Home Forums VOLLEDIG AFGERONDE LEESCLUBS #Z-1 Leesclub 10: Schokgolf Verslag leesclub Schokgolf van Frank van Zwol

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • Cees van Rhienen
  Sleutelbeheerder
  Post count: 952
  #2294 |

  Kijk hier de boektrailer: Boektrailer

  Leesclub 10, Schokgolf  – Frank van Zwol

  Inleiding

  Het verhaal: Schokgolf

  Tom Brandt is terug in zijn meest explosieve en actuele avontuur tot nu toe.
  In Schokgolf voert beroepsavonturier Frank van Zwol zijn geheim agent Tom Brandt dwars door de ruige en weerbarstige natuur van IJsland.

  Alvorens hij Schokgolf schreef daalde Van Zwol zelf af in de krater van de Thrihnukagigur, scheurde hij met een sneeuwscooter over de krater van de explosieve vulkaan Katla en trok hij te voet door het binnenland van IJsland.

  Net als zijn vorige thrillers is ook Schokgolf gebaseerd op feiten en nauwkeurig onderzoek

  ********************

  De schrijver: Frank van Zwol

  Frank van Zwol (1963) is een geluksvogel die van buitensport zijn werk heeft gemaakt. Hij schrijft ook thrillers, deels over zijn avonturen. Zijn avonturen en expedities, meestal samen met zijn vrouw Jolanda Linschooten en husky Herschel, gebruikt hij als setting voor avontuurlijke faction-thrillers.

  De lijst van korte en lange avonturen is nauwelijks nog te reproduceren. Vanaf zijn achttiende is hij fanatiek met buitensporten. Aanvankelijk vooral wildwaterkajakken, later ook klimmen en speolologie. Jarenlang heeft hij fanatiek wedstrijd-oriënteringslopen gedaan, mountainmarathons gelopen en gemountainbiked. Later kwamen daar het winterkamperen, open kanovaren en de wildernisexpedities bij. In 2006 volgde hij in Canada de drie maanden fulltime opleiding tot wildernisgids. Sindsdien werkt Van Zwol voor zichzelf.

  De lezers:

  Lezer 1: Anita de Groot, 47 jaar
  Na lang wikken en wegen heb ik besloten om me op te geven voor deze Leesclub. Waarom? Omdat het verhaal zich afspeelt op IJsland. Ik ben er nog nooit geweest maar dat gaat zeker wel gebeuren en juist omdat de schrijver alles zelf heeft gechecked krijgen we een mooi beeld van IJsland en dat in combinatie met een spannend verhaal maakt dat ik het boek graag wil lezen.

  Lezer 2: wiets, 56 jaar
  Waarom ik graag aan deze leesclub wil deelnemen? Ik heb al 1 x eerder een boek van Frank van Zwol gelezen en weet me nog te herinneren dat ik het met plezier heb gelezen en wat me het meest is bijgebleven, dat ik naderhand echt moest bedenken dat het maar een fictief geschreven verhaal was. Het kwam zo levensecht over dat ik even dacht dat het allemaal echt was. Ik ben heel benieuwd of hij dat deze keer weer voor elkaar krijgt. Als dat zo is zal ik een goeie recensie schrijven! (Zo niet zal ik ook een recensie schrijven hoor)

  Lezer 3: Coenraad, 52 jaar
  Zijn vorige thriller Niemandsland is uiterst goed ontvangen en heeft vele mooie recensies gekregen. Mijn nieuwsgierigheid was toen gewekt maar tot op heden niet gelezen. Nu zijn nieuwste thriller Schokgolf uit is wil ik graag met zijn werk kennismaken. De research en de reizen / expedities  die hij voor zijn boeken maakt en gebruikt kunnen alleen maar ten goede komen aan het verhaal. Dit hoop ik terug te vinden in zijn boek. En laat voor mij deze kennismaking het maar een flinke een schokgolf teweeg brengen.

  Lezer 4: Pierre MG Peeters, 57 jaar
  Graag neem ik deel omdat het boek mij aanspreekt, op waarheid is gebaseerd en ik graag meer lees over het landschap en over IJsland. Ik ken deze auteur nog niet en dat is een bijkomende reden om mij kandidaat te stellen.

  Lezer 5: nini_ingrid, 48 jaar
  Omdat ik de schrijver totaal niet ken en me wel afvraag hoe hij zijn eigen avonturen verwerkt in zijn boeken.

  Lezer 6: leentje, 43 jaar
  Om te beginnen vind ik de cover heel aantrekkelijk. Deze roep om gelezen te worden. Dan een triller gebaseerd op waargebeurde feiten vind ik altijd nog spannender dan een gewone thriller omdat hier toch heel wat onderzoek achter zit en het toch een stukje het verhaal is van iemand dat het een stukje beleefd heeft. Hij geeft niet veel weer over de inhoud van het boek wat het ook weer nog spannender maakt en roept om gelezen te worden. Ik ben razend benieuwd naar dit boek.

  Lezer 7: Marjo Jacobs, 52 jaar
  Het boek Schokgolf trekt mijn aandacht omdat ik net als beroepsavonturier Frank van Zwol van echte uitdagingen houd, graag naar IJsland op vakantie wil en me dit een heel bijzondere thriller lijkt. Ik verwacht van deze schrijver een goede thriller, verweven met reisverhalen en zijn beleefde spannende avonturen. Van deze leesclub verwacht ik een diversiteit aan leeservaringen betreffende Schokgolf.

  Lezer 8: Maryam, 57 jaar
  Ik wil heel graag meedoen aan deze leesclub omdat: IJsland nog hoog op mijn wensenlijstje staat, de trailer al vol spanning zit, het gewoon veel leuker is om een boek samen met anderen voor een leesclub te lezen.

