Home Forums VOLTOOIDE LEESCLUBS NR’S 051 t/m 100 Leesclub 083: De laatste zomer Verslag leesclub De laatste zomer

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • Cees van Rhienen
  Sleutelbeheerder
  Post count: 1999
  #15632 |

  Leesclub 83,  De laatste zomer   –  Rebecka Edgren Aldén

  Inleiding

  Het verhaal: De laatste zomer

  Die laatste hete zomer, twintig jaar geleden.
  Daarna werd alles anders. 

  Als veertienjarig meisje brengt Gloria haar zomers door op een eiland in de Zweedse archipel. Gloria’s moeder heeft daar met vriendinnen een vakantiecommune opgericht die door de dorpsbewoners met argwaan wordt bekeken, maar waardoor ze ook worden aangetrokken.

  Twintig jaar later keert Gloria terug naar het eiland, naar het luxe zomerhuis van de familie van haar nieuwe vriend Adam. Ze geniet van de heerlijke zomerse weken, maar langzaam keren ook de herinneringen terug aan die laatste zomer, toen een van de jongens uit het dorp zich met zijn scooter doodreed.

  Wanneer Gloria op een dag rond de leegstaande villa van de commune loopt, vindt ze daar het levenloze lichaam van een vrouw, met een sjaal over haar gezicht en een verwelkt boeket in haar handen. De dood van de vrouw blijkt alles te maken te hebben met die laatste zomer…  

  ********************

  De schrijver: Rebecka Edgren Aldén

  Rebecka Edgren Aldén (9 mei 1972) is journalist en redacteur. Ze woont in Nacka, net buiten Stockholm. Na De achtste doodzonde (Den åttone dödssynden) is  De laatste zomer (Och blomstren dö) haar tweede thriller.

  De lezers:

  Lezer 1: Anita de Groot, 49 jaar
  Wat heb je weer een prachtig exemplaar weten te regelen voor de leesclub. Dit boek heeft mijn aandacht getrokken doordat 20 jaar eerder een moord was en nu 20 jaar later gaat ze weer naar het eiland. Op een een of andere manier spreekt me dit aan vooral omdat we zelf altijd ergens anders heen gaan met vakantie maar nu ik ouder word wil ik ook terug naar waar we een mooie vakantie hebben gehad. Ik zou graag het boek willen lezen.

  Lezer 2: MissyP, 46 jaar
  Lijkt mij leuk om mee te doen aan de leesclub van De laatste zomer van  Rebecka Edgren Aldén. Ben zeer benieuwd naar deze thriller, heb namelijk nog niets van deze auteur gelezen, maar ben dol op Scandinavische auteurs!  Zeer nieuwsgierig naar wat daar gebeurd is in die vakantiecommune.

  Lezer 3: Wendy, 36 jaar
  Ik heb het vorige van boek van haar, De achtste doodzonde, ook gelezen (toen heette ze nog Rebecka Alden) en dit boek vond ik leuk om te lezen. Dit boek was haar thriller debuut dus ik ben heel benieuwd hoe haar volgende boek is. Hopelijk nog beter.
  Leuk om te zien of ze vooruitgang heeft geboekt. De laatste zomer heeft een hele mooi cover en de korte inhoud spreekt me ook heel erg aan. Ben heel benieuwd wat er zich heeft afgespeelt in die commune jaren geleden en wat de dode vrouw van nu er mee te maken heeft. Ik zou graag dit met de leesclub willen bespreken!

  Lezer 4: Grietje, 56 jaar
  Ik doe graag mee omdat ik tegenwoordig veel Scandinavisch boeken lees. Deze schrijfster ken ik nog niet dus is het een verrassing hoe dit boek mij zal bevallen.

  Lezer 5: maria, 57 jaar
  Zomers en vakanties laten alles mooier lijken waardoor je misschien niet de ware aard zag van alles en ook haar leeftijd destijds zal een rol gespeeld hebben. Hoe toevallig is het dat de familie van haar nieuwe vriend juist op dat eiland een zomer huis heeft, wat zit hier allemaal achter…

  Lezer 6: Nancy Lutz, 52 jaar
  Ik wil me graag aanmelden voor de leesclub. Deze schrijfster is voor mij onbekend en dan word ik altijd heel nieuwsgierig. Ook ben ik dol op Scandinavische thrillers.

