Home Forums VOLTOOIDE LEESCLUBS NR’S 051 t/m 100 Leesclub 092: Salami Verslag leesclub Salami van Rudy Soetewey

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • Cees van Rhienen
  Sleutelbeheerder
  Post count: 1997
  #16747 |

  Leesclub 92,  Salami   –  Rudy Soetewey

  Inleiding

  Het verhaal:  Salami

  Wanneer beginnend klusjesman Bart Colenbunders het voorstel krijgt om een uit een labo ‘gestolen’ sensationele uitvinding terug te vinden, lijkt hem dit een eenvoudige, lucratieve opdracht: de dievegge is gekend, de opdrachtgever een multinational en de verloning navenant.

  Dat er maar één staal van bestaat, lijkt geen probleem – tot blijkt dat het in een salami verwerkt is. Tijdens de speurtocht naar de verdwenen worst duiken al snel andere geïnteresseerde partijen op, en wordt duidelijk dat de uitvinding een bedreiging vormt voor de mensheid. Maar niet zoals iedereen zich voorstelt.

  ********************

  De schrijver: Rudy Soetewey

  Rudy Soetewey werd geboren in Wilrijk (Antwerpen) in 1955. Hij werkte zijn hele leven in het onderwijs, als leraar en als coördinator. In 2011 won hij de Hercule Poirotprijs met Getuigen, in 2013 de Diamanten Kogel met 2017.

  Zijn werk onderscheidt zich door exquise karaktertekening, herkenbaarheid en drama’s van de kleine man.

  De lezers:

  Lezer 1: Ingridje, 55 jaar
  Graag schrijf ik me nog eens in voor een leesclub. Ik neem graag deel aan deze leesclub omdat ik de boeken van  Rudy Soetewey  altijd iets extra vind hebben

  Lezer 2: helderinge, 40 jaar
  Het eerste wat opvalt is de cover. Ik denk salami…hmm ik ben gek op salami. Wat zegt dit over het boek? Het verhaal kan ik niet echt heel erg iets van maken. Ik vind het nog niet echt een duidelijke achterflap in die zin dat ik daar een pasklaar verhaal van kan maken. Maar misschien juist dat maakt je ook altijd wel nieuwsgierig.

  Lezer 3: Ans Stier, 27 jaar
  Ik heb nog nooit iets van deze auteur gelezen en daar zou ik graag verandering in brengen. Ik vind het erg origineel dat het verhaal om een worst draait. Ik ben nieuwsgierig hoe daar een spannende thriller van gemaakt is. Ik vind het leuk om door middel van deze leesclub kennis te maken met het werk van deze auteur. Daarom hoop ik dat ik mee mag doen. Ik vind het leuk om recensies te schrijven en mijn mening met anderen te delen. Ook ben ik nieuwsgierig naar andermans mening. De leesclub is daar zeker geschikt voor.

  Lezer 4: maria, 57 jaar
  De titel met beschrijving komt voor mij origineel, ludiek en ironisch over. Een Italiaanse toets geeft door een schrijver die denk ik goed personen kan neerzetten daar hij ook toneelstukken schrijft.

  Lezer 5: kaatje, 57 jaar
  Dit lijkt me echt een hilarische thriller en daarom ding ik mee.

  Lezer 6: sunnie031, 52 jaar
  Ik heb de andere boeken van  Rudy Soetewey gelezen en die waren enorm goed. Dit schijnt van een iets ander genre te zijn, meende ik gehoord te hebben, daarom ben ik nu extra nieuwsgierig naar dit boek.

  Lezer 7: krisje peeters, 45 jaar
  Ik ben ooit begonnen in Rudy zijn boeken. De eerste die ik las was Moord. Daarna kwamen   Getuigen,  Vrienden2017 en  Bewijs het maar. Ik leerde Rudy persoonlijk kennen via een bevriende schrijver.  Salami is de enige ontbrekende in mijn collectie.
  Ik kan zijn schrijfstijl wel smaken: intrigerend, mysterieus. Benieuwd of  Salami me opnieuw wakker houdt.
  Bij voorkeur  Salami in boekvorm. Ik heb Rudy zijn boeken allemaal in boekvorm en zo wordt de collectie aangevuld.

