Home Forums VOLLEDIG AFGERONDE LEESCLUBS Z Leesclub 111: De perfecte moeder Verslag leesclub De perfecte moeder van Esther Boek

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • Cees van Rhienen
  Sleutelbeheerder
  Post count: 1450
  #20060 |

  Leesclub 111,  De perfecte moeder   –  Esther Boek

  Inleiding

  Het verhaal:  De perfecte moeder

  Een aangrijpende roman over twee sterke vrouwen die niet kunnen ontsnappen uit de wereld waarin ze opgroeiden.

  Nelleke en Helena zijn vrouwen die elk op hun eigen manier trachten te ontsnappen aan hun verstikkende verleden.
  Nelleke wil vluchten uit het armoedige bestaan dat ze van haar ouders erfde en zal daarvoor tot het uiterste gaan. Rijkeluiszoon Jacob lijkt de perfecte man om te manipuleren in een huwelijk dat haar rijkdom zal verzekeren. Alleen: maakt geld alles goed?
  Helena groeit op in een, voor de buitenwereld, perfect gezin. Maar is dat wel zo? Wat er achter gesloten deuren gebeurt, blijft lang verborgen.
  Wanneer haar moeder plots overlijdt, stort Helena’s zorgvuldig gecreëerde wereldje in. De verstrekkende gevolgen van haar moeders dood, blijven haar voor de rest van haar leven achtervolgen. Hoe ontloop je immers het systeem waarin je opgroeide, als dat je nooit meer loslaat?
  De Perfecte moeder is een aangrijpende roman over twee sterke vrouwen die niet kunnen ontsnappen uit de wereld waarin ze opgroeiden.

  ********************

  De schrijver: Esther Boek

  Esther Boek (1967) is een Nederlandse auteur, geboren in de Brabantse gemeente Uden. Na een aangifte tegen haar zoon en zijn veroordeling, die later onterecht bleek te zijn, besloot ze hier een boek over te schrijven. Ze volgde opleidingen aan De Schrijversacademie en de Queridoacademie en in maart 2017 debuteerde ze met  Geen kind meer, waarin ze alle kanten belicht in een zedenzaak. Die van de, onterechte, verdachte en diens familie, maar ook de kant van de vermeende slachtoffers.
  Van  Geen kind meer zijn al duizenden exemplaren verkocht en is inmiddels de vierde druk verschenen. Haar debuut werd overladen met lovende kritieken en werd door diverse blogsites uitgeroepen tot het beste of één van de beste boeken van 2017.

  Esther woont samen met man en drie zonen in De Betuwe. Naast schrijven, werkt ze in de zorg rondom kinderen.

  De lezers:

  Lezer 1: Weert, 45 jaar
  Haar eerste boek werd goed ontvangen, ik ben heel benieuwd naar dit tweede boek en vooral ook omdat het onderwerp me aanspreekt. Ben benieuwd of er autobiografische elementen in zitten.

  Lezer 2: MarianneIL, 66 jaar
  Ik volg Esther al een hele tijd op Facebook en heb daardoor een en ander gelezen over (de totstandkoming van) dit boek. Dat maakte me steeds “hongeriger” om dit boek te gaan lezen. Een boek over twee sterke vrouwen, past mooi in het Boekenweek thema. En daarom schrijf ik me graag in voor deze leesclub.

  Lezer 3: ingebrunn, 46 jaar
  Graag maak ik kans om deel te nemen met het boek Een perfecte moeder van  Esther Boek. Het lijkt me een heel ingrijpend verhaal. De cover spreekt ook meteen.

  Lezer 4: Eveline Kleijn, 50 jaar
  Ik doe graag mee met deze leesclub omdat ik haar vorige boek  Geen kind meer erg goed vond en erg benieuwd ben hoe ze fictie schrijft.

  Lezer 5: Bianca0602, 48 jaar
  Ik heb  Nooit meer kind gelezen van  Esther Boek. Een mooi boek over de onterechte beschuldiging en moeilijke rectificatie van haar zoon. Het was goed leesbaar en makkelijk om je in haar te plaatsen. Ik hoop dat dit ook zal zijn met  De perfecte moeder. Tenslotte willen we allemaal een perfecte moeder zijn en helaas is dit niet haalbaar.

  Lezer 6: Gerda, 63 jaar
  Graag meld ik me aan voor de leesclub  De perfecte moeder van  Esther Boek. Heb dit nieuwe boek van haar op Facebook al regelmatig voorbij zien komen en vanaf dat moment heeft het me “getriggerd”. Misschien ook omdat ik vol bewondering haar debuut heb gelezen.
  Dit boek interesseert me vanuit verschillende hoeken……kan ze met dit boek me weer helemaal inpakken?