  Lezer 7: anjavee, 45 jaar
  Waarom wil ik aan deze leesclub deelnemen: Toen ik de korte inhoud van dit boek las had ik onmiddellijk iets van: ‘Dit boek wil ik zeker lezen, spreekt me heel erg aan!!’ Het is ook al een tijdje geleden dat ik nog eens deelnam aan een leesclub en ik heb er heel veel zin in!

  Lezer 8: hans, 48 jaar
  Nieuwe schrijfster voor mij en dan ook nog eens uit Stockholm en dan ook nog het verhaal dat zich afspeelt in de Zweedse archipel.

  Lezer 9: Monique276, 36 jaar
  De schrijfster zegt mij totaal niets. Ik sta altijd open voor nieuwe auteurs.
  Het verhaal spreekt mij erg aan, vooral na het stukje gelezen te hebben. Het klinkt onheilspellend en leven in een commune intrigeert mij erg etc. Uiteraard wil ik gewoonweg weten hoe het gaat aflopen.

  Lezer 10: Alex Van Damme, 46 jaar
  Het thema en de setting, moord, verleden, een eiland, spreken me aan, maar ook en vooral het feit dat het over een communeleven gaat. Het intrigeert mij altijd hoe communes georganiseerd worden en hoe ze net niet of net wel afglijden in een dictatoriale organisatie.

  Lezer 11: 1958Wilma, 59 jaar
  Het verhaal had ik al vaker voorbij zien komen en dan dacht ik dit boek gaat op mijn te willen lezen lijstje, daar staat ie dus nu ook op. Deze schrijfster is voor mij nog onbekend, ik wil graag met haar schrijfstijl kennismaken.

  Lezer 12: Lizzie, 30 jaar
  Ik ben deze thriller al een paar keer tegen gekomen. Heb deze dan ook op mijn verlanglijstje gezet. Het ziet er mij een spannende thriller uit, ik wil weten wat er gebeurd is die laatste zomer.

  Lezer 13: mar, 55 jaar
  Het ziet er een fantastisch spannend boek uit …  ben heel benieuwd . Met één  van de vorige leesclubs mogen meedoen en dat was een leuke ervaring!Dus hoop ik op een herhaling!

  Lezer 14: Lezerjose, 46 jaar
  Ik zou heel graag mee doen om lekker met anderen van gedachten te wisselen. Fijn samen over een boek praten.

  Lezer 15: spoekey, 53 jaar
  Ik wil aan deze leesclub meedoen omdat ik nog nooit met een leesclub heb meegedaan. Heb de info van het boek gelezen en het lijkt mij een erg spannend boek.

  Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:

  ……….

  De Leesclub:

  Deze leesclub bondig en met een knipoog.

  Het drieëntachtigste boek dat door de leesclub is gelezen is  De laatste zomer, of in goed Zweeds,  Och blomstren dö,   geschreven door  Rebecka Edgren Aldén, uitgegeven en beschikbaar gesteld door Uitgeverij Cargo.

  Journalisten en het geschreven woord zijn haast een onafscheidelijk koppel. En zoals de geschiedenis aantoont blijft dat niet alleen bij het schrijven over actueel nieuws maar besluiten er toch veel dat op enig moment de tijd rijp is voor het schrijven van een boek. Zo gold dat ook voor  Rebecka Edgren Aldén  die met  De laatste zomer  haar tweede literaire thriller schreef. En een Scandinavische thriller krijgt bij thrillerfans nog altijd veel belangstelling.

  MissyP  schrijft zich in omdat ze dol is op Scandinavische auteurs. Wendy  heeft het eerste boek van haar gelezen en dat is aanleiding om met belangstelling uit te kijken naar  De laatste zomerNancy Lutz  kent de auteur niet en wordt daardoor nieuwsgierig maar is ook dol op Scandinavische auteurs.

  Maar het subgenre literaire thriller is toch wel iets anders van opzet dan een spannende actiethriller of een misdaadverhaal met een politie-inspecteur die door persoonlijke problemen zelf af en toe over het randje van de wet gaat.

  1958Wilma  is daar duidelijk over: ‘Nee, de schrijfstijl is luchtig, terwijl de cover aangeeft dat het een thriller is. Dan verwacht ik wat meer spanning. Ik vond het meer een roman met een spannend tintje hier en daar’. En ook voor Lizzie  gelden soortgelijke woorden: ‘Het plot is op zich wel origineel. Het kon alleen spannender uitgewerkt worden. Ik vond het nu een brave thriller’. En tenslotte weet  Anitadegroot  precies te verwoorden wat ze er van vindt: ‘Ik had het verhaal spannender verwacht maar het is meer een psychologische roman, maar wel heel mooi geschreven. Nee geen thriller, de moorden die er in voorkomen zijn niet echte moorden. Ik vind het een roman met een psychologisch tintje wat het verhaal spanning geeft maar echt rauw is het niet zoals in andere Scandinavische thrillers’.

