Home Forums Leesclub 60: Het zwarte gif Het zwarte gif, Na het lezen #1

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • Cees van Rhienen
  Sleutelbeheerder
  Post count: 732
  #11505 |

  Vragen ThrillZone leesclub In het veld 

  Na het lezen #1

  Het onderdeel Na het lezen is in 2 delen gesplitst die met een tussenpoos van ongeveer 1 week geopend zullen worden. Hier worden de deelnemers over geïnformeerd. Bij de opening van # 2 wordt ook het onderdeel Beoordeling geopend.

  De karakters

  1. Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?
  2. Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?
  3. Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn? 

  De auteur

  1. Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?
  2. Met welke voor jou bekende auteur is de schrijfstijl van Daniel Silva vergelijkbaar?
  maryam
  Bijdrager
  Post count: 141

  De karakters
  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?
  Het karakter van Natalie/Leila evolueert zeker. Van een “gewone” arts in Jeruzalem wordt ze opgeleid tot spion met sympathieën voor IS, en ze gaat daarin heel ver. Ze wordt zich steeds meer bewust van hoe je gehersenspoeld wordt en krijgt zelfs een 2x een nieuwe identiteit hiervoor. Dat ze daarna een sterkere persoonlijkheid is, zegt veel over haar karakter.
  Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?
  Ik heb een zwak voor Gabiel, maar dat komt ook doordat ik dit personage al ken uit eerdere boeken. Hij is een aardige man, die veel meegemaakt heeft, harde beslissingen neemt, maar altijd gaat voor samenwerking en nooit voor geweld om het geweld.
  Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?
  Ik vind het boek, goed zoals het geschreven is.

  De auteur
  Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?
  Door achtergrondinformatie over de diverse landen, organisaties etc, is het een boek met diepgang en een verhaal wat helaas ook realiteit zou kunnen zijn. Ik vind dat dit zeker hoort bij dit soort verhalen.
  Met welke voor jou bekende auteur is de schrijfstijl van Daniel Silva vergelijkbaar?
  Ik ken geen schrijver met deze schrijfstijl over dit soort onderwerpen. Als ze er zijn, ik wil graag de boeken lezen!

  1958wilma
  Bijdrager
  Post count: 19

  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?
  Het karakter van Nathalie groeit zeker. Ze verandert van arts in terrorist. Toch heeft ze haarscherp in de gaten dat haar rol van terrorist een aangeleerde is voor een ‘goed’ doel.

  Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?
  Nathalie is voor mij favoriet. Ook in haar rol als Leila houdt ze haar menselijkheid. Dat blijkt vooral als haar kennis als arts inzet ook voor de vijand.

  Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?
  Nee is wil niets veranderen, hooguit een wens dat terroristen geen mensen voor hun idealen gebruiken, maar dat is een utopie.

  De auteur
  Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?
  De schrijfstijl past wel bij dit verhaal, er dient een mate van achtergrond gegevens gegeven te worden om het verhaal te kunnen snappen. Ik vond het wel veel, met veel personages met moeilijke namen, dat betekende dat ik moeite had om in het verhaal te komen.

  Met welke voor jou bekende auteur is de schrijfstijl van Daniel Silva vergelijkbaar?
  Dit was zijn eerste boek dat ik heb gelezen, ik weet zo geen vergelijkbare schrijvers.

  ingebrunn
  Bijdrager
  Post count: 84

  1.Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe? Toch wel bij Gabriel . De meeste verandering zie ik vooral bij Nathalie. Van een jonge arts die gaat infiltreren onder de naam Leila Hadawi
  2.Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom? Gabriel Allon heeft mijn sympathie. Hij komt in het verhaal ook erg geloofwaardig over. Erg direct maar wel eerlijk. Ook Nathalie met al haar emoties vind ik een geweldige personage
  3.Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn? Nee, de karakters zijn zoals ze zijn en dat maakt het boek

  De auteur
  1.Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom? Het begin was wat langdradig maar dit komt waarschijnlijk door de voorafgaande boeken. Verder vind ik het erg realistisch dus een prima schrijfstijl
  2.Met welke voor jou bekende auteur is de schrijfstijl van Daniel Silva vergelijkbaar? Hier kan ik geen antwoord op geven. Wel dat ik zeker meer van Daniel Silva wil lezen

  sillyruns
  Bijdrager
  Post count: 93

  Het boek heb ik een paar dagen gelezen uitgelezen. Het zit nog vers in gedachten. Dit was mijn eerste Daniel Silva. Ik kende vooraf nog geen enkel personage. Voor mij ontwikkelt het karakter van Gabriel Allon zich in sneltreinvaart. Dit naar aanleiding van de beschrijving van de gebeurtenissen uit zijn verleden. Het verlies van zijn kind. Zijn vrouw die er psychisch aan onderdoor is gegaan. Zijn tweede huwelijk en opnieuw het vaderschap. Dit alles kreeg ik in 1 boek mee als achtergrond. HIn ‘het zwarte gif’ laat voor mij Nathalie/Leila de meeste groei in personage zien. Zij vindt met wat sturing haar passie. Van ‘brave’ arts verandert zij in die-hard undercover zonder haar eigen identiteit te verliezen. Heel knap beschreven. Vandaar ook dat zij mijn favoriete personage is. Ik ben heel nieuwsgierig of zij nog terug gaat komen in een volgend boek.