  Lezer 7: Lizzie, 31 jaar
  Het boek spreekt gewoon al aan door de zin ‘twee sterke vrouwen’, dit boek al zoveel zien passeren waardoor ik het nu ook echt wil lezen. De cover vind ik ook zo mooi! Het spreekt gewoon aan, het boek straalt gewoon ‘lees me’ uit.

  Lezer 8: MariekeLeest, 34 jaar
  Het staat niet vermeld onder thriller, maar als een aangrijpende roman. Alhoewel de korte inhoud ook wat spanning doet vermoeden. Dit spreekt me ook wel aan.

  Lezer 9: dees2307, 31 jaar
  Het lijkt mij supergaaf om een nieuw boek van mijn favoriete schrijfster te lezen. Het vorige boek van  Esther Boek kon ik niet wegleggen en was zo mooi dat ik deze niet wil missen. Ik ben heel benieuwd naar de situatie die voor de buitenwereld onbekend is maar wel tot enorme gevolgen leidt. Zijn ze echt wel perfecte moeders of niet? Ik zou het graag te weten komen!

  Lezer 10: Dayenne, 31 jaar
  Ik ben zeer nieuwsgierig naar dit boek over twee sterke vrouwen. Graag zou ik dit boek lezen en kijken hoe zij hun nieuwe leven invullen en of dat lukken gaat.

  Lezer 11: Fany van Hemelen, 44 jaar
  Het lijkt me een bijzondere thriller. Ik ben benieuwd wat er verborgen zit achter de façade en hoe deze twee sterke vrouwen overleven.

  Lezer 12: Marieke-miek, 50 jaar
  Het boek De perfecte moeder lijkt met te achtervolgen. Elke keer op social media komt het voorbij. Daarbij de twee verhaallijnen van de twee moeders, ik ben zeer benieuwd hoe die vrouwen zich ontwikkelen, wat hun problemen zijn en hoe het in het boek is uitgewerkt.

  Lezer 13: Juanita, 39 jaar
  Ik had me graag ingeschreven voor de leesclub  De perfecte moeder van  Esther Boek.  Zelf ben ik een bijna 40-jarige mama van 2 zonen en zeker geen perfecte moeder. Dit telt denk ik voor iedere mama, maar niet iedereen durft hiervoor uit te komen en houden de schijn hoog en sommige doen dit niet alleen in het moederschap, net zoals in dit boek. Volgens mij zouden we nogal verschieten mochten we weten wat er overal tussen de 4 muren gebeurt. Maar de schijn hooghouden kun je niet blijven doen, vroeg of laat val je door de mand.
  De korte inhoud van het boek spreekt me hierdoor in ieder geval heel erg aan, en als je de positieve reacties ziet die het boek krijgt maakt me dit nog benieuwder.

  Lezer 14: moedrie, 61 jaar
  Graag schrijf ik me in voor  De perfecte moeder, het lijkt mij een mooi verhaal verdeelt in twee tegenover gestelde families, ben ook wel nieuwsgierig maakt geld echt gelukkig? Of moet je blij zijn met wat je hebt.

  Lezer 15: Renneke Bogerd, 57 jaar
  De tegenstellingen van beide vrouwen intrigeren mij en dat maakt nieuwsgierig naar hun verhaal.

  Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:

  ………

  De Leesclub:

  Deze leesclub bondig en met een knipoog.

  Het honderd-elfde boek dat door de leesclub is gelezen is  De perfecte moeder, geschreven door  Esther Boek, uitgegeven en beschikbaar gesteld door  Uitgeverij Hamley Books.

  Het succes dat  Esther Boek  had met haar debuut  Geen kind meer, is voor de redactie van de leesclub mede aanleiding geweest om  De perfecte moeder door de leesclub te laten lezen. En gezien de eerste reacties van de deelnemers is die keuze terecht geweest.

