Home Forums VOLLEDIG AFGERONDE LEESCLUBS #Z-1 Leesclub 12: De verdwijning van Bernard O. Verslag leesclub De verdwijning van Bernard O. van John Brosens

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Auteur
  Berichten
 • Cees van Rhienen
  Sleutelbeheerder
  Post count: 952
  #2668 |

  Leesclub 12, De verdwijning van Bernard O.  – John Brosens

  Inleiding

  Het verhaal: De verdwijning van Bernard O.

  Gevierd architect Bernard Overgauw leeft zoals hij werkt: volgens strakke lijnen, volmaakte Mondriaanse vlakken en foutloos gecalculeerde besluiten. Maar verontrustende dromen verzieken zijn rust en op zekere dag volgt hij onberedeneerd een spontane ingeving. Vanaf dat moment wankelt zijn geordend bestaan. Met echtgenote Carin, senior intercedent bij een uitzendbureau, trekt hij zich terug op een B&B-adres in een gehucht op het Friese platteland; het is hard nodig dat zij zich bezinnen op hun vastgelopen relatie.

  Dan bedenkt Bernard de perfecte oplossing om alle problemen uit de wereld te helpen. Een waterdicht plan met noodlottige gevolgen.

  ‘In een uitgebalanceerd emotioneel gekleurd verhaal weet Brosens de individuele gevoelens en emoties om te buigen naar een allesomvattende, strakke spanningslijn.’
  Cees van Rhienen – ThrillZone

  ‘John Brosens laat in De verdwijning van Bernard O. op gemoedelijke toon de verschrikkelijkste dingen gebeuren in een surrealistisch dorp in Fryslân.’
  Anna Bakker – Hebban/Crimezone

  ********************

  De schrijver: John Brosens

  John Brosens (Vlissingen, 1946) is een Nederlandse schrijver van onder andere thrillers, kinder- en jeugdboeken. Af en toe publiceert hij poëzie onder het pseudoniem Adriaan Broos.
  Vanaf 2002 is hij fulltime auteur; daarvoor werkte hij in het onderwijs als onderwijzer, docent Engels en remedial teacher. Vanaf 2013 schrijft hij scenario’s voor korte films.

  De lezers:

  Lezer 1: Ingridje, 53 jaar
  Eerste boek dat ik van John Brosens zal lezen. Korte inhoud zegt niet veel wat me wel weer nieuwsgierig maakt.

  Lezer 2: wiets, 56 jaar
  Graag meld ik mij aan voor deze leesclub om kennis te maken met Bernard O. (…en/of John Brosens). Dat dit boek zich (gedeeltelijk) afspeelt vlakbij Dokkum is zo uniek, dat ik als inwoner van Dokkum bijna niet mag missen in deze leesclub

  Lezer 3: Charlotte, 55 jaar
  Ik zou graag mee doen met deze leesclub omdat het zich afspeelt in Friesland, en het een goede reden is om zijn boeken te leren kennen, voor volwassenen, als jeugdschrijver ken ik hem al.

  Lezer 4: Coenraad, 52 jaar
  Van naam ken ik de auteur al verschillende jaren maar tot op heden nog nooit iets van hem gelezen. Het roer totaal omgooien om heel wat anders te gaan doen is een hele stap . In dit verhaal is het waarschijnlijk meer dan die grote stap. Wat voor gevolgen dit allemaal heeft trekt me wel aan.

  Lezer 5: Hetty, 52 jaar
  Nog niet eerder een boek gelezen van John Brosens, maar ben benieuwd naar deze auteur. Het verhaal wekt mijn nieuwsgierigheid op. En een boek lezen met een leesclub vind ik leuk.

  Lezer 6: Kessel45, 55 jaar
  Ik wil me dolgraag inschrijven voor De verdwijning van Bernard O. van John Brosens. Heb hem n beetje op facebook gevolgd met zijn vorderingen van dit boek en ben erg nieuwsgierig geworden.

  Lezer 7: Pierre MG Peeters, 57 jaar
  Ik neem graag deel aan deze leesclub om reden dat ik uiteraard erg nieuwsgierig ben naar dit boek en omdat ik de auteur John Brosens al een tijdje volg, maar enkel zijn YA-boeken ken en dus erg benieuwd ben naar het verhaal van Bernard O. dat zich afspeelt op het Friese platteland.

  Lezer 8: Alexandra, 47 jaar
  Het is een voor mij onbekende schrijver, maar het stukje wat ik heb gelezen, boeide mij direct en ik ben heel benieuwd naar het hele verhaal.

