Home Forums VOLTOOIDE LEESCLUBS NR’S 051 t/m 100 Leesclub 069: Ondenkbaar Verslag leesclub Ondenkbaar van Bianca Nederlof

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • Cees van Rhienen
  Sleutelbeheerder
  Post count: 2009
  #13120 |

  Leesclub 69, Ondenkbaar  –  Bianca Nederlof

  Inleiding

  Het verhaal: Ondenkbaar

  Amsterdam Pride, hartje zomer. Drie aanslagen, zesentwintig doden, tientallen gewonden.

  Ontelbaar veel levens zullen nooit meer hetzelfde zijn. Een halfjaar later. Evelien probeert de band te herstellen met haar tweelingbroer, die sinds de aanslagen niet meer is wie hij was. Ondertussen voelt ze zich steeds meer in het nauw gedreven door een onbekende, die haar grimmige berichten stuurt.

  Wanneer er iets vreselijk gebeurt met een collega, vermoedt Evelien dat er iets niet klopt en ze is vastbesloten erachter te komen wat dat is. Maar dan is het te laat en ze wordt voor een onmogelijke keuze gesteld. 

  ********************

  De schrijver: Bianca Nederlof

  Bianca Nederlof kwam op 22 december 1980 ter wereld in haar ouderlijk huis te Papendrecht. Op de leeftijd van 5 jaar oud leerde ze zichzelf lezen en vanaf dat moment is haar liefde voor taal en passie voor verhalen blijven groeien. In de plaatselijke bibliotheek was zij een zeer regelmatige gast.

  Gedurende haar tijd op de basisschool schreef ze korte verhalen. Daar maakte ze met behulp van plakband en nietjes haar eerste verhalenbundels van. Op de middelbare school kwam er een tijdelijk stop op haar literaire aspiraties en beperkte Bianca zich tot het lezen van alles wat maar voorhanden was.

  Vanaf 2006 pakte ze het creatieve schrijven weer op en doet ze af en toe mee aan verhalenwedstrijden. Na enkele nominaties en publicaties, besloot ze in 2010 serieuzer met schrijven aan de slag te gaan met een manuscript. In 2012 verscheen haar eerste kinderboek…..

  De lezers:

  Lezer 1: Kessel45, 56 jaar
  Zou dolgraag meeloten voor Ondenkbaar. Weer eens leuk een Nederlandse thriller met een hedendaags onderwerp. Daarom zou ik graag dit boek willen lezen en meedoen met de leesclub. Benieuwd ook wat anderen er van gaan vinden. Het lijkt me een emotioneel maar spannend boek.

  Lezer 2: Lilian, 44 jaar
  Bianca heb ik vorig jaar ontmoet tijdens een event van LetterRijn in Scheveningen en het lijkt mij geweldig om eindelijk eens een boek van haar te mogen lezen en recenseren.

  Lezer 3: MissyP, 45 jaar
  Ben zeer benieuwd naar Ondenkbaar van Bianca Nederlof. Vind het tof dat er steeds meer nieuwe Nederlandse thrillerauteurs komen! En Ondenkbaar klinkt ook ontzettend spannend! Zou dus graag met deze leesclub meelezen.

  Lezer 4: Wendy, 35 jaar
  Ik ken deze schrijfster, Bianca Nederlof, nog niet en ik vind het leuk om boeken te lezen van Nederlandse schrijvers die ik nog niet ken. Ik lees veel en vaak thrillers en ben altijd benieuwd naar nieuwe schrijvers. De korte inhoud spreekt me aan, het lijkt me een spannend boek en ik ben benieuwd naar de schrijfstijl van Bianca Nederlof. Daarom zou ik graag mee willen doen aan deze leesclub.

  Lezer 5: helderinge, 39 jaar
  Ik heb het debuut van Bianca gelezen omdat me dat heel spannend leek destijds. Ik moet eerlijk zeggen dat dat ook zo was. Alleen was het hier en daar wat oppervlakkig. De inleiding die ik nu lees doet in elk geval vermoeden dat dit echt een zinderende thriller vol spanning is. Ik ben benieuwd of dat ook zo is.