  ‘Ik volg Esther al een hele tijd op Facebook en heb daardoor een en ander gelezen over (de totstandkoming van) dit boek. Dat maakte me steeds “hongeriger” om dit boek te gaan lezen’, aldus MarianeIL. Ook  Eveline Kleijn klonk enthousiast: ‘Ik doe graag mee met deze leesclub omdat ik haar vorige boek Geen kind meer erg goed vond en erg benieuwd ben hoe ze fictie schrijft’. Dan moeten de woorden van Bianca0602 als muziek in Esther’s oren geklonken hebben: ‘Ik heb  Nooit meer kind gelezen van  Esther Boek. Een mooi boek over de onterechte beschuldiging en moeilijke rectificatie van haar zoon. Het was goed leesbaar en makkelijk om je in haar te plaatsen. Ik hoop dat dit ook zal zijn met  De perfecte moeder. Tenslotte willen we allemaal een perfecte moeder zijn en helaas is dit niet haalbaar’.

  Na het lezen was  moedrie vol lof: ‘Ja, ik vond het een erg boeiend verhaal vooral de vlinder die op de achtergrond ook mee doet. Ik vond het een prettige schrijfstijl in het begin moest ik even op schrijven hoe het met de personages zat, eenmaal door leesde het erg vlot. Ik vond het een aangrijpend verhaal’. Evenals  Eveline Kleijn overigens: ‘Juist door haar vorige boek wilde ik graag aan deze leesclub meedoen. Ik zal zeker een volgend boek van haar gaan lezen. Ze heeft een hele fijne, meeslepende en respectvolle manier van schrijven’. Het wordt wat saai maar ook  Weert gaf positieve feedback: ‘Het plot heeft me verrast, zeker vanwege de dubbele verhaallijn. Het was voor mij lang niet duidelijk waar het verhaal naartoe ging, goed gedaan dus wat mij betreft. Het einde had ik niet aan zien komen, het heeft me behoorlijk verrast’

  Voor alle overige verrassingen lees je lekker met ons verder….

  Voor het lezen:

  In deze rubriek wordt aan de lezers gevraagd een verwachting te geven op basis van de cover, achterflap en hun verwachting. Hiermee wordt een beeld gevormd in hoeverre de buitenkant van een boek, lezers kan interesseren.

  Citaat Bianca0602:
  Een mooie cover, ik vermoed dat het donkere gezichtje het gezicht is van de vrouw als kind zijnde. Het is uitnodigend en doet vermoeden dat het een literaire thriller is. De achterkant vind ik erg druk met al die tekst. Ik heb haar debuut  Geen kind meer wel gelezen en was hier zwaar van onder de indruk.
  Het is een roman met spanning heb ik gelezen. Ik weet eigenlijk niet wat ik ervan verwacht. Ik ga er open in.

  Citaat MariekeLeest:
  De 2 gezichten op de cover kunnen staan voor de 2 vrouwen in het boek. Ik vind de cover heel mooi. Ook achteraan met die vlinder heel mooi.De auteur ken ik niet. Maar ik heb de indruk dat Hamley books heel zorgvuldig de auteurs kiest waarmee ze willen samenwerken. Dus wel redelijk hoge verwachtingen.
  Ik verwacht een spannende roman. Ik denk psychologisch ook een beetje. Ook aangrijpend als ik de achterflap lees. Een beetje een mix dus.

  Citaat Marieke-miek:
  De twee gezichten op de cover geven aan dat het ook twee vrouwen zijn waar het in het boek omdraait. Mooigevonden en mooi uitgewerkt. De achterkant met de vlinder vind ik prachtig. Ik vraag me af of die vlinder nog terugkomt in het boek of omdat die juist symbool staat voor de ontwikkeling van de vrouwen. Van rups tot mooie vlinder.
  Van  Esther Boek las ik onlangs haar eerste boek. Schrijven kan ze want dat verhaal boeide vanaf de eerste pagina en was in een dacht uit. Ik hoop dat diezelfde schrijfstijl hier terug te vinden is.
  Ik verwacht een boeiend verhaal met diverse verwikkelingen. Ik weet dat het geen thriller is, maar meer een spannende roman en ben dus zeer benieuwd naar wat de vrouwen voor leven hebben en hoe ze ermee om weten te gaan.

  Citaat Gerda:
  De cover, ik moet bekennen dat ik er in eerste instantie aan moest “wennen”, ik zag namelijk vooral een “oosters“ aandoende vrouw. Begreep niet helemaal wat dat met de titel te maken had. Later zag ik het duidelijker, een samenspel van 2 vrouwen. De een oogt jonger maar of dit nu de jongere versie van de linkse is?
  De achterkant, met de vlinder op de achtergrond van de tekst, geeft me het idee dat er iets moois staat te gebeuren. Er ontwikkelt zich iets…..
  Ik heb Esther haar eerste boek vol bewondering gelezen, wat me dus erg benieuwd naar dit boek maakt.Eigenlijk verwacht ik weer een goed boek te lezen, met een goede mix van spanning, een verhaal dat me zal boeien. Ik ben vooral benieuwd hoe Esther de verhaallijnen laat verlopen. Twee vrouwen met verschillende achtergronden, wat gaat er allemaal met ze gebeuren?