  Lezer 9: Weert, 45 jaar
  Van John Brosens heb ik nog niet eerder iets gelezen, maar ik zie goede recensies over dit boek van jou en Anna, nu ben ik heel benieuwd geworden.

  Lezer 10: Thrill1981, 35 jaar
  Zin een nieuw spannend verhaal na het lezen van Schijndood en Fantoompijn.

  Lezer 11: Thrillreader, 44 jaar
  John Brosens is voor mij een volledig onbekende auteur waar ik graag iets van wil lezen.

  Lezer 12: Elly, 65 jaar
  Weer een interessant boek waar ik me voor wil opgeven. Ik heb al eerder Duijkers dossier van Brosens gelezen en wil nu geel graag zijn nieuwe boek lezen.

  Lezer 13: Dini57, 59 jaar
  Ik heb al enige boeken van John Brosens gelezen en volg hem al een lange tijd. Nog van het Hyves tijdperk. Ik was verhinderd voor de boekpresentatie in Barendrecht want had er graag heen gewild. Dus hoop dat ik mee kan doen met de leesclub.

  Lezer 14: Stefanie_R1985, 31 jaar
  Mijn eerste kennismaking met John Brosens als thrillerauteur

  Lezer 15: mariskavv, 38 jaar
  Graag doe ik mee met de leesclub van John Brosens met het boek De verdwijning van Bernard O. Ik ben benieuwd naar dit boek omdat ik nog niet veel van John heb gelezen en de recensies die ik las over dit boek lovend zijn.

  Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:

  ……………

  De Leesclub:

  Deze leesclub bondig en met een knipoog

  Het twaalfde boek dat door de leesclub is gelezen is De verdwijning van Bernard O., geschreven door John Brosens, uitgegeven en beschikbaar gesteld door Uitgeverij Stili Novi.

  John Brosens, sommigen kennen hem als Adriaan Broos, publiceert poëzie, schrijft veel jeugdboeken en was ooit nog werkzaam in het onderwijs, kortom een echte duizendpoot. Thrillers schrijven doet hij ook, dit is zijn 10e thriller. Zal het lijken op een spannend jeugdboek, of is het toch echt een lekkere thriller?

  Over de cover lopen de meningen uiteen. Thrillreader zegt: ‘de cover is in een opvallend kleurgebruik, ik zou niet de indruk hebben dat het een thriller is en in de winkel zou het me vermoedelijk niet lonken om het nader te bekijken’. Als dat maar goed komt.. Elly zegt erover: ‘De cover is simpel oranje aflopend, van licht naar donker. Doordat je niet afgeleid wordt door een foto moet je zelf het verhaal gaan ervaren’. Hopelijk krijgt ze een mooie leeservaring. Charlotte vind de cover opvallend rustig ‘En als ik niet beter zou weten zou ik denken dat het een erotisch boek zou zijn’ zegt ze zelfs…

  Voor vele lezers zoals Hetty is dit het eerste boek wat ze lezen van John Brosens, maar ze heeft wel goede kritieken over deze schrijver gelezen en is dan ook heel benieuwd naar dit boek.
  Thrill1981 had voor deze leesclub zelfs nog nooit van van John Brosens gehoord, maar zegt hij: ‘dat zal wel meer aan mij liggen dan aan meneer Brosens’. Na deze leesclub heeft John in ieder geval meer bekendheid erbij!

  Tijdens het lezen zegt kessel45 ‘Ik vind het een erg mooi boek en tussen de spanning zijn er zeker ook veel ontspannende stukken te lezen’. Stefanie_R1985 zegt: ‘er broedt iets’ en ze vindt het boek vlot lezen.  Dini57 zucht: ‘Het is een boek dat je inderdaad in een adem uitleest’.  ‘Tijdens het lezen verschijnt er regelmatig een glimlach’ zegt coenraad. ‘Zie tussen de regels de humor erin verwerkt’.

  Veel lezers waaronder Hetty zeggen gelijk in het verhaal te worden getrokken, ze zegt ook: ‘Mooie zinnen en er is al snel spanning en actie die subtiel op de achtergrond aanwezig blijft’.

  Over de schrijfstijl zegt Weert: ‘Het is een plezierige, gemakkelijke schrijfstijl, erg rechttoe, rechtaan, die me doet denken aan de schrijfstijl bij Young adult boeken’. Thrillreader: ‘Het is heel toegankelijk geschreven in een chronologisch volgorde zonder verwarrende flashbacks’. Veel lezers zijn positief verrast door het boek: Pierre MG Peeters zegt na het lezen: ‘ Het verhaal heeft ruimschoots aan mijn verwachtingen voldaan. Het was spannend, had diepgang en pakte me in van begin tot eind’.  Mariskavv: ‘Ik ben verrast door dit boek en zal het zeker aan leesvrienden aanbevelen!’   Ingridje: ‘Wat begon als een koppel dat een relatiecrisis doormaakt, mondt uit in een griezelverhaal’.