  Lezer 6: Dini57, 61 jaar
  Ik vond haar debuut Ongrijpbaar erg goed dus ik ben nieuwsgierig naar Ondenkbaar.

  Lezer 7: MarianneIL, 65 jaar
  Weer een boek van een voor mij onbekende auteur. Dat is voor mij op zich al een goede reden om mee te willen doen. Maar daarnaast, een boek dat zich deels afspeelt bij de Amsterdam Pride, vind ik wel erg leuk. Ik ga daar graag kijken, de kleurrijkste tocht die er bestaat. En een schrijfster die zichzelf al zo jong leerde lezen en op de basisschool al verhalen schreef, maakt mij erg nieuwsgierig. Want jong leren lezen en gaan schrijven, is natuurlijk geen garantie dat het ook echt goede boeken zijn. Maar die uitdaging wil ik graag aangaan.

  Lezer 8: sanhan, 45 jaar
  Ik las de korte inhoud en die spreekt me erg aan. Alles wat met aanslagen te maken heeft wil ik gelezen hebben tegenwoordig, giet daar spanning over en ik ben helemaal mee.

  Lezer 9: Zohra, 65 jaar
  Ik wil deelnemen omdat ik de schrijfster wil leren kennen. Het lijkt me een zeer spannend boek te zijn met verschillende verhaallijnen. Het gaat over herstel van familiebanden, grimmige berichten die de hoofdpersoon ontvangt en een collega van haar waar wat ergs mee gebeurt. Hoe verwerk je dat allemaal in één boek. Misschien mag ik dat dankzij jullie ontdekken.

  Lezer 10: Severine, 31 jaar
  Ik heb de laatste tijd al veel boeken gelezen die gingen of verwezen naar (terroristische) aanslagen. Zo’n boeken vind ik interessant om te lezen. En tot nu toe waren dit allen topboeken. Dit boek zou daarom ook weleens zo’n topboek kunnen zijn. Een boek vol spanning en emotie (hoe verander je als mens na het overleven van een aanslag) en geheimzinnigheid (wie stuurt die grimmige berichten en wat is de inhoud? Wat overkomt haar collega?). Deze vragen houden mij als lezer in haar greep. Het is ondenkbaar dat ik dit boek niet zou verslinden.

  Lezer 11: vangrol, 71 jaar
  Ik wil graag meedoen aan deze leesclub, omdat de korte inhoud me al intrigeert en ik graag meer zou willen weten over die onmogelijke keuze waar de hoofdpersoon voor gesteld wordt.

  Lezer 12: Justine, 60 jaar
  Graag doe ik mee, aan deze leesclub. Een totaal onbekende schrijfster voor mij, maar de korte inhoud sprak mij wel aan. Zeker over iets wat zo actueel is en vaak wordt vergeten, de nasleep van een aanslag.

  Lezer 13: PrinsesAstrid, 46 jaar
  Graag meld ik mij aan voor de leesclub Ondenkbaar. Ik ken deze schrijfster nog niet, maar ze wekt wel mijn interesse. Het lijkt me een spannend boek. Van wie komen de grimmige berichten aan Evelien en wat klopt er niet aan het vreselijke voorval met haar collega.

  Lezer 14: Jolfri, 48 jaar
  Het thema in het boek Ondenkbaar is (helaas) echt van deze tijd en ik heb daar nog niet eerder een boek over gelezen. Thrillers hebben mijn voorkeur en dit lijkt me een heel goed, spannend boek. De korte samenvatting nodigt je gelijk uit tot het lezen van het boek. Ook de schrijfster ken ik nog niet en ik pak altijd graag een boek uit de bibliotheek van een onbekende schrijver/schrijfster, omdat het meestal erg verrassend kan zijn.

  Lezer 15: DennisScheerman, 30 jaar
  Onlangs heb ik ThrillZone ontdekt en volg de site met veel plezier. De leesclub lijkt me een ideale manier om nieuwe boeken, auteurs en subgenres binnen het thrillergenre te ontdekken. Tevens vind ik het fijn om gelijkgestemden eens te spreken over boeken die ik lees die niet mijn vrouw zijn. Daarbij heb ik nog weinig thrillers van Nederlandse bodem gelezen en dit lijkt me een mooi boek om mee te starten.

  Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:

  ………….

  De Leesclub:

  Deze leesclub bondig en met een knipoog.

  Het negenenzestigste boek dat door de leesclub is gelezen is Ondenkbaar, geschreven door Bianca Nederlof, uitgegeven en beschikbaar gesteld door Uitgeverij LetterRijn.

  Kinderboeken, thrillers voor volwassenen en redacteurswerkzaamheden zijn de producten die allen iets met schrijven van doen hebben en door Bianca met regelmaat worden geleverd. Nominaties voor de Schaduwprijs en de Hebban Debuutprijs vestigen altijd de aandacht iets meer op auteurs die dat hebben dan anderen. Voor de ThrillZone leesclub was dit een heel goede reden om haar tweede thriller door de leesclub te laten lezen.

  Lilian had een speciale reden om voor deze leesclub in te schrijven; ‘Bianca heb ik vorig jaar ontmoet tijdens een event van LetterRijn in Scheveningen en het lijkt mij geweldig om eindelijk eens een boek van haar te mogen lezen en recenseren’. En MissyP is blij dat er steeds meer Nederlandse trillerauteur komen, ‘Ben zeer benieuwd naar Ondenkbaar van Bianca Nederlof. Vind het tof dat er steeds meer nieuwe Nederlandse thrillerauteurs komen! En toch, Wendy kent deze auteur nog niet dus ik hoop dat het voor jou een aangename kennismaking gaat worden Wendy; Ik ken deze schrijfster, Bianca Nederlof, nog niet en ik vind het leuk om boeken te lezen van Nederlandse schrijvers die ik nog niet ken.

  ‘De schrijfstijl past zéker bij dit verhaal. Lekker vlot geschreven en geen ingewikkelde verbintenissen. Aangezien ik een e-Pub had kon ik niet terugkijken maar was ook niet nodig. Het verhaal is fijn geschreven en relaxt om te lezen’, aldus Kessel45. Voor MarianneIL gold: ‘Door het wisselend perspectief bouwt het verhaal goed op. Het verspringen in tijd vond ik eerst wat lastig (goed in de gaten houden wat de datum is van het stuk dat ik las), maar later vond ik het juist een heel fijne vorm’. Tenslotte had PrinsesAstrid een iets andere verwachting; ‘Het plot is verrassend. Je verwacht dat er meer over de aanslag geschreven wordt, maar dit wordt kort verteld’. Voor Severine had het iets soortgelijks: ‘Enerzijds wel jammer dat het niet zozeer over de aanslag ging, maar daardoor was het plot net verrassend’.

  Maar het is toch goed dat een verhaal niet zo verloopt als de verwachting is, dat is tenminste wel de voorkeur van de meeste lezers, een boek moet verrassen…..ja toch?

  Lees voor de verdere meningen met ons mee…

  Voor het lezen:

  In deze rubriek wordt aan de lezers gevraagd een verwachting te geven op basis van de cover, achterflap en hun verwachting. Hiermee wordt een beeld gevormd in hoeverre de buitenkant van een boek, lezers kan interesseren.

  Citaat MarianneIL:
  De cover laat een vrouw zien die tegen een muur zit, handen voor haar gezicht. Hier spreekt wanhoop uit en het lijkt erop dat ze niet naar de buitenwereld wil kijken, ondanks dat ze in ze zon zit. Aan de achterkant (waar de muur ook op te zien is) een samenvatting van het boek. Ik heb niet eerder iets van  Bianca Nederlof gelezen, maar het feit dat haar eerste thriller genomineerd was voor de Hebban debuutprijs belooft veel. Ik verwacht een goede psychologische thriller.

  Citaat helderinge:
  Ik durf bijna niet te bekennen dat ik hem al uit heb. In een avond dus dat zegt wel iets over het boek. Uiteraard had ik vooraf al het een en ander opgeschreven omdat ik wist dat ik de onderstaande vragen vooraf zou moeten beantwoorden.