  Lezer 8: roodkapje, 56 jaar
  Alleen al het ongewone onderwerp, een salamiworst dat een belangrijke rol in het verhaal speelt. Na het lezen van een recensie op Hebban ben ik erg nieuwsgierig geworden. Wat voor onverwachte ontwikkelingen kunnen er plaats vinden met een worst? Opeten, spoorloos zijn? En wat kan klusjesman Bart doen? Gaat het hem lukken om de mensheid te redden?
  Ik heb nog niet eerder iets van  Rudy Soetewey gelezen en ben benieuwd naar hoe hij zijn karakters weergeeft en zijn schrijfstijl, die spannend en humoristisch zou zijn.

  Lezer 9: Jacqueline, 55 jaar
  Graag wil ik me inschrijven voor de leesclub 92,  Salami van  Rudy Soetewey. Ik ben erg benieuwd hoe en wat de klusjesman allemaal uit de kast gaat halen om de juiste salami met de bedreigende uitvinding terug te vinden. Het lijkt me een super spannend verhaal waarbij je op het puntje van de stoel komt te zitten.

  Lezer 10: Lizzie, 30 jaar
  Het lijkt mij een origineel verhaal aan de hand van die salami. Persoonlijk eet ik graag salami ben benieuwd of het na het lezen van het verhaal nog altijd zo zal zijn.

  Lezer 11: Sabrina, 32 jaar
  Ik ben benieuwd hoe een “worst” het thema kan zijn van een thriller!

  Lezer 12: wormkeworm, 40 jaar
  Dit boek lijkt anders dan de boeken die ik normal gezien lees, ik stap dus even uit mijn comfortzone.

  Lezer 13: Leeuwin65, 53 jaar
  Heb al eerder werk van deze auteur gelezen en ben nu zeer nieuwsgierig naar deze. Alleen al vanwege de titel.

  Lezer 14: dees2307, 31 jaar
  Het lijkt mij een heel spannend verhaal dat ik heel graag wil lezen! Ik vind deze schrijver super en ben heel benieuwd naar zijn nieuwe boek!

  Lezer 15: SonjaVdh, 45 jaar
  Altijd leuk om voor mij nog onbekende auteurs te ontdekken. En het verhaal klinkt interessant. Daarom wil ik me graag aanmelden voor deze leesclub!

  Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:

  coenraad

  De Leesclub:

  Deze leesclub bondig en met een knipoog.

  Het tweeënnegentigste boek dat door de leesclub is gelezen is  Salami, geschreven door  Rudy Soetewey, uitgegeven en beschikbaar gesteld door Uitgeverij Vrijdag.

  Tien boeken, een verhalenbundel en een aantal pennenvruchten voor het toneel zijn op dit moment het zichtbare resultaat van het schrijftalent van Rudy Soetewey. Zonder over goed of slecht te spreken, dat doen de lezers wel, is het wel opvallend dat zijn verhalen onderling zoveel verschillen dat daarmee de herkenbaarheid nauwelijks aanwezig is. Neem nu het boek dat door deze leesclub is gelezen. Het is voor zover bekend niet eerder gebeurd dat een salami als thema wordt toegepast in een boek. Soetewey doet het en  Salami is dan ook tevens de titel. Wat vinden de deelnemers van dit verrassende onderwerp?

  Voor krisje peeters, die als fan gezien kan worden was het duidelijk waarom ze zich inschreef: ‘Ik ben ooit begonnen in Rudy zijn boeken. De eerste die ik las was  Moord. Daarna kwamen   Getuigen,  Vrienden2017 en  Bewijs het maar. Ik leerde Rudy persoonlijk kennen via een bevriende schrijver.  Salami is de enige ontbrekende in mijn collectie’. Een gelijksoortige reden had  sunnie031: ‘Ik heb de andere boeken van  Rudy Soetewey gelezen en die waren enorm goed. Dit schijnt van een iets ander genre te zijn, meende ik gehoord te hebben, daarom ben ik nu extra nieuwsgierig naar dit boek.’ Maar samengevat was gedachte van  Sabrina wel bij meer inschrijvingen te lezen: ‘Ik ben benieuwd hoe een “worst” het thema kan zijn van een thriller!’

