Home Forums VOLTOOIDE LEESCLUBS NR’S 001 t/m 050 Leesclub 13: Later als ik dood ben Verslag leesclub Later als ik dood ben van Ilse Ruijters

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • Cees van Rhienen
  Sleutelbeheerder
  Aantal berichten: 2086

  Leesclub 13, Later als ik dood ben  – Ilse Ruijters

  Inleiding

  Het verhaal: Later als ik dood ben

  Elin denkt alles te hebben. Een leuke vent, fijne ouders, een vaste baan. Maar dan ontdekt ze dat haar verleden één grote kluwen leugens is. Wie zijn haar echte ouders? En wie is zijzelf eigenlijk?

  Er is maar één plek waar ze deze antwoorden kan vinden: in het criminele circuit. Ze zegt haar vertrouwde leven op, accepteert een baan in een tbs-kliniek en ontdekt veel te snel dat aan elk antwoord een prijskaartje hangt

  ********************

  De schrijver: Ilse Ruijters

  Ilse Ruijters (24 juni 1979) studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie media entertainment. Haar keuzevakken vulde ze in bij de faculteit Nederlands.

  In 2008 won ze de IVIO Andries Greinerprijs, een aanmoedigingsprijs voor Flevolands schrijftalent. Dat betekende een boost voor haar schrijfcarrière. Ze zegde haar baan in loondienst op, kocht van het prijzengeld een nieuwe laptop en ging als freelance publicist aan de slag.

  Inmiddels staat er een fraaie reeks publicaties op haar naam. Ze schreef onder andere artikelen voor Cosmopolitan, Fab! en Lifestyle Almere, en won wedstrijden als ‘Een dagje Aaf zijn’ in NRC Next, Literatuurprijs Helmond en de Onze Taal Magazine Schrijfwedstrijd. In 2013 schreef Ilse het Almeers Dictee.

  Met De onderkant van sneeuw debuteerde Ilse in 2014 als thrillerschrijfster. Deze huiveringwekkende psychologische vrouwenthriller kwam uit bij The House of Books en werd bekroond met de Hebban Thriller Debuutprijs. Ook haar zakelijk succes viel op, dit leverde haar de titel Flevolandse Zakenvrouw van het Jaar 2015 op.

  Op dit moment schrijft Ilse voor verschillende media en werkt ze als freelance dagvoorzitter en presentatrice. Haar volgende boek, Later als ik dood ben, ligt vanaf 1 oktober 2016 in de schappen.

  De lezers:

  Lezer 1: Cecile67, 49 jaar
  Vanwege de intrigerende titel wil ik heel graag aan deze leesclub deelnemen!

  Lezer 2: Grietje, 55 jaar
  Dit boek spreekt mij aan omdat het geheimzinnig is en de titel houdt mij bezig.

  Lezer 3: Agnes te Molder, 61 jaar
  Ik wil graag aan deze leesclub meedoen omdat ik zeer genoten heb van De onderkant van sneeuw en dus hoge verwachtingen heb van dit boek.

  Lezer 4: Annette Overvoorde, 47 jaar
  Graag doe ik mee, voor dit mooie leesclub-boek. De titel heb ik al meerdere keren voorbij zien komen. De nieuwsgierigheid is gewekt

  Lezer 5: Wilma, 53 jaar
  Heb al veel over dit boek gehoord positieve verhalen ben dus heel benieuwd. Ken haar als schrijfster nog niet en ontdek graag nieuwe dingen. Het onderwerp spreekt mij erg aan. Ben opgevoed in een gesloten gezin. Er gebeurde heel veel, vaak verhuisd, maar de reden daarvoor is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Mijn verleden bevat ook geheimen die ook niet meer opgelost zullen worden. Ben dus heel benieuwd hoe dat in dit boek beschreven wordt.

  Lezer 6: chantalvl, 42 jaar
  Na dat super debuut, ben ik erg benieuwd naar haar 2e boek en wat is er dan leuker dan een leesclub.

  Lezer 7: Amarins, 45 jaar
  Ik zou heel graag meedoen met de leesclub Later als ik dood ben. Ik had het boek al gespot in de boekwinkel en de flap gelezen. Het boek trok me erg aan en staat dan ook hoog op mijn verlanglijstje!