  Na zoveel mooie woorden kan John Brosens tevreden zijn, denkt de redactie. Op naar alle meningen in de leesclub!

  Voor het lezen:

  In deze rubriek wordt aan de lezers gevraagd een verwachting te geven op basis van de cover, achterflap en hun verwachting. Hiermee wordt een beeld gevormd in hoeverre de buitenkant van een boek, lezers kan interesseren.

  Citaat Elly:
  De cover is simpel oranje oplopend van licht naar donker. Doordat je niet afgeleid wordt door een foto moet je zelf het verhaal gaan ervaren. Ik heb al een boek van John Brosens gelezen dus heb ik wel verwachtingen en ik vermoed dat John daar wel in slaagt om weer een goed boek te schrijven.

  Citaat Thrillreader
  Auteur was mij onbekend. Naar aanleiding van deze leesclub is me de naam nu ter ore gekomen. Als ik de beknopte samenvatting op de achterzijde lees,vermoed ik dat het een verhaal is met aparte wendingen. Ik hoop op een verrassende thriller.

  Citaat Pierre MG Peeters:
  De cover valt wel op en in het oog. Ik zou er in de boekhandel naar grijpen. Ik ken de jeugdboeken van John Brosens en die vallen echt in mijn smaak. Ik heb tot nu geen thrillers van hem gelezen. Ik verwacht een vlot leesbaar en spannend boek te lezen. De tekst op de achterflap is alleszins veelbelovend.

  Citaat wiets:
  Klein boek, zacht oranje. De titel De verdwijning van.. die langzaam verdwijnt – leuk detail.
  Auteur: Niet bekend. Hoop en verwacht wel ’n goede! Verwachting: Een spannend boek, dat lekker wegleest. Misschien nog wat bekends in de omgeving.

  Citaat Thrill1981:
  Had voor deze leesclub nog nooit van John Brosens gehoord, maar dat zal wel meer aan mij liggen dan aan Mr. Brosens. Ik ben benieuwd naar het literaire aspect van deze thriller. De synopsis achter op het boek verklapt, nog niet te veel over het verloop van het verhaal, vindt het ook leuk om thrillers te lezen die zich afspelen in Nederland.

  Citaat mariskavv:
  De cover is rustig, ik vind het persoonlijk voor een thriller wat aan de saaie kant. Ik ben heel benieuwd naar het boek. Ik weet niet zo goed wat ik verwacht, ik weet wel dat ik hoop op een spannend verhaal. Het feit dat er 2 veelbelovende citaten op de achterflap staan, doet me vermoeden dat het daarmee wel goed zit.

  Citaat Charlotte:
  Ik vind de cover opvallend rustig, een hele grote O… En als ik niet beter zou weten zou ik denken dat het een erotisch boek zou zijn. Ik weet wel beter, ik heb jeugdboeken van Brosens gelezen met kaarten en was verrast de eerste keer dat ik een boek las. Ik verwacht een spannend boek, met een prachtige schrijfstijl waar je erg van kan genieten.

  Citaat Alexandra:
  Mooie oranje cover, met een hele grote O erop.  Het is voor mij een onbekende auteur. Ik verwacht een spannend, maar toch ook een emotioneel verhaal.

  Tijdens het lezen:

  In deze rubriek is aan de lezers gevraagd om hun aandacht te vestigen op opmerkelijke citaten en de zinsopbouw, woordkeuze of andere in het oog springende tekst. Dit zorgt altijd voor leuke discussies.
  We zetten de opmerkelijkste uitspraken voor u op een rijtje:

  Citaat Weert:
  Ik ben al halverwege in het boek. Het leest als een trein en spelfouten ben ik nog niet tegen gekomen. Ik vind Bernard nogal naïef, in verband met spoilers ga ik daar verder niet op in.
  En erg leuk dat er een stukje over Vlissingen in staat (waar John Brosens geboren is, als ik het goed begrepen heb). Ik ken Vlissingen erg goed en kan de gemaakte wandeling dan ook helemaal voor me zien.

  Citaat kessel45:
  Het leest als een trein. Ik ben op de helft van het boek. Wil het graag ineens uitlezen, maar aan de andere kant weer jammer dat het dan uit is. Ik vind het een erg mooi boek en tussen de spanning zijn er zéker ook veel ontspannende stukken te lezen. Mijn complimenten aan John. Prachtig verhaal en erg benieuwd naar het tweede gedeelte.

