Home Forums VOLTOOIDE LEESCLUBS NR’S 051 t/m 100 Leesclub 089: Persona Verslag leesclub Persona van Soraya Vink

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • Cees van Rhienen
  Sleutelbeheerder
  Post count: 2009
  #16287 |

  Leesclub 89,  Persona   –  Soraya Vink

  Inleiding

  Het verhaal:  Persona

  Hij is een crimineel, zij rechercheur.

  Broer en zus.

  Is de familieband sterker dan de wet

  Door een mislukte actie is rechercheur Elvira Selas gedwongen haar carrière als undercoveragente te beëindigen en tijdelijk van de radar te verdwijnen. Na een jaar in de Spaanse zon keert ze terug naar de Nederlandse politie, waar ze een laatste kans krijgt op de afdeling Zware Criminaliteit.

   De zaak waarmee ze start is een raadselachtige dubbelmoord. Het eerste slachtoffer wordt aangetroffen zonder tong, het tweede mist een pink. Op beide plaatsen delict wordt een rouwkaart met een Latijnse tekst gevonden. Is Nederland in de greep van een seriemoordenaar?

   Wat het politiekorps niet weet, is dat Elvira’s undercovertijd bij een berucht drugskartel nog niet voorbij is. Omdat ze vermoedt dat haar verdwenen broer nog steeds banden met deze bende onderhoudt en ze vastbesloten is hem te vinden, moet ze terug. Terug naar een verleden waar ze het liefst ver vandaan was gebleven. Waar ligt haar loyaliteit? Bij haar familie of bij de wet? En in hoeverre kun je de wet naar je eigen hand zetten? 

  ********************

  De schrijver: Soraya Vink

  Soraya Vink (1992) studeerde Spaanse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht en sloot Spanje vanaf dat moment in haar hart. Tegenwoordig werkt ze als thrillerredacteur en recenseert bij boekenwebsite Hebban.nl.

  Eerder maakte ze deel uit van de jury van de Gouden Strop. Persona  is haar bloedstollende debuut, gebaseerd op de strijd in de onderwereld en een zwarte bladzijde in de Spaanse geschiedenis. 

  De lezers: 

  Lezer 1: Anitadegroot, 49 jaar
  Voor deze leesclub waag ik een kans, ik ben zeer nieuwsgierig naar de schrijfkwaliteiten van Soraya. Het verhaal van broer en zus kan ik me ook in vinden en tot mijn grote verbazing lees ik goede berichten van zeer kritische recesenten en dat vind ik gaaf voor Soraya want dat ze doorzet vind ik bewonderenswaardig. Ze heeft genoeg gelezen om te weten wat wij lezers graag willen lezen en ik ben dan ook benieuwd naar haar pennenvrucht.

  Lezer 2: kessel45, 57 jaar
  Graag zou ik in willen schrijven voor  Persona van  Soraya Vink. Moorden, drugskartel, seriemoordenaar? Ik ben héél nieuwsgierig gemaakt. Daarom zou ik wel willen weten waar de broer van de politieagente mee bezig was en gevonden wordt. Kun je de wet naast je neer leggen als ambtenaar? Of….. Ben heel erg benieuwd.

  Lezer 3: chantalvl, 43 jaar
  Omdat ik al sinds de eerstee keer dat ik Soraya zag (Crimezone leesclub), heb gehoord dat ze een boek wilde schrijven en ik heel erg benieuwd ben hoe het is geworden.

  Lezer 4: jajansen, 62 jaar
  De inleiding smaakt al naar meer, daarnaast is het altijd leuk om een debuut te lezen. Leuk om eens een recensie te schrijven over een boek van een recensent. Ik heb dan ook hoge verwachtingen.

  Lezer 5: sunnie031, 52 jaar
  Dit lijkt mij een fantastisch spannend boek en van een debuterend auteur. Ik hou wel van het onbekende en ben erg nieuwsgierig naar hoe zij schrijft en of zij mij kan blijven boeien met haar debuut  Persona. Hoe gaat zij de bloedband omschrijven van broer en zus in Persona?

  Lezer 6: ingebrunn, 46 jaar
  Graag maak ik kans op dit mooie exemplaar  Persona van  Soraya Vink.  Heb het boek al vaak voorbij zien komen en het krijgt nu al een geweldige beoordeling. Zelf zou ik het graag lezen en er mijn eerlijke mening over geven. De cover is al veelbelovend en zit er spannend uit.