  Lezer 8: laure89, 26 jaar
  Ik heb nog geen boek van Ilse Ruijters gelezen, maar gezien de recensies van haar boeken zo goed zijn, zijn mijn verwachtingen hooggespannen! De beschrijving van het boek is wat mysterieus, dus ik ben heel benieuwd wat er precies met Elin is gebeurd.

  Lezer 9: Nakita, 18 jaar
  Ik wil graag mee doen omdat ik benieuwd ben naar het verhaal. Ik heb al veel goede recensies gelezen dus ik ben erg benieuwd en heb al een tijd geen leesclub gehad.

  Lezer 10: Saskia, 49 jaar
  Ik ben dol op leesclubs, psychologische thrillers en heb gelezen dat deze heel goed is en dat ie beslist gelezen moet worden. Het is volgens Koen geen aanrader maar een Must en zulk ridderlijk advies volg ik graag. En dan de inhoud. Dat ze zich begeeft onder criminelen om de waarheid te achterhalen. Dat is toch niet niks. En ik ben benieuwd hoe het boek het thema goed en kwaad uitwerkt. Daar lijk ik momenteel veel over te lezen. Bijvoorbeeld in De rode stoeltjes van Edna O’Brien.

  Lezer 11: MarianneIL, 63 jaar
  Ik zou erg graag meedoen aan deze leesclub, omdat het thema van het boek me aanspreekt en het me een spannend boek lijkt. Hoe ver kan en wil je gaan om achter je verleden te komen, welke risico’s ben je bereidt te nemen. Dat maakt me nieuwsgierig, vraag me dan ook meteen af of hoever ik zelf zou gaan. Hoop dat gaandeweg het lezen daar wat meer over duidelijk zal worden.

  Lezer 12: Brigitte72, 44 jaar
  Graag wil ik deelnemen aan deze leesclub omdat ik ontzettend van thrillers hou. Verder vind ik het altijd leuk om hierover met andere mensen te praten.  Het zou mijn eerste keer zijn om deel te nemen aan een leesclub, leuk, leuk!

  Lezer 13: Ann Janssens, 40 jaar
  Met veel plezier zou ik graag deelnemen aan de leesclub van Later als ik dood benIlse Ruijters is voor mij, ondanks ik al veel positiefs over haar gelezen heb, een nieuwe auteur.
  Daar ik het steeds erg leuk vind om iets te ‘ontdekken’ van een voor mij onbekende schrijver had ik me graag opgegeven voor deze nieuwe (en voor mij eerste) leesclub van Thrillzone.

  Lezer 14: heijnen, 56 jaar
  Ik wil me graag inschrijven voor de leesclub van later als ik dood ben. Het moet een heel goed boek zijn, daarom wil ik het graag lezen en erover schrijven.

  Lezer 15: Francis, 42 jaar
  Ik ben erg benieuwd naar het boek, heb er al veel goeie recensies over gelezen. Het verhaal spreekt mij erg aan, en het lijkt mij leuk om daar met anderen over te discussiëren. Benieuwd hoe een ander het beleeft en in het verhaal zit.

  Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:

  ……………

  De Leesclub:

  Deze leesclub bondig en met een knipoog.

  Het dertiende boek dat door de leesclub is gelezen is Later als ik dood ben, geschreven door Ilse Ruijters, uitgegeven en beschikbaar gesteld door Uitgeverij The House of Books.

  Later als ik dood ben, ja wat dan?? Het klinkt als ‘later als ik groot ben’ en daar weten de meesten het antwoord wel op. Dus misschien zit het antwoord op de eerste opmerking wel in het verhaal van Ilse Ruijters verstopt. Voor Cecile67 is het inderdaad de titel die haar intrigeert. Bij Amarins is het hoog op haar verlanglijstje terecht gekomen nadat ze het boek in de boekwinkel heeft gespot. En nakita? Die kijkt gewoon al lang uit naar dit boek.
  Dan maar snel aan de slag en allemaal aan het lezen….

  Annette Overvoorde stelt vast dat het verhaal een andere kant op gaat dan ze heeft verwacht. Ann Jnssens wil eerlijk zijn en pent daarom neer dat ze de eerste 50 blz’n wel lastig vindt vanwege de vele namen en de constante switch tussen heden en verleden.