  De karakterbuilding heeft voor mij iets te lang geduurd (zeker 100 pagina’s). Toch denk ik dat het voor een verhaal als dit goed is om de personages body te geven. De voor mij ingewikkelde namen van personen en plaatsen maakten dat ik af en toe de draad kwijt was. De schrijfstijl vind ik vergelijkbaar met andere misdaadromanauteurs als Ludlum en Tom Clancy, het het verschil dat de personages van Silva beter zijn uitgewerkt.

  AT
  Bijdrager
  Post count: 36

  De karakters

  Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Natalie maakt een enorme ontwikkeling door. Van ‘eenvoudig’ arts, naar special agent. En dat heeft Daniel Silva overtuigend gemaakt en dat is toch een enorme prestatie.
  Heb je een favoriete personage? Dit is mijn eerste Silva-roman en daarom is Natalie mijn favoriete personage. Misschien is Gabriel Allon ook interessant als je de voorgaande romans ook hebt gelezen. Ik snap overigens niet dat de uitgever in het boek niet aangeeft welke andere Allon-boeken er zijn verschenen (bijv. op pagina 2).
  Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn? Ik vind de ontluikende romance met Mikhail wat gezocht en minder goed uitgewerkt. Daarom zou ik hem beter willen hebben leren kennen.

  De auteur

  Ik vond de schrijfstijl zeer prettig. Silva maakt een complex verhaal geloofwaardig door allerlei inkijkjes te verschaffen in het werk van geheime diensten; inclusief hun onderlinge verhoudingen. Misschien meer door dit thema, dan door zijn schrijfstijl, deed het mij soms aan ‘I am Pilgrim’ denken. Geen klein compliment!

  LJ1976
  Bijdrager
  Post count: 26

  De karakters

  * Heb je het gevoel dat de karakters evolueren. Zo ja, hoe?
  Bepaalde karakters wel. Zoals Gabriel Allon en met name Natalie. Zij is in het dagelijks leven een arts in een ziekenhuis in Jeruzalem. Ze wordt door het Bureau gerekruteerd, om uiteindelijk te infiltreren in het kalifaat van IS.

  * Heb je een favoriete personage? Zo ja, wie spreekt je het meest aan en waarom?
  Ja, Gabriel Allon is voor mij de favoriet. Hij is recht door zee, heeft zelf veel meegemaakt, is iemand die slecht tegen onrecht kan en dat het liefst (indien mogelijk) zonder geweld probeert op te lossen. En toch zeker ook Natalie, door haar moed en lef om te infiltreren in het kalifaat. En dat ze, ondanks alle tegenstrijdigheden, haar beroep als arts uit blijft oefenen.

  * Zou jij aan een bepaald personage iets willen veranderen en wat zou dat zijn?
  Nee niet echt, de karakters passen prima bij het boek/verhaal.

  De auteur

  * Vind je dat de schrijfstijl bij het soort verhaal past, zo ja of nee, waarom?
  Ja vind van wel. Alhoewel het eerste gedeelte (zo’n ca. 150 blz.) soms wat lastig lezen was door de vele namen, plaatsnamen en geschiedenis. Toch denk ik dat deze informatie wel van belang is voor het complete verhaal.

  * Met welke voor jou bekende auteur is de schrijfstijl van Daniel Silva vergelijkbaar?
  Vind de schrijfstijl wel vergelijkbaar met Vince Flynn en (net als Sillyruns) Tom Clancy en Ludlum.

  I'm a bibliophile.... Relax...., it just means I love books📚

  roboos
  Bijdrager
  Post count: 64

  De karakters
  Een van de karakters die het meest ontwikkelt is natuurlijk die van Natalie. Ze wordt van een toegewijde arts opgeleid tot een medewerker van ‘het Bureau’ om zo bij IS te infiltreren. Later kiest ze er zelfs voor om fulltime voor ‘het Bureau’ te gaan werken. Omdat ze deze keuze maakt lijkt het me ook logisch dat ze in een volgend boek weer terugkeert.
  Mijn favoriete personage is echter Gabriel Allon, die naast zijn meedogenloze kant als beroepsmoordenaar ook een heel zorgzame kant blijkt te hebben als vader/echtgenoot en als bij zijn collega’s betrokken medewerker van het Bureau.

  De auteur
  De schrijfstijl van Daniel Silva, een combinatie van beschrijvend met dialogen, maakt het boek vlot te lezen en vind ik wel bij het genre passen. De uitgebreide beschrijving van de routes die er gevolgd worden had wat mij betreft wat minder gemogen. In de laatste hoofdstukken (78 en 79) komen er karakters uit eerdere boeken te voorschijn, waarbij het misschien leuk was geweest als je die boeken ook gelezen zou hebben. Noodzakelijk is dat echter niet.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.