  ‘Wat een heerlijke schrijfstijl, doorspekt met humor en typische Belgische uitdrukkingen’, laat  Kaatje de wereld weten tijdens het lezen. Voor  coenraad, die met een eigen exemplaar deelnam, gold iets soortgelijks: ‘Inmiddels is het boek uit en heb enorm genoten van dit verhaal. Het taalgebruik in de zinnen is kort maar krachtig zodat het verhaal vlot als een geoliede machine loopt.’

  Maar  roodkapje had een iets andere mening na het lezen: ‘Het plot is niet ingewikkeld. De zoektocht was al snel rond en niet echt spannend’. En tenslotte moest  helderinge haar mening iets bijstellen: ‘Tijdens het plot heb ik eigenlijk voor het eerst gedacht, dit verhaal is toch eigenlijk wel goed.’

  Dus het gaat op en af met de salami. Als je net zo nieuwsgierig bent als de redactie dan lees je maar even met ons mee…

  Voor het lezen:

  In deze rubriek wordt aan de lezers gevraagd een verwachting te geven op basis van de cover, achterflap en hun verwachting. Hiermee wordt een beeld gevormd in hoeverre de buitenkant van een boek, lezers kan interesseren.

  Citaat roodkapje:
  Voorkant: Op een groenig witte achtergrond, die mij aan sneeuw doet denken staat een salami worst afgebeeld. Deze wordt aangesneden. De titel  Salami staat in rood met aan de laatste poot van de m een pijl naar de laatste letter i. Wat betekent dit?
  Achterkant: Witte achtergrond met zwarte letters. Waarbij de eerste letter W in rood staat afgebeeld.
  Auteur: Ik had nog nooit van  Rudy Soetewey gehoord en ben benieuwd wat hij voor thriller schrijft met een salami als onderwerp! Ik laat me lekker verrassen.
  Verwachting: een hopelijk vlotlezende thriller met spanning, verwarring en humor.

  Citaat ingridje:
  Ik lees digitaal dus heb even de cover moeten opzoeken. Sober maar duidelijk waar het over gaat, een salami.Zoals steeds heb ik grote verwachtingen van  Rudy Soetewey maar iets zegt me dat dit boek anders gaat zijn dan de vorige die ik van hem gelezen heb.Ik verwacht me aan een ietwat grappiger stijl dan ik van Rudy gewoon ben maar niettemin zal het weer goed in elkaar steken.

  Citaat wormkeworm:
  Op de cover wordt een worst afgebeeld, die in schijfjes wordt gesneden. Een afbeelding die niet meteen aan een thriller doet denken, maar eerder aan een kookboek. Opvallend tot en met, ik denk dat mensen er zeker naar zullen grijpen in een boekenwinkel. Ook de m is opvallend geschreven. De titel staat in het rood met een opmerkelijke m. Nog geen idee waarom. Het wekt wel mijn belangstelling. Ik ken deze schrijver niet, maar ben heel erg benieuwd naar het verhaal. Hopelijk een zeer goede thriller, die me slaaptekort bezorgt.

  Citaat Jacqueline:
  De cover is eenvoudig maar triggert me. Wat heeft het snijden van plakjes salami te maken met ‘Als de waarheid op het spel staat, wordt er vaak gelogen’? Nog niet eerder heb ik een boek gelezen van  Rudy Soetewey, ik laat me dus verrassen. Door de achterflap van het boek te lezen valt mijn oog op ‘Er staat meer in het boek dan je ziet’ van  Patrick van Gompel. Deze opmerking triggert me enorm.

  Citaat Ans Stier:
  Een salamiworst en het woord thriller roepen al vragen op wat zouden de ingrediënten van de worst zijn? Menselijk vlees? Het lettertype van het woord salami vind ik mooi. Maar waarom de pijl aan de m? Ik ben nieuwsgierig of daar ook nog een antwoord op komt in het verhaal. Deze auteur is mij onbekend. Ik heb dus geen idee wat ik kan verwachten. Ik denk dat het een origineel verhaal is, een worst speelt naar mijn weten niet snel een rol in een boek dus ik ben zeer nieuwsgierig. Ik hoop op een spannende niet allerdaagse thriller.