  Mijn verwachting na de recensies zijn wel uit gekomen er zat veel spanning in het verhaal en het las ook makkelijk weg, memoreert Grietje als ze het boek tevreden heeft dichtgeklapt. Ik vind de titel niet bij het verhaal passen. Ze gaat helemaal niet dood. Ik begrijp de titel zelfs niet. Aldus laat heijnen ons weten. Maar haar waardering laat geen twijfel bestaan over haar tevredenheid. En Agnes te Molder heeft goed nieuws aan Ilse Ruijters te melden, ze wil namelijk de volgende boeken van Ilse ook graag lezen.

  Als deze paar reacties iets voorspellen over de positiviteit dan mag en kan Ilse wel tevreden zijn met deze leesclub.

  Voor het lezen:

  In deze rubriek wordt aan de lezers gevraagd een verwachting te geven op basis van de cover, achterflap en hun verwachting. Hiermee wordt een beeld gevormd in hoeverre de buitenkant van een boek, lezers kan interesseren.

  Citaat Cecile67:
  Ik verwacht te lezen hoe het er aan toe gaat in een tbs-kliniek. De gewone verhaal maar ook de verhalen áchter de verhalen die je op het journaal hoort wanneer het misgaat met een ontsnapte tbs’er.

  Citaat MarianneIL:
  De auteur is voor mij nieuw, maar ik heb wel veel goede berichten over haar gelezen. Na het lezen van de korte inhoud verwacht ik een spannend boek die een inkijkje geeft in de tbs. Voormalig vriend heeft in de tbs gewerkt en daar verhalen van gehoord, meest negatieve verhalen. Ik hoop op een boek dat me meesleurt en alles om me heen doet vergeten, omdat ik steeds verder wil lezen.

  Citaat heijnen:
  Een mooie, rustige cover. Door de witte achtergrond komt alles goed naar voren.
  De beschadigde vlinder kan duiden op een persoon die ook beschadigd is. Ik ben benieuwd. Ik heb het eerste boek van Ilse niet gelezen, dus ik laat me verrassen.

  Citaat Grietje:
  Ik heb nog geen boek van Ilse Ruijters gelezen. Als ik de achterkant lees denk ik dat je mee genomen word door een heel leven met geheimen. Plus dat het best een spannend leven is.

  Citaat Francis:
  Ik heb nog nooit iets van Ilse Ruijters gelezen, ben benieuwd naar haar schrijfstijl. Wat ik gelezen heb over haar was positief. Ik verwacht er veel van. Heb al recensies gelezen die zeer lovend waren.

  Citaat Amarins:
  Een prachtige cover, mooi rustig! Als je begint te lezen begrijp je al gauw waarom coor deze cover gekozen is. Tja, de verwachtingen van dit boek: eigenlijk heb ik die niet echt. Ik heb van deze schrijver niets gelezen nog. Ik laat me eigenlijk verrassen, ben heel benieuwd. Ik heb zo’n 50 bladzijden gelezen en moet zeggen dat het me meteen pakt vanaf blz. 1. Ik ben dus heel benieuwd hoe het verder zal gaan.

  Citaat nakita:
  Kijk al erg lang uit naar dit boek. Superleuk dat ik hem mag lezen. Ga er van de week aan beginnen! Ik ben benieuwd naar de verhaallijn en de personages. Hoe zit het verhaal in elkaar en wat voor doel heeft dit verhaal.

  Citaat Agnes te Molder:
  Ik vind De onderkant van sneeuw een goed boek. Heb het met plezier gelezen dus verwacht nu zeker zo’n goed boek, zo mogelijk nog beter. Ik verwacht een spannend boek. Ook al is het een fictief boek, toch verwacht ik meer over het reilen en zeilen in een TBS kliniek te weten te komen.

  Tijdens het lezen:

  In deze rubriek is aan de lezers gevraagd om hun aandacht te vestigen op opmerkelijke citaten en de zinsopbouw, woordkeuze of andere in het oog springende tekst. Dit zorgt altijd voor leuke discussies.
  We zetten de opmerkelijkste uitspraken voor u op een rijtje:

  Citaat Annette Overvoorde:
  Het verhaal gaat een andere kant op, als ik zou verwachten. Het boek leest nu nog als een gehusselde legpuzzel, als je goed leest staat er een aanwijzing, waar het verhaal heen gaat, maar is nog lang niet bij de finish. Het leest fijn en prettig weg. Met verschillend vertelperspectief. Heel bijzonder. Daar houd ik wel van.