  Citaat Dayenne:
  De cover is mooi vormgegeven. Het gaat om vrouwen en ook het contrast tussen het lichte en donkere deel vind ik mooi gedaan. Het maakt me nieuwsgierig naar de inhoud van dit boek. Ik ken deze schrijfster niet en ben dus zeer benieuwd!
  Mijn verwachting: een spannend verhaal, waarbij je even alles om je heen kunt vergeten. Ik ben zeer benieuwd naar de twee hoofdpersonen in het boek.

  Citaat Juanita:
  De kleuren van de cover op zich vind ik wel mooi, maar ik hou niet zo van personen op een cover.Dit is mijn eerste boek van deze auteur, al staat haar debuut “geen kind meer” op mijn “wil ik nog lezen” lijst.
  Ik verwacht een spannend boek te lezen dat ik moeilijk aan de kant zal kunnen leggen, ik hoop op een echte pageturner.

  Citaat Weert:
  Op de cover staan twee personen, een vrouw en een meisje. Zou dat een en dezelfde persoon zijn? Er staat ook een klein vierkantje met actie voor het vergeten kind, een mooi initiatief om deze stichting te steunen. Er zijn veel “vergeten” kinderen in Nederland, heb ik begrepen. Ik denk dat er in het boek ook vergeten kinderen met een verleden zullen voorkomen.
  Haar eerdere boek is goed ontvangen, heb ik begrepen (waargebeurd) zelf heb ik dat boek niet gelezen, misschien komt dat nog. Ik verwacht een boek te gaan lezen over mensen in moeilijke situaties en ik hoop dat het een pakkend en goed geschreven verhaal zal zijn.

  Tijdens het lezen:

  In deze rubriek is aan de lezers gevraagd om hun aandacht te vestigen op opmerkelijke citaten en de zinsopbouw, woordkeuze of andere in het oog springende tekst. Dit zorgt altijd voor leuke discussies.
  We zetten de opmerkelijkste uitspraken voor u op een rijtje:

  Citaat moedrie:
  Op blz. 263 van ePub staat: ‘waar kinderen mee te spelen, en er en vader is’, denk dat het ‘en een vader is moet zijn’. Ik had in het begin moeite met de relaties wat ze met elkaar te maken hadden later in het boek valt alles op zijn plek.
  Ik vond het ook wel beetje vervelend dat ze steeds in een andere tijd zitten.

  Citaat ingebrunn:
  Opmerkelijke zinnen heb ik niet maar ik lees wel veel metaforen. Zelf hou ik hier niet zo van. Autolampen die knipogen, stuiterballen die in bowlingballen veranderen.
  Ik had verwacht dat ik net, als in haar eerdere boek erg geraakt zou worden en dat mis ik nu. Ik begrijp wat ze wil neerzetten maar het raakt me niet. Terwijl er toch best veel heftige dingen gebeuren is het voor mij niet voelbaar.

  Citaat MarianneIL:
  Geen citaten opgeschreven, maar ik vind het verschil in houding van Nelleke of Jacob al dan niet thuis is erg goed uitgewerkt. Jammer vind ik het grote aantal missende komma’s, tussen persoonsvormen die niet bij elkaar horen bijvoorbeeld, maar ook op andere plaatsen.
  Door de korte hoofdstukken leest het vlot, je moet alleen wel goed op de datum letten. Door de opbouw van afwisseling van verleden en heden leer je de situatie wel goed kennen.

  Citaat Eveline Kleijn:
  Ik heb geen opmerkelijke citaten.Er zijn veel mooie zinnen.
  Het verhaal is heel mooi geschreven, ik zit regelmatig met een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen.Tot nu toe ontwikkelt het zoals je ongeveer zou kunnen verwachten. Ik ben net over de helft.
  Over schrijffouten lees ik meestal snel heen tenzij de zin erg krom is.

  Citaat Fany van Hemelen:
  Zoals verwacht is dit een emotioneel verhaal dat me bij de strot grijpt. De boodschap aan de andere kant van de lijn laat de stuiterballen in bowlingballen veranderen.
  Deze zin heeft mij heel erg geraakt. Het is symbolisch om aan te duiden hoe de vernietiging zich langzaam voltrekt.