  Citaat Stefanie_R1985:
  Boek leest vlot, nog niet echt veel thrillerachtig gebeurd, maar er zit een spanning in. Er broedt iets …

  Citaat Dini57:
  Ik kwam ook mooie zinnen tegen in dit boek, al op pagina 6 vond ik deze mooi” Was het kwaad in het duister stil gerijpt en langs de verwrongen deuren de vrijheid tegemoet geglipt, op zoek naar het ventje van weleer dat nu een volwassen man moest zijn?” Het is een boek dat je inderdaad in een adem uitleest.

  Citaat coenraad:
  Zoals meerdere al hebben gezegd het leest vlot. Tot nu toe vind ik meer een spannende misdaadroman dan een literaire thriller, zoals de cover vermeld. Tijdens het lezen verschijnt er regelmatig een glimlach. Zie tussen de regels door de humor erin verwerkt. Een psychische lading heeft het verhaal. Een verleden die doorsiddert in je leven. Je denkt het verwerkt te hebben maar dan steekt het de kop weer op.

  Citaat Ingridje:
  Vlotte schrijfstijl, ook leuk formaat van boek om te lezen… ofwel leest het gewoon heel vlot. Korte inhoud sprak me niet onmiddellijk aan maar ik moet mijn mening gaan herzien… en verder lezen.

  Citaat Hetty:
  Hier ook begonnen in het boek. Aandacht wordt meteen in het verhaal getrokken. Fijne afwisseling in perspectieven van waaruit het verhaal geschreven wordt. Mooie zinnen en er is al snel spanning en actie die subtiel op de achtergrond aanwezig blijft. Herkenbare personages en problematiek. Ben benieuwd hoe het verhaal zich verder ontwikkelt.

  Na het lezen:

  In de laatste rubriek wordt openlijk over de inhoud van het verhaal gediscussieerd. Doelstelling is om hier gezamenlijk vast te stellen of de meningen overeenkomen, iedereen het verhaal op een zelfde wijze leest, beleeft en waardeert. De verdwijning van Bernard O. is uiteindelijk door 15 lezers beoordeeld en gewaardeerd. Het krijgt als 12e leesclubboek een gemiddelde puntenwaardering van 8,02 en een welverdiende positie in de leesclub HALL OF FAME.

  Noot redactie over de bepaling gemiddelde puntenwaardering:
  Door de deelnemers wordt een puntenwaardering over de zes belangrijkste facetten toegekend, over een schaal van 0 t/m 10. Dit geeft een realistischer, vollediger en nauwkeuriger beeld van de totstandkoming van de eindwaardering. Voor De verdwijning van Bernard O. van John Brosens geldt de gemiddelde beoordeling per facet, zoals hieronder is weergegeven.

  1. Spanning: 7,77
  2. Plot: 8,13
  3. Leesplezier: 8,00
  4. Schrijfstijl: 8,07
  5. Originaliteit: 7,97
  6. Psychologie: 8,20

  Gemiddelde puntenwaardering: 8,02

  Wat vindt John Brosens van deze leesclub?

  Ik ben niet eerder het ‘onderwerp’ van een leesclub geweest en ik moet bekennen dat het me prima is bevallen. Helaas verliep de aanlevering van de 15 exemplaren niet geheel vlekkeloos, maar uiteindelijk had toch iedere deelnemer een ‘Bernard O.’ in handen. In een geval leidde het zelfs tot een leuke ontmoeting!

  Ik herkende de structuur (vragen voor, tijdens en na het lezen) uit de tijd dat ik nog als RT’er werkte en leerlingen probeerde over te halen meer en vaker te gaan lezen.

  De verwachtingen vooraf waren niet hoog: ik ben als auteur (nog steeds niet) echt bekend. Dat komt doordat ik pas laat met schrijven ben begonnen en uitgevers zitten niet echt te springen om vijftigers te laten debuteren. Maar juist door die onbekendheid bleek het boek voor veel deelnemers een positieve verrassing.
  Wat mij verbaasde is dat niemand meldde mijn website of Wikipediapagina te hebben bezocht. Daar staat veel informatie.