  Lezer 7: yv87, 31 jaar
  Na een flinke tijd stilte vanaf mijn kant rondom leesclubs, is er hier weer eentje waarvoor ik me dolgraag inschrijf. Als actief lid op Hebban kom ik regelmatig recensies en artikelen van Soraya tegen en door de fijne bewoordingen en haar kritische blik, maakt dat natuurlijk extra nieuwsgierig naar haar eigen geschreven boek! Het verhaal klinkt ontzettend spannend en dat er Spaanse historie in het verhaal is verwerkt, maakt de nieuwsgierigheid alleen nog maar groter.  Persona is één van de boeken die al een tijdlang bovenaan de TBR staat te pronken.

  Lezer 8: 1958Wilma, 60 jaar
  Heel graag wil ik meedoen met dit boek, omdat ik Soraya ken van Hebban, waar ze soms als medelezer bezig is en soms als leesclubbegeleider. Daarnaast heb ik haar in koffietijd gezien met een boek die wij samen voor een leesclub lazen. Ik vind dat ze heel goed onder woorden kan brengen wat ze bedoelt en ben heel benieuwd of ze in haar eigen – debuut – boek ook zo goed kan verwoorden.

  Lezer 9: Lisette van Kasteren, 30 jaar
  Ben gek op thrillers! Dit verhaal spreekt mij aan door de vrouwelijke hoofdpersonage Elvira. Ben benieuwd voor welke keuzes zij komt te staan, doordat haar broer verwikkeld is in de criminele wereld. Wat voor beslissingen gaat zij als rechercheur en zus nemen?

  Lezer 10: Resie, 31 jaar
  Het lijkt me een leuk boek! Spannend, herkenbaar (Nederlands als eerste, als in het verhaal speelt zich grotendeels af in Nederland, Nederlandse karakters/organisaties) en meer dan alleen politiewerk (wat ik al erg leuk vind, maar meer is nog leuker!). Daarnaast is Spanje mijn favoriete vakantieland: een goede match dus! Familiebanden, -relaties, loyaliteitsproblemen. Ik ben benieuwd!

  Lezer 11: PrinsesAstrid, 46 jaar
  Dit lijkt me een superspannend boek, ik doe graag mee met deze leesclub.

  Lezer 12: Jolfri 49 jaar
  Weer een boek van een Nederlandse schrijfster; ik las voorheen veelal boeken uit Scandinavie of Amerika, maar ik begin steeds meer Nederlandse schrijfsters/schrijvers te ontdekken die ontzettend goede boeken schrijven. Dus ook de voor mij onbekende  Soraya Vink wekt mijn nieuwsgierigheid. Het is haar debuut, dus dat maakt me nog nieuwsgieriger. Krijgen we er weer een goede thrillerschrijfster bij? De samenvatting klinkt al heel goed en spannend, dus ik ben erg benieuwd naar dit boek.

  Lezer 13: Wormkeworm, 40 jaar
  Ik ben heel benieuwd naar dit boek, het is een voor mij onbekende schrijver.

  Lezer 14: leeuwin65, 53 jaar
  Lijkt me een geweldig spannend boek.

  Lezer 15: CarmenFerreira, 46 jaar
  Ik lees normaliter geen thrillerboeken van Nederlandse bodem, omdat ze meestal een simpel plot hebben en geen origineel script. Graag maak ik een uitzondering voor deze auteur, omdat alles een tweede kans mag krijgen en ik hoop dat het boek me toch gaat verrassen.

  Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:

  Lizzie
  Sonjavdh

  De Leesclub:

  Deze leesclub bondig en met een knipoog.

  Het negenentachtigste boek dat door de leesclub is gelezen is  Persona, geschreven door  Soraya Vink, uitgegeven en beschikbaar gesteld door Uitgeverij HarperCollins Holland.

  Boekenschrijven is een eenzaam vak, aldus Soraya Vink in haar reactie op deze leesclub. Wat er na het boekenschrijven gebeurt is verre van eenzaam want is het boek eenmaal gelanceerd hebben de auteurs het liefst grote aantallen lezers die belangstelling hebben in hun schrijfsels. Met het debuut van Soraya is het niet anders gegaan, hetzelfde geldt voor deze leesclub.