  Citaat helderinge:
  De salami valt op. Het eerste wat ik denk is hmm lekker. Verder valt er niet veel aan op te maken. Ik ben benieuwd. De auteur ken ik niet dus ik heb geen verwachtingen. Ik heb niet heel erg een idee welke kant dit op zou kunnen gaan. Ik hoop op een heerlijk spannend boek.

  Citaat Sabrina:
  Een heel bijzondere cover. Nieuwsgierig naar het verhaal. Ik heb nog nooit van deze auteur gehoord. Benieuwd! Ik hoop op een vlot en spannend boek! Geen idee wat ik moet verwachten.

  Citaat Leeuwin65:
  Nogal aparte cover voor een thriller. Zoals zijn andere boeken verwacht ik een goed verhaal.
  Een apart verhaal van een aparte schrijver.

  Tijdens het lezen:

  In deze rubriek is aan de lezers gevraagd om hun aandacht te vestigen op opmerkelijke citaten en de zinsopbouw, woordkeuze of andere in het oog springende tekst. Dit zorgt altijd voor leuke discussies.
  We zetten de opmerkelijkste uitspraken voor u op een rijtje:

  Citaat Lizzie:
  Zit nu op een 80 pagina’s, dit weekend gestart in het boek. Vind het ook vooral grappig met de salami. Je moet er maar op komen . Wat me wel opvalt zijn de korte zinnen.

  Citaat dees2307:
  Heb nu een paar hoofdstukken gelezen en vind het een heel leuk verhaal! Ik ben nog geen fouten en opmerkelijke citaten tegengekomen. De verhaallijn ontwikkelt zich zoals verwacht.

  Citaat Sonjavdh:
  Ben er net in begonnen. Heerlijk dat sappige Vlaamse taaltje. Leest heel anders vind ik.
  Morgen zal ik er wel wat meer over kunnen schrijven.

  Ik heb het boek uit. Een bizar verhaal met onverwachte wendingen, die ongeloofwaardig overkomen. Ik vind het een perfect boek om verfilmd te worden, met  John Cleese dan in de hoofdrol. Over the top, grappig. Een apart boek.

  Citaat Kaatje:
  Wat een heerlijke schrijfstijl, doorspekt met humor en typische Belgische uitdrukkingen. Ik geniet volop. Wat betreft mijn verwachting: ik ben er blanco ingegaan en laat me verrassen. (lukt tot nu toe aardig). Leuk om steeds de wendingen in het verhaal te volgen.

  Citaat sunnie031:
  Ik ben nu over de helft en ik weet nog niet echt wat ik er van moet vinden. Het is schitterend humoristisch geschreven met Vlaamse uitdrukkingen. Tot nog toe niet bepaald een thriller maar meer een soort van toneelstuk met teveel toevalligheden. De rode draad er doorheen doet me wel denken aan een voorspelbare plot, maar dat ga ik nog bemerken. Het is geen vervelend boek om te lezen, maar het trekt me niet zoals zijn andere boeken, die kon ik niet wegleggen. Deze moet ik me af en toe dwingen om verder te gaan lezen.

  Citaat maria:
  Het begint gelukkig spannender te worden. Hoe eindigt dit. Een humoristisch boek waarbij het laatste gedeelte na blz 191 wat spannender werd. Doordat het een beetje absurd is kan er ook van alles gebeuren. Wie vertrouw je in het verhaal. Mijn ebook had (misschien door verkeerde instellingen wel gekke afbrekingen van woorden).

  Citaat coenraad:
  Inmiddels is het boek uit en heb enorm genoten van dit verhaal. Het taalgebruik in de zinnen is kort maar krachtig zodat het verhaal vlot als een geoliede machine loopt.
  Tijdens het lezen heb ik zitten genieten van het taalgebruik/uitdrukkingen, het was net of ik in een komische slapstick film zat. Heel beeldend allemaal. Het verhaal verloopt van de ene bizarre toevalligheid in de andere en dat maakt het zo heerlijk luchtig. Jammer is dat er op de cover ‘Thriller’ staat en dat is het totaal niet.