  Uiteraard ga ik mijn voordeel doen met de op- en aanmerkingen; het schrijven van een manuscript is een continu leerproces. Met één opmerking ben ik het pertinent oneens: dat ik in het verhaal teveel zou uitleggen. Ik maak er juist een punt van de lezer aan het denken te zetten…

  De ‘vragen aan de auteur’ heb ik met plezier en een ‘open mind’ beantwoord. Het hadden er nog veel meer mogen zijn. Mocht iemand alsnog met een vraag zitten: stel hem gerust via FB, Twitter of mijn emailadres ‘john.brosens@gmail.com

  En Cees van Rhienen: ga vooral verder met de nobele taak lezers en auteurs dichter bij elkaar te brengen!

  Getekend: John Brosens.

  Een impressie van de antwoorden die John Brosens gaf op lezersvragen:

  Pierre MG Peeters vraagt:
  Beste John, uw boek bevalt me geweldig (ben pas op blz.67). Het staat bol van mooie zinnen. Graag vernam ik of de B&B in je boek echt bestaat? Zo ja lijkt mij dit een leuk adresje om te vertoeven.

  John Brosens antwoordt:
  Dag Pierre, dank voor uw opmerkingen.
  Ik neem tegelijk een eerdere opmerking van u mee.
  1. Nee, dat B&B-adres is fictief, maar het dorp dat ter inspiratie diende heet Moddergat. En dat bestaat echt.
  2. Een maatschap is een samenwerkingsverband van specialisten.

  Pierre MG Peeters antwoordt terug:
  John, bedankt voor het asap antwoord.

  Wiets vraagt:
  Mag ik vragen hoe je bij Moddergat komt?
  Ik woon in Dokkum en vraag me af of je hier bekend bent in deze mooie omgeving?
  (ik ben toevallig wel eens bij een B&B in Moddergat geweest) – gewoon nieuwsgierig;)

  John Brosens antwoordt:
  Vanuit een vakantieadres in Drachten tochtjes door Friesland gemaakt. En in Moddergat overviel mij de stilte, als je begrijpt wat ik bedoel. In de maanden erna begon het te borrelen: ik moest iets met die eenzame lokatie. Maar of er echt een B&B-adres was, in die tijd? Ik zou het niet weten…

  Wiets antwoordt terug:
  Vast wel.
  Bedankt. Ik lees, met plezier, verder.

  Pierre MG Peeters vraagt:
  Beste John, ik heb je boek ondertussen uitgelezen en dat was gewoon top.
  Ik vermoed dat je een heleboel research heb gedaan naar het reilen en zeilen van een criminele organisatie, want hoe jij de dingen beschrijft…kan je toch niet zomaar weten?
  Ik vond het tevens erg fraai hoe je beschrijft dat Bernard zijn persoonsbewijs vervalst. Kan dit echt op deze manier?

  John Brosens antwoordt:

  Beste Pierre,
  Dank voor het compliment. Research is inderdaad heel belangrijk; het verhaal moet immers geloofwaardig zijn. Alles wat er in het script voorbij komt moet ook in het echt kunnen gebeuren – maar daar heb je niet de macht om een positieve finale te creëren. Voor ‘inkijk’ in een criminele organisatie is een contact bij de politie wel handig. En hoe je een pasje of creditcard bewerkt / vervalst, dat is op het internet te vinden…

  Voor alle vragen aan en antwoorden van John Brosens, klik hier

  Citaat Weert:
  Na het lezen van de recensies van Cees en Anna had ik de verwachting een goed verhaal te gaan lezen. Het verhaal voldoet aan mijn verwachtingen en is prettig geschreven in een tamelijk eenvoudige, rechttoe rechtaan schrijfstijl. De verhaallijn in combinatie met het hoofdonderwerp is prima, de relatie tussen Bernard en Carin en het criminele verloop van het verhaal gaan goed samen. Het verhaal vond ik boeiend en had steeds mijn volle aandacht. Ik ben tevreden. Geloofwaardig met een goede mix van beschreven menselijke relaties en criminaliteit en zeker niet te hard.
  Eindoordeel: 7,67

  Citaat Stefanie_R1985:
  De personages zijn goed uitgewerkt naar hun functie in het verhaal. Ze maken het verhaal boeiend, spannend, … Je leeft echt mee. Top! Ik zou er niets aan veranderen. Er is echt over nagedacht. Je merkt de hand van een doorwinterde schrijver. Mooie zinnen, geen kromme. Echt goed en vlot geschreven. De man heeft ervaring met taal en plot. Ik heb heel erg genoten van het boek. Het las vlot, hier en daar wat spanning. Echt aangenaam om lezen. Ik ga zeker nog eens een boek lezen van Brosens, dus blijven schrijven a.u.b.
  Eindoordeel: 7,00