  Citaat Saskia:
  Het verhaal leest makkelijk weg en is makkelijk te volgen. Alleen zijn alle personages een beetje ‘off’. Af en toe vraag ik me af wie gekker is, de behandelaars en gewone mensen of de tbs’ers. Ik vraag me nu af of er een onderscheid valt te maken tussen gestoord en kwaadaardig. Of dat beiden in dit boek door elkaar gaan lopen.

  Citaat chantalvl:
  Hoi ik ben nu op 44% volgens ebook. En had een vraag in het begin heb je heel veel Hoofdstuk 1 staan is dat in het boek ook alleen Hoofdstuk 1 of staat er wat bij. Was wat verwarrend namelijk. Voor de rest leest het weer lekker weg.

  Citaat laure89:
  Ik ben nu over de helft van het verhaal en denk dat ik het boek vandaag wel ga uitlezen, wil graag weten hoe het afloopt! Spellingsfouten zijn me nog niet echt opgevallen, het verhaal leest echt vlot.

  Citaat Ann Janssens:
  Om eerlijk te zijn vond ik de eerste 50 blz’n best lastig (vele namen en constante switch tussen heden en verleden). Ik had moeite om erin te komen, maar nu bijna in de helft en heb nu moeite om het boek ff opzij te leggen.

  Citaat Wilma:
  Heb het boek uit. Taalfouten, kommafouten hier en daar inderdaad, maar het boek is zo spannend dat dat mij niet stoort. Spannend, maar geen boek voor mooie citaten. Wat ik wel leuk gevonden is dat dingetje in het gezicht/ bij de neus van moeder die trilt alsof het naar buiten lijkt te komen als ze zich opwindt of boos wordt.

  Citaat Ann Janssens:
  Volgende zinnen heb ik onderstreept daar ze wel iets deden met me/herkenbaar waren/me deden nadenken:
  – blz 172: Elke keer dat ik mijn ogen dichtdoe, dan is hij er, maar elke keer dat ik mijn ogen opendoe, dan doet het zeer.
  – blz 150: Ik wist wat Will gevoeld had, ik zou het mooie van hem zien en bovenal zou ik nu werkelijk dichtbij gaan komen.
  – blz 155: ‘Iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis kan toch niet voelen wat een ander voelt?’
  – blz 155: ‘Nou, als het in de boeken staat, dan zal het wel waar zijn, hè.’

  Citaat Brigitte72:
  Wat ik wel lastig vond tijdens het lezen is het verspringen van personages. Normaliter heb ik daar niet zo’n moeite mee, maar dit keer moest ik toch wel een enkele keer even terugbladeren en sommige dingen daarvan waren voor mij tijdens het lezen ook niet duidelijk waarom het beschreven werd.

  Na het lezen:

  In de laatste rubriek wordt openlijk over de inhoud van het verhaal gediscussieerd. Doelstelling is om hier gezamenlijk vast te stellen of de meningen overeenkomen, iedereen het verhaal op een zelfde wijze leest, beleeft en waardeert. Later als ik dood ben is uiteindelijk door 15 lezers beoordeeld en gewaardeerd. Het krijgt als 13e leesclubboek een gemiddelde puntenwaardering van 7,79 en een welverdiende plek in de leesclub HALL of FAME

  Noot redactie over de bepaling gemiddelde puntenwaardering:
  Door de deelnemers wordt een puntenwaardering over de zes belangrijkste facetten toegekend, over een schaal van 0 t/m 10. Dit geeft een realistischer, vollediger en nauwkeuriger beeld van de totstandkoming van de eindwaardering. Voor Later als ik dood ben van Ilse Ruijters geldt de gemiddelde beoordeling per facet, zoals hieronder is weergegeven.

  1. Spanning: 7,80
  2. Plot: 8,17
  3. Leesplezier: 7,93
  4. Schrijfstijl: 7,33
  5. Originaliteit: 8,27
  6. Psychologie: 7,27

  Gemiddelde puntenwaardering: 7,79

  Wat vindt Ilse Ruijters van deze leesclub?