  De reden om deel te nemen waren ook dit keer weer divers. Voor  chantalvl was het verleden ook nog wel een dingetje: ‘Omdat ik al sinds de eerstee keer dat ik Soraya zag (Crimezone leesclub), heb gehoord dat ze een boek wilde schrijven en ik heel erg benieuwd ben hoe het is geworden’. ‘De inleiding smaakt al naar meer, daarnaast is het altijd leuk om een debuut te lezen. Leuk om eens een recensie te schrijven over een boek van een recensent’, is weer een heel andere reden voor deelname door  jajansen. Terwijl  Lisette van Kasteren het echt zoekt in het verhaal en met name de hoofdpersonage: ‘Ben gek op thrillers! Dit verhaal spreekt mij aan door de vrouwelijke hoofdpersonage Elvira’. Een onbekende auteur is ook een vaak voorkomende reden om zich in te schrijven, zo ook voor  Wormkeworm: ‘Ik ben heel benieuwd naar dit boek, het is een voor mij onbekende schrijver’.

  De invloed en belangrijkheid van de cover van een boek blijft altijd wel een soort van discussiepunt, blijkt ook nu weer: ‘De cover intrigeert me wel, een wegrennende vrouw, een gebroken spiegel….het laat vermoeden dat het een spannend verhaal is’, aldus  SonjavdhPrinsesAstrid verbond er min of meer een belofte van de uitgever en/of auteur aan: ‘De cover ziet er veelbelovend uit. Een rennende vrouw met een gebroken spiegel, of een vrouw rennend over een plein met een raam met kogelgat? Dat roept al vragen op’. De suggestie van een spannend verhaal is hierdoor voor haar gewekt.
  1958wilma haar oordeel is weer anders: ‘Ik vind de cover wel grappig, een gebroken spiegel met steeds de onderste helft van een persoon’.

  Gewoon grappig en voor velen uitnodigend om te gaan lezen; lees jij met ons mee?

  Voor het lezen:

  In deze rubriek wordt aan de lezers gevraagd een verwachting te geven op basis van de cover, achterflap en hun verwachting. Hiermee wordt een beeld gevormd in hoeverre de buitenkant van een boek, lezers kan interesseren.

  Citaat Lizzie:
  De cover is mysterieus de gebroken spiegel, de vrouw die op hakken weg rent het zorgt voor de nodige vragen. Waarom? Ook de tekst op de cover doet meteen een spannend boek vermoeden. Omdat het een debuut is heb ik geen verwachtingen.

  Citaat sunnie031:
  De cover trekt me niet echt. Ik zie hem dan ook nog eens zwart/wit op de reader. Het is de tekst op de cover die me trekt en dat ik dit boek maar wat graag wil lezen.Het is een debuut, dus ik heb niet echt een verwachting. Ik ga er blanco in en hoop dat het een giga spannende thriller is met een zeer goed verhaal wat me in spanning laat tot op het laatste moment.

  Citaat Leeuwin65:
  De cover intrigeert mij wel. Een die ik in de boekhandel wel zou opbeuren om de achterzijde te lezen. Ik ben niet bekend met het werk van deze auteur. Maar de achterzijde is zeer belovend en verwacht van haar een degelijke schrijfstijl. De achterzijde belooft een spannend verhaal met een beetje moraal. Weet niet waar ik zou staan, voor mijn familie of mijn baan. Wel een hoge verwachting.

  Citaat 1958wilma:
  Ik vind de cover wel grappig, een gebroken spiegel met steeds de onderste helft van een persoon. Ik lees via de i-Pad daar is de cover wel in kleur te zien. De naam Vink is te groot. Ik zag zelfs al een reactie – ergens anders – voorbijkomen van iemand die dacht dat de titel van het boek Vink is. De achterkant kan ik niet beoordelen.Ik weet dat Soraya van spannende boeken houdt en ik denk dat dit boek ook spannend is.Ik verwacht wel spannende elementen in dit verhaal en ook wel wat Spaanse woorden, omdat ze Spaans heeft gestudeerd. Mijn verwachtingen zijn ook wel hoog gespannen, mede omdat ze veel recensies heeft geschreven over dit genre.

  Citaat jajansen:
  Ik vind het eigenlijk een vrouwelijke cover en niet specifiek bij een thriller horend. Komt waarschijnlijk door de hoge hakken. Ik verwacht hier wel iets van, auteur is ook recensent, dus is gewend kritisch te lezen. Ik verwacht een vlot lezend, spannend verhaal. Lijkt mij ook een eeste boek van een serie.

  Citaat Lisette van Kasteren:
  Het beeld op de cover spreekt me niet erg aan. Schoenen van de dame doen me aan een danseres denken. Vanwaar het gebroken glas? Als je de tekst niet leest zou je denken dat het over een danseres gaat die haar beroep niet meer uit kan oefenen. Leuk detail dat de naam van de schrijfster de letter ‘i’ vormt. Wel vreemd dat haar naam groter is weergegeven dan de titel van het boek. Ben heel benieuwd of de cover beter past zodra ik ga lezen.
  Aangezien het haar eerste thriller is, heb ik geen verwachtingen. Erg benieuwd naar haar schrijfstijl. Ben heel benieuwd hoe de personages neergezet gaan worden. Zal het verhaal verteld worden vanuit één personage of vanuit broer én zus? De kern van het verhaal geeft ruimte voor veel conflicten. Waar gaat zij voor kiezen?