  Citaat krisje peeters:
  Er zijn enorm veel opmerkelijke citaten die leuk zijn om te lezen. Je staat er niet meteen bij stil, ze vallen niet op. Enkel als je er echt een tweede keer overleest, vallen ze op
  Bijvoorbeeld het zakeninstinct van een hamburger, een aap heeft ook liever een gestolen banaan. Smaakt altijd beter dan een gekregen exemplaar.
  Voor mij verdwijnt de salami iets te vaak in weer andermans handen. Het werd naar mijn gevoel soms irritant en ik legde bij de zoveelste keer dan ook telkens het boek weg.

  Na het lezen:

  In de laatste rubriek wordt openlijk over de inhoud van het verhaal gediscussieerd. Doelstelling is om hier gezamenlijk vast te stellen of de meningen overeenkomen, iedereen het verhaal op een zelfde wijze leest, beleeft en waardeert.  Salami is uiteindelijk door 16lezers beoordeeld en gewaardeerd. Het krijgt als 92ste leesclubboek een gemiddelde puntenwaardering van 6,55 dat helaas niet voldoende is voor een plaats in de HALL of FAME, maar natuurlijk wel is opgenomen in de Gerankte Deelnemerslijst.

  Noot redactie over de bepaling gemiddelde puntenwaardering:

  Door de deelnemers wordt een puntenwaardering over de zes belangrijkste facetten toegekend, over een schaal van 0 t/m 10. Dit geeft een realistischer, vollediger en nauwkeuriger beeld van de totstandkoming van de eindwaardering. Voor Salami van  Rudy Soetewey geldt de gemiddelde beoordeling per facet, zoals hieronder is weergegeven.

  1. Spanning: 5,00
  2. Plot: 6,28
  3. Leesplezier: 6,69
  4. Schrijfstijl: 7,03
  5. Originaliteit: 7,78
  6. Psychologie: 6,50

  Gemiddelde puntenwaardering: 6,55

  Wat vindt Rudy Soeteweyvan deze leesclub?

  Een leesclub is voor een auteur altijd een leerrijke ervaring. Meningen over en commentaren op een boek zijn per definitie persoonlijke reflecties van een lezer, en mijns inziens daardoor ook direct afhankelijk van de verwachtingen van deze lezer. Ik begrijp de bedenkingen en opmerkingen van de deelnemers van deze leesclub dan ook volkomen, deels ook omdat ze op een bepaalde manier mijn verwachtingen bevestigen.

  De meningen over  Salami die ik via diverse kanalen ondertussen al heb gekregen, lopen zo uit elkaar en zijn zo divers, dat het voor mij als auteur niet meteen eenvoudiger geworden is om keuzes te maken. Wat de toekomst brengt, zal ze echter zelf moeten uitmaken. Iedere vogel zingt nu eenmaal zoals hij gebekt is, nietwaar.

  Getekend: Rudy Soetewey.

  Een impressie van de antwoorden die Rudy Soetewey gaf op lezersvragen:

  roodkapje vraagt:
  Hallo Rudy, ik geniet van de humor in  Salami en vroeg mij af, hoe je op het idee bent gekomen om een salami tot onderwerp in het verhaal te maken.

  Rudy Soetewey antwoordt:
  Eerlijk? In dit geval is het één van die mysterieuze invallen die niet meer te traceren zijn. Ik vond – en vind nog steeds – ‘salami’ een grappig woord. Vraag me niet waarom, want ook daarop heb ik geen antwoord. Alsof het woord iets omschrijft dat je niet ernstig kùnt nemen. Dat was echter wel de belangrijkste reden om het als titel te gebruiken. Naar mijn aanvoelen (Belangrijk, want dat is uiteraard persoonlijk) geeft het deels de toon van het verhaal aan.

  Ingridje vraagt:
  Hey Rudy, ik heb eerdere boeken al gelezen. Wat heeft je doen beslissen om je stijl aan te passen?
  Groetjes,Ingrid

  Rudy Soetewey antwoordt:
  Eigenlijk het feit dat ik een tijdlang heb willen stoppen met schrijven. Je wordt wat ouder en je denkt plots ‘waar ben ik in ‘s hemelsnaam mee bezig?’ Zoiets. Introspectie (een duur woord) tijdens een vakantie leidde in die periode de weg naar mijn absolute liefde voor absurde humor, genre Monty Python en andere, en voor ironie. Dat bèn ik.