  Lezer 9: Marjon, 54 jaar
  Tien jaar geleden ben ik voor het eerst zelf naar IJsland geweest in de tijd van de grote vulkaanuitbarsting, toen er zoveel asdeeltjes in de lucht zweefden, dat het vliegverkeer is stilgelegd. Wat een prachtig land, met zoveel mooie natuurverschijnselen. Het feit dat Van Zwol zijn boek baseert op nauwkeurig en waarheidsgetrouw onderzoek spreekt me zeker ook aan. Ik hoop door het lezen van dit boek terug te gaan in de tijd en wederom te genieten van al het moois wat IJsland heeft te bieden. Samen met een super spannend verhaal worden dit zeker mooie leesuurtjes.

  Lezer 10: helderinge, 37 jaar
  Ik ben zelf verschillende malen in IJsland geweest. Dit in combinatie met een spannend thriller verhaal zal er waarschijnlijk tijdens het lezen voor zorgen dat ik de beelden voor me zie. Een extra dimensie aan het lezen.

  Lezer 11: Marjon Visser-van Oostenrijk, 60 jaar
  Ik wil graag deelnemen, omdat ik heel veel spanning en avontuur in het boek verwacht.
  Ik heb grote bewondering voor mensen die het avontuur opzoeken en lees graag hun belevenissen. Ik hoop dat in het boek dan ook genoeg avontuur voorkomt. Ik ben niet zo’n kenner van IJsland, maar ben wel benieuwd welke feiten en/of wetenswaardigheden ik te weten kom over IJsland.

  Lezer 12: Tilak, 44 jaar
  Na het zien van de boektrailer ben ik benieuwd geworden naar dit boek, de omgeving van IJsland lijkt erg op Alaska, de staat waar ik in 2011 een zeer avontuurlijke rondreis door maakte.

  Lezer 13: Yvonne, 31 jaar
  Ik heb het vorige boek van Frank van Zwol, Niemandsland met veel plezier gelezen en ben heel benieuwd hoe het nu verder gaat met Tom Brandt! Frank schrijft heel boeiend en levendig. Laat me graag verassen door wat hij nu weer te vertellen heeft!

  Lezer 14: hans, 46 jaar
  Als ik mee kan doen is het de eerste keer dat ik meedoe aan een leesclub. Geen idee wat het allemaal inhoudt dus erg benieuwd. Daarnaast is een boek over Tom Brandt in IJsland een must have omdat ik van literatuur uit het hoge noorden of over het hoge noorden geweldig vindt. De verwachtingen zijn hoog gespannen na Niemandsland.

  Lezer 15: Kareltje, 47 jaar
  Wil graag aan deze leesclub deelnemen. Houd van thrillers, houd van lezen en vind het (sinds kort kennisgemaakt) leuk om met anderen uit te wisselen wat je vindt/bij verschillende onderdelen denkt, maakt dat je beter in het boek zit, i.p.v. het oppervlakkig leest. Ik ben heel benieuwd naar de feiten, dat wat op onderzoek is gebaseerd, naar de natuurbeschrijvingen, de spanning en vind het sowieso als knap dat Frank zoveel elementen in 1 boek heeft gestopt!
  (En eigenlijk hoop ik dat ik met dit boek 1 van mijn zonen kan stimuleren om te lezen. Hij is geinteresseerd in IJsland, in natuurverschijnselen en geinteresseerd in onderzoek/feiten.)

  Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:

  ……………

  De Leesclub:

  Deze leesclub bondig en met een knipoog

  Het tiende boek dat door de leesclub is gelezen is Schokgolf, geschreven door Frank van Zwol, uitgegeven en beschikbaar gesteld door Karakter Uitgevers.

  Als je de methode van avonturier en buitensporter Frank van Zwol hanteert, speel je eigenlijk altijd zelf de hoofdrol in je eigen decor. Het grootste deel van het jaar verblijft hij ergens in de buitenlucht en zijn omgeving inspireert hem altijd wel weer voor een spannend avontuur dat hij aan het papier toevertrouwt.

  Hij blij en de gestaag groeiende fans van hem ook blij.

  Met Niemandsland, het eerste boek met Tom Brandt in de hoofdrol, is al gebleken dat niet alleen mannen de verhalenreeks leuk vindt. Met name de dames waren toen vol lof. Zal dit bij Schokgolf ook het geval zijn?

  Marjon heeft ingeschreven omdat: ‘Tien jaar geleden ben ik voor het eerst zelf naar IJsland geweest in de tijd van de grote vulkaanuitbarsting, toen er zoveel asdeeltjes in de lucht zweefden, dat het vliegverkeer is stilgelegd. Ik hoop door het lezen van dit boek terug te gaan in de tijd en wederom te genieten van al het moois wat IJsland heeft te bieden’. En Tilak: ‘Na het zien van de boektrailer ben ik benieuwd geworden naar dit boek, de omgeving van IJsland lijkt erg op Alaska, de staat waar ik in 2011 een zeer avontuurlijke rondreis door maakte’.

  Dus sommige inschrijvingen hebben met mooie herinneringen te maken, dat wordt interessant!

  De verwachting van hans zijn hooggespannen: ‘spanning, sensatie en avontuur met Tom Brandt. Hopelijk met veel interessante informatie over IJsland’. Marjo Jacobs heeft een kunstgreepje toe moeten passen: ‘Ik heb de ePub. Heb via bol.com naar de cover gekeken. Ziet er veelbelovend uit’.