  Citaat kessel45:
  Tja een ePub is bij mij zwart wit, maar om een goed beeld te krijgen heb ik op een andere boekensite het boek opgezocht en ik moet zeggen dat ik het een prachtige heel aparte cover vind. Grote hoge naaldhakken. Haha En gebroken spiegel. Waar gaat dit toe leiden?? Ben erg benieuwd. Haar eerste thriller, maar ze heeft veel ervaring met thrillers lezen dus denk dat we met een professional te maken krijgen en dat is nooit weg.

  Citaat PrinsesAstrid:
  De cover ziet er veelbelovend uit. Een rennende vrouw met een gebroken spiegel, of een vrouw rennend over een plein met een raam met kogelgat? Dat roept al vragen op.
  De achterflap vertelt dat het inderdaad een spannend verhaal wordt. Een rechercheur met een dubbelleven, een vermiste broer en 2 lugubere moorden.De auteur ken ik niet, maar dat is niet zo gek, want dit is haar eerste boek.Het lijkt me een heel spannend boek, dus ik heb hoge verwachtingen.

  Citaat chantalvl:
  Ik ben nu op 57% van het boek. In hfst. 5 stond ergens hoe haar lichaam stuiptrekt op de maat van de laatste slagen van haar hart. Wat ik wel een mooie zin vind!!
  In hfst. 10: Het oplossen van een mysterie is de brandstof voor haar functioneren.Fouten niet echt gevonden. Ik lees, i.v.m. ziekte, op eigen tempo boek uit!!!

  Citaat Sonjavdh:
  De cover intrigeert me wel, een wegrennende vrouw, een gebroken spiegel….het laat vermoeden dat het een spannend verhaal is. De titel valt wel een beetje weinig op, in tegenstelling tot de naam van de auteur. Een voor mij onbekende auteur, dus ik weet niet wat er van verwachten. Maar het is dan ook een debuut. Ik verwacht een spannend verhaal.

  Tijdens het lezen:

  In deze rubriek is aan de lezers gevraagd om hun aandacht te vestigen op opmerkelijke citaten en de zinsopbouw, woordkeuze of andere in het oog springende tekst. Dit zorgt altijd voor leuke discussies.
  We zetten de opmerkelijkste uitspraken voor u op een rijtje:

  Citaat yv87:
  Gisteravond een beginnetje gemaakt en het leest echt heel fijn weg. Vind Elvira echt een heel leuk personage, ben erg nieuwsgierig wat we nog allemaal over haar te weten gaan komen. Qua citaten vond ik de uitleg van de titel wel erg fijn. Verder (nog) geen bijzonderheden tegengekomen.

  Citaat chantalvl:
  Zaterdag stukje onderweg op mijn telefoon gelezen, leest op zich lekker, maar eerst het boek waar ik in bezig ben uit.

  Citaat ingebrunn
  Ook ik ben begonnen in het boek. De proloog is meteen pakkend en ik wil dan ook meteen doorlezen. Wel was het even wennen door de verschillende verhaallijnen. De schrijfstijl vind ik prettig met mooie vloeiende zinnen. Citaten ben ik nog niet echt tegen gekomen.

  Citaat CarmenFerreira:
  Mooie opbouw van het verhaal. Je blijft doorlezen, omdat je wilt weten of ze haar broer terugvindt en hoe. Ik ben nog geen opmerkelijke citaten tegengekomen. Het leest nog niet als een thriller, maar wie weet komt dit nog…

  Citaat wormkeworm:
  Het is een boek waar je je aandacht bij moet houden. De verhaallijnen lopen door mekaar, dus voor mij wordt dit een moeilijke.Zeer vlotte en duidelijke schrijfstijl.

  Citaat Jolfri:
  Ik ben nu bij hoofdstuk 7 en ben nog geen opmerkelijke citaten tegengekomen. De verhaallijn vind ik nogal verwarrend in het begin. Je moet wel je hoofd erbij houden. Ik lees dit boek ‘s avonds in bed op mijn tablet (voor het eerst een e-book), maar ik merk dat ik daar beter een luchtiger boek kan lezen. Dus ik ga overdag verder lezen. Bij hoofdstuk 6 kwam ik pas een beetje in het verhaal.
  Ik denk dat de verhaallijn heel anders gaat lopen zoals ik dacht, maar eerst verder lezen. We zullen zien. Ik ben wel erg benieuwd. Je nieuwsgierigheid wordt wel gewekt.