  Citaat Dini57:
  Ik had een goed verhaal verwacht. En dit verhaal voldoet totaal aan de verwachting.
  Door dit boek zal ik zeker eerder weer een boek van hem gaan lezen. Het boek was moeilijk weg te leggen. Ik vond de verwikkelingen en wanneer wat bekend werd gemaakt precies juist gedoceerd. Het verhaal is erg geloofwaardig met name ook de familieverhoudingen. Het boek was moeilijk weg te leggen, dus dat zegt voldoende. Erg mooie en vlotte stijl.
  Beoordeling: 9,00

  Citaat Pierre MG Peeters:
  Alle personages zijn voldoende uitgewerkt tot de rol die ze in het verhaal krijgen. Ik verwachtte een spannend verhaal met diepgang en daar werd ruimschoots aan voldaan. Het was spannend, had diepgang en pakte me in van begin tot eind. De schrijfstijl past volledig bij dit verhaal. De auteur bewandelt geen zijwegen, alles concentreert zich op het hoofdpersonage. Alle verwikkelingen komen op het gepaste ogenblik; nooit te vroeg en nooit te laat. Het einde was voor mij pakkend en verrassend. De auteur heeft een mooie vlotte begrijpende en beschrijvende schrijfstijl. Ik ben erg tevreden over dit boek en zijn inhoud.
  Beoordeling: 9,00

  Citaat mariskavv:
  Mijn favoriete personage is Bernard, ik leef met hem mee en voel me het meest verbonden met hem. Het verhaal overtreft mijn verwachtingen, in het begin dacht ik, nou ik weet niet wanneer de spanning komt, echter na bladzijde 90 wou ik alleen maar verder lezen.  De schrijfstijl is vlot en niet te moeilijk. De spanning is vanaf bladzijde 90 zeker aanwezig in volle getale. De verhaallijn zit heel goed in elkaar, de verschillende gebeurtenissen ontwikkelen zich tot uiteindelijk de ontknoping komt. De opbouw van het verhaal zit heel mooi in elkaar, daar ben ik echt door verrast en daar wil ik John zeker de complimenten voor geven. In het begin had ik niet zo’n geraffineerd verhaal verwacht. Het lijkt eerst niet heel spannend te worden, maar het is een dijk van een thriller!
  Beoordeling: 9,00

  Citaat Ingridje:
  Elk personage ontwikkelt zich van bijna onopvallend tot prominent karakter. Ik had dit verhaal totaal niet verwacht. Wat begon als een koppel dat een relatiecrisis doormaakt, mondt uit in een griezelverhaal. Stillistisch opgebouwd, goed overdacht en op het juiste moment van toon veranderend. Ja, we krijgen eerst allerlei losse onderdeeltjes aangeboden, die uiteindelijk één groot geheel vormen in een fantastisch complot. Ik dacht niet dat het één met het ander verband hield, dus had ik misschien een ander einde verwacht. John Brosens heeft een zeer prettige, vlotte schrijfstijl waarbij je zeker niets moet herlezen en met één ruk het boek kan doorspitten.  Ik vond het een vrij uniek verhaal, misschien hier of daar uit een film iets opgepikt maar zeker goed verwerkt in dit boek om opmerkelijk genoemd te worden.
  Beoordeling: 8,50

  Citaat kessel45:
  Ik vond het een héél spannend verhaal dat zéker mijn verwachtingen overtroffen heeft. De schrijfstijl is zodanig dat je niet afgeleid wordt. Ik denk dat John Brosens het gewoon “in” zich heeft om een fijne schrijfstijl te hebben, zonder onnodige passages die moeilijk te begrijpen zijn. Het boek leest als een trein van begin tot einde heel goed opgebouwd zonder stukken die er niet toe doen. Je begint te lezen, komt in het verhaal en gaat zó door tot het eind.  Gewoon een geweldig boek dat prachtig is geschreven.
  Beoordeling: 9,00

  Citaat Hetty:
  Het boek met plezier gelezen. Prettige schrijfstijl, leest vlot en goed opgebouwde zinnen zonder al te moeilijke woorden zodat je geconcentreerd met het verhaal bezig kunt zijn. De verhaallijn wordt goed opgebouwd de ene verwikkeling heeft consequenties voor de volgende verwikkeling, alles wordt goed gedoseerd aan de lezer prijs gegeven. Er is continu een spanning aanwezig die maakt dat je door blijft lezen om te weten te komen hoe het verhaal verder gaat. Het verhaal is niet echt geloofwaardig omdat er wel erg veel gebeurt met de hoofdpersonages, maar dit is voor het leesplezier geen probleem. Het verhaal is boeiend geschreven en had voortdurend mijn aandacht.
  Beoordeling: 7,50