  Maar het kan allemaal wel mooi zijn, het gaat om de inhoud en niets anders dan de inhoud…

  Na het lezen kwamen de tongen pas goed los, ‘het is een plezier dit te boek te kunnen lezen. Vanaf het begin tot het einde heeft dit boek je in de ban’. Een dikke 10 van Pierre MG Peeters!
  En er komt nog een tweede 10 van Marjo Jacobs, ‘de allereerste keer dat ik een auteur complimenteer met een 10, het boek Schokgolf heeft me helemaal meegesleurd. Het boek Schokgolf is excentriek spannend, het prachtige IJsland wordt fantastisch beschreven en het actuele onderwerp van terreurdaden wordt goed weergegeven’.

  Nou mijnheer Van Zwol, lees verder en geniet……

  Voor het lezen:

  In deze rubriek wordt aan de lezers gevraagd een verwachting te geven op basis van de cover, achterflap en hun verwachting. Hiermee wordt een beeld gevormd in hoeverre de buitenkant van een boek, lezers kan interesseren.

  Citaat hans:
  Verwachting is hooggespannen na het eerste avontuur van Tom Brandt, vooral vanwege de tijd die er tussen Niemandsland en Schokgolf zit. Ruim twee jaar wachten op een vervolg. Ik ga ervan uit dat de ervaringen die Frank van Zwol heeft opgedaan in IJsland terug te vinden zijn in Schokgolf. Verwachting van het verhaal: Spanning, sensatie en avontuur met Tom Brandt. Hopelijk met veel interessante informatie over IJsland.

  Citaat Kareltje:
  Op de achterkant lees ik dat deze schrijver beroepsavonturier is en dat hij zelf een tocht heeft gemaakt door IJsland. Ik verwacht dat hij met zijn schrijfstijl en verhaal de sfeer van het ruwe landschap oproept. Ben ook zeer benieuwd naar de mengeling met de feiten waarop het gebaseerd is.

  Citaat Marjon:
  Dit is mijn kennismaking met Frank van Zwol, een avonturier. Hij heeft zich het land ook al eigen gemaakt. Ik ben zeer nieuwsgierig! Ik lees dat ik mag verwachten dat het een verhaal met hedendaagse thema’s zal worden. Ruige avonturen in een rauw landschap, veel natuurgeweld en veel info daaromtrent. Een combinatie van allerlei factoren.

  Citaat Marjon Visser-van Oostenrijk:
  Voorzijde heel mooi. Een beeld dat ik wel van IJsland heb. Achterzijde op de epub niet aanwezig. Ik verwacht een spannend, avontuurlijk en realistisch verhaal. Begrijp dat het niet het eerste boek is over de hoofdpersoon Tom Brandt, ben benieuwd of dat geen probleem is. Ik hoop ook iets meer over IJsland te weten te komen.

  Citaat Tilak:
  Mooie voorzijde, het plaatje geeft duidelijk de rauwheid van IJsland weer. Wat ik extra mooi vind is de titel Schokgolf; de letters zijn opgevuld met golven. Het is mijn eerste boek van Frank van Zwol dus ik laat mij graag verrassen. De boektrailer toont een spannende, rauwe en onherbergzame omgeving, dit verwacht ik in het boek terug te vinden. Het verhaal is berust op feiten aldus de achterzijde van het boek, ik ben reuze benieuwd.

  Citaat Tau:
  Indien Schokgolf mij weet te bekoren, komen zijn andere boeken ook op mijn “te lezen”-lijstje te staan! Ik verwacht de volgende mix: een spannend plot, beschrijvingen van het prachtige IJsland en interessante weetjes over geologie.

  Citaat Anitadegroot:
  De cover, ik heb ePub en dan ga je meteen naar het verhaal. Ik mis de flaptekst en ook van de cover heb ik weinig meegekregen dus weinig over te vertellen. Verwachting dat ik veel over IJsland ga lezen en dat het heel spannend gaat worden.

  Citaat Marjo Jacobs:
  Ik heb de ePub. Heb via bol.com naar de cover gekeken. Ziet er veelbelovend uit. Een ruig IJsland’s landschap, zoals in de afbeeldingen in vakantieboeken over IJsland. Ik verwacht dat de auteur me mee neemt op ontdekkingsreis naar IJsland met Tom als hoofdpersoon. Ik verwacht prachtig beschreven avonturen in de wonderbaarlijke natuur van IJsland.

  Tijdens het lezen:

  In deze rubriek is aan de lezers gevraagd om hun aandacht te vestigen op opmerkelijke citaten en de zinsopbouw, woordkeuze of andere in het oog springende tekst. Dit zorgt altijd voor leuke discussies.
  We zetten de opmerkelijkste uitspraken voor u op een rijtje:

  Citaat Pierre MG Peeters:
  Ben al wat gevorderd in het boek. Het leest vlot weg. De beschrijvingen van de natuurverschijnselen zijn prachtig. Het boek is zeer realistisch geschreven met een hedendaagse terro-inval en ja toch wat beangstigend.

  Citaat Kareltje:
  De treinreis van Eindhoven naar Arnhem ging nog nooit zo snel. Had het in de stiltecoupe even moeilijk met de volgende quote: “opnieuw boert hij koolzuur, maar nu komt een golf zoet en onverteerd eten mee omhoog. De boer laat hij binnensmonds, het meegekomen braaksel slikt hij moeizaam terug en gooit er snel de resterende koffie achteraan…….”. Zo beeldend, jak. Gelukkig zijn de andere beeldende omschrijvingen zodanig dat ik er niet zo snel voorbij wil lezen………..

  Citaat Maryam:
  Ik begin zo met hoofdstuk 9.
  Ik betrap me erop dat ik bij de hoofdstukken met Ahsanullah een onrustig gevoel krijg, en die met Tom meer ontspannen lees. Zegt dus iets over hoe knap het qua sfeer geschreven is. Als lezer word ik erin meegenomen.