  Citaat Anitadegroot:
  Ik ben nu bij bladzijde 100, de onderwereld en bovenwereld (witte iPhone/zwarte iPhone) kunnen mij niet erg boeien. Ik hoop dat ik in het verhaal ga komen want op dit moment is alles leuker dan het boek. Geen storende fouten gezien en het verhaal klopt ook aardig ondanks dat Soraya het zichzelf niet makkelijk heeft gemaakt. Ik moet nu van mezelf 50 bladzijdes lezen en ik hoop dan dat ik in het verhaal kom en het wel wil lezen, want zo schiet het niet op.

  Citaat Resie:
  De spanning is er direct. Verschillende verhaallijnen, maar direct duidelijk en het schept voor mij geen verwarring.Ik heb vanaf de eerste bladzijdes het gevoel vooral verder te willen lezen.

  Na het lezen:

  In de laatste rubriek wordt openlijk over de inhoud van het verhaal gediscussieerd. Doelstelling is om hier gezamenlijk vast te stellen of de meningen overeenkomen, iedereen het verhaal op een zelfde wijze leest, beleeft en waardeert.  Persona is uiteindelijk door 15 lezers beoordeeld en gewaardeerd. Het krijgt als 89ste leesclubboek een gemiddelde puntenwaardering van 7,49 dat helaas niet voldoende is voor een plaats in de HALL of FAME, maar natuurlijk wel is opgenomen in de Gerankte Deelnemerslijst.

  Noot redactie over de bepaling gemiddelde puntenwaardering:

  Door de deelnemers wordt een puntenwaardering over de zes belangrijkste facetten toegekend, over een schaal van 0 t/m 10. Dit geeft een realistischer, vollediger en nauwkeuriger beeld van de totstandkoming van de eindwaardering. Voor Persona van  Soraya Vink geldt de gemiddelde beoordeling per facet, zoals hieronder is weergegeven.

  1. Spanning: 6,97
  2. Plot: 7,33
  3. Leesplezier: 7,60
  4. Schrijfstijl: 7,90
  5. Originaliteit: 7,80
  6. Psychologie: 7,33

  Gemiddelde puntenwaardering: 7,49

  Wat vindt Soraya Vinkvan deze leesclub?

  Beste leesclubdeelnemers,

  Schrijven is een eenzaam vak, deze zin hebben jullie vast vaker gehoord. Toen ik drie jaar geleden begon met het bedenken van de plot van mijn debuutthriller Personahad ik nog niet voor ogen wie mijn verhaal allemaal tot zich zouden nemen. Elvira Selas en haar wereld waren lange tijd alleen van mij, maar in oktober 2018 liet ik haar uitvliegen naar jullie; de lezer.

  Voor een schrijver is het zo waardevol om reacties te mogen ontvangen. Ik heb mee mogen lezen hoe jullie tijdens de leesclub de karakters duidden en de daden of keuzes van de personages analyseerden. En daarmee zag ik dat jullie ook binnenstapten in dat grensgebied tussen de boven- en onderwereld. Jullie wierpen een blik in de spiegel zoals Elvira dat ook deed.

  Ik wil jullie bedanken voor het enthousiasme waarmee jullie mijn boek hebben gelezen en de adviezen die jullie hebben achtergelaten. Het zijn allemaal bouwstenen die ik kan gebruiken om aan de slag te gaan met mijn tweede boek. Want ja, het kriebelt om binnenkort weer met Elvira op pad te gaan. Er zijn nog een aantal zaken die haar aandacht vragen, dus als je op straat loopt kijk dan eens goed om je heen. Ze kan misschien in een nieuwe rol gekropen zijn als een toevallige passant die voorzichtig langs je schouder strijkt. Ik hoop dat jullie haar in een volgende missie willen vergezellen.

  December 2018
  Soraya Vink

  Getekend: Soraya Vink.

  Een impressie van de antwoorden die Soraya Vink gaf op lezersvragen:

  1958wilma vraagt:
  Hoi Soraya, een vraag die iedereen denk ik wel heeft, komt er een vervolg op  Persona?