  Beste Cecile, Grietje, Agnes, Annette, Amarins, Laure, Nakita, Saskia, Brigitte, Ann, Heijnen, Francis, Wilma, Chantal, Marianne en Cees,

  Wat fantastisch dat jullie mijn boek gelezen hebben en allemaal zo uitgebreid de tijd hebben genomen om hierover te schrijven. Heel bijzonder. Er zit zoveel werk in deze leesclub! Ik vond het een grote eer om mee te doen.

  Al jullie correcties staan inmiddels in een bestand dat ‘aanpassen bij herdruk’ heet. Met jullie kritische blik hebben jullie dus geholpen bij het beter maken van mijn boek. Bedankt daarvoor.

  Ik heb alleen gereageerd op het onderdeel ‘vragen aan Ilse Ruijters’, maar heb natuurlijk wel alle andere onderdelen gelezen J Een paar dingen vielen me op.

  Marianne, jij vertelde over museum het Dolhuys waar ze de expositie ‘Levenslang, het criminele brein ontleed’ hadden. Grappig dat je dat noemde, want precies daar ben ik erachter gekomen dat Gerrit Achterberg een tbs’er was.

  Francis, jij antwoordde op de vraag ‘Wat vind je van Elin’ dat Elin zelf een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft. Dat klopt helemaal. Haar gedrag is destructief, ze neemt risico’s die een normale 36-jarige niet zou nemen, ze is weinig empathisch en emotioneel (ze verlaat zomaar haar vriend, is hard richting haar moeder, wordt verliefd op Rem) en ze gebruikt mensen (bijv. Jürgen) om haar doel te bereiken.

  Ik heb niet duidelijk in het boek geschreven dat Elin deze stoornis heeft, omdat ik de lezer zelf zijn conclusies over haar wil laten trekken. Antisociale persoonlijkheidsstoornissen heb je – zoals elke stoornis – in gradaties. Elin is lang niet zo erg als haar vader, maar is zeker geen normale vrouw.

  Over haar vader gesproken, een aantal van jullie gaf aan dat hij te onzichtbaar is. Dat snap ik vanuit de blik van de lezer, maar niet vanuit het gezichtspunt van Elin. Haar vader had twee levens: de vader en de verkrachtende moordenaar. Die levens waren totaal gescheiden. Hij was daarom onzichtbaar voor Elin. Aangezien het een ik-boek is, heb ik gekozen voor deze constructie.

  Hoofdstukken toevoegen waarin Jaap nadenkt over wat hij doet en/of verder ingaan op zijn emoties vond ik bovendien niet passen bij zijn stoornis. Zoals je in de stukjes ‘Later’ leest, doet het hem namelijk allemaal maar weinig.

  Saskia, heerlijk jouw verontwaardiging over Achterberg. Dat was precies de bedoeling ;). Je hebt gelijk, er zijn veel meer beroemde mensen met een stoornis. Zonder dat ik een label wil plakken – ik ben geen psychiater natuurlijk – maar de machtigste man van Amerika had zo in mijn boek voor kunnen komen.

  Mooi om te lezen dat jullie mijn boek allemaal anders hebben ervaren. De een zag de ontknoping al snel aankomen, terwijl de ander verrast was. De cijfers die jullie me hebben gegeven lopen dan ook best uiteen. Van een 6,3 tot een 9,75. (en een 4,0 van Annette die achteraf gelukkig een 8,5 bleek te zijn)

  Ik ben hier blij mee. En ik neem jullie adviezen om vooral door te gaan en een volgend boek te schrijven met me mee. Sterker nog, ik ben er al mee bezig.

  Lieve ThrillZone-lezers, bedankt. Voor het lezen, de feedback, het delen van jullie recensies op social media en dat jullie Later als ik dood ben aanraden aan vrienden en familie. Heel graag tot de volgende keer.

  Liefs, Ilse

  Getekend: Ilse Ruijters.