  Citaat leentje:
  Ondertussen ben ik begonnen met lezen en ben aan blz 77. Het leest vlot weg, een moeilijk weg te leggen boek. Dit weekend hebben we een gast voor mijn verjaardag die zo gaat aankomen. Maar die Ahsanullah bezorgt mij elke keer koud als ik een deeltje van hem lees. Er is iets iets goed fout met die vent en ik wil weten wat. Het boek lijkt zo levensecht. Ga vlug nog wat lezen voor mijn weekend bezoek er is.

  Citaat helderinge:
  Wow, nu ongeveer op de helft maar hij stelt zeker niet teleur. Het leest heerlijk weg. Foutjes? Ik moet zeggen mij vallen dat soort dingen nooit echt op en ik heb ze dus nog niet gevonden. Als ik eenmaal goed in het verhaal zit dan lees ik daar overheen meestal.
  Wat opvallend is en wat ik persoonlijk heel interessant vind is de theorie rondom de geluidsgolven en trillingen. Ik heb zelf 17 jaar bij de marine gevaren als sonar specialist en dat heeft erg veel raakvlakken met de werking en beïnvloeding van geluid. Onderwerpen rondom oceanografie, meteo en seismologie interesseren mij meer dan gemiddeld.

  Citaat wiets:
  Inderdaad een pakkend begin, ik zit er gelijk in! Blz. 23 – ik dacht dat Arne die scherf in z’n schouder had (zou taaltechnisch kunnen – zijn fleecejack – die van Arne),
  Teruglezend is het wel logisch dat zijn fleecejack dus van Tom is. Leest wel lekker.

  Citaat nini_ingrid:
  Ik heb het boek al uitgelezen, het leest erg vlot weg en is echt realistisch geschreven. Ik heb geen andere fouten gevonden dan mijn medelezers hier al vermeld hebben.

  Citaat Yvonne:
  Gaaf is het weer! De foutjes ben ik nog niet tegengekomen, lees er zo overheen dat betekent dat ik goed in het verhaal zit. Ik ga gauw verder lezen!!

  Citaat Coenraad:
  Tot nu toe ben ik zeer onder de indruk van de schrijfstijl. Het leest prettig. Mooie karakters die zeer goed zijn neergezet en de rol die ze hebben in het verhaal kloppen geheel met wat ze in mijn ogen zouden moeten uitstralen. De combinatie van de twee o zo tegenstrijdige verhaallijnen werken goed en je krijg een volledig duidelijk beeld van ze. Ik kan me heel goed in beide verhaallijnen vinden en heb geen hinder ondervonden tussen het schakelen ervan.

  Na het lezen:

  In de laatste rubriek wordt openlijk over de inhoud van het verhaal gediscussieerd. Doelstelling is om hier gezamenlijk vast te stellen of de meningen overeenkomen, iedereen het verhaal op een zelfde wijze leest, beleeft en waardeert. Schokgolf is uiteindelijk door 15 lezers beoordeeld en gewaardeerd. Het krijgt als 10e leesclubboek een gemiddelde puntenwaardering van 8,61 en een mooie welverdiende plaats in de leesclub HALL of FAME.

  Noot redactie over de bepaling gemiddelde puntenwaardering:
  Door de deelnemers wordt een puntenwaardering over de zes belangrijkste facetten toegekend, over een schaal van 0 t/m 10. Dit geeft een realistischer, vollediger en nauwkeuriger beeld van de totstandkoming van de eindwaardering. Voor Schokgolf van Frank van Zwol geldt de gemiddelde beoordeling per facet, zoals hieronder is weergegeven.

  1. Spanning: 8,77
  2. Plot: 8,50
  3. Leesplezier: 9,17
  4. Schrijfstijl: 8,63
  5. Originaliteit: 8,67
  6. Psychologie: 7,93

  Gemiddelde puntenwaardering: 8,61

  Wat vindt Frank van Zwol van deze leesclub?

  De Thrillzone leesclub is een mooi fenomeen. De plek waar willekeurige lezers met elkaar en met mij als auteur alles kunnen bespreken wat met Schokgolf te maken heeft. Tevens het moment waarop de auteur na maandenlang in afzondering zweten op zijn teksten opeens in de openbaarheid treedt. Bereikbaar, benaderbaar en aanspreekbaar.

  De leesclub kwam voor mijn gevoel wat traag op gang, maar nu ik vlak voor de sluitingsdatum terugkijk zie ik dat het een van de actiefste leesclubs tot dusver is en dat is natuurlijk mooi. Het betekent dat verreweg de meeste lezers actief in de groep deelgenomen hebben en dat is ook precies de bedoeling. Er werden behoorlijk wat vragen gesteld en ik hoop dat iedereen tevreden is met mijn antwoorden.

  De volgende zaken vielen mij op.

  De uiterst positieve reacties op Tom Brandts avontuur op IJsland waren stuk voor stuk cadeautjes waarvoor ik de lezers uiterst dankbaar ben. Het lijkt er op dat ik met Tom Brandt een mooie avonturenheld gecreëerd heb en de roep om een volgend boek heb ik duidelijk gehoord. Ook de roep om verfilming en vertaling overigens, helaas heb ik daar zelf nauwelijks invloed op.

  De vraag om een kaartje van IJsland in het boek is meerdere keren gesteld. Bij eerdere boeken is daar wel over gesproken met de uitgever, het is er simpelweg nooit van gekomen. Inmiddels weet ik ook dat veel mensen tegenwoordig tijdens het lezen een tablet onder handbereik hebben, waarop met luttele tikjes alle locaties op Google Earth, Maps of Wikipedia in beeld te toveren zijn, compleet met foto’s en achtergronden.

  Blijkbaar haperde er tijdens de leesclub iets op de website van Thrillzone waardoor een aantal recensies in cyberspace verdween. De oproep om recensies vooral ook elders te plaatsen werd door meerdere lezers enthousiast opgepikt, waarvoor dank.