  Citaat coenraad:
  De schrijfstijl past bij een gezin die zo allemaal hun eigen ding hebben te doen en daar hun draai in hebben gevonden, maar dan gebeurt er iets en dan komt toch de bloedband goed opzetten. De ontwikkelingen die zich voordoen tijdens het lezen zijn aangenaam en het verhaal krijgt ineens een ziel. Het is een einde die mij compleet heeft verrast. Het verhaal heeft me continu geboeid en heb niet een moment gehad dat mijn aandacht verslapte. John heeft een makkelijke toegankelijke manier van schrijven die ik als prettig heb ervaren.
  Beoordeling: 7,17

  Citaat wiets:
  Ik vond het lekker weglezen. Leuk verhaal, misschien ietsje te duister om reëel te zijn, maar vooruit ’t kan. Wat ik ergerlijk vond en wat ook al vaker door anderen is genoemd zijn de vele fouten, tekstueel maar ook soms inhoudelijk. Het verhaal loopt via meerdere punten wel naar een ontknoping. Niet bekend wat er precies speelt tot het eind. Vond het lekker lezen, maar net wat teveel fouten. Het boek had mijn aandacht en ik wilde ook verder lezen. Het leest prettig.
  Beoordeling: 7,33

  Citaat Thrillreader:
  De personages hebben allen duidelijk rol in het verhaal. Er zijn geen losse eindjes waardoor je als lezer met vragen achter blijft. Betreft de genre thriller voldoet dit boek wel aan mijn verwachting. Het heeft de elementen moord, misdaad en geheimzinnigheid dat ik bij een thriller verwacht. Het is heel toegankelijk geschreven. Niet zwaar beladen, geen expliciete scenes waardoor het ook geschikt is voor jongeren vanaf ca.15 jaar (Young- adult), maar voor ouderen ook fijn om te lezen.
  Ik ben tevreden, want ik heb het met plezier gelezen. Het is naar mijn mening realistisch. De auteur beschrijft emoties die herkenbaar en menselijk zijn.
  Beoordeling: 7,33

  Citaat Elly:
  Ik had een verwachting omdat ik al eerder een boek van Brosens gelezen heb. Het boek voldoet aan mijn verwachtingen omdat er zeker spanning inzit. De schrijfstijl van Brosens past heel goed bij een spannend boek. De verhaallijn gaat naar een ontknoping. De ontwikkelingen zitten goed verstopt in het boek. Ik had een ander einde verwacht dus ja ik ben verrast. Het boek had mijn volledige aandacht, boeiend genoeg. Het boek heeft wel iets specifieks vooral omdat Bernard om een andere reden de B & B al verlaten heeft en hij hierdoor zaken die zich afspelen, mist.
  Beoordeling: 7,50

  Citaat Charlotte:
  Ik verwachtte een spannend boek, heel erg spannend eigenlijk en dat laatste is helemaal uitgekomen. Het boek is spannend, maar hier en daar ook humoristisch. Dat Brosens onderwijzer is geweest merk je, hij legt veel uit. Stukje voor stukje ontrafel je een aantal verschillende mysteries. De verhaallijnen worden uitgezet en komen goed samen. Er wordt niets weg gegeven. Maar het einde en plot is dan toch verrassend en erg goed gevonden, weer een nieuwe dimensie in thrillers. Maar ik heb wel een kritiekpuntje, het is een YA-thriller. Daar is niets mis mee hoor.
  Beoordeling: 8,17

  Citaat Thrill1981:
  Het verhaal voldoet boven mijn verwachtingen, had er in eerste instantie weinig zin om het boek te gaan lezen, aangezien de kaft en de beschrijving op de achterkant van het boek mij niet aansprak. De schrijfstijl is past bij het verhaal, het leest vlot en gemakkelijk. Dat Bernard weg zou gaan dat had je als lezer kunnen verwachten, echter de rest van de ontknoping was voor mij een complete verrassing. Het verhaal zit goed in elkaar en is in zekere zin geloofwaardig. Ik vond het een boeiend verhaal toen ik eenmaal aan het lezen was, kon het moeilijk van mij afleggen.
  Beoordeling: 8,50

  Citaat Alexandra:
  Ik had een spannend boek verwacht, dat was het ook wel, maar had wel spannender gemogen. De schrijfstijl is makkelijk en leest daardoor ook goed. Ik weet niet of een spannend boek een bepaalde schrijfstijl heeft. De verwikkelingen zaten goed verstopt. Pas op het einde wordt alles duidelijk. Ik had moeite met het begin, maar heb doorgezet en ben daar wel blij om. Ik ben tevreden. Ik vind de emoties wel geloofwaardig, ik denk dat er mensen zijn die net zo zouden handelen. Ik vind dat het boek toch wel iets specifieks heeft door het verhaal waar het over gaat.
  Beoordeling: 7,67

  Lees de onverkorte discussie en de reacties in alle onderdelen van deze leesclub:

  Voor het lezen
  Tijdens het lezen
  Na het lezen
  Beoordeling

  ++++++++++++

  Helaas zijn de onderstaande personen voorlopig uitgesloten voor het winnen van een gratis leesexemplaar omdat ze niet of niet volledig hebben voldaan aan de richtlijnen van de leesclub.