  Ik hou van verhalen die ergens over gaan maar dat niet met elke zin in gezicht willen duwen. Geef mij maar iets dat luchtig lijkt, maar waarvan je je na een tijdje toch begint af te vragen ‘wat als dit echt…’. En ook het gevoel (opnieuw persoonlijk) dat ik kreeg dat er een soort ‘ratrace van de overtreffende trap’ aan de gang is.

  Alsmaar explicieter geweld, gruwel, bloed, horror. Om te scoren, moet je nòg verder gaan. Louter suggestie vinden velen ‘flauw’ schijnbaar. Alleen, scoren hoeft voor mij niet meer. Als ik me amuseer, en anderen zich daarna kunnen amuseren met wat ik heb gemaakt, is het voor mij al lang goed. Tja… Ieder het zijn, zeggen we in Vlaanderen.

  Dees2307 vraagt:
  Hoe ben je geïnspireerd geraakt om dit verhaal te schrijven?

  Rudy Soetewey antwoordt:
  Hierop volledig antwoorden zou een spoiler zijn, dus dat doe ik niet. Het komt er echter op neer dat ik me op een bepaald ogenblik afvroeg: wat zou er gebeuren als morgen letterlijk iederéén…
  En zoals een lezer onlangs op de boekenbeurs zei: wie zegt dat het product al niet bestaat? Denk je dat ze het ons zouden vertellen als ze het al hebben uitgevonden?

  Voor alle vragen aan en antwoorden van  Rudy Soetewey, klik hier

  Citaat dees2307:
  Ik vind meerdere personages passend in het verhaal en heb geen favoriet. Nee, ik zou aan de personages niet veranderen, is zo perfect. Ik heb eerder geen boek van deze auteur gelezen dus kan de schrijfstijl niet vergelijken met ander werk van hem. Nathalie Pagie vind ik wel een auteur waarvan de schrijfstijl wel vergelijkbaar is met  Rudy Soetewey.
  Nee op dit moment heb ik geen behoefte om ander werk van Rudy Soetewey te gaan lezen.
  Beoordeling: 6,33

  Citaat roodkapje:
  Het plot is niet ingewikkeld. De zoektocht was al snel rond en niet echt spannend. De meerdere plotwisselingen gaven het verhaal nog iets spannends.In het begin is de zoektocht naar de salami leuk, maar begint al snel te vervelen doordat er meerdere partijen jacht op maken en dit niet echt verder ontwikkeld is. Ergens had ik dit einde wel aan zien komen, daar Bart vastbesloten was om zijn opdracht tot een goed einde te brengen. Alleen de rol van Lara was op het einde niet geloofwaardig.
  Beoordeling: 7,00

  Citaat Lizzie:
  Bart evolueert van iemand die denkt dat hij niets tot een goed eind kan brengen, die geboren is om nooit echt iets in zijn leven te hebben waar hij goed in is naar iemand die echt zijn doel wil bereiken, die er volledig voor wil gaan om zijn opdracht tot een goed eind te brengen, ook al brengt dit de nodige hindernissen mee onderweg.  Mijn favoriet personage was Bart, zijn denkwijze, doorzettingsvermogen spreken me enorm aan.
  De humor en het absurde zijn de ingrediënten die ervoor zorgen dat het boek goed is. Het past er volledig in, net als de korte zinnen en hoofdstukken.
  Beoordeling: 7,17

  Citaat helderinge:
  Tijdens het plot heb ik eigenlijk voor het eerst gedacht, dit verhaal is toch eigenlijk wel goed. Tijdens het plot bespeurde ik ook iets van spanning. In de rest van het boek niet. Het plot had voor mijn gevoel een andere schrijfstijl dan de rest van het boek. Hoe dat komt? Geen idee maar van mij had het hele boek op deze manier geschreven mogen worden. Wel irriteerde ik me soms aan de herhalingen. Zo werd er op drie bladzijdes nagenoeg dezelfde zin gebruikt. Ja, had dit einde wel verwacht, het was wel voorspelbaar.
  Beoordeling: 5,67