  Citaat DennisScheerman:
  Ik had nog nooit van de auteur gehoord en ook nog nooit een thriller van Nederlandse bodem gelezen, dit maakte mij erg nieuwsgierig naar dit boek. Na wat kort onderzoek waaruit bleek dat ze genomineerd was voor de Hebban Thrillerdebuut prijs was ik erg benieuwd naar wat deze auteur zou brengen. De aanslag in Amsterdam is een onderwerp wat dicht bij huis komt. Ik vermoed daarom dat dit boek mij heel anders zal raken dan dat elke andere thriller dat zal doen. Daarbij ben ik zeer benieuwd naar de schrijfstijl met sprongen in de tijd vanuit verschillende perspectieven, als dit goed bij elkaar gebracht kan worden vermoed ik dat ik het boek binnen enkele dagen uit heb. Ik heb er zin in!

  Citaat kessel45:
  Ik had nog nooit van haar gehoord, maar als er op de cover staat dat haar debuut Ongrijpbaar genomineerd werd voor de Schaduwprijs, denk ik dat ze met dit boek hier niet voor onder doet. Vind het fijn om door middel van dit boek, bekend te worden gemaakt met
  haar schrijfstijl. Het is écht een boek uit deze tijd, waarin we telkens verrast worden door aanslagen overal. En ja, hier zou het óók kunnen gebeuren, dus ga er met volle aandacht in beginnen. Erg spannend en emotioneel verhaal zal ons te wachten staan denk ik.

  Citaat vangrol:
  De cover ziet er prachtig uit qua kleur. De figuur met het hoofd in de handen laat wanhoop zien, geen uitzicht weten. “Ondenkbaar”. De auteur ken ik niet, ik ben heel benieuwd naar haar. Mijn verwachting is een spannende psychologische thriller.

  Citaat Wendy:
  Ik moet eerlijk zeggen dat  Bianca Nederlof voor mij nog een totaal onbekende schrijfster is. Ik had nog niet eerder van haar gehoord. Ik zag dat ze al eerder een thriller heeft geschreven. Ik ben heel benieuwd naar haar schrijfstijl. Mijn verwachting van het boek is dat het een spannend boek zal zijn. Een aanslag, een vrouw die grimmige berichten ontvangt en een vreselijk gebeuren met een collega klinkt natuurlijk heel spannend. Het maakt mij in elk geval erg benieuwd naar het verhaal!

  Citaat Lilian:
  Eindelijk de tijd om aan dit boek te beginnen! De cover spreekt mij niet direct aan, maar de schrijfster wel! Ik heb Bianca ontmoet in Scheveningen op een erg zonnige dag, tijdens een Meet & Greet vanuit de uitgeverij LetterRijn. Vind het altijd fascinerend om wie er thrillers schrijven. Het zijn (bijna) altijd hele leuke en aardige mensen, hoe en waar halen ze de, soms zo heftige en lugubere ideeen vandaan. Ik ben dan ook erg benieuwd naar dit boek!

  Citaat PrinsesAstrid:
  De cover vind ik mooi. Je ziet een meisje tegen een muur aan zitten met haar handen voor haar ogen. Is dit net na de aanslag? Je voelt haar onvermogen en ziet dat ze het moeilijk heeft. De auteur ken ik niet. Op Bol.com heb ik de recensies gelezen van het eerste boek van Bianca, deze zijn positief en daarom heb ik mij ingeschreven voor deze leesclub. Bovendien zijn thrillers mijn favoriete boeken. Ik verwacht een spannend boek (thriller). Ben heel benieuwd wie de berichtjes naar Evelien stuurt en waarom. Wat gebeurt er met de collega van Evelien en wat zal zij tegenkomen in haar zoektocht.

  Citaat MissyP:
  Aangezien ik haar debuut Ongrijpbaar (nog) niet heb gelezen, weet ik niet wat ik verwachten mag, maar ik hoop op een spannende thriller. Ik verwacht een spannend verhaal over de gevolgen van een aanslag op het persoonlijke leven van Evelien, die ook nog eens verbaal wordt lastig gevallen door een onbekende.