  Erg leuk vond ik de blogpost van HansHegeman die een uitgebreide lijst van linkjes naar achtergrond informatie verzamelde. Bijna zo gedetailleerd en diepgaand als mijn eigen research.

  In mijn eerdere boeken had ik een ‘Noot van de auteur’ opgenomen, waarin ik beschreef waar de grens lag tussen de feitelijke achtergronden, mijn eigen avonturen en de fictie. In Schokgolf is een dergelijk hoofdstuk niet toegevoegd, maar ik zal binnenkort voor Thrillzone nog een column schrijven waarin ik hier meer over vertel.

  Jammer genoeg zaten er (on)nodige foutjes in de tekst, meer dan bij mijn eerdere boeken. Wellicht was de focus bij mij, alle proeflezers, redacteuren en correctoren meer op het verhaal gericht dan op de tekstuele details. Alle opmerkingen helpen natuurlijk om de tweede druk nog beter te maken.

  Een lezer bleek op het dwangmatige af met een rood potlood in de hand de tekst te corrigeren en was daardoor niet in staat het verhaal tot zich door te laten dringen – laat staan daar inhoudelijk iets over te zeggen. Jammer dat een dergelijke doorgeslagen focus juist de essentie van taal, namelijk communiceren en mooie verhalen vertellen, in de weg staat. Ik voel me overigens niet aangevallen en ga hier niet over in discussie. Het kost tijd en energie en levert niemand iets op. Liever steek ik mijn energie in het brainstormen over een nieuw Tom Brandt avontuur waar ik lezers blij mee kan maken.

  Dat het volgende boek vast weer twee jaar op zich laat wachten is enerzijds jammer. Fulltime schrijven is financieel gezien echter geen optie en ook zou ik al mijn andere activiteiten en avonturen teveel missen als ik dat wel zou doen. Avonturen moet je eerst beleven voordat je er over schrijft. Dat geeft een uniek karakter aan mijn boeken en dat wil ik zeker zo houden.

  Iedereen dank voor deelname in deze enthousiaste leesclub!

  Getekend: Frank van Zwol.

  Een impressie van de antwoorden die Frank van Zwol gaf op lezersvragen:

  Kareltje vraagt:
  Hallo Frank, complimenten! (waarvoor ga ik nog niet prijsgeven). In de aankondigingen over dit boek las ik dat het gebaseerd is op feiten. Nou herken ik wel wat dingen (die b.v. in het nieuws zijn geweest), maar ik heb geen geologische achtergrond en wil graag weten of de geologische informatie die in je boek aan bod komt ook feitelijk is.
  Andere vraag: heb je overwogen om een kaart van IJsland in het boek op te nemen? En zo ja, wat maakte dat je dat niet deed? Ik merk nl dat ik in gedachten mee wil reizen met de hoofdpersonen en miste dat (ga dat nog wel zelf opzoeken).
  Thanks, Kareltje

  Frank van Zwol antwoordt:

  Ha Kareltje, vast bedankt voor de complimenten – ook al weet ik nog niet waarvoor.
  Met name de geologie en het explosieve vermogen van Katla zijn feiten waarop Schokgolf gebaseerd is. Daar is enorm veel over te vertellen, maar dat is lastig zonder direct spoilers te plaatsen. Bijgevoegde video geeft een goed beeld van de dreiging die van Katla uitgaat. Het beschreven getijdeneffect in de magma bestaat echt. Het wankele evenwicht tussen de druk van het magma onder de kraterprop en de afsluitende ijskap over de krater werd me verteld door een vulkanoloog bij Vedurin waar ik – net als Tom – navraag heb gedaan. Dat je juist dit evenwicht moet verstoren als je de vulkaan wilt triggeren was daarna een voordehand liggend gegeven. Of je een vulkaan daadwerkelijk een zetje kunt geven heb ik niet zelf geprobeerd. Afgelopen najaar – kort voor het verschijnen van Schokgolf – vertoonde Katla een poosje verhoogde activiteit en werd de alarmfase geel afgekondigd (vliegtuigen mogen dan niet meer over de vulkaan vliegen omdat hij zonder voorafgaande waarschuwing kan ontploffen). Op dat moment dacht ik echt: het zal toch niet waar wezen…

  Video over Katla

  Een kaartje was wellicht handig geweest. Die vraag is ook bij mijn eerdere boeken wel gesteld, maar om de een of andere reden nooit ingevuld. Van veel lezers hoor ik dat ze naast het boek hun tablet bij de hand hebben en plaatsnamen en locaties googelen of bekijken op Google Earth en op die manier foto’s en achtergrondinformatie binnenhalen om hun beeld compleet te maken (of om te kijken of ik alles uit mijn duim gezogen heb, of dat het toch echt bestaat). Wellicht plak ik nog wel een kaartje op mijn website met de route van Tom en de belangrijkste hotsports erop gemarkeerd.
  Veel leesplezier met de laatste deel van het boek.

  Marjon vraagt:
  Hai Frank, de onderste alinea op pagina 63 intrigeert mij.
  Tom slaat de foto op […….] die stuk voor stuk weer uit miljoenen pixels bestaat.
  Nu zijn er op dat gebied natuurlijk legio zaken waar de leek nog geen weet van heeft, maar hier gaat wel weer een heel stukje wereld voor me open. Nu ben ik anoniem op Fb, maar zou het kunnen dat wij ook zomaar eens een foto van dat kaliber aan ons voorbij zien gaan of is dit (nog) fictief?

  Frank van Zwol antwoordt:
  De techniek om tekst op deze manier te coderen en in een foto te verwerken bestaat. Of dit daadwerkelijk zo gebruikt wordt door inlichtingendiensten kan ik niet met zekerheid zeggen maar het zou me verbazen als het niet zo is.

