de ogen te zien en te overwinnen, de juiste keuzes weet te maken. En David, omdat hij zijn verleden in de loop van het verhaal overdenk en er volwassen mee omgaat.
  Heerlijk die korte hoofdstukken en wisseling in perspectief. Het verhaal wordt langzaam opgebouwd en telkens weet je een beetje meer. En dan elke keer de “suggesties”, die je bij het verhaal houden.
  Beoordeling: 10,00

  Citaat jajansen:
  Knap gedaan en nooit verwacht dat het zo zou eindigen. Knap opgebouwd, het kon alle kanten op gaan. Je wordt als lezer steeds op het verkeerde been gezet.
  Aan het einde van het boek had ik uiteindelijk het einde grotendeels wel verwacht. Maar ook hier weer, aanvankelijk op het verkeerde been gezet. Het is een boek om moeilijk weg te leggen. Een prettige schrijfstijl, korte hoofdstukken, vlot geschreven en het verhaal is mooi opgebouwd. Je wordt als lezer meegenomen.
  Schaduwen is spannend en hedendaags, met herkenbare gevoelens. Het knappe van dit boek vind ik dat het geschreven is vanuit verschillende hoofdpersonen, maar toch niet verwarrend is. Heel knap gedaan.
  Beoordeling: 9,17

  Citaat sunnie031:
  Ik vind dat de vele karakters zich zeker wel evolueren. Ellen wordt steeds sterker en het is zo mooi om te lezen dat Liesbeth vecht voor haar gezin en haar liefdes. Hoe ver ga je daarin?
  Mijn favoriet is toch wel Ellen, zo mooi hoe zij zich ontwikkelt en meer en meer voor haarzelf opkomt, maar toch ook rekening houdt met anderen (zoals weten dat je dochter de dochter is van je vriendin). Ik zou zeker niets aan de personages willen veranderen, top gedaan.
  De schrijfstijl is net als haar andere boeken prettig te lezen. Korte hoofdstukken die elkaar goed opvolgen en vlot te lezen zijn. Goed opbouwende spanning. Ik had haar vorige boeken al gelezen en zal zeker ook de volgende boeken van haar willen lezen!
  Beoordeling: 8,50

  Citaat nathalieb:
  Het plot is goed opgebouwd en zorgt ervoor dat je aandacht bij het verhaal blijft. Uitstekende spanningsopbouw, onverwacht einde. Ik had het einde niet zien aankomen.
  Ik vond het een boeiend verhaal en het had steeds mijn volledige aandacht. Ik vond de schrijfstijl van  Yvonne Franssen prettig en begrijpelijk geschreven.
  Heel realistisch verhaal en ik vond het ook heel geloofwaardig.
  Beoordeling: 10,00

  Citaat foxlake:
  Enkele karakters evolueren. Zeker Ellen, zij wordt steeds sterker. Liesbeth wordt steeds angstiger, is bang dat men er achter komt dat Suze geadopteerd is. Ook wil zij niet dat bekend wordt dat Marcel de tweelingbroer van Suze is. Zelfs Norbert lijkt af en toe qua karakter te evolueren, hij probeert toch regelmatig zijn donkere kant in toom te houden.
  Als favoriete personage zie ik uiteindelijk toch David, hij is echt verliefd op Ellen en probeert ook echt zo goed mogelijk voor haar te zorgen ondanks dat Ellen dat in het begin nog niet wil zien. Is nog verblind door haar “liefde” voor Rogier.
  Voor mij hoeft geen enkel personage te veranderen. De schrijfstijl past goed bij dit verhaal. De ik vorm waarin het boek geschreven is zorgt ervoor dat het fijn leest.
  De schrijfstijl weet ik met niemand te vergelijken. Ik ga zeker meer boeken van Yvonne lezen.
  Beoordeling: 8,33