  Soraya Vink antwoordt:
  Hoi Wilma, bedankt voor je vraag!
  Ja, ik kan al wel verklappen dat ik denk aan een nieuw verhaal waar mijn hoofdpersonage Elvira Selas in terug zal keren. Ik weet niet hoe ver je in Persona bent (daarom zal ik bepaalde scènes nu niet benoemen in verband met spoilers), maar er zijn een aantal ontwikkelingen die Elvira’s aandacht zullen vragen in de toekomst. Daarom heb ik nog voldoende mogelijkheden om een nieuw verhaal met haar te schrijven, met als insteek dat het een losstaand te lezen boek wordt.

  sunnie031 vraagt:
  Hoe lang ben je bezig geweest met het schrijven van dit boek? Tot nog toe zit het schitterend in elkaar. Vooral de terugblikken tussendoor.

  Soraya Vink antwoordt:
  Bedankt voor je compliment, Sunnie. Dat is fijn om te horen!
  Als ik alles bij elkaar optel heb ik drie jaar aan Persona gewerkt, tot het werkelijk een boek is geworden. Research vind ik een heel fijne fase maar is ook veeleisend wat betreft tijd en energie, dus daar heb ik behoorlijk wat tijd in gestoken (wat overigens geen straf was!).
  Zo zorgde ik ervoor dat ik met iedere stap dichterbij een synopsis kwam.
  Met die synopsis ben ik bij mijn huidige uitgever, HarperCollins Holland, gekomen waardoor het schrijfproces in een stroomversnelling kwam. Binnen zeven maanden lag er een eerste versie waarna er nog rondes van feedback volgden. Dat was een ontzettend leerzaam proces omdat je uitgedaagd wordt om iedere keer met een frisse blik naar je eigen verhaal te kijken maar ook het boek naar een hoger niveau probeert te tillen.

  Lizzie vraagt:
  Hallo, eerst en vooral ik heb van het boek genoten. Zit echt goed in elkaar, ik vroeg me alleen af waarom het boek in twee delen is opgedeeld? Eerlijk ik zie er het nut niet echt van in omdat het verhaal gewoon verder loopt.
  Niet dat het storend was, maar vond het wat vreemd iets dat ik niet echt verwachtte.

  Soraya Vink antwoordt:
  Hoi Lizzie, dank voor je mooie woorden; dat is erg fijn om te lezen!
  Ik heb ervoor gekozen om  Persona  twee delen te geven omdat mijn hoofdpersonage Elvira een ontwikkeling doormaakt in het boek. Voorafgaand aan beide delen is een songtekst van zanger en songwriter  Danny Vera  geciteerd; zijn muziek van het album The Outsider heb ik gebruikt als een inspiratiebron en werd als het ware een soundtrack voor Elvira.
  Deel 1 beschrijft haar positie als ‘outsider’; iemand die er alleen voor staat in deze (boze) wereld, in deel 2 verandert ze bijna in een ‘geest’ die zich distantieert van haar leven en bijna onzichtbaar door de onderwereld glijdt.
  Ik hoop dat ik hiermee je vraag beantwoord

  Voor alle vragen aan en antwoorden van  Soraya Vink, klik hier

  Citaat Lizzie:
  Ik vind toch dat Elvira een ontwikkeling meemaakt door het boek heen. Hoe ze in het verleden was probeert ze toch achter zich te laten. Elvira spreekt me het meest aan, omdat ze alles doet voor haar familie een karaktereigenschap die me enorm aanspreekt. Nee ik zou niets aan de personages willen veranderen, vind de personage goed zoals ze zijn. De schrijfstijl is mooi en het past perfect bij het verhaal.
  Beoordeling: 8,42

  Citaat yv87:
  Er zijn wat subtiele veranderingen in het gedrag van Elvira op te merken. Ze probeert het verleden achter zich te laten, terwijl tegelijkertijd het verleden haar probeert in te halen. We krijgen veel te weten over haar verleden en we weten ook hoe ze nu in het leven staat. Maar een echte evoluatie heb ik niet meegekregen. Omdat we het meeste over Elvira lezen, is dat al snel een favoriet personage geworden. Toch vind ik van Beek ook een ontzettend leuk personage. Het is een man die recht door zee is en waar je op kunt bouwen en vertrouwen. Hoop dat er in een eventueel vervolg meer over hem te lezen is en dat hij niet bezwijkt.
  Ik hou er niet van om dingen in boeken te veranderen, omdat dat het hele verhaal anders zou maken. Als ik toch iets moest kiezen, zou ik graag zien dat Elvira zich iets meer in teamwork kan leggen in plaats van zoveel alleen te doen.
  Beoordeling: 8,17