  Maar ook de overige deelnemers hebben hun bevindingen goed verwoord, lees maar met ons mee….

  Voor het lezen:

  In deze rubriek wordt aan de lezers gevraagd een verwachting te geven op basis van de cover, achterflap en hun verwachting. Hiermee wordt een beeld gevormd in hoeverre de buitenkant van een boek, lezers kan interesseren.

  Citaat Anitadegroot:
  Ik verwacht een spannend verhaal met meerdere tijdlijnen. Ze is Scandinavisch en van Scandinavische thrillers ben ik fan, maar ik ben geen fan van Saskia Noort (zie voorkant van het boek) dus nu weet ik het niet wat ik er van moet vinden. Ik laat me verrassen! Prachtige cover, de bloemen zorgen voor vrolijke noot en geven dat vakantie eilandgevoel en flaptekst witte letters op roze blad. Lekker Kleurig, het nodigt mij uit om het boek te gaan lezen.

  Citaat Lizzie:
  De cover is mooi met de bloemen die de vrouw laat vallen. Hij is wat mysterieus. Als ik deze zou zien liggen in de boekwinkel zou ik deze om die reden opnemen. De achterflaptekst in het e-book vooraan is leuk, zodat je nog eens de korte inhoud kan lezen. Heb nog niets van deze schrijfster gelezen dus ik ben benieuwd.

  Citaat hans:
  Donkere maar toch een zomerse cover. Bevalt me wel. Auteur is woonachtig in Nacka, net buiten Stockholm. Helaas het eerste boek nog niet van haar gelezen. Dus dit wordt mijn eerste ervaring met Rebecka. Het verhaal speelt zich af in de Stockholmse archipel. Een geweldig gebied waarvan er hopelijk veel sfeerbeschrijvingen in het boek aanwezig zijn. Ik had al gelezen dat het niet echt een thriller is en dat maakt het boek eigenlijk nog interessanter.

  Citaat Grietje:
  De cover is mooi een beetje treurig maar toch geeft het een beeld van een zomer met de bloemen die vallen. De auteur ken ik nog niet maar laat mij verrassen. De verwachting van dit boek zijn dat het verhaal meerdere lijnen bevat dat is wel vaak zo met Scandinavische thrillers en dat vind ik zo mooi aan deze boeken. En natuurlijk dat het een spannend verhaal is.

  Citaat Alex Van Damme:
  De cover van het boek doet me denken aan een romantisch verhaal tot je de achterflap leest.De auteur ken ik niet, ik weet ook niet goed wat te verwachten.ik ben de laatste tijd nogal vaak uit mij comfortzone getreden wat boeken betreft, ik ben benieuwd. Gaat het om een verhaal dat me zal liggen of niet.

  Citaat Wendy:
  Ik vind de kleur en het lettertype van de cover mooi, ook de bloemen vallen mij op. Ik houd persoonlijk niet zo van mensen of lichaamsdelen op een cover. Ook de tekst  –Voor de lezers van Saskia Noort–  had van mij niet gehoeven want dat zou ik het eerder niet lezen dan wel. Ik vind haar boeken niet echt bijzonder.Ik heb het vorige boek van haar gelezen. Ik heb het 3 sterren gegeven maar het heeft niet zo heel veel indruk op me gemaakt denk ik want weet me het verhaal niet zo goed meer te herinneren. Gewoon een leuk boek voor tussendoor.

  Citaat Monique276:
  De cover doet mij zomers en ook mysterieus aan. Zomers door de vrolijke bloemen en mysterieus door de donkere achtergrond en de bloemen die uit haar hand vallen. De kleurencombinatie is goed gevonden. In de boekhandel zou dit boek zeker mijn nieuwsgierigheid wekken. Ik heb nog nooit eerder van deze schrijfster gehoord. Wat mij wel opvalt is dat het voor de lezers van Saskia Noort een aanrader zou zijn. Haar boeken vind ik echter niets.