  Citaat Lizzie:
  Moet toch af en toe slikken. Wat een zwaar geladen verhaal. En te bedenken dat dit voor sommigen werkelijkheid is.

  Citaat Renneke Bogerd:
  Veel citaten zijn al opgeschreven, ik heb er nog 1:
  Hoewel ze elkaar in de afgelopen zes maanden steeds dichter genaderd zijn, heeft zijn stem nog nooit zo geklonken tegen haar. Mijn reden om de ze te onthouden: Hierin proef en voel je gewoon hoezeer ze naar erkenning en liefde verlangt!
  De verhaallijn was verwarrend kon het in het begin niet goed volgen, moest enkele keren teruglezen, pas halverwege viel het kwartje. Verwachtingen vooraf durfde ik niet te hebben, moest er van mijzelf blanco in beginnen.

  Na het lezen:

  In de laatste rubriek wordt openlijk over de inhoud van het verhaal gediscussieerd. Doelstelling is om hier gezamenlijk vast te stellen of de meningen overeenkomen, iedereen het verhaal op een zelfde wijze leest, beleeft en waardeert.  De perfecte moeder is uiteindelijk door 13 lezers beoordeeld en gewaardeerd. Het krijgt als  111de  leesclubboek een gemiddelde puntenwaardering van  8,47 dat voldoende is voor een mooie plaats in de HALL of FAME, en natuurlijk ook is opgenomen in de Gerankte Deelnemerslijst.

  Noot redactie over de bepaling gemiddelde puntenwaardering:

  Door de deelnemers wordt een puntenwaardering over de zes belangrijkste facetten toegekend, over een schaal van 0 t/m 10. Dit geeft een realistischer, vollediger en nauwkeuriger beeld van de totstandkoming van de eindwaardering. Voor  De perfecte moeder van Esther Boek geldt de gemiddelde beoordeling per facet, zoals hieronder is weergegeven.

  1. Spanning: 7,54
  2. Plot: 8,46
  3. Leesplezier: 8,50
  4. Schrijfstijl: 8,58
  5. Originaliteit: 8,85
  6. Psychologie: 8,88

  Gemiddelde puntenwaardering: 8,47

  Wat vindt Esther Boek van deze leesclub?

  Geen reactie mogen ontvangen

  Een impressie van de antwoorden die  Esther Boek  gaf op lezersvragen:

  MarianneIL vraagt:
  Hallo Esther, heb je je boek gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis, of een combinatie van geschiedenissen?
  Ik ken je achtergrond niet (ga ik nog opzoeken voor mijn recensie), maar heb je ervaring met jeugdzorg?

  Esther Boek antwoordt:
  Dag Marianne. Ik werk binnen de jeugdgezondheidszorg. Mijn man heeft jarenlang gewerkt als pedagogisch medewerker in een leefgroep waar jongeren woonden die, veelal gedwongen, uit huis waren geplaatst. Binnen ons werk hebben/hadden we regelmatig te maken met schrijnende gezinssituaties.
  Overigens is dit boek niet gebaseerd op een casus uit mijn werk. Wel heb ik me laten inspireren door wat ik om me heen zag gebeuren.
  Daarnaast ben ik opgevoed met de boodschap dat de wereld veel minder zwartwit is dan dat het zich vaak laat aanzien. Mijn ouders leerden ons dat je mensen als dader kon zien maar dat het beter was een mens te zien met onwenselijk gedrag. In het eerste geval gooide je de deur naar elkaar dicht. In het tweede geval werd er ruimte geboden voor de dialoog.

  Fany van Hemelen vraagt:
  Dag Esther, ik werk zelf in België in de Buitenschoolse Kinderopvang. Ik begeleid kinderen van 2,5 tot 12 jaar en zie of hoor soms ook schrijnende of vreselijke dingen. Om lang verhaal kort te maken: “Hoe ga jij om met de moeilijke dingen die je tegen komt”. Hoe laat je zaken los?