  Tijdens het lezen:

  In deze rubriek is aan de lezers gevraagd om hun aandacht te vestigen op opmerkelijke citaten en de zinsopbouw, woordkeuze of andere in het oog springende tekst. Dit zorgt altijd voor leuke discussies.
  We zetten de opmerkelijkste uitspraken voor u op een rijtje:

  Citaat Jolfri:
  Het boek had ik zaterdag al uit (vrijdag in begonnen). De verhaallijn ontwikkelt zich grotendeels wel als verwacht, hoewel ik in het begin had verwacht dat het meer over de aanslagen tijdens de Amsterdam Pride zou gaan. Maar het verhaal is een gevolg van de aanslag; er wordt verder weinig aandacht aan besteed.
  Wel moest ik er even inkomen tot ongeveer blz. 40 omdat de hoofdstukken steeds veranderen van personage en ook qua tijdsspanne. Maar daarna ken je de personages wel en leest het lekker door. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ik het zo snel uit heb.

  Citaat Justine:
  Er is mij nog niet echt iets bijzonders opgevallen, misschien dat het echt een boek is van nu. En dan niet alleen de schrijfstijl, die is snel, maar ook sommige woorden zoals Kekkie, wordt dus ook gebruikt bij De Wereld Draait Door. Maar verder niet iets bijzonders tot zover.

  Citaat sanhan:
  Net zoals Jolfri zei, ik had meer over de aanslag zelf verwacht. Het heen en weer gaan in de tijd is in het begin een beetje verwarrend, maar dat went wel. Het is natuurlijk met een ebook niet zo makkelijk om snel even terug te bladeren om de data na te kijken. Voor de rest leest het heel vlot.

  Citaat Dini57:
  Net begonnen in het boek. Pagina 48. De boeken van LetterRijn liggen heerlijk in de hand altijd. Lekker glad en komt geen vouw in de rug. Duidelijk lettertype dat dus vlot leest. Het viel mij wel op dat de meeste hoofdstukken geschreven zijn in de ik-vorm en die van Ralf niet. Ik weet nog niet wat de reden daarvan is. Ik had wel iets typisch. Op pagina 29/30 1 november wordt er gezegd dat Ingrid elk moment kan bevallen. Ze had het begin juli verteld aan iedereen. Pas met vijf maanden dus? Lijkt mij erg laat.

  Citaat Zohra:
  Een vlotte schrijfstijl met korte hoofdstukken, voor mij zonder opmerkelijk citaten. Persoonlijk vind ik het wel verwarrend die steeds verspringende data. Vind het ook minder spannend dan verwacht.

  Citaat helderinge:
  Nee, de verhaallijn ontwikkelt zich niet echt zoals ik had verwacht. Ik had dus juist verwacht dat het meer om de aanslag zou draaien. Dat doet het natuurlijk ook wel maar niet als in. Het zoeken naar de daders, het achterhalen van het motief etc etc. Het verhaal begint met de aanslag maar draait daarna meer om de slachtoffers en wat het met hun leven gedaan heeft.

  Citaat Severine:
  Net zoals veel anderen dit al zeiden, had ik gehoopt/verwacht dat het verhaal meer over de aanslag in Amsterdam zou gaan. Nu blijf ik op dat aspect wat op mijn honger zitten. Het verhaal gaat eerder over ná de aanslag, wat het teweeg heeft gebracht bij de slachtoffers enzo.

  Na het lezen:

  In de laatste rubriek wordt openlijk over de inhoud van het verhaal gediscussieerd. Doelstelling is om hier gezamenlijk vast te stellen of de meningen overeenkomen, iedereen het verhaal op een zelfde wijze leest, beleeft en waardeert. Ondenkbaar  is uiteindelijk door 15 lezers beoordeeld en gewaardeerd. Het krijgt als 69ste leesclubboek een gemiddelde puntenwaardering van 7,20 dat helaas niet voldoende is voor een plaats in de  HALL of FAME, maar natuurlijk wel is opgenomen in de Gerankte Deelnemerslijst.

  Noot redactie over de bepaling gemiddelde puntenwaardering:

  Door de deelnemers wordt een puntenwaardering over de zes belangrijkste facetten toegekend, over een schaal van 0 t/m 10. Dit geeft een realistischer, vollediger en nauwkeuriger beeld van de totstandkoming van de eindwaardering. Voor Ondenkbaar van  Bianca Nederlof geldt de gemiddelde beoordeling per facet, zoals hieronder is weergegeven.