  Citaat Cindy:
  Een prima plot, goed bedacht. Het plot wordt heel langzaam ontrafeld, de opbouw is prima, het verhaal blijft daardoor boeien en als lezer wil je ook verder lezen, dat is een positief iets.
  Ik had tussen het lezen diverse vermoedens, waaronder ook een deel van het einde. Zo precies had ik het niet zien aankomen, maar wel een gedeelte. Dat is helemaal niet erg mede doordat het zo vlot geschreven is.
  Het was zeker een boeiend en snellopend verhaal. Daardoor had het ook mijn volledige aandacht. Ik heb het in 1 ruk uitgelezen. Het is een fijne schrijfstijl die veel mensen zal aanspreken. De auteur gebruikt makkelijk te begrijpen bewoordingen. Voor mij persoonlijk had het hier en daar iets complexer gemogen, maar dat is persoonlijke smaak. Het maakte wel dat je in in stuk kon doorlezen en niet terug hoefde te bladeren om het verhaal te begrijpen.
  Beoordeling: 7,33

  Citaat Sabrina:
  Ja, elk karakter evolueert. Ellen ziet in dat ze recht heeft op de echte liefde en wordt steeds sterker, maar Liesbeth is steeds onzekerder geworden. Ik heb eigenlijk twee favoriete personages, David en Ellen. David denkt veel na over zijn verleden, maar ook over de toekomst. En Ellen omdat ze zo evolueert en sterker geworden is.
  De personages zijn goed uitgewerkt. De hoofdstukken en de schrijfstijl passen bij het verhaal. Je wil steeds verder lezen!
  Ik weet niet met wie ze vergelijkbaar is, maar ik vind haar een goede schrijfster. Schaduwen is voor mij wel aanleiding om meer boeken van Yvonne Franssen te gaan lezen.
  Beoordeling: 10,00

  Citaat Agnes te Molder:
  Goed plot, bijna tot het laatst was het niet echt duidelijk wie de dader was. Gedurende het hele boek bleef het onduidelijk wie de dader was. Soms dacht ik het te weten maar maar er werd steeds weer een draai aan gegeven.
  Ik vond het zeker een boeiend verhaal. Het boek was moeilijk weg te leggen, als ik niet kon lezen hield het boek me toch bezig. Erg prettige schrijfstijl. Leest vlot.
  Schaduwen  is realistisch en aangrijpend.
  Beoordeling: 10,00

  Citaat maria:
  Ellen, krijgt steeds meer in de gaten wat voor een persoon Rogier is, neemt afstand van hem en kiest uiteindelijk voor David. Knap van David dat hij zijn verleden vertelt met de kans op het verlies van Ellen. De liefde is gelukkig voor hem sterk genoeg.
  Ellen is wel mijn favoriet in haar eenzaamheid, maar ook Liesbeth die vecht voor haar dochter en gezin en daardoor niet helemaal reëel meer is. Helaas kende Liesbeth haar vriendin Ellen niet goed genoeg anders had ze andere keuzes gemaakt. Nee geen personages veranderen al had ik wat meer willen weten waarom er een breuk tussen de vader van David en Simon Groenenboom is gekomen.
  Ja de schrijfstijl past er prima bij, korte hoofdstukken en vanuit diverse personages wordt een gebeurtenis bekeken.
  Beoordeling: 7,58

  Citaat helderinge:
  Vrij vroeg in het boek wordt er al langzaam naar het plot toe geschreven. Het is voor mij niet binnen een paar bladzijdes bekeken zeg maar. Toch vond ik de uiteindelijk ontknoping toch nog onverwachts. Langzame opbouw met verassende elementen. Nee, had dit einde niet verwacht, wel ongeveer dat het deze kant op zou gaan maar de uiteindelijk dader had ik niet geraden.
  Ja, vond het zeker wel boeiend, het was ook snel uit. Het verhaal las soepel en het was snel uit. Van mij hadden de hoofdstukken best wat langer mogen zijn. Voor mijn gevoel werd er snel gesprongen tussen het een en ander. Soms iets te snel. Ik had het gevoel dat het hoofdstuk soms nog niet helemaal af was voordat er over gegaan werd op het volgende. Hier en daar was dat ook bewust denk ik maar soms had er in het verhaal ook meer verdieping gemogen.  Schaduwen  is spannend en vlot leesbaar.
  Beoordeling: 7,50