  Een impressie van de antwoorden die Ilse Ruijters gaf op lezersvragen:

  heijnen vraagt:
  Hallo Ilse, ben je voor het schrijven van dit boek in een tbs-kliniek gaan kijken of mag dit niet? Gr. Truus

  Ilse Ruijters antwoordt:
  Leuke vraag, Truus! In tegenstelling tot een gevangenis kom je een tbs-kliniek als schrijver niet zomaar binnen. Gelukkig houdt elke kliniek eens per jaar een open dag, dus daar ben ik naartoe geweest.
  Een goede vriendin van mij werkt als sociotherapeut in een tbs-kliniek. Zij kon me precies vertellen hoe het er op de afdeling aan toe gaat. Op die manier heb ik een beeld gevormd. Het manuscript is door meerdere mensen die in een kliniek werken gelezen, omdat ik zeker wilde weten dat de setting klopte. Gelukkig was dat uiteindelijk het geval.
  Groetjes van Ilse

  Annette Overvoorde vraagt:
  Goedemiddag Ilse Ruijters, vragen stellen vind ik soms lastig, een goede voorbereiding zal ten gronde liggen aan het boek, dus die vraag hoeft niet voor mij.
  Maar daar komt er een:
  Wat heeft jou getriggerd/ gemotiveerd om dit verhaal zo te schrijven? Was het dat genoemde boek, dat verscheurd wordt? Of iets totaal anders? Er moet iets zijn, want ik zou hier niet echt op komen…en ik heb al veel boeken verslonden inmiddels en gelezen over mensen die zoeken naar hun roots, maar dit is toch echt een boek apart.
  Ik hoor het heel graag! Tot nu toe, heb ik genoten! Dus je hebt er een fan bij.
  Groeten, Annette

  Ilse Ruijters antwoordt:
  Hoi Annette, geweldig dat je zit te genieten. Ik ben blij om dat te lezen. Het antwoord op jouw vraag overlapt mijn antwoord op Saskia’s eerste vraag een beetje: in eerste instantie was er het idee om te schrijven over een liefdesrelatie tussen een therapeut en een patiënt. Maar… dat is helemaal niet zo spannend. Ik denk dat de meeste mensen zich wel kunnen voorstellen dat je verliefd wordt op een foute man.
  Ik moest dus meer spanning bedenken. Dat had ik kunnen doen door allerlei nare dingen te laten gebeuren in de tbs-kliniek, maar dat wilde ik per se niet. Ten eerste omdat dat niet zo waarheidsgetrouw is, ten tweede omdat ik juist de tbs’ers in mijn boek een hart wilde geven. (Net als in mijn eerste boek, De onderkant van sneeuw, draait dit verhaal om de vraag waar de scheidslijn ligt tussen goed en slecht.)
  De spanning kon ik alleen nog maar opbouwen aan de kant van Elin. Ik stelde mezelf de vraag: wat wilde Elin nou écht van Rem? Stukje bij beetje kreeg zij een achtergrond en een dubbele agenda. Uiteindelijk is dit de rode draad van het boek geworden.
  Groetjes van Ilse

  Saskia vraagt:
  Hoi Ilse! Bedankt voor je antwoorden en je links. Leuk om te weten hoe zo’n boek tot stand komt. Ik heb nog een laatste vraag.
  Is schrijven voor jou een innerlijke noodzaak? Groetjes Saskia

  Ilse Ruijters antwoordt:
  Dat is het inderdaad, Saskia! Ooit heb ik een poging gedaan om zonder laptop en schrijfwaren op vakantie te gaan. Na die eerste dag dacht ik dat ik helemaal gek werd! Ik heb toen een pen bij de receptie geleend en bierviltjes vol geschreven. De volgende dag heb ik een schrift en pennen gekocht. Groetjes van Ilse

  Voor alle vragen aan en antwoorden van Ilse Ruijters, klik hier

  Citaat Saskia:
  Ik had nog niets van Ilse Ruijters gelezen. Enkel de recensies over het boek. Die wekten de verwachting dat het over goed en kwaad ging. En dat het natuurlijk een spannende psychologische thriller zou zijn. En die verwachting is uitgekomen. Er is voldoende diepgang om geboeid te blijven. Hoewel Eline graag een ander rooskleuriger plaatje wilde van een tbs’er dan dat de werkelijkheid is, is iedere psychopaat natuurlijk anders. De een is kwaadaardiger dan de ander. Het thema goed versus kwaad en gek tegen normaal wordt op een originele wijze behandeld. Stel je bent kind van een tbs’er
  Beoordeling: 7,83