  ………

  coenraad
  Bijdrager
  Post count: 238

  Leuk om de stukjes van andere meningen te lezen. De samenvatting lezen is altijd een mooie afsluiter van een leesclub.

  Stefanie_R1985
  Bijdrager
  Post count: 260

  Het was weer fijn om mee te doen, bedankt iedereen!

  Elly
  Bijdrager
  Post count: 47

  Weer een mooi overzicht van deze leesclub Cees. Leuk om te lezen wat de argumentatie van de andere lezers is.

  Dini57
  Bijdrager
  Post count: 211

  Was erg leuk om mee te doen. Bedankt John voor de moeite om mij nog een exemplaar te bezorgen. Was een leuke ontmoeting. En Cees bedankt voor je werk om er weer een mooi verslag van te maken. En bedankt deelnemers.

  Charlotte
  Bijdrager
  Post count: 219

  Leuk en mooi overzicht en meneer Brosens ik heb wel uw pagina’s websites bezocht alleen niet gemeld hier.

  Cees van Rhienen
  Sleutelbeheerder
  Post count: 952

  Was erg leuk om mee te doen. Bedankt John voor de moeite om mij nog een exemplaar te bezorgen. Was een leuke ontmoeting. En Cees bedankt voor je werk om er weer een mooi verslag van te maken. En bedankt deelnemers.

  Niet verder vertellen hé, Mariska van Velsen verdient hier de credits want die is weer, zoals eerder het geval was, mijn steun en toeverlaat.

  John Brosens
  Bijdrager
  Post count: 15

  Cees en de vijftien deelnemers aan de leesclub rond ‘De verdwijning van Bernard O’: dank voor jullie inzet en reacties. Het was niet alleen leuk om te doen, maar ik stak er ook weer iets van op.
  Vandaag zag is de beoordeling van Biblion-recensent C. Vandenbroucke over ‘Bernard O’ en ik vraag me af of deze recensent wel hetzelfde boek heeft gelezen. Zo laat hij (misschien is ‘t een zij) Bernard de polstas meenemen op het B&B-adres. En raken de echtgenote en de kinderen alle drie in handen van de bende criminelen…
  Nee, ik ga voor jullie degelijke benadering!

  Charlotte
  Bijdrager
  Post count: 219

  Was erg leuk om mee te doen. Bedankt John voor de moeite om mij nog een exemplaar te bezorgen. Was een leuke ontmoeting. En Cees bedankt voor je werk om er weer een mooi verslag van te maken. En bedankt deelnemers.

  Niet verder vertellen hé, Mariska van Velsen verdient hier de credits want die is weer, zoals eerder het geval was, mijn steun en toeverlaat.

  Charlotte
  Bijdrager
  Post count: 219

  Cees en de vijftien deelnemers aan de leesclub rond ‘De verdwijning van Bernard O’: dank voor jullie inzet en reacties. Het was niet alleen leuk om te doen, maar ik stak er ook weer iets van op.
  Vandaag zag is de beoordeling van Biblion-recensent C. Vandenbroucke over ‘Bernard O’ en ik vraag me af of deze recensent wel hetzelfde boek heeft gelezen. Zo laat hij (misschien is ’t een zij) Bernard de polstas meenemen op het B&B-adres. En raken de echtgenote en de kinderen alle drie in handen van de bende criminelen…
  Nee, ik ga voor jullie degelijke benadering!

  Ik vind dit zo waardeloos he, is spoileralert…

  Dini57
  Bijdrager
  Post count: 211

  Was erg leuk om mee te doen. Bedankt John voor de moeite om mij nog een exemplaar te bezorgen. Was een leuke ontmoeting. En Cees bedankt voor je werk om er weer een mooi verslag van te maken. En bedankt deelnemers.

  Niet verder vertellen hé, Mariska van Velsen verdient hier de credits want die is weer, zoals eerder het geval was, mijn steun en toeverlaat.

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.