  Citaat MissyP:
  Jazeker evolueren de karakters! Ellen komt tot het besef dat ze toch wel meer verdient dan af en toe aandacht van Rogier, haar vriendin Liesbeth wordt steeds onzekerder, en gaat steeds verder in haar bescherming voor haar dochter. Ellen is mijn favoriete personage, zij is voor mij ook echt de hoofdpersoon met wie je het hele verhaal meeleeft. Ook andere personages komen in het boek aan het woord, maar Liesbeth en Norbert zijn voor mij duidelijk niet the good guys. David is natuurlijk ook een lieverd, die wel kampt met zijn verleden met de familie Groenenboom.
  Ja, het verhaal leest lekker vlot. Allemaal lekker korte stukjes, wisseling van perspectief en de spanning wordt steeds groter, je blijft je afvragen “hoe zit dat nou?”. Waar gaat dit heen? Iedereen heeft zijn/haar eigen schaduw en wanneer we de sleutel naar deze geheimen vinden, hoe loopt dit dan af?! Jazeker, dit boeiende boek smaakt zeker naar meer!
  Beoordeling: 10,00

  Citaat Tina:
  Het plot werd langzaamaan opgebouwd. Ik wilde steeds maar doorlezen, en ook overdag hield het boek mij bezig. Langzaam werd er naar de climax toe opgebouwd, erg goed gedaan!! Dit was geen boek waar je al bijvoorbeeld op blz. 5 wist wie het gedaan had, waarom, en hoe. Lekker boek dus!! Ik had dit einde niet verwacht, dus ook niet aan zien komen! Liesbeth moest kiezen tussen lang zitten, en er een einde aan maken. Eigenlijk had ik meer verwacht dat ze Ellen dood zou schieten…..
  Ik vond het absoluut een boeiend verhaal! Dit was echt zo een boek waar je toch wel veel over nadenkt! Ik lees alleen s’avonds in bed, maar daar keek ik dan ook de hele dag naar uit! Yvonne heeft een heel erg prettige schrijfstijl, geen moeilijke woorden, dus het woordenboek kon lekker in de kast blijven staan!!
  Beoordeling: 8,33

  Citaat XKellllyyyy:
  Ja, de karakters evolueren wel. Je leert de personages beter kennen naarmate het verhaal vordert. Je leest hun kant van het verhaal. David is mijn favoriete personage, hij denkt veel aan het verleden en daar kan je altijd iets van leren. De schrijfstijl past erbij, je ziet elke dag, vertelt in verschillende gezichten.
  Beoordeling: 8,00

  Citaat Dayenne:
  De opbouw van het plot was erg sterk. Langzaam vallen de puzzelstukjes op zijn plaats, hier en daar een plotwending, waardoor de spanning continu aanwezig is. Door de wisselingen van perspectief wordt er rustig naar toegewerkt. Het eind was verrassend en dat vind ik altijd goed bij een thriller.
  Doordat er veel spanning in het verhaal zat, heeft het boek mijn volle aandacht gehad. De schrijfstijl van  Yvonne Franssen is prettig en toegankelijk. De teksten zijn begrijpelijk en dat is prettig lezen. Door de vele wisselingen in perspectief moest je wel aandachtig lezen en, anders raak je in de war.
  Beoordeling: 8,00

  Lees de onverkorte discussie en de reacties in alle onderdelen van deze leesclub

  Voor het lezen
  Tijdens het lezen
  Na het lezen #1
  Na het lezen #2
  Beoordeling

  ++++++++++++

  Helaas zijn de onderstaande personen voorlopig uitgesloten voor het winnen van een gratis leesexemplaar omdat ze niet of niet volledig hebben voldaan aan de richtlijnen van de leesclub.

  ……

  Deze uitsluiting kan direct worden tenietgedaan door actieve deelname aan een volgende leesclub met een eigen leesexemplaar.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.