  1. Spanning: 6,87
  2. Plot: 6,80
  3. Leesplezier: 7,40
  4. Schrijfstijl: 7,53
  5. Originaliteit: 7,27
  6. Psychologie: 7,33

  Gemiddelde puntenwaardering: 7,20

  Wat vindt Bianca Nederlof van deze leesclub?

  Voor mij was het de eerste keer dat een boek van mij op deze manier in een leesclub gelezen werd. Ik vond het heel interessant, vooral omdat lezers ook tijdens het lezen hun reactie kunnen geven. Het was een beetje alsof het boek werd ‘proefgelezen’, alleen nu kon ik er natuurlijk niets meer aan veranderen.

  Wat ik ook van andere lezers al terug had gehoord, dat er bij veel mensen de verwachting was dat het meer over de aanslag zelf zou gaan. Dit komt denk ik vooral door de flaptekst. Zelf dacht ik dat het wel duidelijk was dat het verhaal vooral ging over wat er juist daarna gebeurde. Dat is wel een goede les, hoe mensen een boek lezen heeft ook vooral met de verwachtingen te maken.

  Verder vond ik het interessant om te zien dat er bij verschillende lezers een groot verschil in beleving tijdens het lezen was als het ging om de spanning in het boek en de ontwikkeling van de personages. Nu weet ik dat het boek qua spanning wat traag op gang komt, dit was ook een van de worstelingen tijdens het schrijven. Lezers die mijn eerste boek Ongrijpbaar hebben gelezen, weten dat ze geen bloedstollende actiethriller te lezen krijgen, maar dat ik me voornamelijk richt op de psychologische kant van het verhaal. Een aantal lezers vond dit dan ook goed geslaagd, anderen weer wat minder.

  Wat ik hier vooral heb uitgehaald is dat je niet voor ‘iedereen’ kan schrijven. Ik ben in elk geval tevreden dat vrijwel iedereen mijn schrijfstijl prettig vindt. Alleen het verspringen in de tijd werd nu nog soms als verwarrend ervaren. De kritiekpunten hebben mij in elk geval veel nieuw inzicht gebracht en de complimenten heb ik mooi in mijn zak gestoken.

  Ik wil alle lezers bedanken voor hun tijd en moeite dat ze hun ervaringen tijdens het lezen van Ondenkbaar hebben gedeeld via de leesclub. En hopelijk tot een volgend boek!

  Getekend:Bianca Nederlof.

  Een impressie van de antwoorden die Bianca Nederlof gaf op lezersvragen:

  Dini57 vraagt:
  Ik kan trouwens niet echt de titel verklaren.Ondenkbaar.  Slaat dat op die aanslag?

  Bianca Nederlof antwoordt:
  Goede vraag, Dini! Ik zal proberen antwoord te geven zonder spoilers.
  In de allereerste versie begon ik met een proloog waarbij Evelien bij de begrafenis is, de scène die nu ergens halverwege het boek staat. Als ze erachter komen hoe de overledene aan het eind is gekomen, kwam die gedachte naar boven: dat het ondenkbaar was. Op dat punt hield ik dat al als titel aan. En later vond ik ook dat het goed bij het einde paste, omdat mensen dingen doen die zij nooit van zichzelf gedacht hadden.

  Voor alle vragen aan en antwoorden van Bianca Nederlof, klik hier

  Citaat justine:
  Het is maar een beetje dat ze evolueren, maar je leert ze wel beter kennen. Het is wat oppervlakkig. Nee, ik heb absoluut geen favoriet. Vond de 1 leuk, de ander triest, of een loser, maar geen favoriet. Nee, niks aan doen, zo past het allemaal in het verhaal. Jazeker, de schrijftijl past wel bij het verhaal, snel, vlot, korte hoofdstukken en alles blijft wat losjes, zonder diepgang.
  Beoordeling: 6,67