  Citaat CarmenFerreira:
  Het leest als een echt nieuw verhaal en dat is goed, want er zijn al veel van hetzelfde boeken. Mooie opbouw en terugblikken. Helder en duidelijk, ook al leg je het boek even weg. Het einde van het boek had op meerdere manieren kunnen aflopen. Het siert de auteur dit op haar eigenzinnig eigen wijze anders in te vullen. Het verhaal was makkelijk te volgen, ook na een dag niet gelezen te hebben.
  Beoordeling: 7,17

  Citaat jajansen:
  Eigenlijk zijn het twee verhaallijnen, naar mijn idee. Als lezer word je ermee naar toe genomen gedurende het verhaal. Dus goed opgebouwd. Het einde en de wending die het heeft genomen, had ik zeker niet zien aankomen. Ik vond het verhaal boeiend, maar had gedurende het hele verhaal wel vragen. Deze werden uiteindelijk wel beantwoord, maar ik had soms wat eerder al meer willen weten. De schrijfstijl is prettig. Knap ook hoe op een natuurlijke wijze en passend in het verhaal, de nodige uitleg wordt gegeven, zoals “Persona”.
  Beoordeling: 7,17

  Citaat kessel45:
  Het plot zit heel erg goed in elkaar. Overgang van het slechte naar het goede loopt goed in elkaar over. Ook heel origineel de ontwikkeling met alle slechte zaken. Prachtig opgebouwd plot en makkelijk leesbaar. Eventjes moeite gehad met de stukken waar men terug in de tijd ging, maar went snel. Nee, had geen idee wat het einde zou worden. Zelden een boek gehad waarin het einde zó onvoorspelbaar is. Super!!! Het is een ontspannen schrijfstijl. Er gebeurt héél véél in het verhaal, maar begrijpelijk geschreven.
  Beoordeling: 8,17

  Citaat 1958wilma:
  Plot zat goed in elkaar. Het kwade en het goede lopen mooi door elkaar. Op deze manier had ik het einde niet verwacht. Het was een boeiend verhaal, leest als een trein. Zelfs het gebruik van Spaanse woorden was niet storend, omdat deze elke keer uitgelegd werden. De schrijfstel is boeiend, je wilt het boek niet wegleggen, juist omdat het wel makkelijk geschreven is.
  Beoordeling: 7,00

  Citaat Sonjavdh:
  Hoewel Elvira er alles aan doet om haar twee leefwerelden volledig gescheiden te houden, slaagt ze hier niet echt in, hoe zeer ze ook haar best doet. Er zijn subtiele veranderingen in haar karakter, zoals het langzaam groeidende vertrouwen dat ze krijgt in haar psychiater. Maar een echt grote verandering is niet merkbaar. Uiteraard spreekt het hoofdpersonage het meest tot de verbeelding, want het is een pittige, kordate dame die tevens zeer alert is. Ze weet haar mannetje te staan, en is steeds volledig gefocust! Ja, de schrijfstijl past goed bij dit verhaal. Aangenaam om te lezen, vlot, geen extreem moeilijk taalgebruik en ook de Spaanse woorden die er in voorkwamen werkten absoluut niet storend.
  Beoordeling: 7,17

  Citaat wormkeworm:
  Beide verhalen lopen mooi door mekaar. Spannende opbouw en veel terugblikken. Met momenten was het voor mij niet meer evident om te volgen. De ontknoping was aangenaam, er is een open einde, maar dat stoort me niet. Ik heb me door enkele hoofdstukken moeten worstelen, maar het einde van het boek heeft veel goedgemaakt. Er is veel uitgelegd. Het open einde stoort me niet. Deze ontwikkeling had ik niet zien aankomen, maar heeft een meerwaarde. Ik lees ‘s avonds voor het slapen en moet zeggen dat ik het met momenten heel moeilijk had met het verspringen van verhaallijn en het verspringen naar het verleden. Ik heb soms een paar pagina’s over geslagen omdat ik het te langdradig vond. Daardoor was ik waarschijnlijk ook niet altijd mee met de verhaallijn.
  Beoordeling: 6,83

  Citaat sunnie031:
  Niet echt heel enorme evolutie bij de personages. Wel dat Elvira nu wat meer nadenkt over de akties en de gevolgen die daarop zijn. Elvira is mijn favoriet, daar zij veel laat zien hoe ze was en hoe ze nu is en hoe zij steeds tot bepaalde daden komt. Neen, niets aan de personages veranderen, hoewel, mogelijk iets meer omtrent haar broer? De schrijfstijl past prima bij het verhaal. Lekker kort, makkelijk leesbaar en opbouwend qua spanning.
  Beoordeling: 8,17