  Pierre MG Peeters vraagt:
  Beste Frank, ik heb erg genoten van je boek. Ik stel mij de vraag of jezelf een achtergrond als geoloog hebt, want je weet blijkbaar erg veel over Ijsland en zijn ondergrond en over vulkanen.

  Frank van Zwol antwoordt:
  Top dat je genoten hebt van Schokgolf. Ik heb geen achtergrond als geoloog, maar bij mijn opleiding tot cultuurtecnicus ooit wel het eea meegekregen over de geologie van Nederland. De geologie van IJsland met zijn vulkanisme heeft me een kleine studie gekost voor ik Schokgolf geloofwaardig kon schrijven. Wat ook geholpen heeft was het bezoek dat ik – net als Tom – aan Vedurstofa heb gebracht, waar ik veel aan de weet gekomen ben over infrageluid en het wankele evenwicht tussen de magmadruk van onder tegen de kraterprop en de tegendruk van het gletsjerijs.
  Ik vind het mooi om me echt te verdiepen in een land en in het onderwerp van het boek. Die research kost enorm veel tijd waardoor ik ongeveer om het jaar een nieuwe titel kan produceren, maar ik zou het niet anders willen.

  Voor alle vragen aan en antwoorden van Frank van Zwol, klik hier

  Citaat Kareltje:
  De verhaallijn is goed, vooral omdat er 2 verhaallijnen door elkaar lopen, die, gelukkig, niet meteen samen komen. Verrassend tussendoor vond ik de komst van de ex van Tom, het vinden van lijken in auto’s, waarbij ik even terug moet kijken, wie dat waren en hoe dat dan kon komen. Goed gebruik gemaakt van de natuur, in de beschrijvingen, de kou afgewisseld met de warme ontvangst in een stoombad. Ik vind het verhaal geloofwaardig, ook omdat er linken naar actualiteit worden gelegd. Ik heb me van begin tot eind vermaakt, was een heerlijk en boeiend boek om te lezen.
  Beoordeling: 8,33

  Citaat nini_ingrid:
  Het is zelfs beter dan ik verwachtte, ik dacht dat het een echte “mannenboek” zou worden maar dat klopt niet. Ja het is vlot geschreven en het is absoluut niet saai. De beschrijvingen over het landschap zijn zo goed dat het soms lijkt of je er zelf bij bent. Ik was van het begin tot het einde erg geboeid door het verhaal omdat het zo goed geschreven is en vlot leest. Ja dit is al een boek dat mijn tante ook graag nog zal lezen en verschillende van mijn vrienden ook. Ik kon dit boek niet meer laten liggen.
  Beoordeling: 8,50

  Citaat hans:
  Schokgolf voldoet geheel aan de verwachting. Het schrijven en de research heeft Frank twee jaar gekost en dit is te merken. Veel oog voor details. Niemandsland heb ik al gelezen en vandaag begonnen in het Thule-incident. En natuurlijk ook de volgende boeken zolang het maar over landen gaat die ik zelf interessant vind (het hoge noorden). Het verhaal is boeiend. Komt ook omdat het zich op IJsland afspeelt. Zulke landen hebben altijd mijn interesse. Verder vind ik het geweldig als de schrijver zijn eigen ervaringen verwerkt in een boek.
  Beoordeling: 8,33

  Citaat maryam:
  Ik was niet bekend met de boeken van Frank van Zwol, maar toen ik las dat hij beroepsavonturier is, verwachte ik wel mooie beschrijvingen van landschappen en spannende plot. Dit verhaal voldoet in alles aan mijn verwachtingen. Spannend verhaal en prachtige landschapssfeer. Ik heb van begin tot einde genoten van dit verhaal, moeite om het boek weg te leggen. Vooral de gedachtegang van de “bad-guys” en het feit dat op deze manier de westerse wereld ontregeld kan worden, doet mij als lezer psychologisch wel wat.
  Beoordeling: 8,33

  Citaat leentje:
  Raga spreekt mij het meest aan, voor een vrouw te zijn heeft ze heel wat ballen aan haar lijf en laat ze niet met zich sollen. Het is een vrouw met een sterk karkater die niet opgeeft. Een sterkt vrouw. ik had een spannend verhaal verwacht iets wat met of tot een natuurramp kon leiden en dat gebeurde ook. Het verhaal had zeker mijn volle aandacht het las heel vlot en vroeg gewoon om gelezen te worden. Frank van Zwol heeft een zalige schrijfstijl.
  Beoordeling: 7,83

  Citaat Pierre MG Peeters:
  Ik kende de auteur niet, en had de verwachting op een goed spannend verhaal en een beschrijving van het mooie Ijsland en dat is allemaal uitgekomen. Ik was benieuwd naar de beschrijving van IJsland en dat is uitgekomen en het verhaal op zich was ook heel verrassend voor mij. De auteur heeft een prachtige schrijfstijl, geen franjes gewoon goed zoals het is en het past bij het boek. Het is een plezier is dit te boek te kunnen lezen. Vanaf het begin tot het einde heeft dit boek je in de ban.
  Beoordeling: 10,00

  Citaat wiets:
  Vanaf het begin zit je wel in het verhaal. Soms misschien iets te technische details, maar daar lees ik dan wel wat overheen. Voor liefhebbers van avontuurlijke thrillers is dit zeker een aanrader. Typisch Nederlands is het denk ik niet omdat het zich afspeelt op IJsland. Avontuur, eigentijds, spanning, stukje geschiedenis erin verwerkt, vleugje romantiek, …… Vermoedelijk had ik zonder leesclub de boeken niet gelezen omdat ik eigenlijk niet zo’n avontuurlijk persoon ben. Het leest heerlijk, behalve de soms iets te technische stukjes.
  Beoordeling: 8,25