  Citaat vangrol:
  De meeste personages maken wel een ontwikkeling door. Het is tevens een gevolg van wat de verschillende personen meemaken. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, dus je kijkt wel direct in iemands binnenwereld en dan zie je duidelijker of karakters evolueren. Nee, ik heb geen favoriet personage, ik kon voor bijna iedereen sympathie opbrengen, omdat je duidelijk ziet welke beweegredenen iemand heeft voor zijn gedrag. En veel weten doet veel begrijpen.
  Beoordeling: 8,00

  Citaat kessel45:
  De schrijfstijl past zéker bij dit verhaal. Lekker vlot geschreven en geeningewikkelde verbintenissen. Aangezien ik een e-Pub had kon ik niet terugkijkenmaar was ook niet nodig. Het verhaal is fijn geschreven en relaxt om te lezen.
  Beoordeling: 8,33

  Citaat sanhan:
  Je leert de personages wel een voor een goed kennen, omdat het uit verschillende perspectief verteld wordt gaat dat vlotter dan anders. Ik had toch het meest sympathie voor Lieke. Ralf zijn personage zat ook wel goed in elkaar. Nee, ik zou niets aan de personges veranderen, die zijn allemaal goed zoals ze zijn, duidelijk in hun gedrag en waarom ze doen wat ze doen. Heel vlotte schrijfstijl, aangenaam om te lezen. Ik lees ook wel graag boeken die wisselen van perspectief en tijd. Ik verwachtte wel dat aan de hand van de korte inhoud er meer over de aanslag zelf zou te lezen zijn.
  Beoordeling: 7,83

  Citaat Jolfri:
  Je leert de karakters steeds beter begrijpen in waarom ze doen wat ze doen. Vooral Ralf en Evelien. Jennifer is mijn favoriete personage; ze is een aardig persoontje die het hart op de goede plaats heeft. Eric zou ik wel wat willen veranderen, wat minder in de slachtofferrol. Ik ergerde me soms aan hem. Ik had zel zijn personage anders ingevuld. Het is een vlotte schrijfstijl, want makkelijk wegleest. Daarom ben ik nu begonnen in de 1e thriller Ongrijpbaar van Bianca.
  Beoordeling: 7,00

  Citaat helderinge:
  Jazeker evolueren de karakters, naarmate het boek vordert leer je ze beter kennen. En leer je de achtergrond van de karakters kennen en word duidelijk waarom ze doen wat ze doen. Ik heb wel medelijden met de stagiaire, wat een rotleven heeft ze gehad. Evelien kan ik dan ook niet erg veel sympathie voor vinden. Jennifer is lief en begripvol.
  Beoordeling: 7,50

  Citaat Zohra:
  Ja bepaalde karakters evolueren/veranderen. Zo o.a Ralf. In het begin is hij een zeer zorgzame jongeman en op het einde is hij enkel nog uit op wraak.Een echt favoriet personage heb ik niet. Misschien wat sympathie voor Lieke die in haar leven heel veel last gehad heeft (en nog steeds heeft trouwens) van pesterijen. Ze is een triest figuurtje.De schrijfstijl is redelijk vlot al vind ik de afwisselende tijdlijnen in dit boek niet zo geslaagd.Voor mij een beetje té rommelig.
  Beoordeling: 6,33

  Citaat MarianneIL:
  Door het wisselend perspectief bouwt het verhaal goed op. Het verspringen in tijd vond ik eerst wat lastig (goed in de gaten houden wat de datum is van het stuk dat ik las), maar later vond ik het juist een heel fijne vorm. Ja, ik vind wel dat de karakters evolueren. Evelien ten goede en Ralph ten kwade.
  Beoordeling: 8,00

  Citaat DennisScheerman:
  Het plot is onverwachts maar wel sterk. Ik had van te voren verwacht dat het meer over de aanslag zelf zou gaan, ondanks dat het wel een belangrijke draad in het verhaal is stond het meer op de achtergrond dan ik had verwacht. Het uiteindelijke plot heeft me verrast en ook genoeg gegeven om over na te denken. Plot is goed opgebouwd, de eerste heft van het boek was veel ontdekken en leren over de characters en opzet van het plot. Het tweede deel was duidelijk wie wat deed en waarom waardoor ik me vol kon richten op de ontknoping.
  Beoordeling: 8,17