  Esther Boek antwoordt:
  Dag Fany, wat mij betreft een prima vraag.
  Wat ik belangrijk vind is dat je, zonder oordeel, het gesprek aangaat. Een goed hulpmiddel, dat ik ook geef aan b.v. leerkrachten, is dat je een soort dagboekje bijhoudt, met de drie W’s. Wie ziet Wat Wanneer.
  Zo krijg je een goed overzicht en wordt het meer concreet.
  Ook belangrijk om voor ogen te houden is dat mishandeling e.d. voortkomt uit onkunde en/of onmacht en niet uit onwil.
  Blijf ouders als mensen zien en niet als personen die nare dingen doen. Ik hoop dat je hiermee verder kan.
  Groet, Esther

  Voor alle vragen aan en antwoorden van  Esther Boek, klik hier

  Citaat Marieke-miek:
  Omdat je als lezer meegaat in het verhaal van zowel Heleentje die opgroeit, als Nelleke en haar huwelijk zie je automatische hoe ze veranderen. Heleentje die Helena wordt, een sterke vrouw, maar altijd onder invloed van verlatingsangst. En Nelleke die zich opwerkt naar een ander milieu, maar daar slecht mee om weet te gaan en door de invloed van vroeger juist aftakelt. Sterk neergezet door de schrijfster.
  Mijn hart gaat uit naar de kleine Heleentje. Maar mijn favoriete personage is een bijrol. Juf van Dijk. Ieder kind zou een juf van Dijk moeten hebben. Een die observeert en die alarmeert. Ik zou Nelleke bij haar nekvel willen grijpen en haar naar therapie of een afkickkliniek willen sturen.
  Kort en bondige schrijfstijl, precies neerzetten wat nodig is en dan de juiste sfeer scheppen. Ik vond het prachtig en heel goed gedaan. De juiste toon voor dit boek.
  Beoordeling: 8,00

  Citaat MariekeLeest:
  Het plot zat goed in elkaar. Met de twee verhaallijnen waarbij je eerst moet uitvissen wat ze met elkaar te maken hebben. De verhaallijn van Nelleke begint op een ander tijdstip dan die van Helena waardoor het even nadenken is maar wel leuk gebracht.
  Nee, dit einde had ik niet verwacht, heftig.
  Ja, ik vond het zeer boeiend. Je moet als lezer ook wel meedenken. Aangename schrijfstijl.
  Helaas is het verhaal geloofwaardig. Ik vind het origineel op de manier waarop ze het bracht. Ook interessant is dat je zowel standpunt moeder als dochter leest. Hoe is het zo ver kunnen komen?
  Beoordeling: 8,50

  Citaat Gerda:
  Omdat Esther je meeneemt naar verschillende levensfases van de hoofdpersonen begrijp je hun ontwikkeling. Nelleke die haar leven in het arbeidersmilieu achter zich wil laten, maar helaas door haar huwelijk ook niet geaccepteerd wordt in haar nieuwe omgeving. “Ze hoorde nergens bij”. En Helena, die door haar moeilijke jeugd ook de mensen om haar heen niet echt vertrouwt, en kampt met verlatingsangst.
  Favoriet personagew heb ik niet, Ik had eigenlijk “meelij” met alle hoofdpersonen.
  Persoon die ik zou willen veranderen, is Jacob. Hij had zoveel meer voor zijn vrouw en dochter kunnen betekenen. Esther haar schrijfstijl ervaar ik als prettig, duidelijke taal en korte hoofdstukken.
  Juist omdat ik haar eerste boek had gelezen wilde ik dit boek ook graag lezen.
  Beoordeling: 7,42

  Citaat Bianca0602:
  Het plot zit goed in elkaar. Het wordt goed opgebouwd en blijft zich ontwikkelen.
  Het plot blijft lang onbekend.  Esther Boek heeft de lezer door het hele boek heen in het ongewisse gelaten. Nee, ik had echt geen idee hoe het verhaal zou eindigen.
  Boeiend is een lastig woord voor dit verhaal. Het is een intrigerend verhaal en ja het had steeds mijn volle aandacht. De schrijfstijl is heel begrijpelijk. Het leest heel makkelijk. Alleen in het begin was het even nadenken wie en wanneer, het was in het begin iets moeilijker om Nelleke en Helena uit elkaar te houden.
  Beoordeling: 9,67

  Citaat Juanita:
  Behalve Helena vind ik niet dat er iemand spectaculair evolueert. Telkens als je denkt dat Nelleke de goeie richting uitgaat hervalt ze terug in haar oude slechte gewoontes. En dan weten dat ze vroeger hetzelfde heeft meegemaakt. Ik kan niet begrijpen dat je iemand hetzelfde kan aandoen, als je zelf goed weet hoe het voelt.
  Helena daarentegen verandert van een verlegen mishandeld meisje in een toch wel sterke, af en toe nog wat onzekere vrouw. En Jacob, ja, die leeft precies maar mee en kijkt toe zonder actie te ondernemen.
  Helena spreekt mij het meest aan omdat zij ondanks alles toch probeert om iets van haar leven te maken en het beter te doen dan haar ouders. Ook wat ze allemaal heeft moeten meemaken greep mij heel erg bij de keel, net als de situaties waarin Nelleke als kind terecht kwam. Zo zielig voor hen allebei.
  Ik zou Nelleke toch eens goed wakker schudden en vragen waarom ze haar dochter aandoet terwijl ze maar al te goed weet hoe het voelt. Ook Jacob zou ik willen zeggen dat hij meer mag opkomen voor zijn dochter.
  Beoordeling: 9,33