  Citaat helderinge:
  Hier en daar moet ik me goed concentreren op de verschillende karakters en wie ze zijn en wat ze doen. Maar eigenlijk heb ik dat altijd in een boek met veel karakters. Ik vond het ditmaal wel overzichtelijk en alle karakters werden goed en duidelijk omschreven. Ik vond het karakter van Ahsannullah ook heel sterk. De gedrevenheid in zijn doen en laten is zeer beeldend geschreven. Naarmate het einde vordert word het heerlijk spannend en kan je het boek niet meer wegleggen. Ik houd van spannende thrillers waarin veel gebeurt en dat was dit zeker.
  Beoordeling: 7,50

  Citaat Anitadegroot:
  Ik ben over alles heel tevreden het is niet altijd geloofwaardig maar dat is James Bond ook niet maar dat maakt de spanning in het boek wel groot waardoor het een hoog amusementswaarde heeft en zeer spannend is. Ik ben meer als tevreden en ga het boek ook zeker bij anderen aanraden. Nee, ik zou dit boek zonder leesclub niet gelezen hebben en ik ben ook heel blij dat ik ben ingeloot, ik heb er echt van genoten. Het verhaal heeft veel actie, is goed geschreven en iJslandse natuur en haar grillen vond ik heerlijk om te lezen.
  Beoordeling: 8,33

  Citaat Yvonne:
  Raga is een stoere meid, met een sterk rechtvaardigheidsgevoel dat spreekt me wel enorm aan. Einar is soms wat naïef in zijn handelen maar ook een stoere kerel net als Tom. Ahsanullah is een extremistische moslim, een eng mannetje die heel erg toegewijd is aan zijn taak voor de Jihad. Hij is erg slim en geleerd. Ik ken het boek Niemandsland al van Frank van Zwol, dit boek sprak me ook erg aan en wetende dat Tom Brandt weer een hoofdrol zou gaan spelen verwachtte ik een spannende actiethriller. Ja, dit verhaal voldoet geheel aan mijn verwachtingen, zelfs nog beter dan dat. ik kon ondanks de feestdagen het boek maar moeilijk wegleggen.
  Beoordeling: 8,50

  Citaat Tilak:
  Tot op het laatst kon het verhaal nog verschillende wendingen nemen. Het verhaal werd mooi opgebouwd naar een zeer spannend einde. De verwikkelingen zaten goed verstopt in de verhaallijn er werd zeker niets te vroeg prijsgegeven. Je weet natuurlijk wat de bedoelingen zijn van Ahsannulla, maar of het hem uiteindelijk ook lukt blijft tot het eind onzeker. Het geheel ontwikkelt zich tot een heftig eindspektakel. Ik vond het een boeiend boek, ik heb er van genoten en ben ook wat wijzer geworden.
  Beoordeling: 8,42

  Citaat Marjon:
  Ik heb Niemandsland helaas nog niet gelezen, maar dat ga ik zeker doen. Ik verwachtte een zeer spannend en meeslepend boek. Dit verhaal voldoet zeker aan mijn verwachting. Spannend, meeslepend en met een razende vaart. Het is goed te merken dat de auteur veel kennis van zaken heeft. De ervaringen die hij heeft opgedaan tijdens zijn expedities verwerkt hij mooi in de tekst. De auteur wist de spanningsboog heel hoog te houden en er waren geen “dode” stukken. Het is een gelaagd verhaal, waarbij de twee lijntjes aan het einde mooi samenkomen. Een verhaal met meerdere facetten, onderzoeken op IJsland, vulkaanuitbarsting, IS.
  Beoordeling: 8,83

  Citaat coenraad:
  Het verhaal heeft een zeer duidelijk begin dat tijdens het lezen zich ontwikkelt, mede door de wendingen die het verhaal in zich heeft. Door wat je weet wat hun doelen zijn is er heel goed aan het plot gewerkt en beetje bij beetje begint het allemaal in elkaar te passen. Jammer van het abrupte einde. Door de toegangkelijke, meeslepende, plezierige en vlotte schrijfstijl van Frank is het een heel prettig boek geworden dat heerlijk wegleest. Dit boek zal zeker aangeraden worden. Ik was vanaf de openingsscene geboeid en heb het gehele boek met veel plezier uitgelezen.
  Beoordeling: 9,33

  Citaat Marjo Jacobs:
  Ik vind de schrijfstijl passend bij het verhaal, een ruig verhaal. Het taalgebruik is daarop aangepast. Normaliter zou ik me aan taalfoutjes storen. In dit boek stoor ik me er absoluut niet aan, het past in de sfeer van “niet te nauw kijken”. De allereerste keer dat ik een auteur complimenteer met een 10, het boek Schokgolf heeft me helemaal meegesleurd. Het boek Schokgolf is excentriek spannend, het prachtige IJsland wordt fantastisch beschreven en het actuele onderwerp van terreurdaden wordt goed weergegeven.
  Beoordeling: 10,00

  Citaat Marjon Visser – Van Oostenrijk:
  Frank van Zwol heeft een fijne schrijfstijl. Boek leest prettig. Zeker een aanrader voor iedereen die van thrillers houdt om te lezen. Het is geen typisch Nederlandse thriller, als het boek in andere landen uitgegeven zou worden dan blijft het een goed verhaal. Tenslotte is het onderwerp internationaal. Het verhaal is geloofwaardig en zou volgens mij theoretisch op een of andere wijze uitvoerbaar kunnen zijn. Boek blijft spannend van het begin tot het eind. Maar niet zo spannend dat je het echt niet weg kan leggen. Aan het eind komen toch wel wat dingen samen die ik niet echt verwacht had.
  Beoordeling: 8,67

  Lees de onverkorte discussie en de reacties in alle onderdelen van deze leesclub

  Voor het lezen
  Tijdens het lezen
  Na het lezen
  Beoordeling

  ++++++++++++

  Helaas zijn de onderstaande personen voorlopig uitgesloten voor het winnen van een gratis leesexemplaar omdat ze niet of niet volledig hebben voldaan aan de richtlijnen van de leesclub.