  Citaat Anitadegroot:
  Goed plot, zeker het stuk met Elvira, het begin vond ik rommelig en niet pakkend.
  De structuur van het plot kun je in 2 stukken hakken, de onderwereld is hard, drugs en wapens en macht. De bovenwereld is goed geschreven schokkend door de kinderroof maar ontzettend spannend om te lezen dat maakte het voor mij wel goed. Dat harde en grove hoeft voor mij niet zo nodig maar maakte het verhaal wel indrukwekkender om te lezen. Ik had het eind niet zo verwacht maar ik weet ook niet zo goed wat ik wel had verwacht. Het tweede deel was wel goed, de eerste 100 bladzijdes vond ik een crime had ik het bij de bieb geleend was ik al gestopt.
  Beoordeling: 7,08

  Citaat Jolfry:
  Nee, ik vind niet dat de karakters evolueren. Elvira misschien een beetje, maar kan niet zeggen hoe. Elvira dan maar mijn favoriete personage, want verder wordt er niet echt iemand anders uitgediept. Ze is stoer. Nee hoor, ik zou geen personage veranderen, het is goed zoals het is. Ja, schrijfstijl en verhaal past zeker bijelkaar. Dat zou ik zo niet weten met wie haar schrijfstijl te vergeijken is, ze heeft een eigen schrijfstijl.
  Beoordeling: 7,67

  Citaat PrinsesAstrid:
  Het plot van de beide verhaallijnen is verrassend en had ik niet aan zien komen. De structuur van het plot vind ik een beetje dubbel. Ik vond het jammer dat haar broer [SPOILER], net nu ze hem weer gevonden had, maar het past wel goed in het verhaal. Deze eindes had ik niet verwacht. Ik had meer actie vanuit het kartel verwacht.  Het verhaal had niet steeds mijn aandacht. Ik had het boek weggelegd en moest me er een beetje toe zetten om weer verder te lezen. Het is een goed en spannend verhaal, maar het was voor mij niet een boek waarin ik opgezogen werd. Soms kun je een boek echt niet weg leggen en moet je het in een keer uitlezen, bij  Persona had ik dit niet.
  Beoordeling: 7,33

  Citaat ingebrunn:
  Ik vind het plot toch wel verrassend. Echt spannend vond ik het niet. Er zat voor mij wel een verrassende wending die ik niet had verwacht. Op het begin had ik de grootste moeite met het boek en heb het ook even opzij gelegd. Halverwege het verhaal kwam ik er pas goed in. Op het begin moest ik me echt concentreren en ook het vloeken hoeft voor mij niet. Dit boek is voor mij een psychologische thriller.
  Beoordeling: 7,00

  Citaat Lisette van Kasteren:
  Niet zozeer het gevoel dat de karakters evolueren, wel kom je natuurlijk gaandeweg steeds meer te weten over onder andere Elvira en de moordenaar. De flashbacks dragen hieraan bij. Natuurlijk weet je het meeste over Elvira, omdat je in haar hoofd mag kruipen. Toch spreekt Van Beek mij ook erg aan. Erg beschermend naar Elvira toe, terwijl die zich niet erg benaderbaar opstelt. Ook vecht hij ondertussen zijn eigen strijd die hij verzacht met de nodige humor.
  Beoordeling: 7,33

  Citaat Resie:
  Nee, ik had het einde niet aan zien komen. Het goede en het slechte komen samen. Er blijft een open einde, wellicht voer voor een vervolg. De terugblikken kunnen soms wat verwarrend zijn. Maar ik vond het een goede einde. Ja, ik vond het een prettig en boeiend boek. Over het algemeen had ik weinig moeite om erbij te blijven en geïnteresseerd te blijven in het verloop van het verhaal.
  Beoordeling: 7,67

  Lees de onverkorte discussie en de reacties in alle onderdelen van deze leesclub

  Voor het lezen
  Tijdens het lezen
  Na het lezen #1
  Na het lezen #2
  Beoordeling

  ++++++++++++

  Helaas zijn de onderstaande personen voorlopig uitgesloten voor het winnen van een gratis leesexemplaar omdat ze niet of niet volledig hebben voldaan aan de richtlijnen van de leesclub.

  Leeuwin65

  Deze uitsluiting kan direct worden tenietgedaan door actieve deelname aan een volgende leesclub met een eigenleesexemplaar.

  yv87
  Bijdrager
  Post count: 155

  Mooi verslag weer! Ik heb het hele stukje gemist dat je vragen kon stellen, fijn dat ik hier lees dat er nog een boek met Elvira gaat komen. Ik kijk ernaar uit!

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.