  Tijdens het lezen:

  In deze rubriek is aan de lezers gevraagd om hun aandacht te vestigen op opmerkelijke citaten en de zinsopbouw, woordkeuze of andere in het oog springende tekst. Dit zorgt altijd voor leuke discussies.
  We zetten de opmerkelijkste uitspraken voor u op een rijtje:

  Citaat Nancy Lutz:
  Ik ben nu op blz. 160. Echt spannend kan ik het, nog, niet vinden.Ik vind het wel een goed boek. Fijne schrijfstijl en ik kan het maar moeilijk wegleggen.

  Citaat spoekey:
  Ik ben bezig met hoofdstuk 9. Ik vind het een mooi boek ik denk dat het nu pas een beetje spannend begint te worden. Ik ben nog geen spellingsfouten tegen gekomen. Vind de schrijfstijl wel prettig om te lezen.

  Citaat 1958wilma:
  Opmerkelijke citaten ben ik nog niet tegengekomen. Wel viel me op dat er in het begin van het boek op een aantal bladzijden achter elkaar het woord verfomfaaid gebruikt werd. Ik vind dit een raar woord en als je het dan 3 x achter elkaar tegenkomt valt dit op.
  Ik ben nu op bladzijde 170 en eindelijk is er iets gebeurd. In de eerste hoofdstukken kabbelde het verhaal. Er werd nog niet echt spanning opgevoerd. Toch leest het wel prettig er worden geen moeilijke woorden gebruikt. De zinnen zijn van normale lengte wat ook bevorderlijk is voor het aangename lezen.

  Citaat MissyP:
  Het boek lees lekker vlot weg. Hoofdstukken worden aangeduid met dag en datum wanneer er weer een nieuwe dag is aangebroken. Je leert langzaamaan alle betrokken personages kennen. De ene keer vangt Gloria een woordenwisseling op, een andere keer valt het haar op dat anderen verschillend op haar reageren (het ene moment aardig het andere moment kortaf: de spanning wordt voorzichtig opgebouwd. Ga lekker gauw weer verder!

  Citaat mar:
  Ik ben nog volop aan lezen, wel aangenaam en vlot , maar mis de spanning een beetje! Maar misschien komt dat nog ….

  Citaat Anjavee:
  Dit weekend in het boek begonnen! Het verhaal leest heel vlot. In de eerste hoofdstukken doet het mij eerder aan een roman denken, waarin er een nadruk wordt gelegd op de relatie tussen Gloria en Adam. Hoe verder je echter in het verhaal komt hoe meer er spanning wordt opgebouwd.
  Ik heb nu nog zo een 50-tal pagina’s te lezen en ik ben heel benieuwd hoe een aantal zaken in elkaar zitten. Sommige dingen zijn al duidelijk, bij andere heb ik nog mijn vragen. Je voelt dat alles verband houdt met elkaar maar hoe…

  Citaat maria:
  Tot nu toe niet echt een spannend boek, lees elke avond ongeveer een hoofdstuk voor het slapen gaan en leest makkelijk weg.

  Na het lezen:

  In de laatste rubriek wordt openlijk over de inhoud van het verhaal gediscussieerd. Doelstelling is om hier gezamenlijk vast te stellen of de meningen overeenkomen, iedereen het verhaal op een zelfde wijze leest, beleeft en waardeert.  De laatste zomer is uiteindelijk door  14 lezers beoordeeld en gewaardeerd. Het krijgt als  83ste  leesclubboek een gemiddelde puntenwaardering van  6,85 dat helaas niet voldoende is voor een plaats in de HALL of FAME, maar natuurlijk wel is opgenomen in de Gerankte Deelnemerslijst.

  Noot redactie over de bepaling gemiddelde puntenwaardering:

  Door de deelnemers wordt een puntenwaardering over de zes belangrijkste facetten toegekend, over een schaal van 0 t/m 10. Dit geeft een realistischer, vollediger en nauwkeuriger beeld van de totstandkoming van de eindwaardering. Voor De laatste zomer van Rebecka Edgren Aldén geldt de gemiddelde beoordeling per facet, zoals hieronder is weergegeven.