  Citaat Kaatje:
  Bij Bart zie je de meeste ontwikkeling: van een onzeker persoon naar iemand die staat voor wat hij wil volbrengen. Ik vind Lara een leuk personage omdat zij Bart haar helemaal kan laten vertrouwen maar dit in werkelijkheid niet echt is. Ik zou Bart niet zo onnozel maken. De schrijfstijl van  Rudy Soetewey is doorspekt met humor en Vlaamse woorden en uitdrukkingen. Dat past goed bij het verhaal. Als ik iemand zou noemen die vergelijkbaar is, dan zou dit wellicht  Anne Daniel zijn. (van het boek  De gekuiste versie). Zoals hier al meerdere keren verteld, is dit boek compleet anders dan zijn vorige boeken.
  Beoordeling: 6,00

  Citaat Ans Stier:
  Het plot vond ik goed. Zit goed in elkaar. Het einde had ik wel zien aankomen. Ik vond het een leuk verhaal. Leest makkelijk weg. Wel wat ongeloofwaardig. Leuke humor.
  De schrijfstijl is soepel. Goed te begrijpen. Sommige uitdrukkingen zijn typisch Vlaams dat maakt het een Vlaamse thriller. Dit boek typeer ik als een luchtige humoristische thriller. Dit boek heeft een origineel onderwerp en de humor maakt het een specifiek boek. Sommige stukken zijn ongeloofwaardig, hier zou in een volgend boek misschien wat meer aandacht aan gegeven kunnen worden.
  Beoordeling: 6,83

  Citaat Ingridje:
  De personages evolueren heel zeker in dit verhaal. Bart is bijna van een nobody geëvolueerd naar de persoon die de hele zaak oplost. Favoriet personage kan alleen maar Bart zijn. Hoe verder in het verhaal hoe meer sympathie dat je voor hem kan opbrengen. Ik zou geen enkel personage veranderen. Schrijfstijl past volledig bij dit verhaal. Luchtig met de nodige dosis lichte spanning en humor. Ik zou het niet aandurven Rudy met een ander auteur te vergelijken. Hij heeft zo’n uitgesproken eigen stijl.
  Zeker staat vast dat ik alle volgende boeken ook met plezier zal aanschaffen.
  Beoordeling: 6,92

  Citaat Jacqueline:
  Het plot is op zich wel goed maar mist zeker spanning om het een thriller te noemen. Bepaalde situaties worden in een andere setting herhaald waarbij ik op een gegeven moment dacht van alweer, zucht. Om die reden vind ik sommige stukken in het boek saai.Ja dit was enigszins te voorspellen. Bij sommige gedeeltes moest ik echt mijn aandacht erbij houden. Maar omdat ik nieuwsgierig ben en toch nog de hoop had dat ik wellicht nog verrast zou worden heb ik het boek op een dag uitgelezen.Door de schrijfstijl van Rudy is het verhaal op een makkelijke en prettig wijze leesbaar, ook de saaie gedeeltes.
  Beoordeling: 6,25

  Citaat wormkeworm:
  Bart komt in het begin over als een nietsnut, maar gaandeweg neemt hij goede beslissingen en lost hij de zaak op. Bart, het is een doorzetter, geeft niet snel op. Bart is te lichtgelovig. Ik heb eerder geen boek van deze auteur gelezen dus kan het niet vergelijken. Ik hou wel enorm van de korte, vlot leesbare hoofdstukken.
  Beoordeling: 8,00

  Citaat maria:
  Het plot is leuk bedacht, maar je zag het aankomen dat Bart het zou dwarsbomen.
  Daar werd wel naar toe gewerkt. Had wel vanaf het begin geen goed gevoel over Lara. Het uiteindelijke einde zag je aankomen. Het verhaal had mijn aandacht. De schrijfstijl is makkelijk leesbaar, luchtig soms denk je is het Vlaams of een foutje. Het verhaal is doorspekt met Vlaamse zinsconstructies zoals ook aangegeven in het stukje tijdens het lezen en de plaatsen maar het tot een Vlaams boek. Een thriller vond ik het niet.
  Beoordeling: 7,00

  Citaat Sonjavdh:
  Het hoofdpersonage Bart maakt wel een evolutie door. Waar hij in het begin overkomt als een beetje een nietsnut, een loser die geen invulling aan zijn leven kan geven, groeit hij in de loop van het verhaal en neemt hij meer initiatief. Blijkbaar heeft hij toch een job gevonden die bij hem past. Uiteraard is Bart mijn favoriete personage. Hij toont in de loop van het verhaal meer en meer initiatief en zet door. Bart is een beetje naïef, lichtgelovig, maar dit past wel binnen het verhaal, dus ik zou het niet veranderen. De schrijfstijl is luchtig, humoristisch…een schrijfstijl die ik niet gewend ben. Past wel bij het verhaal, want het is ook een zeer ongeloofwaardig scenario.
  Beoordeling: 6,92