  Citaat Cecile67:
  Ik had Elin graag sterker en mondiger gezien. Ja, Later als ik dood ben voldoet aan mijn verwachtingen, het is redelijk spannend op zijn tijd. Ik ben redelijk tevreden. Ik zou het boek niet zonder de leesclub hebben gelezen. Het verhaal leest vlot door. Ik had het boek in twee dagen uit. Het verhaal vind ik af en toe wat vergezocht, en op sommige punten weer wel origineel.
  Beoordeling: 6,67

  Citaat Annette Overvoorde:
  Ja, het verhaal voldoet zeker aan de verwachtingen. Je wil echt blijven lezen, tot het uit is. Het eerste boek, staat al op mijn wensenlijst inmiddels. Het verhaal verloopt goed naar de ontknoping, de puzzelstukjes vallen in elkaar. Voor mij had het een plottwist en verwachtte ik een ander einde, door andere karakter(s) uitgevoerd zeg maar. Het verhaal gaf veel leesplezier door de opmaak van het boek, waar je eerst aan moet wennen. De schrijfstijl was wel goed.
  Beoordeling: 8,50

  Citaat Francis:
  Mijn schoonzus en nichtje zijn voor dit boek wel te porren. Later als ik dood ben is vergelijkbaar met andere thrillers die ik gelezen heb. Het verhaal is wel geloofwaardig, in het echte leven kunnen ook gedrachtsveranderingen voorkomen als er iets heftigs is gebeurd. Je blijft lezen want het is boeiend en de karakters zijn goed. De spanning wordt goed opgebouwd.
  Beoordeling: 7,67

  Citaat Grietje:
  Ik had geen verwachting van deze schrijfster maar had al veel gelezen over dit boek en daar ben ik wel nieuwsgierig mee geworden. Mijn verwachting na de recensies zijn wel uit gekomen er zat veel spanning in het verhaal en het las ook makkelijk weg. De schrijfstijl past goed bij het verhaal alles wordt goed en duidelijk uitgelegd. Zo krijg je een goede kijk op de tbs-kliniek en zijn cliënten. Ze gebruikt korte zinnen en duidelijke omschrijvingen van de gebeurtenissen. Boeiend was het zeker en heb het boek bijna in 1 keer uit gelezen.
  Beoordeling: 7,67

  Citaat Amarins:
  De karakters ontwikkelen zich voor mij heel langzaam. Langzaamaan leer je ze kennen, langzaamaan wordt duidelijk wat ze zoal doen en hoe ze denken. Elin is toch wel mijn favoriet. Als je zo ver gaat in je zoektocht, zo’n doorzettingsvermogen hebt. En eigenlijk kan ik Rem hier niet helemaal los van zien. Ook voor hem krijg ik gaande het verhaal respect! Ik ga dit boek zeker bij anderen aanraden, nu ik het uit heb, heb ik het meteen aan mijn dochter gegeven die het ook graag gaat lezen. Een prachtige verhaallijn en een heerlijk verhaal om te lezen wat tot de laatste blz. boeit.
  Beoordeling: 8,33

  Citaat heijnen:
  Ik vind het een leuke thriller, de schrijfstijl is goed. Ik vond de verwikkelingen goed verstopt zitten en had geen idee. De emoties die bij zo’n zoektocht horen, zijn goed uitgewerkt. Ik vind de titel niet bij het verhaal passen. Ze gaat helemaal niet dood. Ik begrijp de titel zelfs niet. Het is een origineel en eigentijds verhaal. De schrijfstijl vind ik niet altijd goed. Soms had ik moeite met de zinnen.
  Beoordeling: 8,00

  Citaat Agnes te Molder:
  Met Eddy heb ik echt medelijden. Misschien spreekt Rem mij wel het meest aan, hij beschermt degene waar hij van houdt, al gaat hij wel erg rigoureus te werk. Ik verwachtte dat het een goed boek is dat moeilijk weg te leggen is. Ik moest er even inkomen, maar daarna wilde ik steeds doorlezen. De volgende boeken wil ik ook erg graag lezen. Ik heb het met veel plezier gelezen. ik vond de indeling van de hoofdstukken soms wat verwarrend.
  Beoordeling: 8,33