  1. Spanning: 5,36
  2. Plot: 7,07
  3. Leesplezier: 7,21
  4. Schrijfstijl: 7,43
  5. Originaliteit: 6,93
  6. Psychologie: 7,07

  Gemiddelde puntenwaardering: 6,85

  Citaat Grietje:
  Ik had het plot niet verwacht en dat maakt het een goed verhaal. Het plot was origineel en voor mij goed gedaan paste bij het verhaal. Dit einde had ik dus niet verwacht en zeker niet zien aankomen. Het was een boeiend verhaal en heeft wel mijn volle aandacht getrokken. Rebecka Edgren Aldén heeft een fijne en begrijpelijke schrijfstijl.
  Ik lees tegenwoordig veel Scandinavische thrillers, hij past in het rijtje thuis alleen bij de meeste lees je toch meer over de personen en hun persoonlijke problemen. Ik zou haar boek typeren als boeiend en spannend.
  Beoordeling: 7,83

  Citaat spoekey:
  Ik vind dat Gloria steeds sterker wordt door het verhaal heen. Mijn favoriete personage is toch Gloria omdat ze het meest sympathieke is. Ik vond die Adam maar een softie had wat meer pit in mogen zitten. Ik vond de schrijfstijl wel lekker lezen het verhaal las lekker vlot weg en op het laast vond ik het best wel spannend worden.
  Beoordeling: 7,00

  Citaat 1958Wilma:
  Gloria wordt wat driester in het verhaal, maar ik blijf haar wel naïef vinden. Geraldine vond ik wel veranderen, van eerst een zo op het oog een kille vrouw, tot toch wel een die zich blootgaf. Geraldine is mijn favoriet. Zo op het oog lijkt ze behoorlijk kil, maar volgens mij is dat een pantser waar ze zich achter verschuilt. Verderop in het verhaal wordt ze tegen Gloria, die ze dan eigenlijk nog niet zo lang kent, toch wel vertrouwelijk. Ik had gehoopt dat Rita eindelijk haar verantwoordelijkheid zou nemen en vertellen wie de vader van Gloria is. Nee, de schrijfstijl is luchtig, terwijl de cover aangeeft dat het een thriller is. Dan verwacht ik wat meer spanning. Ik vond het meer een roman met een spannend tintje hier en daar.
  Beoordeling: 6,50

  Citaat Alex Van Damme:
  Gloria evolueert van een jonge vrouw, wanhopig op zoek naar een toekomst tot een vrouw die harder en wijzer wordt doordat ze een aantal zaken meemaakt.
  De hond is mijn favoriete personage. Tja…
  Ik zou Adam toch iets meer diepgang geven. De schrijfstijl past wel bij het verhaal, het kabbelt rustig verder naar een mooie climax. Ik zou haar stijl vergelijken met die van Jane Harper.
  Beoordeling: 7,50

  Citaat mar:
  Ja ik vind wel dat de karakters evolueren. Vooral Gloria zie je groeien! Voor Gloria heb ik de meeste sympathie, waarschijnlijk omdat je haar het meeste leert kennen. Dat haar gedachten en gevoelens het meest beschreven worden. De andere personages mogen van mij iets meer uitdiept worden, soms te oppervlakkig. Aangename schrijfstijl met soms wat spanning.
  Beoordeling: 7,50

  Citaat hans:
  Ja, de karakters evolueren van twintig jaar terug tot het heden. De basis in het begin wordt uitgebreid neergelegd en vooral Gloria evolueert hier. Je komt steeds meer van haar te weten. Gloria is de absolute hoofdrolspeelster en komt langzaam maar zeker te weten wat er twintig jaar geleden afgespeeld heeft. Karl wil ik wel veranderen, daar zaten veel meer duistere mogelijkheden in.
  Ja, vlot geschreven als een roman en het thrillerachtige is ook op die manier geschreven. Het blijft allemaal redelijk netjes.
  Ik heb laatst  De prijs van  Sandra Berg gelezen en  De laatste zomer lijkt er veel op wat schrijfstijl betreft.
  Beoordeling: 8,17

  Citaat Lizzie:
  Het plot is op zich wel origineel. Het kon alleen spannender uitgewerkt worden. Ik vond het nu een brave thriller. Het einde had ik niet zien aankomen. Ik had wel nog graag geweten hoe het iedereen uiteindelijk vergaan was. Door dat de spanning weg bleef was het verhaal niet boeiend. Maar door de leuke schrijfwijze bleef me aandacht wel bij het boek.
  Beoordeling: 7,00

  Citaat Anitadegroot:
  Slim opgezet plot, door heel goed clichees uit te werken heeft het verhaal een eigen wending genomen die heel sterk is (vind ik dan). Ik had dit einde wel verwacht maar de manier waarop vond ik wel heel sterk. Ik had het verhaal spannender verwacht maar het is meer een psychologische roman, maar wel heel mooi geschreven. Nee geen thriller, de moorden die er in voorkomen zijn niet echte moorden. Ik vind het een roman met een psychologisch tintje wat het verhaal spanning geeft maar echt rauw is het niet zoals in andere Scandinavische thrillers.
  Beoordeling: 7,50