  Citaat moedrie:
  Ik had in het begin moeite wat de relatie tussen de twee vrouwen was. Vond het wel apart uiteindelijk heb je het door, ik vind dit knap verzonnen.
  Nee had dit einde niet verwacht, ik vind er een open einde aan zitten.
  Ja, ik vond het een erg boeiend verhaal vooral de vlinder die op de achtergrond ook mee doet. Ik vond het een prettige schrijfstijl in het begin moest ik even op schrijven hoe het met de personages zat, eenmaal door leesde het erg vlot. Ik vond het een aangrijpend verhaal.
  Beoordeling: 8,50

  Citaat Eveline Kleijn:
  Doordat je de mensen in het verhaal door de tijd heen volgt zie je ze groeien in hun rol in het verhaal. Mijn favoriet is dan toch wel Heleentje omdat ik haar zo graag wilde beschermen tegen de boze buitenwereld
  Ik zou Jacob wel toe willen schreeuwen dat hij die oogkleppen moet afdoen en voor zijn dochter moet opkomen.
  Ik vond de korte hoofdstukken erg prettig lezen. Het verspringen in tijd verklaarde steeds een beetje meer hoe alles in elkaar stak.
  Juist door haar vorige boek wilde ik graag aan deze leesclub meedoen. Ik zal zeker een volgend boek van haar gaan lezen. Ze heeft een hele fijne, meeslepende en respectvolle manier van schrijven.
  Beoordeling: 9,17

  Citaat Weert:
  Het plot heeft me verrast, zeker vanwege de dubbele verhaallijn. Het was voor mij lang niet duidelijk waar het verhaal naartoe ging, goed gedaan dus wat mij betreft. Het einde had ik niet aan zien komen, het heeft me behoorlijk verrast.
  Het was in het begin wennen aan de twee verhaallijnen, maar naarmate het verhaal vorderde kwam ik er steeds beter in. Een gemakkelijke schrijfstijl, goed leesbaar.
  Realistisch, aangrijpend, dat vind ik dit boek wel. Het verhaal op zich vind ik niet uniek, maar de uitwerking met de twee verhaallijnen van Nelleke en Helena die uiteindelijk samen komen vond ik goed bedacht.
  Beoordeling: 7,00

  Citaat Renneke Bogerd:
  Er springt wel iemand uit: en dat is Janneke Van Dijk, zij is mijn held, ik wilde dat er in mijn jeugd zo iemand voor mij klaarstond en deed wat zij heeft gedaan: AAN DE BEL TREKKEN!
  Nelleke zou ik wel willen veranderen, zij had de meeste hulp nodig als haar man niet zijn kop in het zand had gestoken na de eerste keer dat hij erachter kwam had ze misschien professionele hulp kunnen krijgen waardoor de hele geschiedenis anders was (af)gelopen.
  Achteraf gezien past de schrijfstijl wel bij dit verhaal, het maakt meer duidelijk.
  Haar schrijfstijl is niet eerder in mijn boekenkast voorgekomen, ik heb vele boeken over kindermisbruik in vele vormen in de kast liggen, maar geen enkele komt in de buurt bij het verhaal van twee generaties die door elkaar heen verweven zijn. Het aspect van meerdere generaties maakt dingen beter te begrijpen.
  Ze weet mij in mijn hart en ziel te raken en hopelijk lukt dat haar ook met andere boeken.
  Beoordeling: 9,83

  Citaat Lizzie:
  Goed plot. Alles volgt elkaar perfect op, met verrassende elementen. Het is even wennen om mee te zijn met de verhaallijnen, maar eens je in het boek zit is alles perfect. Nee, dit einde had ik zeker niet zien aankomen.
  Ja het boek neemt je in zijn greep’ je verliest je aandacht geen moment.  Vlotte, korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het boek heel begrijpelijk geschreven is. Het is een zeer realistisch verhaal, jammer genoeg.
  Dit is geen boek zoals we zeggen dertien in een dozijn. Dit boekt brengt een thema aan bod dat gewaagd is, maar de lezer zeker in zijn greep houdt.
  Beoordeling: 8,00