  Citaat Dini57:
  Ik vond het vrij voorspelbaar allemaal. De opbouw van de hoofdstukken was wel goed en duidelijk aangegeven. En dat Ralf de stalker was, was dan een verrassend element. Maar wel vroeg al in het verhaal bekend waardoor het niet echt spannend meer werd.
  Ook het einde was niet echt verrassend te noemen. Het boek las wel lekker vlot en ook de schrijfstijl is goed en prettig. Echt spannend dat dan weer niet.
  Beoordeling: 6,50

  Citaat PrinsesAstrid:
  Het plot is verrassend. Je verwacht dat er meer over de aanslag geschreven wordt, maar dit wordt kort verteld. Daarna volg je personen, waarvan de levens zijn beïnvloed door de aanslag. Structuur is lastig om in te komen, vanwege het switchen tussen tijd en personen. Verder in het boek als meer duidelijk is wie welke connecties heeft valt dit weg. Dit einde had ik niet verwacht. Het is goed gevonden.
  Beoordeling: 7,00

  Citaat Severine:
  Ik vond de plot goed en ook verrassend. Enerzijds wel jammer dat het niet zozeer over de aanslag ging, maar daardoor was het plot net verrassend. Verder zat het verhaal goed ineen.
  De plot was goed opgebouwd. Qua structuur moest je er in het begin wat inkomen door de wisseling tussen de verschillende personages. Maar het zal wel goed in elkaar. Ik had dit einde helemaal niet verwacht, wat ik altijd een pluspunt vind.
  Beoordeling: 7,33

  Citaat Wendy:
  Door de eenvoudige schrijfstijl leest het verhaal heel vlot en was ik ook zo door het boek heen. Wel had het te weinig spanning naar mijn inzien maar het was wel snel uit. De schrijfstijl is dus ook heel makkelijk en leest heel snel. Het is een thriller die zich overal wel zou kunnen afspelen en niet typisch Nederlands is. Ik vond het niet echt een uniek boek.
  Ik had het eerste boek van  Bianca Nederlof niet gelezen en ga dat ook niet speciaal doen nu, mocht er in de toekomst weer een boek uitkomen en het boek lijkt me wel wat zal ik zeker nog wel weer een boek van haar lezen.
  Beoordeling: 6,50

  Citaat Lilian:
  Doordat het verhaal steeds vanuit een ander perspectief wordt verteld leer je de karakters stukje bij beetje beter leren kennen. Echt evolueren doen ze niet, alleen Ralf hij transformeert van een lief, zorgzaam persoon in een op wraak beluste engerd.
  In dit boek heb ik mezelf niet kunnen inleven in één personage, dus geen favoriet. Maar er was wel een karakter waar ik een hekel aan begon te krijgen, namelijk Evelien, door haar getreiter en gepest.
  Beoordeling: 5,83

  Citaat MissyP:
  Ik vind het een goed verhaal, maar door de synopsis had ik verwacht dat er meer aandacht zou zijn voor de aanslag en de invloed die dat heeft op de mensen. Zoals Justine ook aangeeft gaat dit boek meer over pesten.Het verhaal is duidelijk geschreven, vanuit verschillende personages en het wordt steeds duidelijker hoe hun levens met elkaar verbonden zijn tot de uiteindelijke “ontknoping”.
  Beoordeling: 7,00

  Lees de onverkorte discussie en de reacties in alle onderdelen van deze leesclub

  Voor het lezen
  Tijdens het lezen
  Na het lezen #1
  Na het lezen #2
  Beoordeling

  ++++++++++++

  Helaas zijn de onderstaande personen voorlopig uitgesloten voor het winnen van een gratis leesexemplaar omdat ze niet of niet volledig hebben voldaan aan de richtlijnen van de leesclub.

  …………

  Deze uitsluiting kan direct worden tenietgedaan door actieve deelname aan een volgende leesclub met een eigenleesexemplaar.

  Dini57
  Bijdrager
  Post count: 358

  Mooi verslag weer. Bedankt.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.