  ………..

  Tilak
  Bijdrager
  Post count: 82

  Het is wederom een mooi verslag geworden! Bedankt.

  FrankvZ
  Bijdrager
  Post count: 36

  Cees enorm bedankt voor de uitgebreide en fraaie verslaglegging van deze Schokgolf leesclub!

  coenraad
  Bijdrager
  Post count: 238

  Zoals we gewend zijn van Cees heeft het wederom prachtig in elkaar gezet.

  kareltje
  Bijdrager
  Post count: 182

  Dank je wel Cees; voor het coordineren en voor het schrijven van het verslag! Leuk om een soort van tijdslijn te lezen over hoe we samen deze leesclub vormgaven.

  Marjon
  Bijdrager
  Post count: 166

  Cees, dit is weer een prachtig verslag van een ontzettend interactieve leesclub, omtrent het boek Schokgolf.
  Frank, dank je wel voor je actieve deelname!!! Dat gaf deze leesclub zeker ook zijn meerwaarde.

  FrankvZ
  Bijdrager
  Post count: 36

  Met veel plezier gedaan :-). Binnenkort volgt nog een column over Schokgolf op Thrillzone!

  Cees, dit is weer een prachtig verslag van een ontzettend interactieve leesclub, omtrent het boek Schokgolf.
  Frank, dank je wel voor je actieve deelname!!! Dat gaf deze leesclub zeker ook zijn meerwaarde.

  Marjon
  Bijdrager
  Post count: 166

  Dat ga ik in de gaten houden. ik ben heel benieuwd!!!!

  FrankvZ
  Bijdrager
  Post count: 36

  Ik heb een column op Thrillzone geschreven over het verhaal achter Schokgolf. Must read voor de deelnemers aan deze leesclub!
  Schokgolf – Het zal toch niet waar zijn.

  Marjon
  Bijdrager
  Post count: 166

  @Frank,
  Wat heb je een leuk en verklarend stuk geschreven over het ontstaan van Schokgolf. Heel mooi om te lezen wat je aan research aan je boek vooraf hebt laten gaan. Het is voor de lezer natuurlijk niet altijd zichtbaar, maar in Schokgolf is het juist overduidelijk dat je je goed hebt ingelezen.
  Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd of je op de lijst bent gezet bij de AIVD en andere mondiale veiligheidsinstanties, na al dat gespit op het net.
  Dit boek heeft je zeker ook een flink aanloopbudget gekost? Alles op IJsland kost immers het veelvoudige van de prijs op ons vaste land. Gelukkig maar dat je uiteindelijk toch met een Hollandse dame door het leven gaat, haha.
  Bedankt voor deze input….het maakt het verhaal rond Schokgolf mooi rond. De slang bijt zich in de staart.

  Heel veel succes en vooral plezier met alles wat nog op je bucketlist staat. Ik ga je volgen!!!

  Fgoestoh
  Bijdrager
  Post count: 134

  Helaas kon ik niet mee doen aan de leesclub maar heb het boek ondertussen wel via de bib gelezen naar aanleiding van de leesclub en commentaren.

  Wat een geweldig boek was het. Het is niet alleen een goed verhaal dat heel realistisch overkomt maar bij mij roept het ook echt een verlangen op om zelf eens naar die prachtige omgeving te gaan. Graag zonder een paar door gedraaide jihadisten natuurlijk :).

  Dank aan de auteur voor het delen van zijn talent op zo veel manieren. En aan Cees voor de leuke samenvatting.

  PS ondertussen ook aan de eerdere boeken van Frank begonnen en Thule is bijna uit.

  FrankvZ
  Bijdrager
  Post count: 36

  @Frank,
  Wat heb je een leuk en verklarend stuk geschreven over het ontstaan van Schokgolf. Heel mooi om te lezen wat je aan research aan je boek vooraf hebt laten gaan. Het is voor de lezer natuurlijk niet altijd zichtbaar, maar in Schokgolf is het juist overduidelijk dat je je goed hebt ingelezen.
  Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd of je op de lijst bent gezet bij de AIVD en andere mondiale veiligheidsinstanties, na al dat gespit op het net.
  Dit boek heeft je zeker ook een flink aanloopbudget gekost? Alles op IJsland kost immers het veelvoudige van de prijs op ons vaste land. Gelukkig maar dat je uiteindelijk toch met een Hollandse dame door het leven gaat, haha.
  Bedankt voor deze input….het maakt het verhaal rond Schokgolf mooi rond. De slang bijt zich in de staart.

  Heel veel succes en vooral plezier met alles wat nog op je bucketlist staat. Ik ga je volgen!!!

  Sorry, ik zie je reactie nu pas. Ik twijfel er niet aan of mijn internetgedrag blijft steken in allerlei filters bij inlichtingendiensten. Achterin Het Thule-incident schreef ik (in 2009) daar meer over. Onder andere werd het blog van onze expeditie op Groenland gevolgd door USA-military en raakte mijn emailverkeer met een vriend over kernwapens verstoord. Mijn opmerking dat ik in de gaten gehouden werd, werd door veel lezers veelal lachend afgedaan als paranoia. Niemand had nog gehoord van Edward Snowden of de NSA. Wikileaks bestond nog niet. Uiteindelijk bleek ik dichter bij de waarheid te zitten dan het gros van de lezers voor waarschijnlijk hield.

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.