  Citaat MarianneIL:
  Helena evolueert wel, zij maakt een positieve ontwikkeling door. Van de anderen is er weinig ontwikkeling. Je ziet ze in verschillende levensperioden, maar gaan niet in positieve zin vooruit. Helena spreekt mij het meeste aan. Zij wil door met haar leven, wat haar ook overkomen is.
  Nee, niets aan de personages veranderen, bij een boek als dit heeft de schrijfster heel duidelijk voor deze personages gekozen (en heel goed uitgewerkt).
  Ja, de afwisseling tussen heden en verleden en het perspectief van de verschillende personen past prima.
  Waarschijnlijk ga ik wel meer van haar lezen, maar het hangt wel van het onderwerp af.
  Beoordeling: 8,00

  Citaat ingebrunn:
  Het plot zag ik wel aankomen en ook vond ik het wat vreemd. Het stukje Alzheimer had voor mij totaal geen meerwaarde. Door de tijdsprongen las het wat lastig weg maar al lezende maakte het boek me toch wel nieuwsgierig en moest ik doorlezen. Het einde zag ik wel aankomen. Haar eerste boek had me meteen te pakken. Dat had ik helaas bij dit boek niet. Het had mijn aandacht wel maar het raakte me niet echt. De schrijfstijl is vlot en duidelijk geschreven alleen vond ik de tijdssprongen wat verwarrend. Ik begrijp wat Esther Boek heeft willen vertellen met dit verhaal maar ik vond het eerder ongeloofwaardig.
  Beoordeling: ??

  Citaat Fany Van Hemelen:
  Van kind naar volwassene, dus ja, ze groeien op en ontwikkelen zich verder. Nelleke haar probleem escaleert verder. Beide vrouwen zijn mijn favoriet omdat je hun ontwikkeling meevolgt en het verhaal intrigeert.
  Ik zou de slechte personages willen wegtoveren zodat ze beiden als kind gewoon gelukkig hadden kunnen opgroeien en hun liefde doorgeven aan hun kinderen. Ze hadden hun problemen dan niet moeten overwinnen en hadden een goede start gekregen dan.
  Rechttoe-Rechtaan geschreven zonder franjes maar emotioneel beklemmend. Ik wil graag haar vorige boek lezen. Ik heb niet dadelijk een herkenbare auteur maar in het harde thriller genre misschien  Corine Hartman.
  Beoordeling: 8,67

  Citaat Dayenne:
  Sterk plot, in het begin heb je niet door hoe de twee verhaallijnen verbonden zijn, dit wordt pas na een heel aantal pagina’s duidelijk. Daarnaast is er aan het eind van het boek een plottwist, zo is het boek tot het eind toe meeslepend.
  In het begin moet je wennen aan de opbouw van het boek. Helena en Nelleke komen om en om aan bod en daarna zijn er ook wisselingen in tijd. Als je eenmaal in het verhaal zit, zorgt deze opbouw ervoor dat het verhaal meeslepend is en dat je wilt blijven lezen, om te weten hoe het afloopt. Het eind was zeer verrassend, ik had dit zeker niet zien aankomen.
  Ik vond het zeker een boeiend verhaal. De problemen die Nelleke en Helena hebben in de gezinnen waarbinnen ze opgroeien zijn verschrikkelijk. Hierdoor leefde ik met beide vrouwen erg mee. Van begin tot eind had het boek mijn volle aandacht.
  Zeer prettige schrijfstijl, goed begrijpelijk.
  Beoordeling: 8,00

  Lees de onverkorte discussie en de reacties in alle onderdelen van deze leesclub

  Voor het lezen
  Tijdens het lezen
  Na het lezen #1
  Na het lezen #2
  Beoordeling

  ++++++++++++

  Helaas zijn de onderstaande personen voorlopig uitgesloten voor het winnen van een gratis leesexemplaar omdat ze niet of niet volledig hebben voldaan aan de richtlijnen van de leesclub.

  ingebrunn

  Deze uitsluiting kan direct worden tenietgedaan door actieve deelname aan een volgende leesclub met een eigen  leesexemplaar.

  Marieke-miek
  Bijdrager
  Post count: 27

  Leuk om te lezen!

  Misschien wil je nog wat aanpassen. lezer 6 en lezer 12 is dezelfde lezer. Mijn naam ontbreekt in het lijstje.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.