  Citaat sunnie031:
  Het plot zat wel aardig in elkaar, maar ik miste het onverwachte. Er wordt regelmatig terug gekeken en het liep niet vlot door. Hierdoor kwam het voor mij saai over. Ja, dit einde had ik wel verwacht. Ik vond het niet echt een boeiend verhaal en ik moest moeite doen om mijn aandacht erbij te houden. De schrijfstijl was wel prettig en begrijpelijk. Als het moet vanwege de Vlaamse opmerkingen, dan zou het Vlaams zijn ja, maar ik vond het verder niet typerend Vlaams.
  Beoordeling: 5,67

  Citaat Leeuwin65:
  Misschien evolueert Bart Colenbunders. Die wil af van zijn slapen imago. Bart Collenbunders is mijn favoriete personage, vind hem nogal komisch. Nee ik zou niet direct iets willen veranderen aan de personages. De schrijfstijl van  Rudy Soetewey is misschien vergelijkbaar met  Appie Baantjer. Moet ik nog verder in het verhaal voor zijn. Zal zeker nog andere boeken an deze auteur gaan lezen maar heb er ook al gelezen. Pretige auteur moet ik zeggen.
  Beoordeling: ??

  Citaat Sabrina:
  Ik vond het plot niet zo spannend. De zoektocht is misschien net te lang. Meerdere plotwissels in het verhaal. Ik miste de spanning van een thriller. Ik had het einde wel zien aankomen. Het verhaal was niet altijd even boeiend, ik miste wat spanning.
  Ik vind het een leuke, vlotte schrijfstijl. Soms wel het boek even moeten laten bezinken.
  Beoordeling: 6,33

  Citaat coenraad:
  Bij Bart zie je tijdens het verloop van het verhaal een licht verandering optreden van denken maar vind dit niet echt een groei, de overige personages groeien niet. De rol van de personages past geheel in de stijl van het verhaal en zou dus aan hun rol/persoon niet gaan sleutelen. Doordat de personages niet groeien heb ik geen favoriet.
  De schrijfstijl past perfect bij dit verhaal als je er iets aan de schrijfstijl zou veranderen klopt het verhaal niet meer. Doordat ik nog niets van hem heb gelezen kan ik ook geen vergelijking maken maar alleen afgaande van dit boek vind ik het dat de auteur een eigen stijl heeft.
  Als zijn vorige en nieuwe boeken mijn leespad kruisen het zal ik het zeker lezen.
  Beoordeling: 7,33

  Citaat krisje peeters:
  Tijdens het lezen heb ik me niet beziggehouden met het plot.Het plot was uiteindelijk voor mij een beetje voorspelbaar.Naar het plot toe was er eindelijk een beetje spanning te bespeuren en heb ik het boek niet meer weg gelegd.
  Er mocht van mij echter gerust wat meer spanning en onverwachtsheden in voorkomen.
  Het plot zou iets beter uitgewerkt kunnen worden.Ik ben deze schrijfwijze van Rudy niet gewoon.Het is totaal iets anders dan zijn vorige boeken. Het is begrijpelijk geschreven, licht. Doch het mag niet gaan vervelen en dat was bij de zoveelste verdwijning van de salami bij mij wel het geval.
  Beoordeling: 5,67

  Lees de onverkorte discussie en de reacties in alle onderdelen van deze leesclub

  Voor het lezen
  Tijdens het lezen
  Na het lezen #1
  Na het lezen #2
  Beoordeling

  ++++++++++++

  Helaas zijn de onderstaande personen voorlopig uitgesloten voor het winnen van een gratis leesexemplaar omdat ze niet of niet volledig hebben voldaan aan de richtlijnen van de leesclub.

  Leeuwin65

  Deze uitsluiting kan direct worden tenietgedaan door actieve deelname aan een volgende leesclub met een eigen  leesexemplaar.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.