  Citaat MarianneIL:
  Heel prettige en vlotte schrijfstijl, het houdt je aandacht steeds vast, ook door de korte hoofdstukken en de afwisseling. Ik ben zeer tevreden. Zo’n zoektocht kan heel verschillende emoties oproepen en op veel verschillende manieren ondernomen worden. De manier waarop Elin het aanpakt, hoort bij haar karakter. Ik denk dat ik het zelf niet zo zou aanpakken. Het boek leest lekker vlot en je zit meteen weer goed in het verhaal zit als je een dag niet gelezen hebt
  Beoordeling: 8,00

  Citaat Ann Janssens:
  Ilse Ruijters houdt de spanning ook wel erg goed in. Ook de vorm van de karakters houdt de spanning er goed in. Rem wordt bv. soms erg agressief, het opdringerig gedrag van collega Jurgen, de brute moeder.. Zeer vlot geschreven, mss raar om te zeggen maar de passage toen ze met Rem naar haar appartement ging heb ik verslonden … Het boek mocht voor mij nog iets langer duren eigenlijk. Het einde stopte me iets te abrupt. Het is een aangenaam, vlot leesbaar boek.
  Beoordeling: 7,67

  Citaat Wilma:
  Persoonlijk vond ik de emoties niet echt geloofwaardig overkomen. Op die manier op zoek gaan naar je vader door een baan in een TBS kliniek aan te nemen en door onverantwoord te werk te gaan. Vind het lastig. Dat het verleden je bezighoudt, je afkomst snap ik maar dit is niet echt geloofwaardig. Toch is het op een andere manier wel goed gedaan anders zou het je aandacht niet goed vasthouden. Ik heb me prima vermaakt.
  Beoordeling: 6,67

  Citaat chantalvl:
  Mijn verwachting was na debuut, en de paar ontmoetingen daarna wel hoog, omdat ik wist dat ze zat te broeden op dit boek en het nog beter zou doen als haar debuut. Wat volgens mij goed gelukt is!!!
  Ik hou van de schrijfstijl van Ilse en zat ook lekker in het verhaal. Ik hoop dat er weer plannen zijn voor weer een nieuwe. Maar geen haast, ik heb liever een nog zo’n boek als dit. Dan een snel afgeraffeld boek. Ik heb me geen moment geërgerd, en met plezier gelezen, omdat ik genoten heb van de vele mooie zinnen
  Beoordeling: 9,75

  Citaat laure89:
  Ik snap de frustratie van Eline dat zij persé de waarheid over haar vader wil weten en ze merkt dat haar moeder liegt. Dat ze daardoor begint te werken in een instelling, vind ik wel heel verregaand. Ik heb het verhaal heel snel uitgelezen en vond het einde echt spannend, dus het boek voldoet zeker aan mijn verwachtingen. Ik ben fan van de korte hoofdstukken en er worden geen moeilijke woorden gebruikt, daardoor leest het verhaal heel vlot. Ik wil zeker ook haar eerste boek gaan lezen. Ik vond het een aangenaam boek dat vlot leest.
  Beoordeling: 7,50

  Citaat nakita:
  Haar stijl bevalt me zeker. Soms werd er wat voorgekauwd maar het einde was een grote verrassing. Het had zo echt kunnen zijn dus was wel geloofwaardig. Het boek was supermakkelijk en heerlijk te lezen. Ben ook erg tevreden. Ik heb erg genoten heb in het verleden nog niks geleden over dit onderwerp.
  Beoordeling: 8,00

  Citaat Brigitte72:
  Ik vond het boek wel leuk om te lezen maar had moeite met het schakelen tussen de personages. Ik zag van sommige dingen het nut niet. I.p.v. van sympathie voor de hoofdpersoon, kreeg ik er juist een irritant gevoel bij. Dit is meestal niet zo, als ik een boek lees. Ik denk dat de emoties niet overkomen zoals bedoeld is. Ik zou het boek wel aanraden maar niet als boek wat je gelezen moet hebben. Het duurde lang voordat ik echt getriggerd werd om het boek uit te lezen.
  Beoordeling: 6,33

  Lees de onverkorte discussie en de reacties in alle onderdelen van deze leesclub

  Voor het lezen
  Tijdens het lezen
  Na het lezen
  Beoordeling

  ++++++++++++

  Helaas zijn de onderstaande personen voorlopig uitgesloten voor het winnen van een gratis leesexemplaar omdat ze niet of niet volledig hebben voldaan aan de richtlijnen van de leesclub.

  ………

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.