  Citaat Wendy:
  De schrijfstijl was wel redelijk vlot. Maar voor mij was het allemaal te saai en het nodigde niet uit tot lezen.Ik vond het geen boeiend verhaal. Ik vond het veel te saai. Er was veel te weinig spanning voor een thriller. Ik moest me er op een gegeven moment steeds toe zetten om het boek weer op te pakken om verder te lezen. Normaal lees ik altijd nog wel minimaal een half uur voor het slapen gaan, met dit boek was ik er steeds na 10 minuten al wel weer klaar mee en ging slapen.
  Beoordeling: 3,67

  Citaat Anjavee:
  Naar mijn gevoel zit er het meest evolutie in Gloria. Zij groeit doorheen het verhaal vind ik. In het begin wat onzeker maar naarmate het verhaal verder gaat zie je haar sterker worden. Ze ontdekt een aantal dingen en gaat vastbesloten op zoek naar antwoorden. Adam zie je ook evolueren maar dan eerder in negatieve zin. In het begin komt hij op mij over als een zelfzekere man die met beide voeten in het leven staat. Maar naarmate je meer ontdekt over zijn verleden ontdek je ook dat hij eigenlijk niet zo zeker is. Mijn favoriete personage is absoluut Gloria!
  Alhoewel het boek was aangekondigd als een thriller vind ik het toch eerder een roman, met een spannende toets.
  Beoordeling: 7,67

  Citaat maria:
  Aan de ene kant wel iets verrassend wat betreft haar vader wat overigens in het verhaal heel weinig aan bod kwam maar aan de andere kant weer niet want je wist dat Adam en Karl er mee te maken hadden. Ik vond het beetje een kabbelend verhaal waar wel een beetje opbouw inzat. Op zich wel boeiend maar zeker niet heel spannend. Het was niet zo dat ik graag naar bed wilde om van mijzelf verder te mogen lezen.
  Beoordeling: 6,50

  Citaat Nancy Lutz:
  Ik vond het plot best goed gevonden. Achteraf misschien een tikje voorspelbaar, maar ik vond het prima. Er is goed naar het plot toegewerkt. Heel langzaam ontrafelde het verhaal zich. Soms wel wat langdradig. Ik had de identiteit van de dader(s) niet verwacht. Echt boeiend vond ik het niet. Het was geen vervelend boek, maar ik had meer spanning verwacht/gehoopt.
  Beoordeling: 5,83

  Citaat Monique276:
  In dit verhaal zie ik vooral Gloria evolueren. Het is allemaal twintig jaar geleden, destijds was zij nog een tiener. Zij gaat toch samen terug met Adam. Gaandeweg het verhaal vind ik haar sterker worden. Gaat op onderzoek uit, luistert gesprekken af. Eigenlijk draait het hele boek om Gloria. Het wordt langzaam opgebouwd met hier en daar onderliggende spanning. Wel vond ik er veel herhaling in voorkomen. Gloria wandelt met de hond, gaat eten en slapen. Het is voor mij een roman met een tikkeltje spanning erin.
  Beoordeling: 6,17

  Citaat MissyP:
  Gedurende het verhaal kom je meer te weten over de jeugd van Gloria, ze verdiept zich zelf ook meer in het gebeuren van toen, weet zich steeds meer te herinneren, waardoor ze anders gaat denken over wat er nu gebeurt en gaat op zoek naar antwoorden. Ze verandert dus wel tijdens haar bezoek aan het eiland van jaar jeugd. Gedurende het verhaal heb ik wel verschillende verdachten gehad, dus het einde was nog wel een beetje onverwacht.Het plot is wel goed opgebouwd waardoor verschillende mensen verdacht overkomen.
  Beoordeling: 7,00

  Lees de onverkorte discussie en de reacties in alle onderdelen van deze leesclub

  Voor het lezen
  Tijdens het lezen
  Na het lezen #1
  Na het lezen #2
  Beoordeling

  ++++++++++++

  Helaas zijn de onderstaande personen voorlopig uitgesloten voor het winnen van een gratis leesexemplaar omdat ze niet of niet volledig hebben voldaan aan de richtlijnen van de leesclub.

  Lezenjose

  Deze uitsluiting kan direct worden tenietgedaan door actieve deelname aan een volgende leesclub met een eigenleesexemplaar.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.